Skip to content
5 reacties
1694 weergaves

Oma heel plotseling overleden

Heyy allemaal, een aantal dagen geleden is mijn oma plotseling overleden aan een ernstige hersenbloeding. Ik heb het er heel moeilijk mee, vooral omdat ze nog volop aan het leven was en er nog lang niet klaar mee was. Zo had ze al allemaal plannen gemaakt voor het voorjaar, bijvoorbeeld fietsen, de tuin opknappen en zonnen op het dakterras bij mijn oom en tante. Ze was verder ook kerngezond en daarom heb ik het er gewoon moeilijk mee. Ook hebben we geen afscheid kunnen nemen op de manier hoe we dat zouden willen. Zodra de hersenbloeding ontstond, is ze buiten bewust zijn geweest. Wel heb ik in het ziekenhuis met haar gepraat, ik geloof erin dat ze me heeft gehoord. Toen iedereen er bij was, haar broers en zussen, mijn oom en tante en mijn ouders, zus en ik, is ze overleden. Ik denk dus dat ze heeft aangevoeld dat iedereen er was en dat ze in vrede kon gaan. Het is alleen allemaal zo snel gegaan. Bij het overlijden van mijn opa van 7 jaar geleden, wisten we al maanden voor het overlijden, dat hij zou sterven. Nu ben ik opeens in minder dan 24 uur mijn oma verloren, dat maakt het allemaal zo lastig. Ik hoop dat er mensen zijn die me kunnen steunen en helpen. En hoe zijn jullie met dit soort situaties omgegaan?

16 jaar
3 jaren geleden

5 Reacties

  • In de eerste plaats gecondoleerd met het verlies van je oma. Heel veel sterkte. Veel praten met de mensen om je heen, dat helpt zeker ook veel. Wat ik heb geleerd toen mijn opa overleed was, dat gehoor en gevoel als laatste uitvalt. Jouw oma heeft geweten dat je bij haar was en gehoord wat je zei. Dat heeft haar waarschijnlijk veel troost gegeven en ik hoop dat jij je hier ook wat beter van kan voelen.

    20 jaar
    3 jaren geleden
  • Heel veel sterkte met dit verlies

    13 jaar
    3 jaren geleden
  • Hey meisje van 16

    Mijn opa is ondertussen ook al meer dan 2 jaar overleden. Ook vrij onverwacht langs de ene kant, maar langs de andere kant hadden we het ook wel kunnen voorspellen. Hij was 96, wel een stuk ouder dan jou oma vermoed ik. Hij was de laatste jaren al achteruit gegaan zoals een rollator en rolstoel en huishulp,.... Maar vooral die laatste week... Door een aantal herseninfarctjes zagen we dat hij opeens niet meer kon praten, niks meer kon vasthouden, niet meer kon zien,... Mijn opa overleed helaas uiteindelijk op 25 januari 2019 rond 06:00 uur in de ochtend. Gelukkig was hij niet alleen. Wat ik hieruit geleerd heb is dat ik vooral mijn goede herinneringen moet bovenhalen van mijn opa. En ik heb die eerste week elke dag zitten huilen, 's avonds in bed, langs hem bij de begrafenisondernemer, bij hem thuis (wij woonden boven hem). Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen helpen?

    17 jaar
    3 jaren geleden
  • Gecondoleerd, en heel veel sterkte. Ik heb in een vergelijkbare situatie gezeten, en wat mij toen vooral hielp was familie. Zowel praten over het overlijden maar ook al vrij snel herinneringen ophalen. Maar ook gewoon samen het verdriet kunnen delen zonder te hoeven praten. En zoek ook vooral afleiding. Heel veel sterkte

    18 jaar
    3 jaren geleden
  • Hey meisje, allereerst gecondoleerd. Ik snap ontzettend goed dat je het hier moeilijk mee hebt, zeker als het zo snel is gegaan. Na het overlijden van een voor jou dierbaar persoon maak je een rouwproces door en het is dan ook zeker niet vreemd dat je het hier lastig mee hebt (het zou eerder raar zijn als je hier geen gevoelens bij zou hebben). Mijn opa is 2,5 jaar geleden ook overleden. Weliswaar niet zo plotseling als bij jouw oma, maar toch heb ik het hier, zeker in het begin, best moeilijk mee gehad. Op lange termijn wordt dit echter zeker beter en zal ook jij er waarschijnlijk meer vrede mee kunnen hebben. Misschien helpt het als je er met iemand over kan praten die haar ook heeft gekend, bijvoorbeeld met je vader of moeder of een broer of zus (als je die hebt). Zij maken op dit moment hetzelfde rouwproces door. Ook helpt het misschien om vooral te denken aan de leuke dingen die je met jouw oma hebt meegemaakt. Ik heb hier ook nog een site gevonden met een aantal tips voor tijdens het rouwproces, wellicht dat dit je verder kan helpen. https://www.psyned.nl/rouwverwerking/omgaan-met-rouw-en-verlies/ Ik wens je veel sterkte met het verwerken van dit verlies en hopelijk reageren er nog andere mensen.

    19 jaar
    3 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten