Skip to content
3 reacties
770 weergaves

Afvallen maar het lukt niet

Ik ben 12 jaar en ik ben heel onzeker over mijn lichaam
leeftijd 12
lengte 163- cm
gewicht 56,1

Ik durf er niet over te praten met mijn ouders, de vorige keer dat ik dat deed hielpen ze mij met troosten maar niet met afvallen. Ik probeer weinig/minder te eten en veel beweging te krijgen, maar dat lukt vaak niet. Ik raak soms toch in de verleiding om het te eten. Zelf zit ik op 2 sporten en train ik 5 uur per week, maar door corona wordt dat ook minder. Nu train ik nauwlijks.

Als de mensen uit mijn klas zeggen hoe zwaar ze zijn dan is het ook vaak een groot verschil met hoe zwaar ik ben. Of als mensen soms opmerkingen maken over hoe ''dik'' ze zijn. Dan geeft mij dat een ongelukkig gevoel.

Ik wil dus afvallen het liefst 5/10 kilo maar zonder dat mijn ouders het weten, want die vinden het goed hoe ik ben.

Hebben jullie tips over hoe ik het beste op een gezonde manier kan afvallen zonder dat mijn ouders het weten????

12 jaar
2 jaren geleden

3 Reacties

  • Meisje 12, iedere tiener heeft onzekerheden. De een heeft last van een te grote neus en puisten, oftewel het lichaamsbeeld. Andere zijn onzeker over schoolresultaten, seksuele oriëntatie of sociale vaardigheden.
    Ik heb je BMI opgezocht en dat is 21.1 en dat is een gezond BMI. Die meisjes die bij jou in de klas zitten zijn ook kleiner, dus ook lichter. De gemiddelde lengte van meisjes van 12 jaar zijn 155,3 cm. De groei van meisjes vind plaats van 10 tot 15 jaar, bij jongens begint dat iets later. Jij gaat nog groeien, grote kans dat je BMI dan lager wordt en zo niet dan heb je nog steeds een gezond gewicht!
    Als je hier nog steeds last van ondervind zou ik er toch echt over praten met jouw ouders. Jouw ouders hebben vast ook tienerproblemen gehad, die snappen je.
    Je bent goed hoe je bent, laat je niet wijsmaken door klasgenoten.

    16 jaar
    2 jaren geleden
  • Als je in deze leeftijdfase gaat diëten werk je naast je spijsverterings ritme ook je groei en weerstand mogelijk permanent naar de klote. Een eetstoornis ligt op de loer en dat is een killer, daar gaan heel veel kinderen dood aan.

    19 jaar
    2 jaren geleden
  • Beste meid, Hoe kom jij er bij dat je te zwaar bent? Jouw BMI is 21,1 en dat is een gezonde waarde voor iemand van jouw leeftijd. Je bent niet dik, je bent stevig en dat is heel goed. Jongens vinden dat veel leuker dan als jij zo'n mager sprietje zou zijn.
    Als je het Google vraagt of je goed zit met je gewicht krijg je als antwoord:

    12 jaar:
    BMI bij ernstig onder- gewicht: onder 13,39
    BMI bij gezond gewicht: 15,62- 21,67

    Als je 5 of 10 kilo aan gewicht zou verliezen dan zou je nog wel goed zitten maar waarom is dat nodig? Je komt in de pubertijd en dan schiet je de lucht in en dan heb je alle energie die je hebt nodig. Door zo veel afvallen ga jij je alleen maar minder gezond voelen. Bovendien doe jij veel aan sport dus zal je gespierder zijn dan gemiddeld. Spieren wegen zwaarder dan vet.

    Jouw ouders hebben gelijk dat ze niet willen dat jij gaat afvallen. Het is niet nodig. Als je toch gezond minder wilt gaan wegen: Geen koekjes meer, geen snacks meer, geen snoepjes meer, geen tussendoortjes meer op school of thuis. Dat is wat jou dik maakt. Verder, veel groenten eten. Die heb je nodig voor de vitaminen en de mineralen voor de opbouw van je spieren. Voor de rest, gewoon eten wat je moeder je geeft.
    Na zeven uur in de avond niets meer eten en 's morgens voor het ontbijt een kwartiertje hardlopen. Dan begint je lichaam gelijk met vet verbranden.

    Wat je klasgenoten zeggen daar moet jij je niets van aantrekken. Wees zelfbewust. Meet je niet aan anderen, kijk in de spiegel en vraag je af of je er als een aangespoelde walvis uitziet. Denk het niet. Wees blij dat je gezond bent en wacht maar af wat er met je lichaam gebeurt als je ouder wordt. Dat kon wel eens helemaal niet tegenvallen! Voor een mooi lichaam heb je een goede basis nodig.

    23 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

  • Bekijk jezelf door een roze bril

    Bekijk jezelf door een roze bril

    In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

    Ga naar 99gram.nl over Bekijk jezelf door een roze bril
  • Tips om gezond aan te komen

    Tips om gezond aan te komen

    Je kunt eten wat je wilt maar er komt geen grammetje aan. Of je voelt je mager en wilt dolgraag wat kilo’s erbij. Jij bent één van de mensen die moeilijk kan aankomen. Lees onze 5 tips om gezond aan te komen op JouwGGD.nl

    Ga naar Jouwggd.nl over Tips om gezond aan te komen

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten