Skip to content
2 reacties
510 weergaves

Depressie - hulp nodig

Ik zit de laatste tijd niet lekker in mijn vel. Ik heb nergens meer motivatie voor en denk dagelijks aan zelfmoord en dingen die daar te maken mee hebben. Soms doe ik mezelf ook pijn met een ijzerdraad. Door corona kan ik ook niet veel doen en zit ik zo veel mogelijk op mijn kamer om anderen te ontwijken. Ook was ik altijd een heel sociaal persoon maar als ik in de winkel iets moet vragen aan een medewerker raak ik helemaal in paniek en klap ik dicht. Ook bij plekken waar veel mensen zijn voel ik me niet comfortabel of als ik voor meerdere mensen moet praten terwijl ik dat vroeger juist leuk vond. Ik heb vaak stress aanvallen en ik wordt daardoor ook snel boos door alle stress. Ik heb geen plek om mijn woede te kunnen uiten dus blijft het in mijn hoofd rondhangen. Mijn hoofd kan ik nooit uit zetten en ik heb nooit rust in mijn hoofd. Ik wil graag hulp en heb er meerdere keren naar gevraagd. Ik heb mijn moeder al drie keer gevraagd om een therapeut maar ze heeft nog steeds niet met mij gekeken. Ook al hadden we dat wel gedaan moet ik alsnog lang wachten. Iemand een tip om dit te verminderen zolang ik nog geen therapeut heb?

15 jaar
3 jaren geleden

2 Reacties

  • Hallo topicstarter, zwaar dat je je zo voelt. Goed dat je hulp wilt zoeken, maar lastig dat het niet echt opschiet... wees niet bang om hier bij je moeder nog een keer op aan te dringen! Terwijl je wacht op hulp, kun je ook altijd bellen of chatten met de Kindertelefoon of met 113 Zelfmoordpreventie. Wil je meer vertellen over wanneer deze gevoelens bij je begonnen zijn? Is er toen iets vervelends gebeurd in je leven, bijvoorbeeld? Hoe gaat het thuis en op school met je? Je schrijft ook dat je je woede niet kwijt kunt; kun je zeggen om wat voor dingen je boos bent? (Je hoeft deze vragen niet hier op het forum te beantwoorden als je dat niet fijn vindt, natuurlijk; maar misschien kunnen ze je helpen om beter te begrijpen wat er in je hoofd gebeurt. Dat kan al een eerste stap zijn om die gevoelens aan te pakken.) Ik wens je heel veel sterkte, en ik wil je (uit eigen ervaring met depressie en zelfmoordgedachten) ook meegeven dat er hoop is, ook al zie je die nu misschien niet. Depressies kunnen echt overgaan! Je kunt in de toekomst (weer) gelukkig worden. - J.

    22 jaar
    3 jaren geleden
  • Beste meid, Wat ik lees is dat het vroeger heel anders was. Je was sociaal, je vond het leuk om een presentatie te geven (zo interpreteer ik voor meerdere mensen praten), maar nu is dat allemaal voorbij. De vraag is, wat is er veranderd?
    Je praat over corona, en inderdaad dat heeft heel veel invloed gehad op het leven van vooral jongeren, maar zo langzamerhand begint het leven weer normaal te worden. Nog steeds ontwijk je mensen, terwijl dat helemaal niet nodig is. Je zit veel op je kamer en dat is nu juist het meest verkeerde wat je kan doen als je in een depressie zit.

    Ik neem aan dat je gewoon weer naar school gaat waar jij je klasgenoten en misschien vriendinnen ontmoet. Hoe gaat het daar? Voel jij je daar op je gemak en zijn je resultaten goed? Lage cijfers kan ook veel stress geven.
    Die stress waar je het over hebt en wat jou zo boos maakt, waar gaat dat om. Wat is het dat jou zo angstig maakt en benauwt. Zijn dat realistische dingen of is het meer emotie, onbenoembare angsten?

    Je wilt therapie. Wat verwacht jij daar van. Een therapeut praat met jou en probeert te ontrafelen wat er met je aan de hand is. Als dat tevoorschijn is gekomen kan je je problemen op een rijtje zetten en kijken wat reeel is, wat vooral emotie is, en wat er aan gedaan kan worden.
    Zelf kan je ook al een heleboel doen. De therapeut kan je helpen jezelf te begrijpen, maar je problemen oplossen dat is iets dat jij zelf moet doen.

    Wat je zou kunnen doen is eens rustig gaan zitten en op een rijtje zetten, opschrijven op papier of op je computer, wat jouw problemen zijn. Dan kan je eens rationeel er naar aan kijken. Wat is een echt probleem en kun je daar zelf wat aan doen? Wat zijn problemen die vaag zijn, die onberedeneerde gevoelens van angst en bedreiging zijn die je niet concreet kan benoemen. Zijn dat echte zaken of dingen die rondzweven in je hoofd en waar je niet bij kan.

    Mensen die depressief zijn die kruipen weg in een donker hoekje en willen niets meer, hebben nergens zin in. Ze zien geen toekomst meer. Om te beginnen moet jij de deur uit. Ga maar fietsen of in een park op een bankje zitten en kijken wat er gebeurt. He is je kamer? Heb je plantjes voor het raam? Altijd veel gezelliger dan een kale vensterbank, en je hebt iets levends om voor te zorgen. Tomaten- en aardbeienplantjes voor in de tuin of op het balkon zijn ook heel leuk.

    Van belang is vitamine D. Te weinig vitamine D is slecht voor je immuunsysteem, voor je botten en voor je geestelijke toestand. Vitamine D werkt positief bij depressies. Ga veel in de zon zitten en lopen en koop desnoods een potje bij Kruidvat of zo iets. In de winter ben je het tekort gekomen, nu moet je dat inhalen.

    Hou je zelf voor dat je jong bent, dat het zomer wordt, dat er mensen zijn die jou leuk vinden en vrienden willen zijn en dat het leven en de toekomst voor je ligt. Geef het niet op nu je leven nog nauwelijks begonnen is! Alles kan en alles mag als je vijftien bent. Het leven en de liefde wacht op je! Die leuke mei van vroeger zit nog gewoon binnen in je. Laat haar vrij!

    22 jaar
    3 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten