Skip to content
1 reacties
570 weergaves

Depressie?

Hallo, Ik ben een jongen van 20 en studeer op het HBO. Zelf merk ik dat het de laatste tijd erg slecht met mij gaat. Ben het grootste deel van de dag somber en kijk nergens meer naar uit. De coronamaatregelen nekt mij ook steeds meer. Ik kan het maar moeilijk verwerken dat ik minder sociale contacten heb. Daarnaast ben ik ook bang dat het invloed gaat hebben op mijn studie en werk. Heeft iemand tips wat ik hiermee moet doen? Want ik ben bang dat ik mezelf op den duur wat aan doe. Groetjes J20   Moderator Misschien heb je hier iets aan?  Rode Kruis start actie tegen coronadip - https://nos.nl/l/2367776#UPDATE-container-50910564   Je kunt ook kijken op: https://www.nji.nl/nl/coronavirus/Kinderen/Wie-kan-mij-helpen Maar daar kom je denk ik niet verder.   Je zou ook een psycholoog kunnen raadplegen, praten helpt! Maar dat kost wel geld (vanaf 18 kan het wellicht via de zorgverzekering, tot 18 via het Lokale Centrum Jeugd en Gezin. Dit is een landelijke organisatie met lokaal aanbod: https://www.psyned.nl/, er zijn er veel meer. Misschien een decaan op school?      

20 jaar
3 jaren geleden

1 Reacties

  • Beste jongen, Dit corona gedoe heeft het leven van veel mensen flink onaangenamer gemaakt. Je ziet je vrienden niet meer, je kan niet meer naar de winkel en nu mag je ook al na negen uur niet meer naar buiten. De vraag is hoe lang dit allemaal gaat duren en dat maakt het zo uitzichtloos, waar is het einde? Een buurjongen van mij, iets jonger dan jij, zag ik vanmiddag ook al zo depressief achter zijn hondje aansjokken. Met een grote bos haar die hem eigenlijk wel leuk stond.

    Wat ik mij afvraag als ik je verhaal lees, hoe je is leven nu? Als je alleen op kamers woont in de grote stad, of nog bij je ouders thuis waar jullie na al die weken wel op elkaar uitgekeken raken, dat maakt verschil. Het maakt ook uit of je een relatie hebt en elkaar nog kan ontmoeten of dat je sociale leven wat oppervlakkiger was met een heleboel kennissen en weinig echte vrienden of vriendinnen.
    Misschien dat deze periode aanleiding is om eens na te denken over hoe je tot nog toe geleefd hebt en of je wel op de goede weg was. Wat je nu meemaakt is een confrontatie met jezelf en die is niet meegevallen. Leer daar van!

    Je doet HBO en dan neem ik aan dat je thuis studeert met online ondersteuning. Hoe is je relatie met je klasgenoten en hoe zit het met je sociale contacten? Iedereen zit nu in dezelfde situatie en iedereen worstelt in meer of mindere mate met het op jezelf terug geworpen zijn. Heb je nog contact met medestudenten waar je op school goed mee kon opschieten en is het niet mogelijk om zo af en toe samen te studeren?
    Het lijkt mij dat je dan wat gemotiveerder en wat productiever bent dan wanneer je maar thuis zit te somberen.

    Probeer een beetje creatief te zijn. Zoek wat mensen op die je kent en maak eens een wandelingetje in de stad of in de natuur met een vriend of vriendin. Praat eens met elkaar over het leven, wat je er van verwacht en wat je leert van deze gedwongen isolatie.

    Het is een nare tijd, koud, somber, bedreigend, maar als je in de tuin kijkt dan zie je dat de eerste lentebloemen alweer in bloei staan. De winter is bijna voorbij en de lente en daarna de zomer komt er weer aan. Je zit nu in een dal, maar wie weet, is dit een ervaring die je straks anders naar het leven laat kijken. Bewuster en volwassener. Geloof dat het weer beter gaat worden. Misschien moest je er even op gewezen worden wat echt belangrijk is en dat niets vanzelfsprekend is. Houd moed! Het gaat allemaal weer beter en mooier worden!

    22 jaar
    3 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten