Skip to content
6 reacties
270 weergaves

Is m’n ex een narcist of gaslighted?

Heey allemaal, ik heb een vraag zoals je al aan de titel zag. Bijna 7 weken geleden ging het uit tussen mij en m’n ex. Hij was 1,5 jaar jonger en het botste heel erg qua mening en op school waren we niet op hetzelfde pad. Hij was best negatief en als ik zei dat ik dit jaar zou halen kon ik maar beter volgens hem zijn instelling aan nemen ( dat ik niet moet denken dat ik over ga maar gewoon m’n best moet doen zodat ik niet teleurgesteld zou raken als ik niet over ging ). Ook zei hij dingen als ‘jij zegt wat je denkt en ik zeg zoals het echt is en dat wil jij niet accepteren’, ‘jij hebt minder opvoeding gehad’, ‘je moet in therapie gaan’ ( dit zei hij omdat al zijn commentaar een negatieve impact op me had en me boos maakte ), ik mocht niet met andere jongens afspreken en hij ging wel met andere meisjes afspreken, als ik wat had mee gemaakt had hij het weer veeel erger mee gemaakt. Met dat gezegd wil ik weten wat voor gedrag dit is.

16 jaar
4 jaren geleden

6 Reacties

  • Heey meisje 14, ik bedoelde ‘gaslighter’ kon dat helaas niet meer veranderen. Gaslighter is volgensmij een Amerikaanse term en het betekent dat je de gave hebt om overal een draai aan te geven om de ander dom of onredelijk te laten lijken. Ik denk meerendeels dat hij zo is omdat hij ook heel onzeker is en graag groot praat bij andere om er bij te horen.

    16 jaar
    4 jaren geleden
  • Heey meisje 17, ja dat is inderdaad heel moeilijk! Ik snap waar die negatieviteit vandaan komt, was zelf ook heel negatief maar door positieve dingen aan te trekken moet je positief denken en tevreden zijn en ver jezelf denk. Kijk naar je eigenschappen ik ben hooggevoellig en dat heeft ook veel goeie kanten en daar ben ik dan trots op, op dingen die je op school doet bijvoorbeeld als je heel goed je best doet kan je daar echt wel trots op zijn. Dus zulke dingen. Je hebt wel gelijk, nare dingen gebeuren maar je groeit er wel weer van als persoon en fijn dat het nu goed gaat!! ??

    16 jaar
    4 jaren geleden
  • Héél goede keuze om het met hem uit te maken. Zijn gedrag klinkt inderdaad narcistisch.

    21 jaar
    4 jaren geleden
  • Wat is gaslighted?

    Het kan zijn dat hij het alleen maar doet om stoer te doen. Maar mij lijkt je ex een jaloerse, gemene etter. Waarschijnlijk nogal dom ook. Ik bedoel, moest hij slim en goedmoedig zijn, dan zou hij zo niet denken. Er is een verschil t ussen somber zijn, en onnodig gemeen doen tegen anderen. In de veronderstelling dat je zijn woorden correct weergeeft natuurlijk.

    Wees blij dat je daarvan af bent, want zulke karakters worden alleen maar erger, dat worden psychopaten. Anders kom je binnen een paar jaar in de krant in de niet-zo-fijne rubrieken.

    14 jaar
    4 jaren geleden
  • Ik denk dat het het beste is zoals het nu is, als ik het zo lees voelde je je verre van gelukkig bij hem, en straalde hij veel negativiteit uit omdat hij onder andere veel aan zichzelf dacht. Jij komt op een gegeven moment de juiste tegen, die je wel gelukkig maakt. Trust me. X

    15 jaar
    4 jaren geleden
  • Ik ben eigenlijk ook best wel negatief over bepaalde dingen. Ik heel wat teleurstellende dingen in het leven meegemaakt. Op het gebied van school (qua toetsen, cijfers etc.), op het gebied van vriendschap (dan dacht ik ja, dat is een goede “echte” vriendin, werd ik gewoon weer voor de zoveelste keer in de steek gelaten) tja, dan ben je al snel klaar met dingen, en dan telkens weer teleurgesteld. Dus ik ben op bepaalde dingen best negatief. ‘Hoe ging je toets?’ En dan zeg ik; ‘mwah’. Gewoon om pure teleurstelling te voorkomen als het een slecht cijfer zou worden.
    Ik ben tot een bepaalde hoogte negatief. En nee, ik ben absoluut niet zielig of depressief ofzo (integendeel, ik zit prima in m’n vel!)
    Dus van bepaalde gebeurtenissen worden we vanzelf wat negatiever, gewoon als een soort levenslessen voor de volgende keer om precies diezelfde teleurstellingen te voorkomen. Nu ik dit lees herken ik me er eigenlijk wel in. Ik zou nooit dingen tegen mensen zeggen als jou ex had gezegd tegen je. Want dat vind ik niet normaal, ook niet dat je niet met andere mocht afspreken, want dat is gewoon idioot!
    Hopelijk begrijp Je een beetje Waarom sommige mensen negatief overkomen.
    Xx

    17 jaar
    4 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten