Skip to content
8 reacties
937 weergaves

Het 'hokjesdenken'

Hoi hoi allemaal, ik ben een 15-jarige jongen, en zit wat in de knoop met mezelf. Het gaat over m'n seksuele geaardheid. Laatst ontdekte ik dat ik niet alleen meisjes knap vind, maar ook jongens: bi heet dat dan. Tijdens het surfen op internet las ik het begrip 'panseksualiteit'. Dat betekent dat je op de persoon van iemand valt, ongeacht welke genderidentiteit die iemand heeft. Zo voel ik me ook, ik blijf liever genderneutraal, want er is meer tussen man en vrouw.

Een paar dagen geleden heb ik aan iemand verteld dat ik denk dat ik pan ben. En dat blijft voorlopig de enige die het weten mag, want ik ben nog niet zeker van mijn geaardheid. Het luchtte gewoon op dat ik mijn gedachten kon delen met iemand anders.

Maar eigenlijk heb ik er niet zoveel behoefte aan om mezelf in een 'hokje' te zetten - je weet wel: of je nu homo, hetero, bi, pan, meisje, jongen, genderqueer, transgender enz. bent. Ik wil gewoon iemand ZIJN, zonder daar een benaming aan te geven van welke seksuele geaardheid of genderidenteit. Mijn geaardheid lijkt ook precies met de tijd te veranderen, maar dat komt misschien omdat ik nog heel jong ben. Wie heeft dit gevoel ook, dat je vindt dat die 'hokjes' soms overbodig zijn? Laat het me weten!

15 jaar
3 jaren geleden

8 Reacties

  • Ik ben de TS
    Dankjewel voor al jullie reacties!

    15 jaar
    3 jaren geleden
  • Hokjes helpen bij het denken, maar ze zijn niet de werkelijkheid. Prima om in hokjes te denken, maar verwacht niet dat je in werkelijkheid 100% in één hokje past. Maak je er verder geen zorgen om en ga vooral niet jezelf aanpassen aan de hokjes.

    19 jaar
    3 jaren geleden
  • Gecompliceerd allemaal en je moet nog een heel leven. Sterkte.

    23 jaar
    3 jaren geleden
  • @j22, ik bedoelde niet vallen op ‘mensen die in een hokje passen’ maar jezelf niet in een hokje stoppen door niet te zeggen ik ben bi of pan, maar ik val op mensen. En daarmee jezelf dus niet in het ‘bi hokje’ te stoppen.

    16 jaar
    3 jaren geleden
  • M16, Vallen op mensen die niet in een hokje passen is natuurlijk ook een vorm van hokjesdenken ;-). TS ziet mensen als individuen waar je wel of niet een klik mee kan hebben. Of je dan op zoek moet gaan naar mensen die niet in een hokje passen vraag ik mij af want dan zet je jezelf weer in een hokje.
    Dat LHBTIQ+ gedoe, het diversiteitsgedoe, ook hokjesdenken, maar misschien vinden de meeste mensen het wel fijn om ergens bij te horen. Leven als een vrij mens met je eigen gedachten en meningen en vertrouwen op je eigen kwaliteiten is natuurlijk wel een beetje eng. Kijk maar naar de cancelcultuur. Als je niet "woke" op de juiste manier bent dan wordt je er uit gegooid.

    22 jaar
    3 jaren geleden
  • Hoi, ik zag laatst een filmpje op insta van iemand die zei dat ze op mensen valt en zichzelf ook niet echt in een hokje stopt. Misschien past dit wel bij jou :)

    16 jaar
    3 jaren geleden
  • Jongen 15 gelijk heb je, plaats jezelf niet in een hokje zovan wat ben ik. Wat jij bent is gewoon jij, Veel jongens van jouw leeftijd zullen dit herkennen, dat splitsen op jongens of meisjes, wat zomaar kan veranderen. Gewoon genieten, niet teveel denken, gewoon denken ik ben mezelf en dat is prima. Zelf ervaar ik dit ook nog eigenlijk en ben 17 maar vind het ergens wel spannend, waarom jezelf je in een hokje plaatsen, doe ik ook niet, gun jezelf deze vrijheid.

    17 jaar
    3 jaren geleden
  • Beste jongen, Jij hebt het over jongens en meisjes aantrekkelijk vinden. Op zich is dat niet raar want ze kunnen allemaali heel lief, mooi en aantrekkelijk zijn. Om zowel met jongens als meisjes een vriendschappelijke relatie te hebben is ook helemaal niet ongewoon. In dat opzicht ben jij dus gewoon zoals de meeste mensen zijn.
    Ouders houden van hun kinderen, jongens en meisjes, kinderen vinden het fijn om geknuffeld te worden door vader en door moeder. Voor lichamelijke intimiteit en liefde en vriendschap maakt het geslacht niets uit.

    Als je praat over pan- of biseksualiteit dan praat je over seks. Er zijn vast wel jongens of meisjes waar jij je toe aangetrokken voelt. Ben je al verder gekomen dan iemand leuk of aantrekkelijk vinden? Droom je over een relatie en vrijen met zo iemand? Droom gerust en je hoeft het niet bij dromen te laten.

    Voorlopig zou ik mij inderdaad niets aantrekken van labeltjes. Kom je iemand tegen die jij leuk vindt en hij/zij vindt jou ook leuk, geniet dan van de vriendschap en misschien de liefde en wat meer.
    Als je vijftien bent dan kan- en mag alles. Als je ouder wordt dan ga je misschien een bepaalde voorkeur ontwikkelen, maar dat gaat vanzelf en daar hoef je nu helemaal niet over na te denken.
    Of jij moet gaan rondbazuinen dat je misschien pan- of bi bent? Ach waarom? Als jij iemand tegenkomt en jullie hebben zin om met elkaar te zoenen, wat kan het dan schelen? Geniet van elkaar, nu kan het. Je bent snel genoeg volwassen en dan wordt het leven een stuk ingewikkelder.

    Misschien heb je dan het hokje gevonden waar jij in past en misschien ook hou je nog steeds alle opties open. Als je maar iemand hebt om van te houden en iemand die van jou houdt. (Bij voorkeur dezelfde ;-).

    22 jaar
    3 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

  • Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

    Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

    Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

    Ga naar Jongenout.nl over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren
  • Iedereen is anders

    Iedereen is anders

    Ben je er nog niet helemaal uit wie je bent of op wie je valt? Dat is helemaal niet erg, iedereen doet dit op diens eigen tempo en eigen manier. Ga naar Iedereenisanders.nl.

    Ga naar Iedereenisanders.nl over Iedereen is anders
  • Podcast Sense Talk

    Podcast Sense Talk

    Ken jij Sense Talk al? De podcast waarin jongeren praten over seksualiteit. Bijvoorbeeld de eerste keer, coming-out, thuis praten over seks en nog veel meer. Ga naar sense.info.

    Ga naar Sense.info over Podcast Sense Talk

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten