Skip to content
12 reacties
1330 weergaves

Mijn ex en zijn narcistische trekjes

Hoi,

Ik weet dat veel mensen vaak denken dan zijn/haar ex is een narcist is, maar ik denk eerlijk gezegd dat die van mij het werkelijk is. Het is een jongen trouwens. Ik bedoel, paar trekjes van hem zijn/waren het volgende:

- graag controle willen hebben op alles in mijn leven. Ik merkte vooral dat hij gewoon boos werd als ik met anderen omging of als ik bijvoorbeeld naar de sportschool ging. Hij wilde overal aanwezig zijn, gaf me allemaal van die cadeautjes dat hij ook had en zei altijd dat hij het geil vind als ik alles doe voor hem zoals hij het wilt. Ik was heel onzeker over alles en hij maakte daar veel gebruik van. Hij wilde men uiterlijk veranderen door zelf dingen op mij toe te passen en als ik iets niet wil, dan gaat hij slachtofferrol spelen en doen alsof ik slecht ben.
- mij altijd de schuld geven van alles en dus ook slachtofferrol spelen. Hierdoor voelde ik me heel slecht en twijfelde steeds aan mij
- mij op alles afkraken. Hij wilde dat ik precies zoals “het perfecte plaatje” voor hem werd, waardoor ik men uiterlijk/gedrag/studie veranderde.
- weinig empathie hebben. Hij gaf enorm weinig om mij merkte ik steeds en hij luisterde nooit. Kwam misschien van zijn ouders af, want hun zeiden nooit iets tegen elkaar.
- hield niet van label “relatie”. Hij wilde nooit zeggen aan anderen dat wij iets hebben en wilde constant een open relatie
- hij zei steeds nare opmerkingen tegen mij, zoals: “jij bent gestoord, jij spoort niet” of “ik ben de enige die wat voor je geeft en daardoor heb je een zielig leventje”. Soms sloeg hij me ook of pakte hij me zo hard vast dat ik amper weg kon.
- hij staat heel graag in spotlight en houdt enorm van aandacht. Hij denkt ook dat hij beter is dan de rest. Hij schept constant op over zijn studie en hoe goed hij het doet.
- hij kan me niet loslaten. Hij probeert me steeds te bellen en stalkt soms mijn huis (nog steeds). Ik heb hem op alles geblokkeerd maar hij heeft steeds nummers waarmee hij me belt


Dit zijn de meeste kenmerken van hem waardoor ik denk dat hij een narcist is. Er zijn er nog meer eigenlijk, maar wil het niet te lang houden. Ik weet nog dat ik in de relatie altijd hopeloos en alleen voelde. Wist niet bij wie ik terecht kon/of dit normaal was in relatie. Ik ben ontzettend blij dat het uit is. Een enorm leerpunt voor mij. En voor de mensen die hun partner hierin herkennen, praat met anderen erover!

Ik wilde dit gewoon kwijt en wil graag meningen van jullie horen of zelf jullie ervaringen met een mogelijke narcist.

20 jaar
1 jaar geleden

12 Reacties

  • TS hier.

    Tis weer maanden geleden dat ik dit Topic ben begonnen, maar hij stuurde mij laatst weer berichten. Heb al zen accounts op Instagram geblokkeerd. Nu hoor ik gelukkig niks meer van hem.

    De relatie duurde 7 maanden trouwens. Ik zat zo vast in de relatie en op een gegeven moment kwam ik erachter van: ‘hé, je kunt het ook uitmaken met hem!’ En dat heb ik toen dus gedaan.

    Eigenlijk was het helemaal uit mijn eigen onzekerheid en de drang om geliefd te worden, wat leidde dat ik hem compleet wilde onderdanen.

    Hij heeft mijn leven eigenlijk compleet veranderd. Ik ben zelf ook 15 kilo afgevallen, want was toen best dik en hij wilde niet dat ik aan sporten deed. Ook ben ik meer sterker mentaal en fysiek en gaat t stukken beter met me :)

    Hopelijk herkennen een paar mensen zich in men verhaal en leren ze ervan. Joejoe

    20 jaar
    11 maanden geleden
  • Lijkt mij meer een psychopaat dan een narcist. Een narcist is iemand die te vol is van zichzelf; een psychopaat is iemand die de levens van anderen volledig probeert te controleren, onderdrukken en kapotmaken. Ik zie hier vooral dat laatste.

    Duidelijk zeggen dat je niets meer met hem te maken wilt hebben, en dat je geen enkel contact meer wilt. Zeg dat je hem anders aanklaagt bij de politie; en dat hij dan een dossier zal hebben.

    Luistert hij niet, stap dan iedere keer naar de politie en dien klacht in. Dan zit hij alvast in hun database. Voor mensen die nog een beetje verstand over hebben, is dat dikwijls al voldoende om zich te bezinnen; het risico op gevangenis of internering is het niet waard. En zonder (voldoende) politie-dossiers kunnen gerecht en politie sowieso niets doen.

    22 jaar
    11 maanden geleden
  • Het is nogal een wall of text. Waar moet ik beginnen met lezen?

    19 jaar
    11 maanden geleden
  • Vraag mij af of wat je opsomt TS of dit te maken heeft met narcistische trekjes of dat er meer “aan de hand” is met je ex. Gezond ik het niet, maar je hebt hem ook een tijd de ruimte gegeven dit te doen! Hoe lang zijn jullie bij elkaar geweest?

    20 jaar
    1 jaar geleden
  • Hoi J23,

    TS hier weer. Bedankt voor je reactie & uitleg. Tja, hij kan inderdaad meer een kwaadaardige narcist zijn, maar helaas is dat nooit bevestigd door een psycholoog dus 100% weet ik niet zeker natuurlijk dat hij het wel is.

    Ik heb het mijn ouders laten weten en die zeiden van: negeren en als het erger wordt, dan laat het ons weten.

    Vandaag heeft hij mij alweer anoniem gebeld. Kei sneu en kinderachtig. Ik blijf het gewoon negeren, maar het is wel irritant. Gelukkig woon ik ook ergens anders, dus hij zal me waarschijnlijk nooit echt meer tegenkomen. Heel misschien met Carnaval. Hij zal mij waarschijnlijk dan heel stevig vastpakken en mij helemaal bekijken, want het liefste wilt hij mij altijd veranderen qua uiterlijk. Als ik hem zie, dan sla ik hem waarschijnlijk wel in zen gezicht of trek ik politie erbij.

    Ik weet dat hij met andere jongens afspreekt voor seks, maar ik weet ook dat hij de emotionele band mist met iemand. Ik heb hem vorig jaar in de zomer gezien (helaas afgesproken om het “goed te praten”) en hij zei dat tegen me toen. Hij deed kei leuk naar anderen toen, maar samen wij 2tjes werd hij enorm boos. Dat weet ik nog wel. Wat een hel was die terugrit ook naar huis, want we zaten in de auto van hem en hij reed dus. Hij werd constant boos op mij en ik raakte toen heel erg in paniek. Ik zat ook in zijn auto dus ik kon er niet uit. Toen heb ik mijn gedrag heel erg gefaked en deed ik alsof we elkaar nog gingen zien en dat ik hem wel nog app. Nooit gedaan dus en meteen op alles geblokkeerd. Ik realiseerde me toen hoe gestoord ikzelf van hem werd. Het laatste wat hij nog tegen me zei was: “ik ga je de volgende keer zien weer, niet het contact verbreken hè, beloof je dat?”

    Die emotionele band gaat hij nooooiiit meer met mij krijgen, dat weet ik wel! Hahahaha

    20 jaar
    1 jaar geleden
  • J23 hier.

    Het voornaamste verschil tussen een narcist en een kwaadaardige narcist zit hem in de aard van de reacties. Een narcist is iemand die volledig in zichzelf opgaat, zal nooit aan anderen denken. Een kenbeeld van een 'normale' narcist is bijvoorbeeld dat deze je altijd weet te vinden wanneer hij/zij hulp nodig heeft, maar wanneer je zelf aanklopt bij deze volgen er altijd smoesjes te over. Ook oppervlakkig gedrag op emotioneel vlak gecombineerd met duidelijke desinteresse in personen anders dan de narcist zijn tekenen aan de wand dat men met een narcist te maken heeft. Er is helaas niet echt een duidelijk iets te noemen dat je echt kan doen zeggen van 'ja, dat is een narcist!' maar het kan wel een vermoeden versterken.

    Het beeld van de kwaadaardige narcist wat ik schetste kan behoorlijke schrik aanjagen inderdaad, helaas bestaan dit soort mensen echt. Het hele jammere is dat kwaadaardige narcisten kampioen zijn in emotionele manipulatie waardoor ze makkelijker kunnen verstoppen en dus moeilijker te herkennen zijn, zeker als je emotioneel dicht bij ze staat (zoals in de relatie die jij omschreef). Er bestaan zeer veel raakvlakken tussen psychopathie, sociopathie en kwaadaardig narcisme. Het voornaamste is dat kwaadaardige narcisten een dominanter sociaalbeeld hebben van zichzelf, en hun emotionele belevenis is gericht op het onderwerpen van anderen aan zichzelf. De reden waarom ik in jouw geval een sterk vermoeden heb van kwaadaardig narcisme is het stalker-gedrag wat hij vertoont. Een 'normale' narcist is er veel meer op gericht om het te doen lijken alsof het eindigen van de relatie zijn idee was, en dat hij het had besloten omdat het in zijn ogen het beste idee was wat hij kon hebben, omdat jullie (lees: hij) er uiteindelijk beter van zullen worden.
    Het stalker gedrag gecombineerd met het gedrag wat je omschreven hebt is veel meer gericht op jou knechten in mijn ogen. De relatie is dan wel uit, maar hij blijft in zijn ogen je 'heer en meester' om het zo even te noemen, dit is gevaarlijk en jaloers gedrag wat zeer drastische en extreme uitingen kan hebben, in het extreemste geval met potentieel fatale afloop.
    Ik wil je niet de schrik aanjagen, maar alsjeblieft, onderschat deze persoon en de extremen waar hij toe kan gaan niet. Ik ken je niet, ik ken je ex ook niet, maar de ervaringen die ik heb gehad met kwaadaardige narcisten hebben duidelijke overeenkomsten met het door jou beschreven gedrag. Ik kan je dan ook aanraden om ZEKER TE WETEN de politie hierbij te betrekken. Ik snap dat je aarzelt en dat je hoopt dat het allemaal wel meevalt (dat hoop ik zelf ook), maar ik kan je met klem aanraden om wel degelijk stappen te ondernemen.

    23 jaar
    1 jaar geleden
  • Hey, TS hiero :)

    Bedankt voor reacties. Ik ben wel van plan om een nieuw nummer aan te vragen als hij het komende maand blijft doen. Ik heb hem overal op geblokkeerd en heb mijn vrienden/familie verteld om zijn account te blokkeren. Het kan zijn dat hij een sociaal media account van mij volgt via een ander account, maar dat zal ik dan een keer moeten uitzoeken.

    En J23, ik denk wel dat hij een narcist is, maar geen “kwaadaardige”. Wat bedoel je precies daarmee?

    Ik moet wel zeggen: ik was een heel makkelijk doelwit. Ik was enorm onzeker, eenzaam, depressief en fysiek niet helemaal gezond in die tijd.

    Ik merkte wel dat hij meer een narcist was dan een psychopaat/sociopaat, want hij zei dat hij zich wel schuldig voelt enz. Wat hij dan wel doet, is het voor zijn eigen en niet voor mij. Hij wilt mij dan ontmoeten zodat hij minder schuldig kan voelen. Hierdoor kan hij doorgaan makkelijker met zijn leven, maar hij doet het niet voor mij.

    Ook kan ik natuurlijk niet 100% aantonen dat hij een narcist is,
    want ben geen psycholoog/onderzoek is gedaan.

    Wat ik wel nog kwijt wilde aan de rest die dit leest zijn voorbeelden hoe mijn ex gedroeg die je misschien wel herkent bij je date/crush/vriend(in)/etc:

    - voorbeeld: je bent met die persoon samen, en die persoon kijkt zichzelf veel in spiegel aan. Die persoon vindt zichzelf ook super knap en bewonder zijn hele lichaam. Probeert ook steeds zen uiterlijk te corrigeren en zegt bijvoorbeeld als ‘grapje’: “wow, ik zie er vandaag goed uit. Vind je niet?” Of “ik ben echt lekker” en dat dan paar keer op een dag.

    - ander voorbeeld: de persoon wilt je constant corrigeren of verbeteren. Als je bijvoorbeeld klaarmaakt voor feest, dan wilt die persoon dat je X aantrekt en op Y manier je haren doet. Als je dat hebt gedaan en je bent op een feest, dan is die persoon teleurgesteld in je gedrag. Dan laat die persoon weten waarom en hoe je je moet gedragen. De persoon maakt je dan belachelijk en maakt er grapjes om, maar je gaat er wel opletten. Langzamerhand neem je zoveel van die persoon over/doe je wat er gezegd wordt, dat je jezelf helemaal in kwijt bent en je je ook anders gaat gedragen naar vrienden/familie.

    Die 2 voorbeelden waren situaties hoe mijn ex zich gedroeg. Best eng eigenlijk moet ik zeggen…

    Feel free to comment :)

    20 jaar
    1 jaar geleden
  • Je zou mss naar de politie kunnen stappen? Wat hij doet valt onder het begrip 'elektronische stalking'. Iemand bestoken met ongewenste telefoons/berichten/mail. De politie zal hem dan uitnodigen voor een verhoor op het bureau. Mss laat hij jou daarna met rust? Het is maar een hoopvol ideetje want ik ben best geschrokken van het sombere beeld wat J23 hier schetst.

    22 jaar
    1 jaar geleden
  • Wat je omschrijft is inderdaad redelijk archetypisch gedrag voor een kwaadaardige narcist. Helaas zijn dit soort types zeer vasthoudend in hun gedrag, omdat ze de feedback op hun gedrag die bij "normale" mensen er voor zorgt dat ze in een sociaal patroon blijven, niet aannemen. Alle kritiek wordt weggewuifd als "overdreven" en "zo erg is het niet" en ook heel veel "Ja, maar, en jij dan?" waarop een compleet overtrokken voorbeeld volgt, dat expliciet bedoeld is om het eigen gedrag goed te praten, want 'als jij [X] doet, heb je geen recht van spreken/mag ik dit doen.'

    Wat betreft advies kan ik helaas niks anders aanraden dan een nieuw nummer nemen, en heel selectief zijn met het uitgeven hiervan. De ander zal waarschijnlijk manipulatie niet schuwen om ook het nieuwe gedrag telefoonnummer te achterhalen. Vaak doet men dit in de vorm van "Oh, ik ben zijn nummer kwijt, maar ik moet nog even [X] met hem (jou) bespreken." of iets in de trant van "Toe nou, geef me zijn nummer nou maar, ik zal hem niet zeggen dat ik z'n nummer van jou heb." Dus wees hiervoor gewaarschuwd. Verder, als je sociale media gebruikt, zorg ervoor dat deze compleet afgeschermd zijn, gebruik desnoods schuilnamen en vermijd het gebruik van foto's van jezelf als profielfoto. Heel graag zou ik je zeggen dat je gewoon verder moet gaan met je leven zoals het is, maar ik moet je daar helaas teleurstellen. Het zal zeker in de nabije toekomst nodig zijn om een zekere mate van paranoïde instelling voor jezelf te adopteren.

    Bovenal, en ik wil dit nadrukkelijk zeggen, vertrouw hem niet op zijn woord. Kwaadaardige narcisten zijn experts in emotionele manipulatie in wat voor vorm dan ook en zullen op elke manier proberen om in je hoofd te kruipen. Vermijd zoveel mogelijk fysiek contact, en ga ervanuit dat eventuele "toevallige" ontmoetingen allesbehalve toevallig zijn. Mocht je hem tegen komen, blijf in de publieke ruimte, en ga desnoods winkelen of een winkel binnen. Aldaar kun je altijd 112 proberen te bellen en aangeven dat je het gevoel hebt dat je gevolgd wordt.

    In wat voor verdere interactie dan ook met hem, vermijden is het devies, maar indien vermijden onmogelijk is, is er de "Grijze man" techniek. Dit is een techniek die vooral wordt gebruikt om ondervragingen te frustreren door jezelf te reduceren tot iets wat niet te peilen valt. Een narcist, en zeker een kwaadaardige narcist is uit op een emotionele reactie. Alles wat hij jou voor de voeten werpt of naar je toe slingert, wat dan ook, is erop gericht om jou een reactie te ontlokken. Het zal de narcist een worst wezen of jouw reactie positief of negatief is, zolang er maar een reactie plaatsvindt. Wat ik van jouw omschrijving van hem begrijp, is hij nogal dol op kleinerend gedrag, en het opscheppen geeft aan dat hij van jou waarschijnlijk validatie van zijn ego verwacht. Ergo, hij wil door jou geprijsd worden, De beste manier om op zulke statements te reageren is met het woordje "Oké" dit is een vrij standaard woordje, wat noch goed- noch afkeuring overbrengt, m.a.w. het is een neutraal, oftewel 'grijs' woord. Anderzijds wil hij denk ik dat jij volgens hem moet accepteren dat je in zijn ogen een tweederangs schepseltje bent. Ook hier kan op gereageerd worden met 'Oké'. Hou je in gedachten dat de grijze man ten alle tijden neutraal is, en niks zeggend.
    Ik moet je er echter bij waarschuwen dat vooral kwaadaardige narcisten het zeker niet opgeven bij de eerste mislukking. Wees dus op je hoede.

    23 jaar
    1 jaar geleden
  • Wat je omschrijft is inderdaad redelijk archetypisch gedrag voor een kwaadaardige narcist. Helaas zijn dit soort types zeer vasthoudend in hun gedrag, omdat ze de feedback op hun gedrag die bij "normale" mensen er voor zorgt dat ze in een sociaal patroon blijven, niet aannemen. Alle kritiek wordt weggewuifd als "overdreven" en "zo erg is het niet" en ook heel veel "Ja, maar, en jij dan?" waarop een compleet overtrokken voorbeeld volgt, dat expliciet bedoeld is om het eigen gedrag goed te praten, want 'als jij [X] doet, heb je geen recht van spreken/mag ik dit doen.'

    Wat betreft advies kan ik helaas niks anders aanraden dan een nieuw nummer nemen, en heel selectief zijn met het uitgeven hiervan. De ander zal waarschijnlijk manipulatie niet schuwen om ook het nieuwe gedrag telefoonnummer te achterhalen. Vaak doet men dit in de vorm van "Oh, ik ben zijn nummer kwijt, maar ik moet nog even [X] met hem (jou) bespreken." of iets in de trant van "Toe nou, geef me zijn nummer nou maar, ik zal hem niet zeggen dat ik z'n nummer van jou heb." Dus wees hiervoor gewaarschuwd. Verder, als je sociale media gebruikt, zorg ervoor dat deze compleet afgeschermd zijn, gebruik desnoods schuilnamen en vermijd het gebruik van foto's van jezelf als profielfoto. Heel graag zou ik je zeggen dat je gewoon verder moet gaan met je leven zoals het is, maar ik moet je daar helaas teleurstellen. Het zal zeker in de nabije toekomst nodig zijn om een zekere mate van paranoïde instelling voor jezelf te adopteren.

    Bovenal, en ik wil dit nadrukkelijk zeggen, vertrouw hem niet op zijn woord. Kwaadaardige narcisten zijn experts in emotionele manipulatie in wat voor vorm dan ook en zullen op elke manier proberen om in je hoofd te kruipen. Vermijd zoveel mogelijk fysiek contact, en ga ervanuit dat eventuele "toevallige" ontmoetingen allesbehalve toevallig zijn. Mocht je hem tegen komen, blijf in de publieke ruimte, en ga desnoods winkelen of een winkel binnen. Aldaar kun je altijd 112 proberen te bellen en aangeven dat je het gevoel hebt dat je gevolgd wordt.

    In wat voor verdere interactie dan ook met hem, vermijden is het devies, maar indien vermijden onmogelijk is, is er de "Grijze man" techniek. Dit is een techniek die vooral wordt gebruikt om ondervragingen te frustreren door jezelf te reduceren tot iets wat niet te peilen valt. Een narcist, en zeker een kwaadaardige narcist is uit op een emotionele reactie. Alles wat hij jou voor de voeten werpt of naar je toe slingert, wat dan ook, is erop gericht om jou een reactie te ontlokken. Het zal de narcist een worst wezen of jouw reactie positief of negatief is, zolang er maar een reactie plaatsvindt. Wat ik van jouw omschrijving van hem begrijp, is hij nogal dol op kleinerend gedrag, en het opscheppen geeft aan dat hij van jou waarschijnlijk validatie van zijn ego verwacht. Ergo, hij wil door jou geprijsd worden, De beste manier om op zulke statements te reageren is met het woordje "Oké" dit is een vrij standaard woordje, wat noch goed- noch afkeuring overbrengt, m.a.w. het is een neutraal, oftewel 'grijs' woord. Anderzijds wil hij denk ik dat jij volgens hem moet accepteren dat je in zijn ogen een tweederangs schepseltje bent. Ook hier kan op gereageerd worden met 'Oké'. Hou je in gedachten dat de grijze man ten alle tijden neutraal is, en niks zeggend.
    Ik moet je er echter bij waarschuwen dat vooral kwaadaardige narcisten het zeker niet opgeven bij de eerste mislukking. Wees dus op je hoede.

    23 jaar
    1 jaar geleden
  • Zulke types zijn gif in je leven, heel snel heel ver van wegblijven.

    21 jaar
    1 jaar geleden
  • Wow, wat een eikel. Zelf geen ervaring maar je hoort wel vaker dat leven met een narcist de hel is. Verontrustend is ook dat hij blijkbaar niet kan accepteren dat het uit is tussen jullie en jou blijft stalken. Ik heb helaas geen advies maar ik wens jou heel veel moed en sterkte.

    22 jaar
    1 jaar geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten