Skip to content
237 reacties
2997 weergaves

misdienaar

ik ben zelf al jaren misdienaar,mijn broers en zusje,s ook,streng katholiek dus maar ik lees wwel eens verhalen van misdienaars die ik erg overdreven vind,mischien kunnen de echte misdienaars vertleen hier wat zij beeven als misdienaar en wat ze voor misdienaarskleren dragen,is het een albe of toog,vertel eens meer en zinnigs om misdienaar te mogen zijn

17 jaar
10 jaren geleden

237 Reacties

  • deze kleren zijn ervoor bedoelt om eenheid te creeren.

    17 jaar
    6 jaren geleden
  • omdat ik nogal spiritueel ben ben ik in een nonnenklooster misdienaar,je krijgt hier aparte kleren aan met zwarte schoenen,lijkt op een zwarte herenpyama dat heb je aan onder een soutane met superplie.

    17 jaar
    6 jaren geleden
  • ik zit inmiddels op seminarie voor mijn priesteropleiding,een pre is dat ik begon als misdienaar,ik herken ook deze belevenissen van jullie,toen ik misdienaar was mocht mijn gewaad gewoon over de kleren maar toen ik dertien jaar werd kreeg ik een toog met een koorhemd dat was de acolietenkleding door moest iedereen die acoliet was een zwarte pyama onder aan en ook zwarte sokken met sloffen

    18 jaar
    6 jaren geleden
  • waar ik misdienaar ben is dat ook omdat wij nog van die echte soutane,s met een superplie dragen,omdat er een binnenvoering van zijde in de soutane zit moet je er wel een soort pyama van zijde onder aan om de kwetsbare voering heel te houden en wij hebben er ook zwarte pantoffels bij aan.

    13 jaar
    6 jaren geleden
  • ben pas bij de zusters in een kloostermisdienaar geworden en daar krijg je er ook een zwarte pyama bij aan onder een toog met superplie en ook witte sloffen.

    12 jaar
    6 jaren geleden
  • Is dat waar jullie misdienaar zijn ook zo dat je een soort pyama aan moet met sloffen onder je albe,wij hebben wel een soort pyama aan dat is een witte broek met een jasje en witte sloffen,de oudere misdienaars hebben een toog en superplie aan en zij doen een zwarte pyama aan met zwarte sloffen .

    15 jaar
    6 jaren geleden
  • wist je dat dit gewoon een kloosterregel is dat je een zwarte pyama en sloffen onder een toog en superplie moet dragen,ik ben verleden jaar acoliet geworden in het klooster omdat je dat kunt worden vanaf je zestiende dat zijn ook weer van de regels bij nonnen.

    17 jaar
    6 jaren geleden
  • pas toen ik acoliet werd moest ik een zwarte pyama met zwarte pantoffels dragen onder mijn soutane,toen ik misdienaar was deed ik een albe aan gewoon over de eigen kleren,nu draag ik een rode of zwarte soutane met een rochet met een wit boordje om mijn nek.

    17 jaar
    6 jaren geleden
  • ik heb een keer een zwarte pyama met pantoffels aan moeten doen onder een soutane omdat ik een rok met een roze blouse met hakken droeg en dat vond de pastoor niet goed,ben beter op gaan letten op mijn kleding daarna als het mijn misdienaarsbeurt is.

    16 jaar
    6 jaren geleden
  • alleen als je acoliet ben heb je een soutane aan met een rochet gewoon over je eigen kleren.

    16 jaar
    6 jaren geleden
  • als je bij de paters in een abdij misdienaar of acoliet ben heb je een echte soutane met koorhemd aan met een wit overhemd waarvan de kraag over de soutane valt.

    14 jaar
    6 jaren geleden
  • als je bij de nonnen in het klooster misdienaar ben moet je ook van die kleren en sloffen aan omdat zij nogal schoon zijn,het is mij wel uitgelegd toen ik misdienaar werd,die kleren lijken op een zwarte pyama verder heb ik daar een zwarte soutane met koorhemd overheen.

    16 jaar
    7 jaren geleden
  • beter is het om als je van je ouders naar de kerk moet misdienaar te worden,ik was acht jaar toen ik misdienaar werd,ben nu zestien en al drie jaar acoliet,toen ik misdienaar werd kreeg ik een albe aan en nu ik acoliet ben heb ik een rode of zwarte toog aan met een superplie deze moet met een soort pyama en sloffen eronder gedragen worden om er allemaal gelijk gekleed de mis te doen,ik heb er nooit spijt van gehad dat ik misdienaar werd,

    16 jaar
    7 jaren geleden
  • ik ben vanwege mijn leeftijd 14 nu acoliet en krijg nu een zwarte soutane met superplie als kleding om mijn nek krijg ik een witte band onder mijn soutane en aparte onderkleding ,dat lijkt op een zwarte pyama waar zwarte pantoffels bij aan moeten,nu acoliet zijn is erg fijn en wil later in de priesteropleiding.

    14 jaar
    7 jaren geleden
  • lijkt mij een heel gedoe dat verkleden,bij ons waar ik misdienaar ben mag je gewoon je albe over je kleren aan.

    13 jaar
    7 jaren geleden
  • soms mag ik spijbelen van school voor een bruiloft of een begrafenis omdat ik misdienaar ben,dat laatste is minder leuk maar het hoort er ook bij,dan heb ik een zwarte toog aan en een zwarte pyama eronder,met bruiloften en een gewone mis heb ik een albe aan.

    14 jaar
    7 jaren geleden
  • ben ook een paar jaar misdienaar vanaf dat je 13 jaar ben moet je met een soutane en koorhemd aan de mis doen en daar moet je een zwarte pijama bij aan met zwarte pantoffels als onderkleding en schoeisel,dat komt omdat er bij ons nog steeds jongens bij zijn die met sweaters met capuchon en die spijkerbroeken met scheuren naar de misdienaarsbeurt komen en daar wil onze pastoor niets van weten.

    13 jaar
    7 jaren geleden
  • dat doet iedere jongen weleens denk ik als ze aparte kleren aan hebben toen ik misdienaar werd vond ik het maar raar dat ik in zo,n satijnen(pyama met sloffen)in de sacristie moest gaan aantrekken voordat ik mijn misdienaarskleren kreeg!

    15 jaar
    7 jaren geleden
  • ik ben nog steeds misdienaar en heb in het begin dat ik misdienaar werd ook weleens een uitbrander gekregen van de pastoor, dat was omdat ik toen moest wennen aan een soort pijama van zwart satijn die we onder de toog dragen,ik zat toen wel onder m,n superplie met mijn hand zo kon ik door de zijsplit van de toog bij die gladde kleren komen omdat het gewoon uit nieuwsgierigheid ging,de pastoor vergaf het me maar wilde het niet meer zien.

    16 jaar
    7 jaren geleden
  • ik ben ook een hele tijd misdienaar,jongen 14 ik begrijp het niet zo wat moet je daarvoor doen om straf te krijgen in de sacristie ?? dat bespreekt de pastoor bij ons onder vier ogen.

    15 jaar
    7 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten