Skip to content
6 reacties
903 weergaves

Hoe ouders overhalen

Hoi, ik ben vaak in de stad met vrienden in de avond. Alleen ik ben altijd de gene die als eerste naar huis moet. Dat vind ik echt vervelend. Zijn er mensen die dit ook hebben? En hoe ga je ermee om. En hebben jullie tips om je ouders over te halen dat je later thuis mag zijn.

15 jaar
9 maanden geleden

6 Reacties

  • Probeer bij dit soort dingen in de huid van je ouders te kruipen. Waarom zouden ze willen dat je op een bepaalde tijd thuis bent? Schoolprestaties, opvattingen over tot hoe laat je in groepen buiten hoort te zijn (overlast voor omgeving et cetera), nachtrust, je gezondheid; het zouden allemaal redenen kunnen zijn. Wat bij mij bij zulke dingen hielp was even uitzomen van m’n eigen primaire wens, even nadenken hoe vind ik die opvatting van m’n ouders rationeel. In sommige dingen kon ik me eigenlijk wel vinden. Groepjes jongeren die tot laat rondhingen vond ik eigenlijk ook vaak irritant bijvoorbeeld. Vanuit die opstelling het gesprek met ouders aangaan werkt vaak wel. Als je weet wat hun bezwaren zijn, kun je het daar over hebben. Als het om schoolprestaties gaat: afspraken maken over wanneer je je huiswerk maakt, dat hun laten zien et cetera. Als het om angst voor overlast gaat: afspraken maken over dat je na een bepaalde tijd ergens binnen afspreekt of alleen op bepaalde plekken buiten (en ze ook uitnodigen om dat te checken). Dat soort dingen werkten bij mij. Maar goed, iedere ouder is anders en het hangt ook sterk af van jullie omgangsvormen, de opvatting van je ouders over je vriendengroep et cetera. Ga hoe dan ook het gesprek volwassen aan, dat werkt vaak het beste. Als je vervolgens laat zien dat je je aan afspraken houdt dan groeit wederzijds vertrouwen en komt het vanzelf goed.

    23 jaar
    9 maanden geleden
  • Ik ben 15 een niet door de week ook tussen 22:00 en 22:30 thuis zijn. In het weekend wel later. Ik neem aan dat dit niet over het weekend gaat?

    15 jaar
    9 maanden geleden
  • j22. Daar raak je een heel belangrijk punt, de schoolprestaties. Ik moet dit jaar overdoen omdat ik het gewoon verkloot heb verleden jaar. Ik mag nu in het geheel niet meer weg 's-avonds en moet op tijd (lees te vroeg) naar bed. Met een jonger zusje die wel tot een bepaalde tijd weg en later naar bed mag steekt dat behoorlijk hoor.

    16 jaar
    9 maanden geleden
  • J15 de reden dat jij tot 10 uur buiten mag zijn, en die "vrienden" tot 12 uur is omdat jij fatsoenlijke ouders hebt

    19 jaar
    9 maanden geleden
  • Mijn vrienden zijn even oud ze zijn tussen de 14 en 16, k mag dan bijvoorbeeld tot 10 uur buiten zijn en zei tot 12 ongeveer.

    15 jaar
    9 maanden geleden
  • Hoe oud zijn je vrienden? Al die ouder zijn, is het logisch dat zij ook later thuis mogen komen.

    Vraag of je vrijdag en zaterdagavond later thuis mag komen, dan heb je de volgende dag geen school. Als ze weigeren: goed luisteren naar hun bezwaren en probeer deze weg te nemen. Vinden ze het bijvoorbeeld te gevaarlijk? Zeg dan dat je samen met iemand anders naar huis gaat.

    En goede schoolprestaties zijn bij veel ouders een belangrijk onderhandelingsargument.

    22 jaar
    9 maanden geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten