Skip to content
1 reacties
293 weergaves

moeite met vriendschap

Ik zit al een poosje met het volgende. Misschien heeft er iemand tips of goede raad over wat ik hier mee kan doen. Ik heb nooit makkelijk vrienden gemaakt en ben daardoor lang onzeker geweest en heb me eenzaam gevoeld. Als ik het goed met iemand kon vinden was dat contact vaak snel weg als mijn 'vrienden' toch liever met een ander omgingen of als ik in die vriendschap 'nee' zei tegen iets dat zij graag wilde. Voor veel van die mensen heb ik ook erg veel gezorgd, maar wanneer ik hen nodig had lieten ze me in de steek. Nu is dat ineens helemaal anders. Ik heb een hele leuke groep mensen ontmoet en daardoor ineens veel leuke contacten. Het beste is nog wel, dat deze mensen het totale tegenovergestelde zijn van mijn vorige vrienden. Ze vragen mij haast nooit voor hen te zorgen, maar lijken mij juist graag te helpen als dat nodig is. Ze vinden het leuk als ik een andere mening heb over dingen en zeggen vaak dat ik belangrijk voor ze ben of dat ze het leuk vinden om met mij te praten. Ik ben natuurlijk heel blij, maar er is ook een probleem. Ik weet totaal niet wat ik er mee moet. Ik ben voortdurend bang iets stoms te doen en het te verpesten en hou daardoor telkens toch afstand. Ik reageer bijvoorbeeld nooit op berichtjes van iemand omdat ik bang ben iets stoms te zeggen. Ik val vaak stil in gesprekken als iemand me vraagt hoe het is of wat ik ergens van denk. Ook durf ik niet aan iemand te zeggen dat ik hem/haar waardeer of blij ben met de vriendschap die we hebben. Ook kan ik geen 'nee' zeggen als ik bijvoorbeeld niet kan afspreken of ergens een keer geen tijd voor heb omdat ik druk ben. Ik wacht dan tot het laatste moment of ik lieg een verhaal bij elkaar omdat ik niet durf te zeggen dat ik het gewoon druk heb of moe ben. Ik voel me hier erg naar over omdat ik het idee heb dat ik niet eerlijk ben naar mensen waar ik erg gek op ben en hen ook niet echt toon dat ze belangrijk zijn voor me. Ik ben bang dat ik vriendschappen ga verliezen omdat ik zo afstandelijk ben, maar het lukt vaak slecht mijn houding te veranderen. Iemand die een idee heeft wat ik hier mee kan doen?

19 jaar
4 jaren geleden

1 Reacties

  • Onzeker meisje, Blijkbaar ontbreekt het je aan zelfvertrouwen en heb je een negatief zelfbeeld. Misschien was jij wat intelligenter dan de mensen waar je vroeger mee omging en zaten jullie niet op dezelfde golflengte.

    Nu ken je dus andere mensen die jou blijkbaar wel waarderen om hoe jij bent maar ben je bang om dingen verkeerd te doen. In de eerste plaats, als jij jezelf bent en je uit zoals je bent kun je het niet verkeerd doen. Bevalt dat mensen niet dan zijn het niet de vrienden die jij zoekt.

    Misschien is er iemand in jouw nieuwe vriendengroep waarbij je je meer op je gemak voelt dan bij de anderen. Je zou met hem/haar over je onzekerheid kunnen praten en gewoon zeggen dat je bang bent dingen verkeerd te doen of iets stoms te zeggen.
    Je durft daarom ook niet op berichtjes te reageren, maar dat is natuurlijk een slechte strategie. Beter dat ze denken dat je wat raars zegt (wat waarschijnlijk niet zo is) dan dat ze denken dat je onverschillig bent en het niet de moeite waard vindt om te reageren. Voortaan gewoon reageren dus.

    Het ontbreekt je ook nog aan de assertiviteit om nee te zeggen als er iets van je gevraagd wordt. Zoiets is erg moeilijk te leren, misschien ben je gewoon een heel bescheiden meisje en ben je op een manier opgevoed die dat in de hand werkt. Je moet langzaam zelfvertrouwen opbouwen en niet jezelf in de put praten. Jij bent zoals je bent en je nieuwe vrienden zijn blij met je, dus wat is er mis met jou? Met die vroegere vrienden was wat mis, niet met jou.
    Als er dingen gevraagd worden die je niet gelegen komen dan moet je dat gewoon zeggen en om je nee wat te verzachte kun je alternatieven geven of zeggen dat je er nog over moet nadenken. Als ze jou waarderen zullen ze dat heus wel accepteren.
    Als Fransen onderhandelen dan zeggen ze om te beginnen altijd nee, want van een nee kun je nog een ja maken maar van een ja kun je geen nee meer maken.

    Je hebt nog een lange weg te gaan maar als je aan je zwakke punten gaat werken dan kom je er wel. Het zit allemaal in je. Het zwakke moet er uit en je sterkte moet je naar buiten halen. Een feeks met haar op de tanden zuil je nooit worden, maar van lieve bescheiden meisjes kunnen mensen ook heel veel houden. Succes!

    21 jaar
    4 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

  • Vriendschap

    Vriendschap

    Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

    Ga naar Join-us.nu over Vriendschap
  • Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

    Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

    Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

    Ga naar Jongenout.nl over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten