Skip to content
29 reacties
1341 weergaves

Gaat Nederland Amerika achterna met obese cijfers door stijgende (gezonde) voedselprijzen ?

Ik ben een keer in de VS en Canada geweest. Met name in de VS zie je veel extreem overgewicht. Ook veel jongeren zijn daar veel dikker dan hier. Iets wat in de supermarkt direct op valt is dat veel producten die wij ook gewoon kennen daar veel zoeter zijn. (Dus ook meer kcal bevatten) Ongezonde keuzes goedkoop zijn en (verse) groentes echt heel duur zijn. Als je dus minder te besteden hebt ben je min of meer verplicht om voor ongezonde keuzes te gaan. In sommige gevallen kan het zelfs goedkoper zijn om met je familie bij een fastfood uitgebreid te eten dan een gezonde maaltijd van verse producten op tafel te zetten.

Nu lopen de prijzen in Nederland ook op. Door de hoge energie kosten zijn bepaalde groentes die in kassen groeien nog eens veel duurder. Dat brengt ons steeds meer richting een zelfde situatie als in de VS. Samengevat ongezond is goedkoper en makkelijker en gezond is duur en meer gedoe.

Ik ben zelf 21, 177 en 66,5 kg. Thuis hebben wij gelukkig geen geldzorgen. Ik weet dat het helaas niet voor iedereen zo is. Ik ben benieuwd wie (wellicht eerst door de lockdowns, maar nu) door te kiezen voor de ongezondere keuzes nu merkt dat hij/zij/x aankomt.

21 jaar
1 jaar geleden

29 Reacties

  • Ik denk dat het eerst steeds meer geaccepteerd is maar dat het ook snel om gaat slaan.
    Dik zijn is slecht en arme mensen zijn dik.
    Of als je een oudere rijke man bent die van het leven geniet dan mag je een buik hebben.
    Mensen rond de 30/35 de yuppen mogen juist niet dik zijn en die kijken op dikke mensen neer.
    Ik heb zelf het idee dat iedereen altijd naar me kijkt. Ik zou graag minimaal 40 kg minder wegen zodat alles makkelijker is en mensen minder naar me kijken.

    17 jaar
    1 jaar geleden
  • Ik denk dat het op dat vlak ook een beetje de Amerikaanse kant opgaat, daar zie je een duidelijk verschil tussen de kuststeden en het binnenland en een duidelijk verschil tussen arm en rijk. In de steden daar is een gezonde levensstijl en dito uiterlijk steeds meer een statussymbool van welvaart waar alleen degenen met geld in kunnen meekomen (daar is gezond leven ook duur en liggen de dure hippe gezondere tentjes voor het oprapen). Op het platteland is overgewicht door alle lagen van de samenleving heen meer geaccepteerd, ook omdat het gezondere hippe alternatief er minder is. Dat zie je hier ook gebeuren. Aan de ene kant op het platteland een steeds grotere groep die het niet uitmaakt, waar het sociaal geaccepteerd is om dikker te zijn en waar die groep toeneemt, aan de andere kant de steden waar het figuur ook vaker iets zegt over de sociale achtergrond. Ik denk dat het over de gehele lijn meer geaccepteerd is/wordt, maar dat je in bepaalde kringen houdt dat de norm slank/fit is.

    23 jaar
    1 jaar geleden
  • Hoe denken jullie dat nu en in de toekomst naar overgewicht/obesitas wordt gekeken in combinatie met de Body positivity trend.

    Er zijn natuurlijk de meeste mensen die overgewicht hebben daar niet tevreden mee zijn en willen afvallen.

    Maar er zijn ook mensen die het niet zoveel uitmaakt of hier tevreden mee zijn of juist bewust aankomen.
    Omdat ze de (ongezonde) levenstijl (veel eten/weinig bewegen) fijn vinden en ondanks de mogelijke gezondheidsschade
    Hoe denken jullie hierover?

    23 jaar
    1 jaar geleden
  • Wat maar m21.

    Moet je echt boodschappen doen of kun je de AH ook ontwijken? 6 pakken koeken is behoorlijk veel. Ik weet niet wat je verder nog eet. Ben je niet bang dat je hier veel door blijft aankomen?
    Overigens herken ik dit probleem. Die zakken met nootjes die elke week onder bonus staan vind ik net zo erg.

    17 jaar
    1 jaar geleden
  • Ik las ergens iets over die duo verpakkingen en dat dat tot eten aanzet.
    Ik vind op dit moment de AH echt lastig. Die hebben continu 3 pakken van hun koeken voor €5,-. Ik neem me altijd voor het niet te kopen maar we gaan toch weer 3 of geregeld ook 6 pakken mee en die zijn het eind van de dag weer op. Ik wil ze niet eens kopen maar het moet en ze moeten ook op. Net als de Haribo dragibus nu. Die zijn ook zo lekker. Van mij mag het stunten met snoep en koek afgelopen zijn

    21 jaar
    1 jaar geleden
  • @m17 wat houdt je tegen om nu al af te vallen? Alles wat we nu extra aankomt moet er straks weer af

    17 jaar
    1 jaar geleden
  • @jongen22 van meisje17 van 135 kilo
    Ik heb erg blij dat mijn vriendin mij accepteert zo als ik ben en daardoor is de noodzaak om direct in te grijpen er voor mij ook niet. Ik kom op dit moment ook niet meer zo hard aan. Daar was tijdens corona puur uit verveling. Bij iedereen wel denk ik. In de toekomst wil ik wel weer terug naar 95-100 kilo omdat ik dan ook makkelijker Beweeg en kleding kan lopen

    17 jaar
    1 jaar geleden
  • @j22 hier m17 van 100+

    Het gaat heel wisselend. Het begin, aan de start van de therapie ging het wat beter dan nu. Zij zeggen dat dat normaal is omdat je dan wil bewijzen dat je het kan en nog niet over lastige dingen praat.
    Nu kan ik niet meer op wilskracht volhouden en moet ik over lastige dingen praten en gaat het gemiddeld 1x per week mis met een kleine eetbui en 1 a 2 keer per week een moment van over eten/door eten.
    Ik compenseer niet en breng het eerlijk in. Het is dus heel veel minder maar het liefst word ik morgen wakker en weeg ik weer 65 kilo want ik voel me zo dik conditie terugkrijgen en vrij kunnen bewegen is ook wel fijn. Daar heb ik nu echt last van. Vooral kortademig zijn en sommige dingen zijn gewoon echt lastiger.

    Een mooie stik achter de deur dat het niet erger mag worden.

    17 jaar
    1 jaar geleden
  • @meisje17 (135kg) uit je verhaal interpreteer ik dat je best tevreden bent met je lichaam, wat ook een goed teken is. Hoe voelt het dat buik, heupen en billen groter zijn geworden? Wat is je buikomvang?
    Heeft je vriendin ook overgewicht?
    Hoeveel kcal eet je op een doorsnee dag?
    Hoe reageert je omgeving erop (vrienden/familie/werk/school etc)?

    @meisje17 (100+kg) helpt de therapie? En lukt het om minfer eetbuien te krijgen?

    22 jaar
    1 jaar geleden
  • @j22 hier meisje 17 die van 65 naar 100+ is gegaan.

    Ik heb je stukje gekopieerd en zal steeds per stukje antwoord geven..

    meisje17 1 van 65 naar 110 kilo is wel een behoorlijke toename. Kom je de laatste tijd nog steeds aan?

    Antwoord,: het wisselt hoe het eten gaat. Nu met therapie is het wel wat onder controle maar zolang de eetbuien blijven en ik niet compenseer blijf ik aankomen. Bewegen is ook lastiger dus je verbrandt ook nog eens minder.

    Of is het sinds dat de Corona regels weg zijn weer veranderd?

    Antwoord: wel iets minder maar het ging tot voor kort nog steeds omhoog.

    Bij welke lichaamsdelen merk je dit het meest?
    Antwoord: mn buikomvang is enorm toegenomen. Ook bij mn bovenbenen en heupen zie je het en ik heb echt zo'n obees hoofd met onderkin. Het is logisch dat je het overal ziet want ik pas geen ringen meer om en mn horloge ook niet. Ik pas Nikes aan maar andere schonen zitten vaak te strak en ik moet iets hebben waar ik zo in kan stappen want veters strikken is door mn buik die in de weg zit lastig.

    Bij ons zit in de buurt bijvoorbeeld ook een winkel die voedsel over de datum verkoopt. Opzich een goed initiatief alleen heb je daar bijv. Ook weleens 3 of 4 chocolade repen voor €1.

    Antwoord: die winkels moet ik mijden. Bij mij zijn het echt de eetbuien geweest die hier voor gezorgd hebben. Soms had ik wel 3x op een dag een grote eetbui. Als je niet compenseert loopt het snel uit de hand.

    17 jaar
    1 jaar geleden
  • @jongen22
    Ik ervaar vooral dat mijn buik heupen en billen veel groter zijn geworden. En dat is ook niet gek. Ik heb geen moeite met dingen doen en mijn vriendin vind me nog steeds erg mooi dus geen rede op korte termijn voor aktie. Ik kom niet meer zo hard aan omdat we weer gewoon kunnen werken er op uit en zo. Verwacht dat het wel stabiliseert .

    17 jaar
    1 jaar geleden
  • @meisje17 1 van 65 naar 110 kilo is wel een behoorlijke toename. Kom je de laatste tijd nog steeds aan? Of is het sinds dat de Corona regels weg zijn weer veranderd? Bij welke lichaamsdelen merk je dit het meest? Bij ons zit in de buurt bijvoorbeeld ook een winkel die voedsel over de datum verkoopt. Opzich een goed initiatief alleen heb je daar bijv. Ook weleens 3 of 4 chocolade repen voor €1.

    @meisje17 2 van 95 naar 135kilo is ook een behoorlijke toename. Hoe ervaar jij dit? Kom je nog steeds aan of stabiliseert het gewicht zich?

    Ik heb ook het idee dat het vooral de mensen zijn die voorheen al iets te zwaar waren behoorlijk zijn aangekomen in de coronatijd. Het CBS publiceert wel cijfers over overgewicht en obesitas maar maakt geen onderscheid in Obesitas klasses bijvoorbeeld:
    1: Bmi 30-35
    2: Bmi 35-40
    3 Bmi 40+

    22 jaar
    1 jaar geleden
  • @m17 dat is wel een heel groot verschil. Probeer je weet terug te gaan naar een normaal gewicht?

    17 jaar
    1 jaar geleden
  • ook @jongen 22

    Ik ben tussen corona en nu van 95 maar 135 kilo gegaan. Puur door verveling

    17 jaar
    1 jaar geleden
  • Kan ik me wel in vinden. Met eetbuien is de financiële drempel dan inderdaad lager. Eetbui technisch zijn de hoge prijzen in de supermarkt niet fijn al zijn de slechte producten niet heel veel duurder geworden en als de drang hoog is gaat m'n geld toch daarheen.

    Gelukkig gaat het wel steeds beter

    17 jaar
    1 jaar geleden
  • We zouden al een heel eind verder staan als die verleidelijke duo-verpakkingen zouden verboden worden. Of die 1-plus-1-aan halve prijs aanbiedingen. Want wat gebeurt er dan? Je koopt meer dan je van plan was (slecht voor je budget) en vooral : automatisch eet je ook meer dan je van plan was. Want wat moet je anders met die tweede ongevraagde duo-snack? In het beste geval geef je die aan de hond en net daarom zie je zoveel dikke honden zich voortslepen. Nee hoor, obesitas en de bijbehorende diabetes zijn de schuld van de voedingsmaffia en hun gewiekste reclame-boys.

    22 jaar
    1 jaar geleden
  • @jongen22

    Ik denk dat ik zo'n 5 cm gegroeid ben in de lengte van 1,60 naar 1,65 ofzo. Ik woog altijd rond de 60/65 kilo en nu 110. Het is echt even een lastige periode geweest. Het ergst vond ik de blikken van docenten toen we weer naar school mochten.
    Aan mn lichaam vind ik de striae het ergst. Op mn armen, benen, zelfs mn kuiten en in mn knieholten, mn borsten, mn buik. Werkelijk overal is mn huid gescheurd. Ik weet dat dat nooit meer goed komt en dat het echt nog even duurt voordat het wat minder gekleurd is.

    17 jaar
    1 jaar geleden
  • Mijn moeder zei wel dat het groente en fruit en ook het vlees in de supermarkt veel duurder is geworden.
    Wij hebben thuis geen geld gebrek gelukkig.
    Maar ik denk wel dat mensen die dat wel hebben nu minder verse groenten en fruit en vlees gaan kopen.
    Ik weet niet of bijvoorbeeld patat en snacks ook duurder zijn geworden?
    En of pasta en rijst duurder zijn?
    Dan zouden mensen met minder geld dat gaan eten misschien.

    16 jaar
    1 jaar geleden
  • Conserveringsmiddelen en bewaarmiddelen zitten in meer producten dan je zou denken hoe kan het anders dat sommige producten zolang houdbaar zijn.

    23 jaar
    1 jaar geleden
  • @meisje17 hoeveel ben je de afgelopen 3 jaar aangekomen van voor de corona tot nu.

    22 jaar
    1 jaar geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

  • Bekijk jezelf door een roze bril

    Bekijk jezelf door een roze bril

    In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

    Ga naar 99gram.nl over Bekijk jezelf door een roze bril
  • Tips om gezond aan te komen

    Tips om gezond aan te komen

    Je kunt eten wat je wilt maar er komt geen grammetje aan. Of je voelt je mager en wilt dolgraag wat kilo’s erbij. Jij bent één van de mensen die moeilijk kan aankomen. Lees onze 5 tips om gezond aan te komen op JouwGGD.nl

    Ga naar Jouwggd.nl over Tips om gezond aan te komen

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten