Skip to content
6 reacties
723 weergaves

enge dromen

hoi , ik ben een15 jarige meisje en heb heel vaak enge droom dat ik alles her beleefd van wat mij overkomen is ( ben misbruikt ) ook begin ik om me heen te slaan en schoppen en schreeuw ook dingen . Van angst heb ik al paar keer in bed geplast wat ik heel erg vind en mij ook voor schaam. Barst vaak in tranen uit als dit gebeurt en als pleegmama mij hoort huilen komt ze ook mij troosten en praten hier over maar wil hier vanaf . maar hoe ????

15 jaar
3 jaren geleden

6 Reacties

  • Nee , toen ik in bed van pleegmama ging slapen had ik geen enge dromen . Soms lig ""grote kat" bij pleegmama en soms lig hij in wasmachine samen met kleine kat . Net wat. Jij zeg kat bepaalt zelf waar hij gaat slapen. En ja als ik maar.geur van mama heb dan is het goed . Ook heb ik het laatst met mij zelf gedaan ( sorry verkeerde rubriek) maar heb wel lekkerder geslapen ( alleen kwam ik wel heel moeilijk klaar. ) ik vind sinds dat ik bij pleegmama woont al grote sprongen gemaakt heb.

    15 jaar
    3 jaren geleden
  • Jouw zusje slaapt ook wel eens bij een ander heb je eerder eens vertelt. Leuk dat die kat dan haar plaats kan innemen. Het is jammer genoeg wel zo dat katten zelf bepalen wat ze doen, dus je moet het altijd maar afwachten of de poes zin heeft.
    eerder heb je eens verteld dat toen je moeder weg was voor haar werk jij in haar bed ging slapen. Had je toen geen nare dromen? Geur is iets dat heel sterk emoties kan opwekken. Jonge hondjes worden na acht weken weggehaald bij hun moeder en verkocht aan een nieuwe baas. Voor die hondjes is dat een hele akelige ervaring. Moeder weg, broertjes en zusjes weg en helemaal alleen bij nieuwe mensen. Om zo'n hondje gerust te stellen geven ze dan vaak een doekje mee waar de geur van het nest aan zit.
    Jij bent natuurlijk geen jong hondje, maar je kan eens proberen een door je pleegmoeder gedragen kledingstuk of haar kussensloop naar jouw bed te nemen als je gaat slapen. Je zou ook jullie kussens kunnen ruilen. Onbewust neem je die geur waar als je slaapt en misschien dat het je wat kalmer maakt en geruststelt.

    Jammer misschien dat je nu geen hulp kan krijgen, maar probeer zelf zoveel mogelijk er aan te doen om van die nare dromen af te komen. Als je op eigen kracht je angsten weet te overwinnen dan is dat altijd beter dan als het met therapie moet. Het maakt je een sterker iemand.

    Het beste, en probeer wat.

    22 jaar
    3 jaren geleden
  • Ja , ik wil ook graag hulp hebben hiervoor . Maar nu komt er weer wat tussen namelijk dat we gaan verhuizen naar andere gemeente pas dan kan hulp worden aangevraagd . Soms gaat de "" grote kat "" met mij mee naar bed en kom dan dicht bij me liggen vind ik heel lief dat ik dan met hem kan knuffelen . Af en toe wil hij ook onder het dekbed als tie het koud heb . Ik kan hier veel over praten met pleegmama en Ze steunt mij hier heel veel bij . Ik merk wel als ik iets bij me heb ik bedoel dan de kat of mijn zusje slaapt bij me dan heb ik er minder last van dan als.ik alleen in bed lig .

    15 jaar
    3 jaren geleden
  • Heb je professionele hulp wat dit is niet iets wat jij zelf makkelijk laat staan plots op kan lossen. Veel sterkte

    22 jaar
    3 jaren geleden
  • Ik begrijp uit je bericht dat die enge dromen komen door het misbruik dat je hebt meegemaakt. Enge dromen kunnen voorkomen als je zoiets heftigs hebt ervaren. Krijg je hulp om te verwerken wat er met je is gebeurd? Er zijn namelijk behandelingen voor trauma's, waarbij je die nare herinneringen leert verwerken en je waarschijnlijk ook minder last krijgt van die nachtmerries. Als je nog geen hulp krijgt, raad ik je aan om er eens met je huisarts over te praten: die kan je doorverwijzen!

    22 jaar
    3 jaren geleden
  • Beste meid, Jij post hier heel wat merk ik. Blijkbaar heb jij het nog erg moeilijk met alles. Wat jij meegemaakt hebt dat raak je niet zo maar kwijt. Dat moet slijten en dat gaat heel langzaam.
    Er is hier een meisje dat op school door haar leraar werd lastiggevallen. Zij heeft hier over gepost bij "Seks tegen je zin" en haar topic heet "Seksueel intimidatie/misbruik therapie helpt niet bij mij". Haar eerste post was vorig jaar, 30 mei, en ze is er nog steeds mee bezig.
    Dat klinkt niet erg bemoedigend maar hoe iemand op therapie reageert hangt erg af van de persoonlijkheid van die persoon. Nu krijgt ze EMDR therapie. Als je er naar zoekt op Google kun je daar veel informatie over vinden.
    Ik lees daar: "Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident."

    Van belang schijnt het dat het op de juiste manier door een deskundig iemand wordt gedaan want het kan ook het omgekeerde effect hebben en dingen erger maken.

    Als je last blijft houden van die akelige dromen moeten jullie er misschien eens met een deskundige over praten.
    Besef ook dat je nu in een veilige omgeving bent met mensen die voor je zorgen. Nu hoef je niet meer bang te zijn. Denk daar steeds aan als je gaat slapen, misschien helpt het. Heb je een knuffeltje om mee naar bed te nemen, dat kan ook wel eens helpen.
    Dromen kan je ook sturen. Zoek eens naar "lucide dromen", wat dat is en hoe je het kan doen, misschien heb je daar wat aan. Ik wens je het beste!

    22 jaar
    3 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten