Skip to content
14 reacties
911 weergaves

Beste vriendin heeft depressie

Hey iedereen, Mijn beste vriendin zit al een tijdje in een depressie. Ze is heel onzeker en heeft zichzelf al een paar keer iets aan gedaan. Ook heeft ze littekens in haar arm staan van toen ze zichzelf sneed. Ik heb alles geprobeerd maar ze blijft depressief. Haar ouders wisten dat ze een depressie had en ze ging naar een psycholoog. Ze is ondertussen al weg bij haar psycholoog omdat ze de hele tijd zei dat het beter ging. Dat is dus niet zo. Wat moet ik doen!

12 jaar
3 jaren geleden

14 Reacties

  • Wat fijn om te horen, en wat tof dat jullie haar zo hebben kunnen helpen! - J.

    22 jaar
    3 jaren geleden
  • Sorry dat ik lang niet meer heb geantwoord. Maar ik en mijn andere vriendin hebbben haar uit haar depressi geholpen! Ze zal er vast nog niet helemaal uit zijn. Ze begint zichzelf ook steeds mooier te vinden dus het is goed gekomen! Ik zal het zeggen als er nog iets gebeurt. Bedankt voor de hulp.

    12 jaar
    3 jaren geleden
  • Hoe is het gesprek met je vriendin gegaan? - J.

    22 jaar
    3 jaren geleden
  • M 15 uit de reacties Sorry maar "snijden is een schreeuw om aandacht " klopt niet , dat is een vooroordeel wat veel mensen hebben ,maar snijden gaan mensen meestal juist doen omdat ze ergens mee zitten en niet willen dat anderen dat weten ,of om dar ze anderen er niet mee willenlastig vallen ,dus snijden is geen schreeuw om aandacht maar wel een teken dat iemand zich heel slecht voelt en niet weet wat hij of zij er mee moet .

    16 jaar
    3 jaren geleden
  • Het is al weer goed gelukkig. De ruzie die we nu hadden was echt niet normaal. Ze praat de hele tijd over haar crush en ik en een andere vriendin hebben daar wat van gezegd. Ik weet niet precies meer hoe het kwam, maar ze heeft mijn vriendin uitgescholden. We gaan morgen afspreken dus dan kunnen we er ook over praten. Ze zei net voor de ruzie dat ze uit haar depressie was, maar toen we ruzie hadden zat ze er opeens weer midden in. Ik snap het echt niet meer.

    12 jaar
    3 jaren geleden
  • Wat naar dat dat gebeurd is! Wil je meer vertellen over hoe jullie ruzie kregen?

    22 jaar
    3 jaren geleden
  • Nou, ik heb een klein probleempje. Ik heb nu hele erge ruzie met mijn vriendin echt niet normaal. Het komt wrs nooit meer goed. Ze zegt dat ze niet snapt waarom ze ooit vrienden met me is geweest.

    12 jaar
    3 jaren geleden
  • Hé TS, heb je intussen met je mentor kunnen praten? Hoe ging dat? - J. (Ik ben een andere jongen van 22 dan hierboven.)

    22 jaar
    3 jaren geleden
  • Thx voor de reacties. Nogsteeds gaat het niet echt beter dus ik ga hulp vragen aan mijn mentor.

    12 jaar
    3 jaren geleden
  • Beste meid, Ik begrijp dat je in paniek raakt maar helaas kan je niet zo veel doen en eer dat je hier antwoord krijgt zijn we al weer een halve dag verder.
    Ik heb wat opgezocht over snijden, zelfbeschadiging zoals ze dat noemen, en daar lees ik dat het meer inhoudt dan je zou denken. In de krant Trouw stond een heel artikel https://www.trouw.nl/nieuws/hoe-help-je-iemand-die-zichzelf-snijdt~bf90be3d/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F en op de website van de GGD staat ook nuttige informatie https://www.jouwggd.nl/onderwerp/ik-snijd-mezelf/

    Je zegt dat ze ontdekt heeft lesbisch te zijn. Ik vind twaalf wel wat vroeg voor een definitieve diagnose, maar sommigen weten het al heel vroeg. Blijkbaar hebben jij en die andere vriendin daar geen moeite mee en dat is heel goed van jullie. Probeer haar over te halen er met bijvoorbeeld haar ouders of die mentor over te praten.

    Het leven is al moeilijk voor jongeren in deze tijd en ik kan mij voorstellen dat als je anders bent dat je het dan helemaal niet meer ziet zitten.
    Slapen jullie wel eens bij elkaar? Misschien moet je dat eens doen. 's Nachts als het donker is en je ligt samen in een bed dan praat je al gauw over dingen waar je overdag veel moeilijker over praat. Jullie kunnen elkaar dan vasthouden en elkaars warmte voelen. Dat is heel troostrijk.

    Wat ik lees over dat snijden is dat degene die dat doet toch echt professionele hulp nodig heeft. In de artikelen die ik noemde staat het goed beschreven. Misschien is het wat moeilijk lezen voor jou maar jij lijkt mij een verstandig meisje dus ik denk dat je het wel begrijpt. Op dit moment worden de GGZ's overspoeld met depressieve jongeren, dus ik weet niet hoe snel ze geholpen zou kunnen worden.
    Je bent een goede vriendin voor haar. Blijf haar vasthouden, letterlijk en figuurlijk, dat heeft ze nodig. Probeer haar er toe te bewegen om hulp te zoeken, maar zoals ik lees zal dat niet meevallen. Jongeren die zich snijden willen daar niet over praten. Met jou praat ze wel en dat is hoopgevend.

    Veel sterkte er mee! Soms is het leven erg moeilijk, maar met liefde en vriendschap kun je veel aan!

    22 jaar
    3 jaren geleden
  • Hey iedereen,
    Help! Ik ben nu met haar aan het chatten en ze is zichzelf aan het snijden. Ik raak helemaal in paniek en weet niet wat ik moet doen!!

    12 jaar
    3 jaren geleden
  • Bedankt! Ja ze is ook 12. Een tijdje geleden is ze er ook achter gekomen dat ze gay is. Dit durft ze ook tegen niemand te zeggen. (Behalve tegen mij en een andere vriendin) ik ga met haar praten en vragen of ze miss met onze mentor wil praten. (Dat is ook de vertrouwenspersoon op school. Thx voor de reacties. Ik hou jullie op de hoogte.

    12 jaar
    3 jaren geleden
  • hoi topicstarter, ik wil je aller eerst zeggen dat ik je een hele lieve en dappere vriendin vindt dat je dit voor je vriendin doet...

    ik ben al jaren depressief... en eigenlijk het beste ¨medicijn¨ is vrienden die je steunen... al zien mensen die depressief zijn dit zelf niet meer in en zekker niet in hun slechte periode... daarnaast willen wij niemand pijn doen of zich zorgen laten maken en is ¨het gaat goed¨ een makkelijke zin... hulpverleners kijken niet verder dan hun neusje lang en stoppen met zorg verlenen omdat het goed gaat...
    natuurlijk ligt dat ook aan ons want ook wij moeten zeggen dat het helemaal niet goed gaat..

    nou heb ik zelf ook een vriendin... zei heeft mij de afgelopen maanden echt extreem veel zorg geboden. nu ik er zo goed als overheen ben is zei aan het tobben... ik heb laatst gezegd dat ze 2 keuze´s heeft en die waren: 1. je gaat naar de huisarts.
    2. als jij besluit niet te gaan ligt ik je vader in.

    mijn vriendin is 17 maar in jouw geval denk ik dat ze jonger is.... toch heb ik wel geleerd duidelijke grenzen te hebben voor jezelf.... en deze mag je dan ook wel echt echt echt stellen.... als jullie op dezelde school zitten raad ik je aan om eens met een vertrouwens persoon te gaan praten of met een docent die JIJ vertrouwt!


    19 jaar
    3 jaren geleden
  • Beste meid, Een depressie is een hardnekkig iets en mensen die daar aan lijden zijn zelden voor rede vatbaar. Wie depressief is ziet geen toekomst meer. Als je een beetje negatief bent ingesteld dan bekijk je alles van de zwartgallige kant en dan geloof je nergens meer in.

    Jij bent nog erg jong en ik neem aan dat jouw vriendin net zo oud is. Jullie zitten allebei op school natuurlijk, bij elkaar in de klas? Wat doen jullie zo al? Gaan jullie weer hele dagen naar school of heb je veel zelfstudie uren? Dan zitten jullie waarschijnlijk ook veel binnen en dat is nu net verkeerd.
    Vitamine D schijnt behalve dat het je immuunsysteem versterkt ook invloed te hebben op je geest. Jullie moeten de deur uit, liefst in een groene omgeving. Laat de zon jullie bestralen. Heel goed voor je lichamelijk en geestelijk welzijn. De zon maakt gevoelens wakker. Niet alleen de vogels krijgen zin om zich te gaan voortplanten, ook mensen voelen die kriebels.

    Jouw vriendin moet het gevoel krijgen dat zij nodig is. Eens heb ik iemand in dezelfde situatie geadviseerd om haar vriendin een plantje te geven. Tot mijn verbazing hielp het. Of het bij jouw vriendin ook helpt betwijfel ik, zij is er wel erg aan toe, maar je weet het nooit.

    Soms zijn er dingen waar iemand mee worstelt waardoor die persoon geen toekomst meer ziet voor zichzelf. Dat kan te maken hebben met seks, maar ook met andere dingen. Kunnen jullie goed met elkaar praten?
    Waarom heeft je vriendin de psycholoog voor de gek gehouden? Zag ze de zin er niet van in of vond ze het te moeilijk om over hele persoonlijke dingen te praten? Het is erg jammer dat ze ermee gestopt is.

    Jij bent een jong meisje en van jou kan niet verwacht worden dat jij hier professioneel mee om kan gaan. Toch denk ik dat het belangrijk is dat jij er voor haar bent en met haar praat. Misschien dat ze soms geen zin heeft om te praten, wees er dan gewoon en laat het initiatief aan haar. Er hoeft niet altijd gepraat te worden, er zijn is soms ook al goed.

    Probeer dingen met haar te doen en ga de deur uit. Is er groen bij jullie in de buurt? Wandel in het park, kijk naar de mensen, naar leeftijdsgenoten en kijk naar wat ze doen, kijk naar kleine kinderen hoe ongeremd vrolijk ze kunnen zijn en hoe ze bij het moment leven. Kijk naar de vogels, de bloemen, naar hoe de lente alles weer wakker maakt en mooi maakt.

    Ik wens je veel sterkte, jij bent een goede vriendin.

    22 jaar
    3 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten