Skip to content
8 reacties
1641 weergaves

Emigreren is leuk als jij je zelf maar aanpast.

Ik ben op mijn elfde geëmigreerd naar longyearbyan op het eiland Spitsbergen welke behoort aan Noorwegen en ligt in het noordpool gebied. Mijn vader heeft hier werk op de universiteit als onderzoeker. Het leven is hier vrij zwaar in het koude pool klimaat in de zomer is het altijd licht en in de winter donker. In het begin kon ik geen aansluiting krijgen bij leeftijdsgenoten ik sprak hun taal niet en droeg ook andere pool kleding (moderne nylon kleren ) dan zij. Op een gegeven moment was ik het zat om alleen maar bij mijn ouders en broer te zijn wilde wat meer andere contacten ben toen op les gegaan om Noors te leren praten en schrijven. Dit heeft heel goed geholpen en heb daar door wat meer contact gekregen met anderen, maar voelde mij nog een vreemde eend hier toen ben ik mik ook gaan aanpassen op kleding gebied aan hun ik heb al mijn moderne nylon pool kleding langzaam gaan veranderen in het dragen van hun traditionele pool kleren. Nu draag ik met als hun kleding gemaakt van zeehonden huid, rendieren vacht en ijsberen bont. Ik eet nu ook wel met hun mee en krijg veel vis en eet zeehond vlees. Door dat ik dit ben gaan doen hebben ze mij geheel opgenomen in de groep en voel ik mij als een van hun. Ik ga nog regelmatig naar Nederland op vakantie en heb vaak contact met familie en probeer ook mijn Nederlands bij te houden wang ooit wil ik wel terrug. Het is wel mooi waar ik woon veel sneeuw en ijs maar mis Nederland ook wel zoals lekker buiten zwemmen fietsen etc dat is hier niet te doen hier rijdt ik veel op de sneeuw scooter en loop ik op sneeuwschoenen en vindt het wel prima zo voor nog een paar jaar.

15 jaar
9 jaren geleden

8 Reacties

  • Wow! Ik heb waanzinnig van jullie verhalen genoten. meisje 15 en meisje 21. Het doet me erg denken aan waar ik ben geboren. Niet door jullie beschrijving van het barre klimaat hoor, maar het gevoel om in een totaal vreemd land aan te komen, waar je misschien nooit meer weg zal gaan, en je je dan maar zien te redden.

    Ik ben geboren in Springfield, Ohio USA. Op mijn 5de jaar emigreerde ik en mijn familie naar Nederland. Mijn dad werkte voor de Shell en kreeg hier een betrekking. Ik weet nog wel dat ik het echt vreselijk vond. Mijn vriendjes niet meer te zullen zien vond ik het allerergst. En de taal! Met Engels kon ik wel een heel eind komen in Nederland, want veel mensen spreken toch wel Engels. Maar contact maken met mijn leeftijdgenootjes was erg moeilijk, want die spraken natuurlijk nog geen Engels.
    Als je naar Noorwegen emigreert lijkt me dat trouwens echt helemaal moeilijk. Nederland is echt een hele moeilijke taal en toch leerde ik die wel vrij snel. Ik spreek en schrijf het nu wel vloeiend. Maar als ik ergens over nadenk is dat altijd in het Engels.

    Elk jaar gaan we op vakantie naar mijn geboorteplaats terug. Dan ben ik weer thuis. Maar Nederland beschouw ik ook als thuis. Maar me echt 100% Nederlander voel ik me nooit.

    Greatings.

    14 jaar
    8 jaren geleden
  • @meisje21 Dat gebeurd niet zomaar, als ijsberen te dicht bij komen beginnen we met het afschieten van licht kogels door de knallen en het felle licht rennen ze wel weg, als dit niet helpt wordt er eerst met een geweer in de lucht geschoten, en als dit niet helpt wordt de ijsbeer doodgeschoten en zijn lichaam positie gelokaliseerd met de gps zo dat je het later ophaalt of laat ophalen, van zijn vacht maken wij dan broeken, en het vlees is niet te eten, dat geven we aan de huskie's. Er wordt wel degelijk over deze situaties gepraat en stel je wordt toch aan gevallen en opgegeten, vindt men hier het een teken dat de natuur jou harder nodig heeft om te overleven dan jij de natuur, en het wordt ook als een eer gezien dat jij je dan opoffert als eten aan de natuur om dat jij maar kort hier bent en de natuur eeuwig is. Men is hier zeer bijgelovig, zij zeggen ook als jij opgegeten wordt door een ijsbeer dat jij voortleeft jou lichaam is er wellis waar niet meer, maar je geest nog wel deze heeft alleen een gedaante wisseling ondergaan van mens naar ijsbeer. Ze geven zelfs de ijsbeer die een persoon heeft opgegeten de naam van de persoon mee als een teken dat jij jou heeft gegeven als voedsel voor de natuur , en dat wij nu niet eens van de natuur iets afpakken maar geven aan de natuur. Dat is netzo als er iemand op natuurlijke wijze zonder ziektes overlijdt , deze persoon wordt ook weer terug gegeven aan de natuur, dan wordt de overlevende per slee achter een sneeuw scooter naar een plaats gebracht waar in de buurt veel ijsberen zitten daar wordt het lichaam op het sneeuw gelegd en na een korte ceremonie wordt het lichaam open gesneden , zo dat ijsberen kunnen ruiken waar het lichaam ligt, iedereen gaat dan weg terug naar het dorp en het de ijsberen zoeken dan het lichaam op en vervolgens eten zij het dan op. Anders dan als iemand overlijdt die een ernstige ziekte heeft, dan gaat men anders te werk want men wil de natuur niet ziek maken, deze persoon gaat dan per vliegtuig naar het vasteland van Noorwegen om daar te worden gecremeerd, hier is namelijk geen begraafplaats en cermatorium.

    21 jaar
    9 jaren geleden
  • @meisje15 ( topic starter ) ik heb wel een vraag, stel je voor dat jij oog in oog met een ijsbeer komt te staan en jou aan valt ( deze ziet jou als prooi, maaltijd ) en de ijsbeer zou jou doden en opeten hoe gaan jullie daar mee om en wordt daar wel eens over gesproken daar?

    21 jaar
    9 jaren geleden
  • Wow wat een avontuur beleef jij zeg, ben jaloers en een hele grote fan van sneeuw ijs en zeer lage temperaturen ik zal zo met je willen ruilen!!
    En wat jij schrijft klopt als een bus wil je er bij horen dan moet jij je aan passen aan je omgeving en niet de omgeving aan jou, daar kunnen nog heeeelveeeel mensen van leren!!!!! En wat ik ook erg gaaf vindt is de contrast van je belevenis daar vlak bij de Noordpool, Jullie nemen van de natuur ( lees je kleding die bestaat uit dieren vellen en dat je de daar gevangen dieren eet ) maar dat de natuur jou ook als prooi ziet, dat de ijsberen waar jullie zo op de jullie hoede voor zijn dat die jullie zien als een lekker hapje, maaltijd tussendoor erg gaaf allemaal ik wou dat ik dat kon mee maken en beleven. Zit met mijn mond vol tanden naar je stukjes te lezen heb er geen woorden voor en ook geen vragen die zo in mij opkomen, hoop maar dat er meer mensen mee lezen en jou willen bestoken met vragen ik lees mee en ben erg geinteresseerd !!!!

    21 jaar
    9 jaren geleden
  • @jongen17 dankje voor je vragen zal het proberen te beantwoorden, Het klimaat, laten we het even hebben over het weer van vandaag het was erg lekker buiten de tempratuur was 20 graden onder nul geen wind en sneeuw ( afgelopen week heeft het hefig gesneewd en er is een dike 150 cm gevallen ) ben vanmiddag de hele middag lekker buiten geweest met mijn vrienden we hebben lekker gechilld in de kooi onze hangplek ( een hele grote stalen kooi ter grote van 3 voetbalvelden waar we dan naar binnen gaan om eens te relaxen zonder constand allert en op ons hoede te zijn voor hongerige ijsberen ) er ligt een hoop sneeuw waar wij dan lekker lang uit in gaan liggen ( net als jullie op het strand ) en dan kijken we veel naar de sterren en hemellichaamen die hier heel mooi te zien zijn. Verder is de tempratuur de laatste tijd heel wispelturig zo is het 7 graden onder nul en de andere dag weer ronde de 20 onder nul, maar er zit een dikke dalende trend in na volgende week gaat het enorm dalen naar 40 graden onder nul en dat blijft dan ook zo voor langere tijd het kan zelfs nog kouder worden. Somers kennen we voor ons begrippen warme zomers dan is het rond de 10 graden boven nul. Voor de rest leven wij vrij modern hier we hebben allemaal houten huizen die uit 3 lagen bestaan , vergelijk het maar dat je 3 jassen overelkaar heen draagt maar den tussen iedere jas 50 cm ruimte , dit werkt heel issolerend. We hebben hier gewoon gsm en internet kijken tv en radio ook via internet alleen wij hbben geen kabels maar alles gaat hier via 3g. En dat wat jij schrijft van voelen we ons dieren etc om dat wij dicht bij de natuur leven lees ik uit je verhaal het is meer een combinatie van beide, je haalt het beste uit 2 werelden en hebt er ook respect voor ja pakt uit die 2 werelden de dingen die je echt nodig hebt en laat veel liggen bijvoorbeeld jij kan wel alle zeehonden willen vangen en op eten maar er blijft dan niets over, dus je jaagt op de juiste aantal zeehonden ( ik jaag hier niet op het is een voorbeeld ) die je echt nodig hebt en laat de anderen met rust zo dat die het bestand zeehonden weer aan vullen zo dat je de volgende keer ook wat hebt. zo wordt er hier mee om gegaan. Maar ik snap je laatste vraag wel waar die vandaan komt, heel vroeger voor dat de beschaving hier was leefden mensen hier in het "wild " zij deden niets anders dan jagen om in leven te blijven kleding maken om warm te blijven en verder alleen maar luieren in de sneeuw en op het ijs hier door werden de inuiten heel vroeger ook wel mensen-dieren genoemd voor de een was dit een belediging voor de ander niet.

    15 jaar
    9 jaren geleden
  • Aller eerst vindt ik het knap dat jij je staande weet te houden in een vreemdland met den totaal andere cultuur. Mag ik je wat vragen zou je eens wat meer willen vertellen over het klimaat daar bij jou? En ik geloof best dat jij daad een normaal leven lijdt net als wij met vele gemakken zoals internet, maar zoals jij schrijft doe je mee aan traditionele dingen als bijv ijsvissen dat is toch een vorm van naven om aan voedsel te komen en jij draagt kleding gemaakt van dieren huiden nu heb ik daar eens naar gegoogeld dan zie ik foto's als ik het omschrijven mag van dieren met mensen gezichten anders dat een mens in een dier is gekropen en van de dier het lichaam is overgebleven en van de mens alleen maar het gezicht ( hoofd ) en handen hoe voelt dat eigenlijk voelen jullie je daar meer een dier dan een mens of een combinatie van beide?

    17 jaar
    9 jaren geleden
  • @meisje 13 jaar, hier niet, maar wordt nog maar mondjes maat gedaan hoor, net als het dood schieten van ijsberen deze worden alleen gedood als ze te dicht in de buurd van de bewoonde wereld hier komen om dat ze gevaarlijk zijn. Hier wonen vele nationaliteiten bij elkaar oa vietnamezen, russen, noren de meeste werken als onderzoekers op de universiteit of werken in de mijn in barentzburg. Longyearbean is de grootste stad hier met ongeveer 2500 inwoners waar van er ongeveer 900 oorspronkelijke inwoners zijn die afstammen van de inuit ( eskimo's ) de rest is allemaal import de meeste werken hier als onderzoekers of verdienen zomers geld in de toeristen sector deze organiseren excursies naar de noordpool. Ik woon aan de noordkant van longyearbean in de gedeelte waar veel van de oorspronkelijke bewoners wonen , waar van famielies al eeuwen hier leven. Zij leven overigens een normaal in een moderne levenstijl net als in Nederland zeg maar, maar houden ook erg vast aan traditie's zij vinden oa het dragen van moderne pool kleding maar niets en dragen het liefst traditionele pool kleding om dat zij dit voor dit klimaat vooralsnog als het allerbeste beschouwen, om det ik veel contact met hun heb ben ik dat ook gaan dragen, sneeuw laarzen van zeehonden bont broeken van ijsbeer bont en truien van dikke rendier ( caribou ) vacht ik draag het zowel in huis als buiten het beschermt je zo goed dat je er gewoon de hele dag in kan lopen en gewoon van binnen naar buiten kan gaan zonder een extra jas of zo aan te trekken. Verder krijg ik geoon school via internet van de international school en ga ik 1 dag per week naar de lokale school hier. En verder ga ik vaak met hun in groeps verband weg met begelijding en gaan we de bargen in of de vlaktes op om daar leren we survivelen oa zelf eten vangen ( ik ga veel ijs vissen maar vang geen zeehonden etc ) en bouwen dan ook iglo hutten waar we dan een nacht in kamperen , waar bij de oudere jongeren van 18 jaar en ouder omstebuurten bewakings dienst draaien om uit te kijken voor de mogelijke dreiging van ijsberen zij hebben hier voor training gehad en dragen ook wapens. je kan deze uitstappen vergelijken met de scouting in Nederland

    15 jaar
    9 jaren geleden
  • Omg zo cool hoe jij je aanpast! Maar is het jagen en eten van zeehonden niet verboden?

    13 jaar
    9 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten