Skip to content
31 reacties
2347 weergaves

Hebben jullie autisme?

Titel.

23 jaar
2 jaren geleden

31 Reacties

  • Ik heb ook autisme en ben daardoor erg gauw overprikkeld. Ik kan niet tegen teveel geluid, lichtflitsen, trillingen. Ook kan ik geen lange broek verdragen en heb daarom altijd een korte broek aan. Ook in de winter loop en fiets ik met blote benen, wat best wel vaak raar gevonden wordt. Maar ik heb liever koude blote benen dan het ongemak van een lange broek.

    22 jaar
    3 maanden geleden
  • Als je vanuit een autistisch brein naar de wereld van neurotypische (zoek dat meer op) mensen kijkt, zie je dat die mensen minimaal net zo min snappen hoe wij in elkaar zitten als dat wij dat van hen zien. Voor autisten onder elkaar is het veel makkelijker en prettiger communiceren dan met neurotypische mensen. Nu zijn zij in de meerderheid, maar dat betekent niet vanzelfsprekend dat zij ook beter zouden zijn. Ze hebben het wel gemakkelijker. Dat is is natuurlijk fijn voor hen, maar gelukkig kan je autisme ook een positieve kwaliteit voor je hebben. Soms is het ook wel fijn dat je prikkels niet gefilterd worden, hoewel meestal lastig, maar dan kun je je dieper op de details (die van grote betekenis kunnen zijn) focussen.

    Ik denk dat het gemakkelijker is neurotypisch te zijn, maar ook met autisme kan ik best heel vaak gewoon gelukkig zijn. Heeft ook wel te maken met het hebben van mijn héél fijne relatie met mijn vriendin die enorm goed met mijn constitutie om kan gaan.

    In de ogen van “de wereld” blijf ik natuurlijk een mafkees, maar daaraan heb ik geleerd maling te hebben. Voor velen lastig, maar ik ben gelukkig in de positie me dat te kunnen permitteren. Ik wens jullie dat ook van harte toe.

    En als je er niet uitkomt, zoek hulp. Ga naar je huisarts en meldt waar je tegenaan loopt.

    23 jaar
    3 maanden geleden
  • Yep heb autisme :)
    Vroeger nooit last van gehad, alleen snapte ik sarcasme nooit. Nu word ik sneller overprikkeld en voel ik me vaak anders dan anderen. Maar ben sociaal redelijk sterk en heb vrij brede interesse, wat niet kenmerken zijn autisme lol.

    Ik ken best wel wat mensen met ADD & autisme en ze willen beide in hetzelfde spectrum doen komende jaren. Blijft interessant

    21 jaar
    9 maanden geleden
  • J16 goed dat je het aan het oefenen bent

    19 jaar
    9 maanden geleden
  • Ik heb me er ook altijd voor geschaamd dat ik last van natte onderbroeken gehad, op me 7e al toen ik dat onderzoek naar Autisme had, had ik kunnen vertellen dat ik het slecht kan ophouden maar hield het verborgen uit schaamte. In mijn hoofd vulde ik alles zelf in. Ik dacht als ik dit vertel aan een dokter moet ik naar het zuikenhuis en krijg ik een operatie, ik voelde zelf al dat het zoo moeilijk was.

    Pas op me 12e ontdekte ik ooh voordat dat probleem raden ze je incontinentie materiaal aan. Ik waardeer ze omdat het niet als natte onderbroeken voelt.

    Ik moest ook mijn blaas trainen, 1 oefening is niet meteen gaan plassen op de wc maar gewoon proberen op te houden en kijken of de aandrang weggaat. Soms helpt, soms plas ik veel in een verband door die oefening. Daar moet je blaas sterker van worden.

    16 jaar
    9 maanden geleden
  • Strond is nooit een probleem geweest, gellukig niet. Plas is gewoon dat ik het vaak wil tegenhouden maar toch nat wordt.

    16 jaar
    9 maanden geleden
  • J16 wat vervelend dat jij de plas en stront niet goed op kan houden. Hoe komt dit?

    14 jaar
    9 maanden geleden
  • @meisje 19 nee klopt incontinent zijn is lastig, ik weiger echt niet om naar de wc te gaan. Vooral om incontinentie met de grote behoefte te hebben lijkt me vreselijk. Mensen houden niet van stinkende kinderen. Toen ik op me 12e naar de huisarts ging dacht ik er niet aan dat ik in incontinentie materiaal zou eindigen. Verschonen is best veel werk, plas je er express in heb je alleen jezelf mee dat veroorzaakt dat je snel moet verschonen niet na 1x maar wel sneller. Ik hou ook erg van strand waar ik nu heen ga. Is ook geen pretje in die hitte maar ik hou het om omdat ik in tussentijd tot ik op strand echt nat kan worden. Strand is fijn omdat ik even verlost ben van die inco.

    16 jaar
    9 maanden geleden
  • J16, incontinent zijn een heel vervelend probleem. Maar als je niet incontinent bent, maar weigert naar de wc te gaan, net zolang totdat het misgaat, is niet hetzelfde als incontinent zijn.

    19 jaar
    9 maanden geleden
  • @meisje 19 ik ben ook wel incontinent, daarmee kan je het ook voelen aankomen maar alsnog heel slecht je plas kunnen ophouden, wat ik mankeer. Het is niet zoo dat als je incontinentie materiaal draagt dat je niet meer naar de wc kan of gaat, je kan het gebruiken voor alleen op te vangen wat echt niet lukt. Ik ga nog naar de wc. Ik vindt die verbanden minder werk, ik was gewend om 5x mijn onderbroek te verschonen en 2x mijn broek. Nu absorbeert 1 verband dat en blijft droog aan je lichaam voelen. Incontinentie ontkende ik ongeveer tot mijn 12e, ik wilde perfect en exact hetzelfde zijn als de jongens van school of familie. Ik heb tot mijn 12e nooit geen luier gedragen of bescherming, ik wist eigenlijk ook niet dat het bestaat na 3 jaar, ik geloof dat ik op 3 uit de luiers was. Ik was bang om ze om te moeten weer. Mijn moeder zij vroeger als je in je broek plast blijf je er maar mooi mee lopen dan leer je het wel af. Zelf vond ik het ook vervelend als het gebeurde op school bijvoorbeeld. Volgende dag probeerde ik het weer met schone kleding, gebeurde het nog. Ik heb ongeveer tot me 12e alles geprobeerd om zindelijk te zijn en wilde ik. Alleen sinds mijn bezoek aan de huisarts is het officieel dat het een lichte afwijking van mijn lichaam is. Dus te veel geprobeerd terwijl ik eigenlijk een kleine afwijking heb. Ik vond zelf het ergste dat ik sterk naar urine meurde op de middelbare, dan dacht ik ook wel bijmezelf heb ik er alles aan gedaan om droog te blijven ?




    16 jaar
    9 maanden geleden
  • J16 waarom, als je alles kan, niet incontinent, weiger je zindelijk te worden? Ik snap heel goed dat verandering moeilijk is, heel moeilijk. Maar je bezorgd jezelf zo veel extra werk op deze manier

    19 jaar
    9 maanden geleden
  • @meisje 19 sorry blijkbaar is niet iedereen die autisme heeft ook half incontinent. Ik denk soms dat ze gezegd hebben dat ik autisme heb moet negeren en ik beter kan zeggen dat ik incontinent ben of half eigenlijk. Op internet heb je ook al snel misverstanden, misschien kan ik beter in het echt met iemand lang erover praten. Weigeren om naar de wc te gaan heb ik nooit gedaan, ik ga altijd bij de eerste beste aandrang naar de wc. Uitstellen betekent meer kans op nat worden, dat wilde ik op school al niet, je staat voor schut en als het opdroogt ga je stinken. Ik ben altijd wel schoon op mezelf geweest. Ik kon op school gewoon zien dat mijn blaas de helft kleiner was als de andere jongens. Op de middelbare gingen we in de grote pauze naar de stad dat durfde ik niet meer, ik bleef gewoon in de kantine zodat ik op 10 meter van de wc zit om niet nat te worden.

    Ik heb ook geen problemen met de grote behoefte. Ik heb ook niet altijd een luier met 4 plakkers om dat is meer voor thuis. Buiten huis heb ik nu gewoon een speciale onderbroek met een verband erin. Van die is het gewoon de bedoeling dat je gaat plassen op de wc. Dat vangt alleen op wat me echt niet lukt. Dat voelt altijd wel droog en stinkt niet. Dat is een tena comfort.

    16 jaar
    9 maanden geleden
  • J16 dat is heel vervelend, maar je wacht te lang. Je wacht tot het laatste moment en rent dan pas naar de wc. Daar zit de error

    19 jaar
    9 maanden geleden
  • M22 ik snap dat zindelijk maken dan wat moeilijker gaat, maar het mag geen excuus zijn om dan meteen de bijl daar maar bij neer te leggen. Incontinent is heel erg, maar het doelbewust weigeren om naar de wc te gaan en daardoor elke keer fout laten gaan is een ander verhaal. Ik heb ook autisme, maar dat betekent niet dat ik pis en poep opzettelijk op ga houden tot het punt mijn broek vol zit en dan vervolgens wel zelf in staat ben de luier te verschonen. Dat zou problematisch zijn. Waarom wel zelf instaat zijn je eigen luier te verschonen maar niet om zindelijk naar de wc te gaan zodat je die hele luier nieteens zelf hoeft te verschonen. De logica ontbreekt hier

    19 jaar
    9 maanden geleden
  • M19 wat een ontzettend kortzichtige reactie. "Gewoon even je mindset veranderen"... Een autist KAN DAT NIET (en dat weet ik omdat ik zelf autistisch ben)! Verdiep je eerst even in het onderwerp voor je hier domme dingen gaat roepen aub

    22 jaar
    9 maanden geleden
  • @meisje 19 autisme is me op mijn 7e al verteld, toen ben ik ook al eens bij de huisarts geweest, Tot mijn 12e vond ik ook van mezelf dat ik: de aandrang voel, loopt richting de wc, opent de deur en doet je ding. Bij mij is het zoo ik voel de eerste aandrang en moet meteen heel erg focussen om niet te lekken eigenlijk voor ik bij de wc ben met kramp in mijn blaas. Op school had ik bijvoorbeeld dat ik onder de les aandrang kreeg en naar de wc liep in paniek en dat stukje tussen het lokaal en wc nat werd vaak. Ook overdag 10x rennen naar de wc. Ik heb ongeveer tot mijn 12e alles eraan gedaan om niet per ongeluk nat te worden en toen in overleg met me ouders naar de huisarts geweest voor dat. Het eigenlijk opgeven en vragen wat de huisarts ervan vindt. Wat eruit kwam is dat ik een Overactieve blaas heb. Omdat de huisarts mn dossier las heeft zij zij iets over mijn autisme, zij zij dat autistische kinderen veel stress hebben dus zat zij ook te denken aan stress incontinentie. Ik moest daar heel eerlijk zijn over hoeveel natte onderbroeken ik per dag had. Op het eind van het gesprek hoorde ik pas iets over een luier. Eerst wilde ik het niet. Maar dat ze zij dat het me een droog gevoel zou geven als ik lek sprak me wel aan. Dat ze zij dat veel autische kinderen luiers nodig hebben deed ze om me niet alleen te laten voelen dat ik bijna op me 13e zon ding ging dragen.

    Nu vraag ik me af als je autisme hebt ben je dan vaak ook incontinent ?
    Ik heb 2 soorten luiers 1 is echt met 4 plakkers en de andere is gewoon echt een verband voor in je onderbroek. Dat gebruik ik meestal overdag, als ik plassen moet loopt ik gewoon naar de wc als ik lek vangt dat verband het op.

    16 jaar
    9 maanden geleden
  • J16 het is niet zo moeilijk om gewoon naar de wc te gaan. Je voelt de drang, je loopt richting de wc, opent de deur en doet je ding. Je moet het niet op blijven houden totdat het misgaat en dan symptomen bestrijden met een luier.

    Ik begrijp als mensen incontinent zijn of het niet kunnen voelen. Maar jij kan het duidelijk voelen aankomen. Dan moet je je mindset maar veranderen om zindelijk te worden

    19 jaar
    9 maanden geleden
  • Autisme spectrum is tegen mij gezegd. Maar zelf vind ik dat misschien het enige apparte aan mij is dat ik de grootste moeite heb om op tijd op de wc te plassen ik weet niet of dat erbij hoort. Dat label zit in veel dingen vastgesteld. Ze weten het ook als ik naar de huisarts ga, staat in hun dossier. Daarom schreven ze me bij de huisarts ook luiers voor. Dat was de eerste keer dat ik de huisarts hoorde zeggen dat veel autistische kinderen die nodig hebben. Nog baal ik ervan als ik nat wordt en doe alles zelfstandig met verschonen enzoo.

    16 jaar
    9 maanden geleden
  • You bet i have!

    19 jaar
    9 maanden geleden
  • Ik wil eventjes een reactie geven op het meisje van 16 hier die zei dat iedereen beetje autistisch is…..

    Dat is echter niet zo! Dat iedereen een beetje autistisch is, is een fabeltje! Het is heel simpel of je hebt het of je hebt het gewoon niet.

    Je weet alleen of je autisme hebt als je er daadwerkelijk een diagnose heb gekregen door een psycholoog die jou er voor heeft gescreend!

    21 jaar
    9 maanden geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

  • Heb jij een chronische aandoening?

    Heb jij een chronische aandoening?

    Je bent jong, je hebt dromen en je wilt niets liever dan gewoon meedoen in de maatschappij. Dit kan best een uitdaging zijn als je een chronische aandoening hebt. Bij JongPIT helpen ze je graag. Ga naar jongpit.nl.

    Ga naar Jongpit.nl over Heb jij een chronische aandoening?

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten