Skip to content
16 reacties
733 weergaves

Debat: Bestaat God?

Hoi! Ik ga hier een debat starten! Iedereen mag meedoen. Zet boven je post: Christelijk/geen geloof/moslim/elk ander geloof dat jij hebt. Daarna wil ik graag jouw argument horen over de volgende vraag: Bestaat god? Daarna kan je reageren op andere mensen! Ik ben benieuwd wat eruit gaat komen!

13 jaar
7 jaren geleden

16 Reacties

  • ik geloof wel maar toch ook anders
    ik les bhet wel ff uit. ik denk namelijk dat god wel het universum heeft gemaakt en dat god ook de aarde heeft gemaakt maar toch denk ik ook dat er zoiets is als meerdere werelden. want je hebt natuurlijk het universum en dat is heel groot. ik denk dat er ergen iets is waar een nieuwe wereld is. maar wij als mensen zouden daar niet kunnen komen nu. maar dat er miss ooit in de toekomst iets komt dat we sneller dan het licht kunnen waardoor we naar plekken kunnen waar we in deze tijd niet heen kunnen. maar ik geloof wel dat je als je dood gaat naar de hemel gaat. en dat daar iemand is die van iedereen houd.

    16 jaar
    7 jaren geleden
  • Ik bedoelde hierboven trouwens '@jongen20', niet '@jongen12', sorry.

    18 jaar
    7 jaren geleden
  • @jongen12 Ik heb zelf de Koran niet gelezen, maar ik wil best van je aannemen dat daarin veel gewelddadigheid te vinden is. Nu ben ik op het moment wel de Bijbel aan het lezen en ook daarin zijn veel gewelddadige passages te vinden. Sommige vervloekingen van bijvoorbeeld vijanden van Israël zouden voor mensen tegenwoordig al snel onacceptabel zijn, net als sommige straffen in de wetboeken van het Oude Testament (bijv. steniging als straf voor meerdere overtredingen). Wat is daarover je mening?

    Ikzelf vind eigenlijk dat ieder geloof bestaat uit de gelovigen en wat zij doen; het is dus in mijn oordeel belangrijker hoe gelovigen omgaan met hun heilige teksten dan wat daar precies in staat. Er zijn zowel moslims als christenen die zich door hun heilige teksten laten inspireren tot goede daden en die echt niet willen dat in hun land bijvoorbeeld steniging als straf wordt ingevoerd. Er zijn er ook die hun geloof gebruiken om misdaden te verdedigen. Maar zelfs als geloof verboden zou worden, denk ik dat die mensen wel íéts zouden vinden om hun gedrag mee te rechtvaardigen, bijvoorbeeld een politieke ideologie of iets anders. (Zie bijvoorbeeld de vroegere Rote Armee Fraktion, een communistische terreurgroep...)

    18 jaar
    7 jaren geleden
  • ??dat idd

    15 jaar
    7 jaren geleden
  • Ik ben gedoopt en heb mijn vormsel gedaan. Voor de rest heb ik geen voeling met de Kerk. Vele mensen hebben de Kerk voorgoed afgezworen door alle moderne seksschandalen die aan het licht zijn gekomen. De Kerk is tegen condoomgebruik. Wat doen ze voor al die miljoenen Afrikanen die geen toegang hebben tot voorbehoedsmiddelen? Niger bvb is het armste land ter wereld en kent per vrouwelijke inwoner het hoogste geboortecijfer. Dus in het armste land krijgen vrouwen het meeste kinderen dan waar ook ter wereld. Het is een echte schande hoe de Kerk de ogen sluit voor de moderne wereldproblemen. Ze zijn het uithangbord voor naastenliefde maar hun invloed is voorbij.

    Men spreekt altijd over God met HIJ. Maar als God nu een vrouw zou zijn? Een vrouw geeft toch het leven, een man helpt haar daarbij. God is een romantische waanvoorstelling opgelegd aan de mensen in een tijd waarin verderf en ontucht de plak zwaaiden.

    We zijn, alles wat ooit op deze wereld komt en gaat, niets meer of minder dan een onderdeel van de bigbang. We zijn maw sterrenstof. Als wij doodgaan is ons lichaam weg en smelt het samen met natuurelementen opnieuw in de Aarde. Er is weinig goeds of slechts aan elk geloof. Het geloof is oorspronkelijk bedoeld om mensen in toom te houden en is nu veranderd in een middel om andere mensen in toom te houden. Dat is iets totaal anders.

    Ook vind ik dat Europeanen veel te tolerant staan tov de islam. Ik heb de koran gelezen en vind dit een afschuwelijk boek dat op elke school verplicht lesmateriaal zou moeten zijn. De wereld veroveren en het geloof, of een wil opdringen hebben al meer mensen die het vernoemen niet waard zijn geprobeerd.

    Het probleem met elk geloof is dat het altijd in verband wordt gebracht met liefde voor alles maar dat de meeste mensen het woordje alles alleen begrijpen als het over hun eigen God gaat. Als God ons zou kunnen zien, wat we allemaal wel en niet uitvreten, ik denk niet hij ons zou straffen. God zou immers weten dat we geen 10,000 jaar meer nodig hebben om ons ras definitief uitgeroeid te krijgen.

    20 jaar
    7 jaren geleden
  • (Christen) Ik volg meisje 18 haar overtuiging grotendeels en denk ook dat er vaak mensen zijn die zichzelf atheïst noemen, maar eigenlijk wel de kern van een geloof hebben, vb. het geloof in goedheid in de mens, de wil om goed te doen (=Gods wil te doen), ... Ik ddenk ook dat veel religies eigenlijk hetzelfde willen zeggen dus dat onze hemel en hun nirvana of wat dan ook hetzelfde is

    17 jaar
    7 jaren geleden
  • Ik zou er zelf ook niet gelukkig van worden als andere mensen naar de hel gingen. :-) Sowieso zou ik dan misschien zelf ook wel in de hel komen, want ik houd me lang niet aan alle regels die gelovigen soms stellen...

    Maar heel erg bedankt voor de open, respectvolle discussie! (Dit soort gesprekken veranderen op internet nogal eens in ruzies...)

    18 jaar
    7 jaren geleden
  • Maakt niet uit hoor ??, ik vind dat je een mooie visie op geloof en leven hebt, mooier dan de christenen die ik ken. Mij kan je niet meer aan het geloof krijgen maar hopelijk heb je gelijk, want dan ga ik niet naar de hel :)

    15 jaar
    7 jaren geleden
  • Dat de hel bestaat, staat helemaal niet zo duidelijk in de Bijbel. Er zijn meerdere woorden in de oorspronkelijke talen met verschillende betekenissen, die allemaal met 'hel' worden vertaald (bijv. het woord 'sheol', dat meer naar een algemeen 'dodenrijk' verwijst). Er zijn wat verwijzingen naar een vuur waarin zondaars geworpen zullen worden, maar daarbij moet je je ook afvragen in hoeverre er sprake is van bijv. beeldspraak. (Zo wordt het woord 'gehenna' vaak met 'hel' vertaald, maar dit was gewoon een bestaande plaats in de buurt van Jerusalem!)

    Persoonlijk weet ik niet precies wat er na de dood gebeurd, maar nee, ik geloof niet dat er mensen zullen 'branden in de hel'. Misschien dat sommige mensen dan het eeuwig leven bereiken en anderen gewoon dood blijven, misschien dat iedereen naar de hemel gaat - hoe die er dan ook uitziet. Daar kan ik zelf niet over oordelen. :-)

    Ik geloof zeker dat Jezus onze redder is, maar dit wordt naar mijn mening vaak versimpeld tot: 'Accepteer Jezus als je redder en je gaat niet naar de hel.' Volgens mij gaat het over veel meer dan dat: verlossing heeft ook zeker te maken met dit leven: als ik er bijvoorbeeld van overtuigd ben dat God van mij houdt, raakt het mij veel minder als mensen me beledigen. Dat is voor mij een belangrijk deel van het geloof: de gedachte dat er iets veel groters is dan onze zorgen in het leven en dat we kunnen terugvallen op Gods liefde om ons te steunen. En daarnaast zie ik verlossing ook wel degelijk als iets maatschappelijks, bijvoorbeeld in het helpen van armen en zieken. Als ik de Bijbel lees, krijg ik in ieder geval de indruk dat de boodschap van Jezus over veel meer gaan dan over de hel vermijden door de juiste dingen te geloven.

    Wat je over heidenen zegt is zeker waar. Daarom is het naar mijn mening lang niet altijd een goed idee om de Bijbel als letterlijk waar te lezen. Dit zijn voor mij teksten van verschillende auteurs, geschreven in verschillende tijden en omgevingen, waarin mensen iets vertellen over hun ervaringen met God. Die teksten waarover jij het hebt zijn geschreven in het oude Israël en Juda en zijn heel politiek van aard: dit waren landen in een wereld vol oorlogen en veroveringen, waaraan ze zelf ook deelnamen. Hoeveel je als land voorstelde, hing af van je militaire macht. Als er dus geschreven wordt over het verslaan van heidenen, gaat dat niet in de eerste plaats om geloof, maar over oorlogen tussen verschillende landen met verschillende culturen en godsdiensten. Kritiek op heidenen wordt dan ook met name gegeven wanneer het hierbij gaat om (politieke!) vijanden van Israël/Juda. Tegelijkertijd zien we bijvoorbeeld dat de niet-joodse, Perzische koning Cyrus, die de joden uit Babylon terug naar hun gebied liet gaan, juist wel positief wordt genoemd in de Bijbel: in Jesaja 45:1 wordt deze koning zelfs als Gods 'gezalfde' omschreven. Hiermee wil ik overigens absoluut niet zeggen dat het vermoorden van 'heidenen' te rechtvaardigen valt; integendeel, wat mij betreft is oorlog slecht en verschrikkelijk. Maar wat ik bedoel is dat het verslaan van heidenen vooral een politiek idee met een religieuze 'kleur' is en veel minder een religieus idee: het is dus veel meer 'down to earth' dan je zonder context zou kunnen denken.

    Waar ik vervolgens naar op zoek probeer te gaan als ik de Bijbel lees, is wat ik toch uit deze teksten kan leren, ondanks het verschil in cultuur én in denken over goed en slecht.

    Sorry dat dit zo lang is geworden. :-)

    18 jaar
    7 jaren geleden
  • Er staat toch gewoon in de bijbel dat de hel bestaat, en er dtaat ook dat de heidenen, toendertijd filistijnen, nu andere godsdiensten verslagen moeten worden. En er staat dat je Jezus als je redder moet erkennen om in de hemel te komen. Kom ik als atheist ook in de hemel dan?

    15 jaar
    7 jaren geleden
  • Hm, ik had al eerder gereageerd, volgens mij, maar die reactie is zo te zien niet op het forum gekomen. Sorry voor de vertraging in mijn antwoord, dus.

    Om je vraag te beantwoorden: nee, ik geloof niet dat niet-christenen naar de hel gaan. Ik geloof sowieso niet in een hel waar mensen voor eeuwig branden: dat strookt voor mij, zoals je zelf ook al terecht opmerkte, niet met het idee dat God liefde is.

    Maar wel fijn dat je geen problemen met je omgeving hebt omdat je atheïst bent.

    18 jaar
    7 jaren geleden
  • ben jij het ermee eens dat als je een hindoe of moslim bent je naar de hel gaat?

    en het is niet zo moeilijk om atheist te zijn hoor. ik bevind me wel tussen een heleboel christenen maar dat vind ik niet zo erg. ik snap alleen niet dat mensen in een god kunnen geloven. ik weet in ieder geval zeker dat ik daar nooit meer naar te terug ga.

    15 jaar
    7 jaren geleden
  • @jongen 15 Ik kan me voorstellen dat dat heel traumatisch was, ja. Ik ben zelf christen, maar ik vind het ook verschrikkelijk hoe sommige mensen geloof gebruiken om anderen bang te maken. Ik kan me maar moeilijk voorstellen dat mijn God mensen voor eeuwig zou laten branden, juist omdat ik geloof dat God liefde is.

    Ik denk helaas dat sommige mensen juist uit een soort liefde dit soort angstbeelden doorgeven aan hun kinderen, omdat ze bang zijn dat die kinderen anders verdoemd zullen worden. Zo blijft het systeem dus nog extra in stand. Dit leidt tot een heel eng soort geloof waar alles alleen maar gaat om doodsangst, je houden aan allerlei regels en je schuldig voelen als je een regel breekt. Dus ja, ik kan me heel goed voorstellen dat jij je daarvan af hebt gekeerd.

    Hoe ga je ermee om om als atheïst tussen (strenge) christenen te wonen?

    18 jaar
    7 jaren geleden
  • overtuiging: atheÏst ik geloof op basis van bewijs in evolutie. Ik geloof op basis van meerdere bewijzen (zoek maar op) in de oerknal. Ik geloofd dat religie pure onzin is gemaakt om bij mensen de illusie te wekken dat hun leven een diepere betekenis heeft. Ik vind religie slecht, onder andere omdat kinderen bang gemaakt worden. je moet je aan de geboden houden anders houdt god niet van je. Er bestaan geen christelijke kinderen, alleen kinderen met christelijke ouders. Ik geloof dat ik mijn leven ga leiden op een manier die mij goed lijkt en dat ik daarna dood ga. de cellen van mijn lichaam keren terug naar de aarde, mijn bewustzijn is weg. Ik heb geen ziel die naar een sadistische massamoordenaar gaat om vervolgens in een eeuwig vuur geworpen te worden. Christenen zeggen god is liefde, god zorgt ervoor dat iedereen met een andere levensovertuiging naar de hel gaat. wat dacht je van de miljoenen moslims en hindoeisten die grootgebracht zijn met hun geloof. er zijn zoveel mensen die christelijk zijn enkel omdat ze hiermee opgegroeid zijn. als die mensen een paar duizend kilometer oostelijker geboren waren hadden ze een compleet ander geloof gehad. dus alle mensen met een andere religie gaan naar de hel? dit is toch geen liefde, als god bestaat is hij een ontzettende sadist die wel van wat genocide houdt. ik ben grootgebracht met het christendom en mede hierdoor weet ik waarover ik het heb en weet ik waarom god niet bestaat en religie overbodig is. xjes mij :)

    15 jaar
    7 jaren geleden
  • Atheïst

    Ik geloof zelf niet zozeer in het bestaan van een God. Ik zie religie als niets meer als een sprookje dat mensen hebben bedacht heel lang geleden om het onverklaarbare, verklaarbaar te maken. Hierbij gaat het om natuurverschijnselen zoals onweer, aardbevingen maar ook de grote vragen over waarom we hier zijn, hoe we hier terecht zijn gekomen en wat het nut is van ons bestaan. Gezien het wereldbeeld, kennis en wetenschap van de mensen toendertijd was het logisch om dat te verwijten aan een of meerdere hoge entiteiten. Goden dus.

    Inmiddels heeft de wetenschap zich zodanig ontwikkeld dat de meeste van de toendertijd onverklaarbare vragen zijn beantwoordt met een theorie. Alleen zijn veel mensen nog te bang om de daadwerkelijke zin van het leven te accepteren, namelijk dat die er geen is. Voor veel mensen is het moeilijk te accepteren dat we hier alleen maar zijn door een uit de hand gelopen chemische reactie. Daarom denk ik ook dat er nog veel gelovigen zijn die ook de wetenschap verwerpen; ze liegen zichzelf voor om nog het idee te hebben dat hun bestaan een groter doel dient.

    22 jaar
    7 jaren geleden
  • Geloof: christelijk

    Persoonlijk geloof ik dat God bestaat. Zeker weet ik het niet: ik heb God nooit 'gezien' of zo. Ik wil dan ook zeker geen mensen veroordelen die niet in God geloven. Maar ik heb zelf wel redenen waarom ik Zijn (ik ga even voor het gebruikelijke 'Hij', maar ik zie God niet als een man of vrouw) bestaan aannemelijk vind:
    1. Dit is natuurlijk heel persoonlijk, maar als ik bid, heb ik regelmatig het gevoel dat er echt een soort contact is. Het is dan meer dan gewoon wat woorden uitspreken: ik kom dan soms echt tot bepaalde inzichten waarvan ik betwijfel of ze puur uit mijzelf komen. Dat wil niet zeggen dat ik een stem in mijn hoofd hoor of iets dergelijks, maar er komen dan wel bepaalde gedachten en inzichten in me op waar ik echt wat mee kan.
    2. Vaak worden natuurwetenschap en religie bijna als tegenpolen beschouwd, maar zo zie ik het niet: integendeel, de dingen die ik over het heelal heb geleerd, hebben me eigenlijk gesterkt in mijn geloof. Ik vind het namelijk heel bijzonder hoe onmetelijk groot ons heelal is, maar ook hoe complex het dan toch is: wij mensen zijn bijvoorbeeld naar verhouding zo ontzettend klein, maar toch hebben al die ruim zeven miljard mensen op aarde hun eigen gedachten, ervaringen... We leven in een ontzagwekkend groot universum, maar toch zit ieder atoom nog complex in elkaar. Wederom: het is geen logisch bewijs en heel persoonlijk, maar zelf zie ik hier iets goddelijks in.
    3. Soms lijkt de wereld een ontzettend gewelddadige plek waarin het puur gaat om doden of gedood worden. Dat lijkt in de natuur zo, maar ook bij mensen onderling: kijk hoeveel oorlog er in de wereld is. Toch bestaan er wel degelijk dingen als vriendschap, liefde (in de ruimste zin van het woord)... Vaak denken mensen zelfs nog na over iets als dierenwelzijn, terwijl dat evolutionair gezien weinig nut lijkt te hebben (ik geloof overigens wel in evolutie). Dat er juist in deze wereld toch goedheid lijkt te bestaan, zet me ertoe aan om me af te vragen waar die vandaan komt. Persoonlijk zie ik daar God in.

    Zoals ik al meer heb gezegd, zijn dit natuurlijk heel persoonlijke argumenten, vaak zelfs speculatief. Maar ik vind er zelf steun in om in God te geloven en mijn geloof zet me er ook toe aan om te proberen een zo goed mogelijk mens te zijn - en erop te vertrouwen dat God toch van me houdt, ook al maak ik soms fouten. Dat vind ik persoonlijk een mooie gedachte.
    Maar het recht om te oordelen over andermans ervaringen en meningen hierover, geeft dat me niet. :-)

    18 jaar
    7 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten