Skip to content
15 reacties
1107 weergaves

Wakker liggen door gewicht/eten/afvallen

Sinds donderdag ben ik echt op kamers gegaan en ik heb geen nacht meer echt geslapen.
Nadat ik me vorige week gewogen had en er achter kwam hoe zwaar ik ben zit niets anders in m'n hoofd. Ik schreef al dat ik best geschrokken was en ben er nog steeds emotioneel onder terwijl het echt niet het eind van de wereld is.
Toch lig ik continu te denken aan wat moet ik eten, hoeveel kcal ik op heb, hoeveel ik verbruikt heb enz. Omdat ik slecht slaap ben ik ontzettend moe, heb ik overdag geen energie en ga ik vooral zoetigheid eten om weer energie te krijgen.

Is er iemand die dit herkent of een tip heeft om weer te slapen of af te vallen zodat het piekeren stopt of hoe je energie krijgt zonder te gaan snoepen of steeds brood met zoetigheid te pakken?

19 jaar
2 jaren geleden

15 Reacties

  • Zal nog even netjes laten weten hoe het is geweest.
    Ik was super nerveus maar werd al snel op m'n gemak gesteld. Ze vroeg als eerst of ik gewogen wilde worden zodat we een startgewicht hebben of dat die stap voor nu te groot was.
    Ik had zoiets laat ik het maar doen, het is het eind van de dag, ik heb een spijkerbroek aan, een trui dus het kan de volgende keer alleen maar minder zijn
    Ik woog bij haar 98,7 dus dat is nog weer meer dan bij de huisarts maar het eten is niet echt goed gelopen, ik had bij haar ook al water op dus ik denk wel dat het voor nu redelijk klopt. De weegschaal gaf ook een overzicht van mijn vetpercentage, spiermassa enz en ze heeft mijn buikomvang gemeten.
    Zij vond dat er 1 dag tussen zat met wel duidelijk een eetbui er in. Ik had het zelf nooit zo bekeken en ze vermoed dat dit vaker voor komt en wil dat ik als we de volgende keer weer een afspraak hebben een week een eetdagboek bijhoud en deze maand bijhoud hoeveel eetbuien ik heb gehad.
    Ik heb een lijst meegekregen met wat een menu is waar ik naar toe moet werken en de komende 4 weken zet ik elke week een stapje.
    Het was goed dat ik hulp had gezocht zei.

    19 jaar
    2 jaren geleden
  • Heel veel succes morgen. Probeer echt eerlijk te zijn over je eetpatroon

    21 jaar
    2 jaren geleden
  • Ik heb vrijdag om 16 uur al een afspraak. Moest vandaag vanaf het maken van de afspraak en morgen en vrijdag precies opschrijven wat ik eet. Zelfs elk slokje drinken of kauwgompje of dropje en dat meenemen.

    19 jaar
    2 jaren geleden
  • @j23 en @m21 ik heb gehoord dat m'n nuchtere glucose minimaal verhoogd is me 6,3. De huisarts zei dat je dat het liefs onder de 6.0 ziet. Verder waren mn ijzer en vitamine D te laag dus daarvoor ga ik tijdelijk wat slikken

    Ik vind het nog steeds doodeng om naar de diëtiste te gaan maar het is wel nodig. Nu iemand opzoeken. Omdat mijn nuchtere glucose boven de 6 was gaan ze dat over een half jaar weer controleren. Zolang het boven de 6 is blijven ze dat doen geloof ik.

    19 jaar
    2 jaren geleden
  • Wat spannend @meisje19

    Heb je al wat gehoord?
    Zie je het zitten om hulp te krijgen? Ik hoop dat het je wat rust geeft

    21 jaar
    2 jaren geleden
  • Hey M19, wat goed dat je naar de huisarts bent gegaan. Als je dan iets aan je gewicht wil doen is dat écht de beste weg om te beginnen. Ik hoop voor je dat je een manier vindt om er weloverwogen mee om te gaan en dat je weer een beetje uit de paniekstand komt, want dat is het uiteindelijk echt niet waard: te zwaar zijn is niet heel goed voor je gezondheid, maar bijvoorbeeld roken wat ook nog massa’s mensen doen is nog veel slechter. Bovendien, je schoot pas in de paniekstand toen je het ontdekte hoe zwaar je bent, dus probeer niet ineens met een veel negatievere blik naar jezelf te kijken.
    Probeer je ook niet al te druk te maken om de afronding van je gewicht. Dat is in je hoofd vast heel belangrijk, maar die laatste kg is echt een momentopname: de ene keer houd je meer vocht vast, de andere keer juist minder. Dus of het nou 92, 93, 94 of 95 kg is, het komt ongeveer op hetzelfde neer. Hoe is het gegaan bij de huisarts? Zet hem op! En weet dat je mooi bent zoals je bent.

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Bedankt voor jullie reacties en sorry dat ik niet eerder gereageerd heb.
    Ik ben uiteindelijk vrijdag bij de huisarts geweest en daar heb ik aangegeven dat ik graag wil afvallen en een voedingsdeskundige zei dat ik naar een diëtist moet en beter even langs de huisarts kon gaan.
    Bij hem woog ik 96,3 maar dat was wel met spijkerbroek dus ik ga er voor mezelf vanuit dat het 94 ofzo is. Bmi was bij de huisarts 35,8 en daarom wil hij ook even standaard bloed prikken. Dat ga ik morgen doen.
    Verder adviseerde hij contact met een diëtiste op te nemen in de plaats waar ik studeer omdat dat vaak handiger is. Als de uitslag van het bloedprikken er is heeft hij dat in een brief mee.
    Wordt vervolgd dus

    19 jaar
    2 jaren geleden
  • Hoe was dat voor jou om te horen?
    Ga je nu naar een diëtiste? Misschien kun je langs de huisarts en kan die je naar een goede verwijzen

    21 jaar
    2 jaren geleden
  • Sorry voor de late reactie, ik had het druk.
    Wat vervelend dat je zo ligt te piekeren en slecht/slaap.

    Ik zou inderdaad ook niet aan de shakes beginnen, kost veel geld en grote kans dat je daarnaast nog honger krijgt. En als je dan misschien wel lukt heb je grote kans om later een terugval (jojo effect) te krijgen.

    Ik zou inderdaad ook iets van snack komkommers of wortels pakken als je erg honger hebt tussendoor.
    Ook zou je het je huisgenoten kunnen zeggen of hun ideeën hebben zodat er gezonder voedsel wordt gekocht of jou eraan helpen denken niet aan de verleidingen te komen. Ik weet niet of jullie gezamenlijk boodschappen halen?

    Om beter te slapen zou ik zorgen voor een structuur en invulling van de dagen. Misschien kun je s avonds het beste sporten dan ben je en moe van het sporten en is je hoofd leger en slaap je daardoor beter.

    22 jaar
    2 jaren geleden
  • Ik heb vandaag telefonisch contact gehad met 1 van de mensen die ik gemaild had en die vroeg waarom ik mailde en wat mijn wens was en hoeveel ik af wilde vallen.
    Ze zegt dat ik bij een voedingsdeskundige/consulent niet geholpen mag worden omdat m'n bmi boven de 30 is. Dat je dan naar een diëtiste verwezen moet worden. Niet iedereen doet dat netjes maar zij is daar wel strikt in.. ook omdat ik nog vrij jong ben.

    19 jaar
    2 jaren geleden
  • Inderdaad, niet doen, die shakes. Dat lijkt misschien even te helpen, maar je past daarmee je leefstijl niet duurzaam aan en bovendien past het niet in een sociale leefstijl. Etentjes, stapavonden, gezamenlijk eten met huisgenoten, lange studiedagen, tentamenstress, allemaal dingen waar shakes niet goed bij passen, om van de kosten nog maar te zwijgen. Als je dan wil afvallen, doe het dan inderdaad via de huisarts en een diëtist, die je helpen met een leefstijl aanmeten die lang vol te houden is. Val je misschien minder snel van af, maar op termijn heb je daar echt meer aan dan aan snel zoveel mogelijk.

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Ja, shakes, echt gewoon niet doen, helpt geen ene F*
    Meer dan 80% van de mensen die shakes doen krijgen een jojo effect omdat je met die shakes wel afvalt (als je het al volhoud) maar daarna vaak je normale gewoontes weer gaat oppakken. Bovendien voelen veel mensen door die shakes zich helemaal niet lekker omdat je opeens VEEL minder binnen krijgt dan normaal, daar is je lichaam niet op voorbereid. Shakes krijgen die voedingscoaches die je noemt veel geld voor. Ga naar een echte dietiste. Die hebben er een studie voor gevolgd. Iedereen kan, ook zonder studie, zichzeld een voedingscoach noemen, Heck, ik kan mezelf nu een voedingscoach noemen omdat ik advies geeft. Zegt geen reet dus.

    Wat moet je dan wel doen? Echt jouw gewoontes aanpassen op een manier dat je denkt: zo houd ik het de rest van mijn leven vol. Want dat is ook wat je moet doen. Het is neit een kwestie van: hey nu ben ik 25 kilo kwijt, nu is het klaar. Nee dan moet je de rest van je leven je voeding in de gaten houden (net als de rest van de mensheid overigens). Dus pak jouw gewoontes aan, onder begeleiding van de huisarts en een diëtiste. Gooi die charlatan voedingscoaches met hun shakes lekker de deur uit

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Bedankt voor jullie reacties.

    Ik heb vanavond 2 voedingscoach es een bericht gestuurd om te beginnen met shakes. Je hebt er hier die samen werken met die shake dingen. Dan wil ik eerst 20 tot 25 kilo afvallen met shakes en dan onder begeleiding alles weer goed oppakken. Als dat gewicht eerst maar wat omlaag is.

    Iemand hier ervaring mee? Het lijkt me gewoon fijn dat alles is uitgedacht wat is mag nemen.

    19 jaar
    2 jaren geleden
  • Beste meid, De weg naar een gezond gewicht is gezond leven en gezond eten. Jij weet volgens mij heel goed wat daar voor nodig is, maar je moet wel het karakter en de wilskracht hebben om die weg te nemen.
    Op dit moment ben jij (veel) te zwaar en de enige manier om weer op een normaal gewicht te komen is meer vet verbranden en minder eten. Dat vraagt discipline en als jij dat niet op kan brengen dan gaat het met jou dezelfde kan op als die meisjes van 112 en 120 kilo.

    Om te beginnen moet jij voor jezelf een dieet opleggen. Niet al te uitdagend, maar iets dat net wat minder is dan wat je nodig hebt om op gewicht te blijven. Je ontbijt, je luncht, je eet 's avonds.
    Je mag best wat lekkers eten, maar dan als een traktatie, iets speciaals, niet van ik wil iets dus ik pak iets. Iets lekkers bij de koffie bijvoorbeeld, dat kan best.
    Zoete drankjes, cola, fris, energie drankjes, weg er mee. Water en thee, dat is het voortaan voor jou. Bij het ontbijt kan je wat sap nemen, maar meer niet. Misschien als je ergens bij vriendinnen bent.
    Tussen de maaltijden eet je niet. Na zeven uur 's avonds eet je niet meer.

    Heb je erge trek? Dan eet je een appel. Sinaasappel kan ook, maar met bananen moet je oppassen.

    Gezonde dingen zijn groenten, fruit, noten, vis. Kefir is ook heel gezond voor de darmflora.

    Om vet te verbranden moet je bewegen. Cardio is heel effectief en spieren opbouwen verbetert de compositie van je lichaam. Spieren vragen meer energie en geven gezond gewicht in plaats van vet.
    Neem een abonnement op de sportschool en ik denk dat de instructeurs je goed advies kunnen geven als je zegt wat je wilt. Overwin je schaamte, het gaat om je levensgeluk, zo simpel is het.

    Tenslotte, koop een weegschaal die een lichaamsanalyse geeft. Neem niet de goedkoopste want dat is niet de beste. Zoek op Google naar goede merken. Zoek bijvoorbeeld op: 'Beste weegschaal met lichaamsanalyse', maar kijk ook naar de andere suggesties die Google geeft. Veel succes.

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • He bah nee! Wat vervelend @m19, helemaal omdat het niet het einde van de wereld is en dat toch niet zou moeten zijn waar je van wakker ligt als je net zoiets groots doet als op kamers gaan. Maar ja, met die wetenschap is het piekeren niet weg en het gevaar van daardoor in een verkeerde vicieuze cirkel terechtkomen is er natuurlijk wel en dat moet je zien te voorkomen, want wat zwaarder zijn is niet het einde van de wereld, maar een eetstoornis ontwikkelen verandert de zaken wel. Het beste is om overdag genoeg te doen wat je afleidt en je moe genoeg maakt om in de avond gewoon in slaap te vallen. Dat gaat voor een deel hopelijk vanzelf als je colleges beginnen, want die vragen veel tijd/energie en voor de rest zou je dat kunnen bereiken door dingen in te plannen die je dwingen om structuur aan je dag te geven (op tijd moeten opstaan/ontbijten en zo). Dat kun je doen door al vroeg op de dag sociale dingen te plannen. Samen al om 09.00 uur ergens opdrachten voorbereiden/studeren, samen iets actiefs doen et cetera. Je moet iig zien te voorkomen dat je na een slechte nacht de halve dag lamlendig in bed blijft liggen, want dan gaat je ritme en alles wat daarmee samenhangt eraan. Wat verder kan helpen qua eten is zorgen dat je niks of zo min mogelijk in huis hebt van die dingen waar je naar grijpt op ‘zwakke’ momenten, koop in plaats daarvan gezondere dingen (de snackkomkommertjes bijvoorbeeld), als je dan iets wil heb je minder verleiding/keuze om ‘het verkeerde te doen’. Ik weet alleen niet of dat kan, omdat jullie misschien bepaalde dingen samen inkopen?
    Ik hoop echt dat je snel weer een beetje tot rust komt. Het is echt geen ramp om zwaarder te zijn, dat maakt je niet minder mooi/leuk en je bent niet bepaald de enige.

    23 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

  • Bekijk jezelf door een roze bril

    Bekijk jezelf door een roze bril

    In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

    Ga naar 99gram.nl over Bekijk jezelf door een roze bril
  • Tips om gezond aan te komen

    Tips om gezond aan te komen

    Je kunt eten wat je wilt maar er komt geen grammetje aan. Of je voelt je mager en wilt dolgraag wat kilo’s erbij. Jij bent één van de mensen die moeilijk kan aankomen. Lees onze 5 tips om gezond aan te komen op JouwGGD.nl

    Ga naar Jouwggd.nl over Tips om gezond aan te komen

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten