Skip to content
1 reacties
1358 weergaves

Afkeer voor moeder

Hallo allemaal, ik heb nog nooit eerder iets op een forum geplaatst maar wilde gewoon even iets bespreken met mensen die ik niet ken. Het gaat namelijk over de band tussen mijn moeder en mij. De band tussen mijn vader en mij is altijd al goed geweest en ik krijg vaak te horen dat ik qua karakter op hem lijk, omdat we allebei nogal een gesloten persoonlijkheid hebben denk ik. De band tussen mijn moeder en mij is altijd wel redelijk geweest tot ik ongeveer 14 was. Mijn moeder en ik begonnen namelijk te botsen op sommige denkvlakken. Ze vindt namelijk dat meisjes jurkjes moeten dragen en mannen hun vrouw moeten beschermen en al dat soort dingen. Ze heeft ook jarenlang geprobeerd om mij een rokje of jurkje te laten dragen terwijl ik het niet wil en nu ik 16 ben heeft ze het er eindelijk bij neergelegd dat dat niet gaat gebeuren. Mijn moeder doet altijd alsof ze heel aardig en gevoelig is en alles en ik dacht ook dat ze dat was tot mei vorig jaar. Toen vertelde ze aan mij, mijn vader en zus dat ze al een paar jaar vreemd aan het gaan is met een andere man. Eerst leek het alsof mijn ouders gingen scheiden en mijn moeder leek dat ook te willen (mijn vader niet), maar nadat vrijwel mijn hele familie liet weten dat ze achter mijn vader staan zijn ze toch nog bij elkaar, en wonen ze nog steeds in hetzelfde huis als mijn zus en ik. Ze hebben niks gedaan om hun relatie te verbeteren en iedereen ging gewoon door met hun leven zoals het was. Maar sinds dat mijn moeder het vertelde heb ik eigenlijk een grote afkeer voor haar gekregen. Alles wat ze doet irriteert me en ik walg simpelweg van haar. Ze heeft jarenlang tegen ons gelogen en zei bijvoorbeeld tegen mij dat ze naar de winkel ging als ze ging afspreken met die man waarmee ze vreemd ging. Ik kan haar gewoon niet meer normaal in de ogen aankijken en de relatie tussen ons twee is simpelweg slecht. Mijn ouders denken dat ik gewoon in de pubertijd zit en dat dat is waarom ik zo snel boos op hun wordt, maar ik denk dat de achterliggende reden gewoon de afkeer is die ik heb voor mijn moeder. Mijn moeder merkt wel dat ik vaak boos op haar ben dus vaak doet ze dan nog meer haar best om ineens heel aardig tegen me te doen. Vaak geef ik dan een stomme opmerking ofzo terug, omdat ik merk dat ze alleen maar zo aardig doet zodat ik haar aardiger vindt want zo doet ze nooit tegen mijn vader, die kraakt ze altijd af. Als ik dan die opmerking terug geef flipt ze helemaal en gaat ze schreeuwen enzo en dan merk ik al wel weer dat ze soort van nepaardig deed. Lang verhaal dit weet ik, maar is er iemand die dit gevoel van walging voor je moeder ook herkent? En wat ik eraan kan doen? Ik weet dat er geen makkelijk antwoord ofzo op is maar toch bedankt voor het lezen.

16 jaar
3 jaren geleden

1 Reacties

  • Beste meid, Jouw situatie is zeker een hele nare situatie. De verhoudingen bij jullie thuis zijn totaal verstoord. Je moeder en je vader zijn op elkaar uitgekeken en jij bent boos op je moeder en gelooft niet meer dat ze nog echt om jou geeft.

    Wat jouw moeder gedaan heeft is niet netjes, maar net zoals jonge mensen kunnen volwassenen plotseling verliefd worden. Blijkbaar was het vuur tussen je moeder en je vader al langer gedoofd en toen kwam ze opeens een leuke man tegen.
    Je neemt haar kwalijk dat ze daar tegenover jullie over gelogen heeft, maar is dat vreemd? Ze kan moeilijk onder het eten gaan vertellen dat ze zo'n leuke man heeft ontmoet waar ze helemaal verliefd op is geworden. Ze kan ook moeilijk tegen jullie vertellen dat ze een paar uurtjes op bezoek gaat bij haar buitenechtelijke relatie.
    Die leugens waren ook om jullie te beschermen tegen de narigheid die zo iets geeft als het uitkomt en uiteindelijk is het dus toch uitgekomen.

    Je moeder heeft geprobeerd jou kleren te laten dragen die zij leuk vond maar dat heeft ze opgegeven. Jullie zijn nu boos op haar en jullie vertrouwen haar niet meer en nu is er dus steeds ruzie. Is dat rechtvaardig? Mensen maken fouten maar moeten ze daar continu op afgerekend worden? Je moeder voelt zich niet gelukkig in hoe de situatie nu is. Ze probeert weer een band met jou te krijgen maar jij wijst het af. Je denkt dat ze het niet echt meent.
    Hebben jullie wel eens echt met elkaar gepraat over de situatie zoals die is en misschien over wat er gebeurd is zonder te schreeuwen en verwijten te maken? Denk je dat je daartoe in staat bent of gaat dat echt niet lukken?

    Je moeder is toch je moeder en moeders en dochters hebben wel vaker een wat moeilijke relatie. Mijn zus had ook altijd verschil van mening met mijn moeder over van alles en nog wat.
    Straks ben jij misschien zelf moeder en dan is jouw moeder de oma van je kinderen. Hoe wil jij dat het dan gaat?

    Jouw vader heeft het allemaal maar opgegeven begrijp ik. Alleen uit praktische overwegingen wonen jullie nog samen in een huis. De familie heeft zich er ook al mee bemoeid begrijp ik. Een complexe zaak.
    Soms zegt je moeder lelijke dingen over je vader en dat is niet leuk als jij van je vader houdt. Jij gaat dan lelijke dingen terugzeggen en zo escaleert het weer. Kun je niet beter iets zeggen van: Ma, moet je dat nu echt zeggen? Of, zeg dat je dat niet horen wilt en loop weg.

    Van jou wordt veel wijsheid en tact gevraagd en dat heeft niet iedereen van zestien. Jongeren zeggen waar het op staat en als dat niet bevalt vliegen ze elkaar in de haren. Bij je ouders kun je dat niet doen, maar misschien dat je eens moet proberen in gesprek te komen in plaats van te gaan schelden.

    Een pasklare oplossing heb ik niet voor je. Je ouders hebben er een puinhoop van gemaakt en jij en je zus zitten er mee. Probeer kalm te blijven en zoek het conflict niet op. Veel meer kun je niet doen. Sterkte!

    22 jaar
    3 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten