Skip to content
4 reacties
443 weergaves

stoppen

Hi,   Ongeveer een jaar geleden heb ik mezelf voor het eerst gesneden. Sinds een paar maanden doe ik het minder, maar ik ben niet gestopt. Ik voel me leeg zonder het. Ik kan het niet loslaten. Ik schaam me voor mijn littekens en wonden. Ik haat mezelf dat ik dit doe. Aan de ene kant wil ik er graag mee stoppen, maar aan de andere kant is het zo'n groot onderdeel van mij geworden dat ik niet weet wie ik ben zonder het. Ook is het een soort veilig vangnet geworden waar ik weer terug kan komen als het slecht gaat. Ik kan me niet voorstellen dat ik het nooit meer ga doen. Ik voel me ook alleen omdat niemand weet wat ik doe, maar ik durf en wil het niet vertellen.     Dus, heeft iemand ervaring met stoppen met zelfbeschadiging? Hoe hebben jullie het aangepakt?

16 jaar
7 jaren geleden

4 Reacties

  • hey, ik begrijp je heel goed. Ik beschadig mezelf ook. Het gaat niet ineens over en heb ook geen idee. Alleen wat ik doe is heel veel sporten en daar jezelf in uitputten. Ik heb nu ook heel veel pijn. En die pijn wil ik. Maar dan houdt ik er geen littekens aan over. Want het is gewoon heel erge spierpijn. Misschien kun je dat proberen? Hardlopen ofz? of aanmelden bij een sportschool?

    16 jaar
    7 jaren geleden
  • Hm, ja, lastig. Als je je verhaal kwijt wilt, kun je misschien ook eens met de Kindertelefoon bellen. Die is er juist om mensen zoals jij te helpen.

    Natuurlijk weet ik niet hoe jou thuissituatie is, maar ik heb toen wel aan mijn ouders verteld hoe ik me voelde en hoewel het een lastige periode voor ons was, is onze omgang met elkaar er niet slechter door geworden. (Je zou het misschien kunnen vergelijken met een ziekte: als ik me al heel lang ziek voelde, zou ik het ook aan mijn ouders vertellen, ook al willen ze natuurlijk niet dat ik ziek word.) Een groot voordeel vind ik dat ik in overleg met mijn ouders ook professionele hulp kon zoeken en echt vooruitgang kon boeken.

    Maar als je het echt niet wilt vertellen (zoals ik al zei, jij kent je privésituatie beter dan ik): misschien bestaan er wel websites waarop je online hulp kunt krijgen? Misschien waard om een keer te googlen.

    17 jaar
    7 jaren geleden
  • Dankjewel voor je reactie.

    Ik vind het vooral heel moeilijk om over mijn gevoelens te praten en ik zou niet weten hoe ik het kan verwoorden.

    Ik durf het niet tegen mijn moeder te vertellen omdat het haar pijn zal doen en ik weet gewoon echt niet hoe ik zoiets kan vertellen. Bovendien ben ik bang dat het daarna ongemakkelijk wordt tussen ons.

    Ik zou het dan eerder aan mijn beste vriendin vertellen. Maar ik weet ook niet bij haar hoe ik erover moet praten. En ik wil dan niet in te veel detail treden en zou niet durven te vertellen hoe goed het voelt, omdat ik dan bang ben dat zij het ook gaat doen.

    En dan blijft er niet echt iemand anders over met wie ik erover kan praten.

    16 jaar
    7 jaren geleden
  • Ik heb geen ervaring met zelfbeschadiging, maar wel met depressie. Daarbij heb ik een dwangstoornis. In plaats van te snijden deed ik iets anders om te proberen me beter te voelen: ik ging steeds in discussie met mijn eigen depressieve gedachtes en schuldgevoelens en kreeg zo steeds korte momenten van verlichting. Hierdoor hield ik eigenlijk mijn eigen depressie in stand, omdat ik er zo steeds mee bezig was in mijn hoofd. Ik moest dus eigenlijk ook stoppen met iets wat voor mij een vangnet leek te zijn. Bij mij was dat al lastig, en ik kan me voorstellen dat het bij jou met snijden nog veel moeilijker is. Maar die leegte die je ervaart als je niet toegeeft aan je 'vangnet', die ken ik wel een beetje.

    Hoe komt het dat je het niet aan anderen wilt vertellen?

    17 jaar
    7 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten