Skip to content
17 reacties
1528 weergaves

Depressie voor jezelf houden

Is het mogelijk dat iemand aan een depressie lijdt, maar daar niets van te merken is? Dat diegene misschien zijn gevoelens voor zichzelf houdt, onderdrukt of niet kan uiten en altijd doet alsof het goed gaat?

En zo ja, hoe moet je dan met diegene omgaan?

16 jaar
8 jaren geleden

17 Reacties

  • Ik ben hier ook een goed voorbeeld van.... Al jaren probeer ik mijn depressie en zelfmoordneigingen te verbergen. Alleen is me dat sinds vorige maand niet meer gelukt tijdens een studiereis van mijn studievereniging waardoor nu 3 vrienden van me weten van mijn depressie en backstory.

    19 jaar
    5 jaren geleden
  • Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat het heel makkelijk is om een depressie verborgen te houden. Maar vaak is dit ook uit angst/wanhoop.

    Ik spreek óók uit ervaring als ik zeg dat het beter is voor iemand die aan een depressie lijdt, hulp krijgt. Toen ik eindelijk de moed bij elkaar had geraapt om er met mensen over te praten, voelde ik me daarna een stuk lichter. Door hulp via de GGZ ben ik weer wat opgekrabbeld. Maar bij mij in ieder geval, zal het nooit helemaal weg gaan.

    Mijn advies is: Praat me je vriendin. Als jij begripvol bent en overkomt en laat zien dat je om haar geeft (wat uiteraard ook blijkt uit het feit dat je hier post), is het voor haar ook makkelijker om er over te praten. Dit zal haar sowieso al veel helpen.

    20 jaar
    6 jaren geleden
  • Hé jongen 16, wat naar voor je dat je je zo voelt. Hopelijk heb je er steun aan dat je het online kwijt kunt. Weet je dat je ook anoniem hulp kunt krijgen, via chat of telefoon? Je kunt denken aan de Kindertelefoon, maar ook aan bijvoorbeeld MIND Korrelatie. Misschien heb je daar iets aan, als je er niet meteen met bekenden over durft te spreken. Je kunt trouwens ook altijd hierover spreken met je huisarts: die heeft beroepsgeheim.

    19 jaar
    6 jaren geleden
  • Ja, ik ben daar zelf een voorbeeld van. ik durf het online wel te vertellen. ik ben regelmatig depressief, alleen de naasten (vrienden, klasgenoten en familie) merken daar weinig van, ik laat die kant van mij gewoon niet zien. ik doe inderdaad altijd alsof het goed gaat, als ik wallen heb zeg ik wel dat ik moe ben en mijn snijwonden bedek ik.

    mocht je het vermoeden hebben dat iemand rondom jou depressie verbergt, is het handig om er een keer naar te vragen. ik praat niet graag met mensen, dus ik denk dat het handig is om je vraag zo subtiel mogelijk te stellen, aanvankelijk van hoe goed jij die persoon kent.

    16 jaar
    6 jaren geleden
  • Je kunt hier ook mee naar je huisarts gaan. Die kan je doorverwijzen naar een psycholoog 'in het echt'. Misschien werkt dat beter voor je.     Geef ook bij je behandelaar op internet aan dat je vindt dat het te langzaam gaat en dat het erger wordt.

    18 jaar
    6 jaren geleden
  • Ja online maar het gaat langzaam te langzaam het word erger en erger... ik ben bang.

    13 jaar
    6 jaren geleden
  • Hé, zwaar voor je dat het erger is geworden. Ben je al in behandeling hiervoor? Zo niet, dan raad ik je aan om naar een psycholoog te gaan of naar je huisarts.     Heel veel sterkte.

    18 jaar
    6 jaren geleden
  • Update can meisje 12 nu al 13 hier. Die ene dag werd het beter maar heb nu krassen en kotsen er bij op geteld. Het werd te zwaar ik moest iets hebben. En ik kots mijn eten nu ook uit. Het word alleen maar erger..... C

    13 jaar
    6 jaren geleden
  • Hey meisje die mij tips gaf ik ben meisje 12 heel erg bedankt voel mij al iets beter en heb gepraat met een medewerker

    12 jaar
    7 jaren geleden
  • Meisje van 12 hier weer Dankje voor de steun en suport heb er echt veel aan ga een keer op de website vinden weet toevallig dat er meer mensen in mijn oude klas zitten die ook wel eens aan zelfmoord gedacht hebben. Maar dankje wel. Zij weten het niet van mij Xc

    12 jaar
    7 jaren geleden
  • Hé meisje 12, wat zwaar dat je dit doormaakt. Je hoeft dit niet geheim te houden: depressie is een ziekte waarvoor je hulp kunt krijgen en behandeld kunt worden. Zou je het verborgen houden als je griep had, of een nog ergere ziekte? Als je het vertelt, dan kun je hiervoor behandeld worden bij een psycholoog en genezen, echt waar. Ik heb het zelf meegemaakt.     Je kunt ook eens op de website www.113.nl kijken: daar kun je gratis en volgens mij zelfs anoniem online geholpen worden. Ook kun je bellen met de Kindertelefoon. Echt, dit kan goed komen, je kunt van je depressie genezen en gelukkig worden.     Heel veel sterkte!

    18 jaar
    7 jaren geleden
  • Nog ern keer van het meisje van 12 Mijn groep 8 vrienden zijnde enige die mij nog een beetje laten lachen ga nou naar brugklas dus moet helemaal overnieuw heb niemand in mijn klas die ik ken.

    12 jaar
    7 jaren geleden
  • Ik weet het ik ben jong maar ik doe dit zelf ook vanaf groep 7 dacht ik aan zelfmoord maar doe het niet omdat ik teveel geef om mijn famillie en vrienden niemand weet het van mij en ben goed in het verbergen van alles wat bij een depressie hoirt alkeen ik snij of verwond mezelf niet omdat mijn moeder er zowiezo achter komt en ben bang voor mijn eugen bloed kan dan flauwvallen en dan komen ze er alsnog achter. Mijn bff weet dat ik eens aan zelfmoord heb gedacht denkt alleen dat het in groep 3 was natuurlijk was dat niet zo maar toen werd ik heel erg gepest dus was makkelijk om haar dat te laten denken. Zou er wel over willen praten maar wil mijn vrienden veilig houden en hun helpen liefer dan mij zelf Van een meisje van 12 C

    12 jaar
    7 jaren geleden
  • Maar hoe is het dan afgelopen met dat meisje? Is ze gaan praten met een vertrouwenspersoon?

    Ik zit de denken om morgen gewoonte vragen hoe het met haar gaat. Ik kan niet van haar verwachten dat ze naar een psycholoog oid gaat, ooit heeft ze tegen mij gezegd dat ze dan voelt alsof ze haar zwakte toont.

    16 jaar
    8 jaren geleden
  • Ik heb zelf ooit iets vergelijkbaars meegemaakt met een klasgenoot. Misschien kun je haar een keer vertellen dat je het idee hebt dat ze het moeilijk heeft. Als je ertoe bereid bent haar hierin te steunen, zeg dan dat ze bij je terecht kan als ze je nodig heeft (doe je dat, pas dan wel op jezelf en let erop dat je er niet door 'meegesleept' raakt: je helpt haar en jezelf het beste als haar problemen niet jouw leven gaan overheersen, is mijn ervaring). Dwing haar niet om iets te vertellen, maar geef haar de vrijheid om erover te praten als ze dat wil.
    Als je je echt zorgen maakt, bijvoorbeeld als je denkt dat ze zichzelf iets aan gaat doen, is het misschien een goed idee om hiermee naar je mentor of een vertrouwenspersoon te gaan en je zorgen uit te spreken. Ik heb dat zelf op een gegeven moment bij die klasgenoot gedaan, toen ze op zo'n manier tegen me praatte dat het leek alsof ze wel heel gefascineerd door de dood was. Het leek me toen beter om dit over te laten aan mensen die getraind zijn voor dit soort gevallen.
    Hopelijk helpt dit. Veel succes; ik hoop dat dit allemaal goed komt!

    17 jaar
    8 jaren geleden
  • Ja, bij mijn vriendin. Volgens mij zit ze best wel met haarzelf in de knoop. Ze heeft nergens zin in en spijbelt af en toe en komt te laat op school. Ik ken haar al een paar jaar en weet dat ze niet snel en makkelijk over haarzelf en gevoels praat en lacht altijd alles weg. Ze wilt niet dat mensen zorgen om haar maken en als ik ernaar vraag is altijd alles goed en is er niks aan de hand. Dit speelt al 1,5 jaar en ik heh het gevoel dat ze zich de hele tijd sterk houdt en dit niet lang meer volhoudt.

    16 jaar
    8 jaren geleden
  • Ja, het kan heel goed dat iemand een depressie verborgen houdt. Vermoed je dit bij een vriend(in)?

    17 jaar
    8 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten