Skip to content
58 reacties
5115 weergaves

Welke stoornissen, beperkingen, ziektes, handicaps hebben jullie?

De titel zegt alles al.

22 jaar
7 jaren geleden

58 Reacties

  • Tegen mij is gezegd dat ik autisme heb wat ik wel erg bot vond want voor de rest deden ze niks. Ik vindt dat maar moeilijk om wat mee te doen. Ik ben eens onderzocht door iemand rond mijn 7e en die zij autisme. Ik dacht bijmezelf ik geloof je niet, dus vertel ik dat niemand. Ik dacht toen al: denk jij maar wat jij denkt, ik geloof wat anders. Verder kan ik mijn hele leven al moeilijk m'n plas ophouden, daar heb ik erg veel last van gehad op de basisschool, vaak was ik onderweg naar een wc en werd nat voordat ik er was. Natte plek in mijn spijkerbroek, dit zoo tot rond mijn 13e, toen waren er wat aardige volwassenen die me vertelden over luiers en wat er voor mij was. Toen ik het thuis kreeg heb ik het ook snel geaccepteerd. Ik noemde het zelf incontinentie. Voelde vreemd dat ik pas op m'n 13e zelf een handicap accepteerde. Autisme wilde ik niks van weten op m'n 7e. Dat ik rond mijn 13e voor het eerst een luier om moest wilde ik zelf ook en vond dat het nodig was maar had ik eigenlijk al rond m'n 7e gemoeten.
    Nu vraag ik me af of kinderen die vaak in hun broek plassen ze autist noemen ? Zou per ongeluk in je broek plassen en autisme bij elkaar horen volgens sommige volwassenen? Want dan heb ik er wel vrede mee. Kinderen in de middelbare noemden me niet autist. Ze wisten wel dat ik met een pamper om liep. Ik ben in de 4 jaar middelbaar 0X doorgelekt.

    16 jaar
    2 jaren geleden
  • mmh, veel dingen ben ik waarschijnlijk vergeten maar in elk geval: autisme spectrum, dis, ptss, depressie, add, socaile angststoornis, dyslexie, slapeloosheid en oververmoeidheid.

    15 jaar
    2 jaren geleden
  • Ja, dat van te direct zijn heb ik ook. Als ik een berichtje zend en ik lees het een dag later terug, denk ik ook dikwijls: oei, moest dat nu zo bot? Maar zo voelt het niet terwijl ik het schrijf, het voelt dan gewoon nuchter en realistisch. Dan krijg je soms harde reacties terug. Nu probeer ik er speciaal op te letten dat ik "zacht" schrijf, maar het is nog te hard.

    Ik slaap met een pamper, wel van andere merken, maar alle luiers met plakkertjes noemen wij pampers. Broekjes noemen wij pullups. pampers lekken veel minder dan pullups. En daarover een spannende onderbroek om goed te blijven zitten. En dan een pyjama of onesie.

    Op reis vind ik ook genant, vooral als mijn moeder aan die mensen van het hotel gaat vragen om een waterdicht onderlaken op mijn bed te leggen, omdat ik nog in bed plas (en dan wijst ze gewoonlijk naar mij). Dan sta je daar met vuurrode kop, en wil je liever in de grond zinken. Maar ze hebben in het hotel liever dat je het op voorhand eerlijk zegt. Een kuisvrouw zei eens tegen ons ma dat er veel zijn van mijn leeftijd die nog in bed plassen, meestal niet iedere nacht, maar wel een paar keer. Ze dacht ongeveer 1 op 6 (en zij moet de lakens verschonen, dus ze kan het weten). En 1 op 20 bijna iedere nacht of om de paar nachten. Maar ze wist niet of die dat thuis ook deden, of alleen op reis, omdat ze dan langer opbleven, meer dronken, en vermoeider waren. Ze had er de pest aan als ze niet op voorhand verwittigd werd. Trouwens, anders zouden er in de supermarkten ook geen rekken van 10m vol pampers liggen, ook grote maten.

    Mijn beste vriendinen weten het van als ze bleven slapen. En op school weet 1 meisje uit mijn klas het ook, omdat we op schoolreis samen in een aparte kamer gelegd werden, omdat zij toen ook nog in bed plaste (maar dat was nog voor corona). En onze gymlerares van toen, die meeging. Voor de rest weet niemand het van mij denk ik.

    15 jaar
    2 jaren geleden
  • Hallo Meisje15,

    ik heb het zo begrepen dat asperger een vorm van autisme is. Hoog functionerend autisme, waardoor ik geen vetraging in de ontwikkeling van mijn spraak en cognitieve functies ofzo heb gehad als kind. Met ticks heeft het niet erg veel te maken al denk ik wel graag in vaste patronen en vind ik regelmaat erg fijn. Afwijken van mijn planning betekende vroeger heel veel stres maar dat is nu beter geworden. Emoties van andere mensen begrijpen en nieuwe vrienden maken vind ik wel lastig, maar opzich kan ik nu prima leven zoals ik ben.
    De scoleose is bij mij best wel sterk daardoor kan mijn rug verder krom kan trekken wanneer ik het corset niet draag. Als hij te krom wordt zou ik geopereerd moeten worden en krijg ik schroeven in mijn rug. Om te voorkoment dat hij verder krom trekt en mijn rug sterker en rechter word heb ik dus dat corset gekregen. Ik heb er niet zo veel last van wanneer ik slaap, maar kan bijvoorbeeld wel slechter bewegen en naar de WC gaan wanneer ik de corset aan moet.

    Dat met pipi in bed doen dat doe ik dus ook, nummer twee eigenlijk nooit. Heel af en toe 's ochtends maar dan als ik wakker ben en niet op wil staan (bloos). Of het door mijn asperger komt weet ik niet eigenlijk. Ik kan ook daar prima mee leven. Mijn beste vriendinnetjes weten ervan en hebben er nog nooit iets van gezegd. En zelf weet ik niet beter dan dat ik iedere ochtend in een natte luier wakker wordt, hoe doe jij dat heb je doe ook nog of moet je altijd je bed verschonen?
    Op reis en bij logeren is het inderdaad wel lastig ik loop er niet mee tee koop maar maak er ook geen groot geheim van. Maar op de camping of in het hotel is het wel beschamend. Van de luier in de prullenbak weet denk ik altijd iedereen dat hij van mij moet zijn. En onder mijn pyama of trainingsbroek heb ik ook altijd het gevoel dat 's ochtends iedereen het ook wel kan zien.

    Ik kom ook goed mee met alles, maar ben alleen niet zo sociaal en moet daar soms best wel moeite voor doen het wel te zijn. Ook ben ik soms te direkt tegen andere mensen. Dat kan dan heel hard klinken en komt dan verkeerd aan, maar het is nu eenmaal hoe ik ben.

    14 jaar
    2 jaren geleden
  • @m14 hierboven: asperger, wat doet dat precies? Is dat iets met ticks? Scoliose weet ik wel denk ik: dat is een kromme rug van links naar rechts. Bij het medisch onderzoek op school heeft een dokter dat bij mij ook een keer gezegd, maar dan mild. Daarna heeft niemand er nog ooit iets over gezegd, en ik heb ook geen last. Dus het zal niet erg zijn bij mij. Wat doet hte bij jou als je dat corset niet aandoet?

    @m16: wat doen dysforia en ocd?

    Van mij zeggen ze soms dat ik autisme heb omdat ik liever alleen speel inplaats van samen, en omdat ik niet graag veranderingen heb. Ik heb wel graag afwisseling, maar alleen voorspelbare afwisseling, geen onverwachte. En omdat ik ook nog iedere nacht in mijn broek doe. Ze zeggen dat dat dikwijls samengaat met autisme. Meestal is het alleen pipi, maar heel heel soms ook kaka als ik te diep slaap, of als ik het in mijn droom doe, dan doe ik ook in het echt. Gelukkig alleen maar 's nachts, dus ik heb er niet veel last van. Alleen op reis of bij logeren is het beschamend. Ik ben ook introvert, ik kan mijn gevoelens moeilijk uiten, ik durf dat niet goed. Maar ik vind mijzelf wel gewoon normaal, want ik ben bij de slimsten van de klas, ik begrijp alles goed. Ik voel mij niet apart of beperkt. Niet zoals een blinde, of iemand in een rolstoel, of een heel zwak begaafde, die zijn wel beperkt omdat ze dingen niet kunnen die wij wel kunnen.

    15 jaar
    2 jaren geleden
  • Ik heb tinnitus. Bij mij is de piep echter niet zo hard, en kan ik er meeleven.

    21 jaar
    2 jaren geleden
  • Ik heb een scoleose (met corset dat ik nog iedere nacht moet dragen), dyslexie en asperger, maar ben verder wel normaal slim. Ik plas ook nog altijd in bed. Of dat met asperger te maken heeft weet ik niet om eerlijk te zijn. Met alles is prima mee te leven, door de corset slaap ik wel slechter en voor het bedplassen draag ik luiers. Zo blijft mijn bed droog en kan ik toch doorslapen. Bij lange reizen of als ik ver van een toilet ben draag ik ze soms ook, wat inderdaad wel genant kan zijn maar er heeft nog nooit iemand wat van gezegd.

    14 jaar
    2 jaren geleden
  • Probeer je niet minderwaardig of waardeloos te voelen met die labels. Iets waar ik een beetje last van had. Ondanks adhd & autisme kun je wel iemand ontmoeten die je alleen maar een leuk meisje vind en wil niet horen over labels.

    16 jaar
    2 jaren geleden
  • ADHD dat me depressieve klachten geeft en reaction sencitive dysforia. Sociale angststoornis, piekerstoornis, mogelijk autisme specterum en ocd.

    16 jaar
    2 jaren geleden
  • @j22 niet zindelijk door groeiachterstand? Bij mij was het juist omgekeerd, ik was op mijn 12e al bijna 2 meter wat wel bijzonder is. Ik plas vaak in mijn broek als ik geen luier draag maar vind mezelf wel zindelijk. Op de middelbare ging ik onder lestijd altijd naar de wc als ik moest plassen. Vaak hield ik het onderweg naar de wc niet meer. Dus het gedeelte van dat je voelt dat je plassen moet en gaat betekent dat je zindelijk bent.

    16 jaar
    3 jaren geleden
  • Ik heb een groeiachterstand daardoor nog problemen met zindelijkheid

    22 jaar
    3 jaren geleden
  • Ik heb licht autisme. Ik ben wel normaal begaafd en ik haal goede punten, want ik heb een heel goed geheugen en goed inzicht. Maar ik heb wel al die typische kenmerken van autisme: ik kan niet goed overweg met verandering, ik wil liefst dat alles hetzelfde blijft, in een vast patroon. Ik kan heel moeilijk contact leggen met anderen en echt communiceren, het blokkeert. Ik zie natuurlijk hoe jullie dat doen en ik fake het soms, maar ik weet dat het niet echt is. Ik speel liever alleen. Als ik iets graag doe of interessant vind, dan wil ik het 100x na elkaar doen. Mijn ontwikkeling is ook trager: ik heb nog steeds geen haartjes. En ik doe nog pipi in mijn broek 's nachts. Ik denk ook heel veel over de dingen na. Best wel lastig allemaal. Het voelt alsof ik in mijzelf gevangen zit. Ik ben eigenlijk jaloers op mensen die heel open en spontaan zijn, en die heel avontuurlijk zijn en graag reizen. Ik zou willen dat ik dat ook zou durven.

    14 jaar
    3 jaren geleden
  • Ik heb de ziekte van Crohn en ben zeer slechthorend (-60Db verlies).

    14 jaar
    3 jaren geleden
  • Zullen we het lijstje eens af gaan ik heb; ADHD,dislectie, discalculie, te sterke spierspanning, depressie, anxiety, migraine en een verkut slaap rooster dus het is nu kwart over 3 snachts en ik ben net terug van eer rondje hardlopen.

    14 jaar
    3 jaren geleden
  • Mijn linkeroor is doof, vanaf mijn geboorte al dus weet niet beter. Kan meestal wel alles volgen, rechter oor is wel oké

    18 jaar
    3 jaren geleden
  • ben licht autistisch en heb astma is kut heb heel erg last van mag niet sporten van dokter

    12 jaar
    3 jaren geleden
  • adhd, add, ptsd, autisme en nog genoeg andere dingen. Problemen die ik er mee heb? Veel, want ik heb ten eerst een totaal andere kijk op de wereld, laat me niet over me heen lopen en kan er niet tegen als mensen dingen van je verwachten terwijl je van het verwachte ding geen verstand hebt en nog veel meer.

    19 jaar
    3 jaren geleden
  • Ik heb een niet gediagnosticeerde spierziekte

    18 jaar
    3 jaren geleden
  • Ik heb obesitas, ik ben lactose-intolerant, af en toe niet uit mijn woorden kunnen komen en beetje stotteren en endometriose

    17 jaar
    3 jaren geleden
  • M22 klopt helemaal wat jij schrijft. Het afplakken van het oog moet en hoeft echt niet de hele dag. Ik heb het zelf over lange tijd gehad,maar mocht beslist niet constant.

    20 jaar
    3 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

  • Heb jij een chronische aandoening?

    Heb jij een chronische aandoening?

    Je bent jong, je hebt dromen en je wilt niets liever dan gewoon meedoen in de maatschappij. Dit kan best een uitdaging zijn als je een chronische aandoening hebt. Bij JongPIT helpen ze je graag. Ga naar jongpit.nl.

    Ga naar Jongpit.nl over Heb jij een chronische aandoening?

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten