Skip to content
5 reacties
712 weergaves

Tips voor comming out

Hallo,   Sinds mijn 13 weet ik al dat ik homo ben. Ik wil hier graag voor uit komen maar het lukt steeds niet.   Ten eerste mijn familie, mijn familie is Christelijk (ik als enige niet). De kant van mijn vader het meest maar ze zijn niet super streng. Vroeger waren ze strenger gelovig en dat zie je soms nog terug. Zo is mijn oma best homofobisch te noemen en heeft ze overal een mening over. Ze maakt op opmerkingen al: 'Ik hoop dat je gewoon een vriendin krijgt' uit het niets. Natuurlijk heb ik respect voor hun geloof maar dit soort opmerkingen kwetsen mij.   Op school voel ik me ook niet altijd fijn. Op paarse vrijdag had ik als enige jongen uit mijn klas een paars t-shirt aan en ben een paar keer uitgescholden en kreeg ik onnodige vragen. In mijn eigen klas heb ik vrienden waarvan ik denk dat ze me na een tijdje wel zullen accepteren, maar als de groep mij pest (waar ik zeker van ben dat het gaat gebeuren aangezien die jochies dat ook bij een lesbie uit mijn klas doen) zullen ze toch liever niet met mij gezien worden. Buiten mijn klas heb ik nog een meiden vriendengroep die mij sowieso zullen accepteren. Mijn beste vriendin weet eigenlijk als dat ik homo ben al heb ik dat nooit letterlijk durven zeggen.     Heeft iemand tips/ervaringen hoe ik dit kan brengen? Ik weet niet goed hoe mijn ouders en schoolvrienden zullen reageren. Het enige dat ik weet is dat die vriendinnen het zullen accepteren, maar mijn opa en oma zullen eerst een preek geven.

15 jaar
1 jaar geleden

5 Reacties

  • Hey TS,

    dat via instagram hoeft echt niet hoor. Het gaat op zich een eigen leven leiden.
    Uw beste vriend/vriendin, neem die in vertrouwen. Beschouw dat als een oefening. Daarna uw mama. De rest komt het dan sowieso te weten. Een paar selecte vrienden kunt ge het vertellen, en daarna leidt het een eigen leven. Op de zwemvereniging wist mijn broer zijn beste vriend het. Die verteld het aan een andere beste vriend, en zo verder.

    En dan krijgt ge natuurlijk de vraag of het waar is. En dan is het de kunst om met de volle overtuiging, moed en eigenwaarde 'ja' te antwoorden. Op een manier die duidelijk laat zien dat het de normaalste zaak van de wereld is. Niet in elkaar krimpen, en u er niet voor schamen. En dan hebben de pestkoppen ook geen grond om op te staan.

    Ge hoeft echt geen vlag te dragen, ge hoeft het niet van de daken te schreeuwen. Dat is allemaal niet nodig.

    17 jaar
    1 jaar geleden
  • Hallo TS hier,

    Bedankt voor alle reacties. Zodra ik me er fijn bij voel vertel ik het aan mijn beste vrienden, vriendinnen en familie. In de zomervakantie plaats ik wel iets op instagram, heeft iedereen rustig de tijd om het zich voor te stellen en is het als school weer begint hopelijk geen punt meer.

    Bedankt voor alle steun!

    15 jaar
    1 jaar geleden
  • Hoi,

    Ik herken dit heel erg op sommige punten bijna hetzelfde meegemaakt ik ben zelf nu open panseksueel en ben eigenlijk nog maar iets meer dan een jaartje volledig uit de kast.
    Ik had ook dezelfde opmerkingen van m'n oma ookal had ik wel het voordeel dat mijn tante het stiekem al een beetje doorhad en haar verbeterde dus ik hoop dat je rest van jou familie misschien daarbij kan helpen ik weet niet precies hoe accepterend jouw familie natuurlijk is.

    Verder qua vrienden op school heb ik een vriendengroep waarvan veel mensen in de lgbtq community vallen ik hoop voor je dat er ook mensen zijn in jouw omgeving waar je mee kunt connecten misschien ook juist op paarse vrijdag. Ik liep dit jaar met een vlag op mn rug dus iedereen bij mij op school weet het gewoon en ik heb wel echt gemerkt dat hoe minder je je ervan aantrekt hoe minder het anderen eigenlijk boeit je zult wel vragen krijgen, maar soms zijn mensen ook gewoon nieuwsgierig. Ik ben blij dat je wel mensen iniedergeval buiten je klas hebt die je zullen accepteren.

    Verder is er denk ik geen goed of fout over hoe je uit de kast moet komen ik had aan het begin dat mijn vrienden het een jaar eerder wisten dan familie en ik heb het elke keer een beetje subtiel aangekaart dan merk je ook dat ze er een beetje aan gewend raken.



    16 jaar
    1 jaar geleden
  • Zeggen dat het gemakkelijk is, zou liegen zijn. Er is zelfs heel veel moed voor nodig om uit de kast te komen, iets dat hetero-jongens niet zullen begrijpen.

    Hebt ge een beste vriend, een broer? Zeg het dan eerst tegen hem. Of die beste vriendin wat ge zei, vertel het haar. Het maakt niet uit dat ge denkt dat ze het al weet, het vertellen is een enorme stap verder. En dat is dat ook meteen de eerste stap naar het uit de kast komen: weten dat iemand het echt weet en aanvaard. Dat ge van uw eigen weet dat ge het kunt en durft vertellen. Geloof me, ge gaat u onmiddelijk hele vele beter in uw vel voelen. Ik had mijn broer om het tegen te vertellen.

    Daarna, natuurlijk, uw ouders. Neem gerust een adempauze tussen het vertellen in. Vertel het aan uw mama. Zei kan het tegen uw papa vertellen eventueel. Gewoonlijk weet een mama het al wel. Dat was zo voor mij, voor mijn vriend, en voor een andere vriend die we kennen. Vandaar uit gaat het zo een beetje een eigen leven leiden, en dat hoeft niet negatief te zijn. Maar eene keer als uw mama het weet, dan voelt ge u echt vrij. Mijn bomma en bompa moesten lachen, maar die zijn al blij als ze ons eens zien. Langs mama hare kant zijn ze er niet mee door een auto-ongeluk, lang geleden. Onze 'vader' zien we niet meer, maar die grootouders bezoeken we af en toe wel als 'hij' er niet is.

    Op school zijn er de pesterijen. Daar kunt ge bijna niet buiten. Maar!: dat is maar tijdelijk en het hangt er maar van af hoe ge er op reageert. Laat ge zien dat ge het u echt aantrekt, dan hebben ze er plezier in. Maar doe het af alsof het voor u de normaalste zaak van de wereld is, dus blijf eigenlijk onverschillig, en dan druipen ze vlug genoeg af. Er zijn soms een paar echte hardnekkigen, maar die pesten eender wie om eender welke reden, dus dat is niet geviseerd omdat ge homo zijt. Ik ben al een tijdje uit de kast, mijn vriend zit ook bij mij op school (volgt een andere richting), iedereen weet dat wij een koppeltje zijn en weet ge wat? Voor iedereen is dat de normaalste zaak van de wereld geworden en ze vinden ons een leuk stelletje. Soms zijn er nog wat mopjes en grappen, maar daar moet ge gewoon bij meelachen omdat ze ook niet slecht bedoeld zijn. Ik heb zelfs een andere jongen, die me op de speelkoer benaderde, geholpen uit de kast te komen.

    Maar gemakkelijk is het niet, ge hebt moed nodig. Vooral dan de moed om het voor uw eigen te aanvaarden. Maar geloof me, het leven is zovele gemakkelijker eens ge uit de kast zijt en ge kunt zijn wie dat ge zijt, zonder "met een groot geheim" te moeten leven.

    Heel veel succes, en een knuffel :-)
    S.

    17 jaar
    1 jaar geleden
  • Het blijft altijd lastig om uit de kast te komen denk ik.
    In elk geval beschrijf je al een aantal mensen waarvan je denkt dat zij het wel accepteren.
    Begin bij die mensen dan heb je zeg maar een clubje die het weten.
    Als dat goed gaat voel jij je al sterker hoop ik.
    Je hoeft heus niet op een podium te gaan staan om maar aan iedereen duidelijk te maken dat jij homo bent.
    Dat doet een heteroseksuele man of vrouw ook niet.
    Zo te lezen hebben al een paar mensen om je heen wel een vermoeden dat je gay bent.

    Jouw oma bijvoorbeeld zegt dat niet voor niks, dat ze hoopt dat je een gewoon een vriendin krijgt.
    Ook al doet het pijn, wat oma zegt ze heeft dus door dat je homo bent.
    En jij wilt haar eigenlijk niet kwetsen door het haar te vertellen.
    Ik denk dat het alleen maar oplucht als je in elk geval een aantal mensen in je omgeving hebt die het weten.
    En de rest van de mensen om je heen zijn waarschijnlijk toch geen vrienden dus die hoeven het niet te weten.
    Sterkte en succes

    16 jaar
    1 jaar geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten