Skip to content
6 reacties
1411 weergaves

Mee doen aan de Ramadan als Nederlander?

Ik ben geboren in Nederland en niet gelovig opgevoed. Mijn ouders zijn ook Nederlanders, dus de enige aanraking die ik heb met bijvoorbeeld de islam, is via een vriendin. Zij is half Marokkaans en doet elk jaar mee aan de ramadan. Ik vraag me al best een tijdje af wat het eigenlijk betekent om mee te doen aan de ramadan, naast dat je niet mag eten en drinken zolang de zon op is. Toen ik dat aan die vriendin vroeg, heeft ze mij daar wel een antwoord op gegeven, maar ik vraag me af waarom anderen mensen het doen. (Want ik geloof dat er meer is dan “alleen omdat het moet van mijn geloof”). Ik denk nu al best een tijdje na over de ramadan, en na die uitleg van de vriendin overweeg ik om volgens jaar misschien mee te doen aan de ramadan. Maar is dat raar? Om als een Nederlands meisje mee te doen? Al is het maar voor een week, ik wil gewoon ervaren hoe het is om mee te doen. Mijn ouders doen er best moeilijk over. Zij vinden dat ik niet mee moet doen omdat ik niet Marokkaans ben. (Wat ik persoonlijk bullsh*t vind). Ze zijn echt niet zo racistisch als ze klinken, maar gek genoeg staan ze niet achter mijn idee om een keer mee te doen. Mijn moeder heeft ondertussen wel geaccepteerd dat ik misschien mee wil doen volgend jaar, maar toen zei ze wel meteen dat ik niet mee mag doen als het valt tijdens mijn examens (want volgend jaar is mijn examenjaar). Mijn vader vindt het gewoon “fout” dat ik dat als Nederlander doe. (Oh boy, hij klinkt nu echt racistisch). Terwijl letterlijke het enige wat ik wil is gewoon een keer mee doen om te ervaren hoe het is om mee te doen. Die vriendin bood zelfs aan om dan een nachtje bij elkaar te logeren, zodat we samen kunnen eten. En dan mag ik ook met haar familie het Suikerfeest vieren. Superlief! Om het een beetje samen te vatten, ik vraag me af wat het onder andere betekent om mee te doen aan de ramadan. Waarom doe je mee? Waar doe je het voor? Wat zijn de “regels”? En daarnaast, is het raar dat ik als Nederlands meisje misschien mee wil doen? Al is het voor maar een week? Groetjes M

17 jaar
6 jaren geleden

6 Reacties

  • juist gezegd wt de ramadan betreft : geen goede gewoonte en na de zonsondergang wordt teeel en tevaak gegeten en te weinig geslapen zodat ze overdag moe zijn vooral drinken is belangrijk voor het uitdrogen van je lichaam en je nieren welke verstandige dokter zal hen dat eens uitleggen????ben benieuywd !!!!!

    18 jaar
    5 jaren geleden
  • inderdaad zoals de moslims de ramadan doen is zeker niet gezond de meesten eten 's nachts heel veel en vooral bijna altijd heztzelfde - (de harira soep, met mierzoete dadels ) - veel suiker vooral en dat is zeker niet de beste voeding De nacht is er om te slapen en niet om vettig en veel te eten
    Overdag zijn ze dan loom en lui en dit komt natuurlijk door al dit eten en het teveel aan suiker !!!
    De ramadan wil zeggen VASTEN : en vasten is dus veel minder eten dan gewoonlijk, maar gezien ik daar lees dat ze driemaal zoveel uitgeven aan eten dan de gewone maanden, dan is het zeker niet minder eten, maar juist het tegenovergestelde Wie durft daar eens openlijk tegen op komen en de raad geven om de ramadan op een voortreffelijke en verstandige wijze te doen, die zeker Allah zal goedkeuren !!!!

    20 jaar
    5 jaren geleden
  • de ramadan of vastenmaand is een maand waar men overdag nopch eet noch drinkt - niet eten overdag, tot daar nog, maar niet drinken ??? in de meeste moslimlanden is het in de zomer zeer warm (meer dan 40°) en dan de hele dag, met zo'n temperatuur niet drinken is ZEER SLECHT voor de gezondheid Ik las eens in een Marok krnt dat in Marokko, tijdens de ramadanmaand er 3 x zoveel wordt uitgegeven door een gezin aan eten, dan de andee maanden v.h. jaar
    Is dat dan "je beheersen" zoals daar iemand schreef ????
    Een echte, goede ramadan zou moeten zijn : iets minder eten dan normale maanden en wat je overhoud aan uitgaven, geven aan de arme mensen, want er zijn in de moslimlanden zeer veel arme mensen - In de Bijbel staat dat God géén behagen heeft aan vasten, maar wel aan mensen in nood helpen : dat is ECHTE RAMADAN !!!!!

    22 jaar
    5 jaren geleden
  • Ramadan is ook bedoeld om als mens je zelf te kunnen leren beheersen voor slechte behoeftes. Bijv. Vrijen, alcohol drinken enz. En ik vind dat alle moslims vrij moeten krijgen oo suikerfeest slaat nergens op wat die j van 15 zegt. En moslim kan ook een nederlander zijn, dus zij kunnen ook gwn vrijkrijgen als moslim natuurlijk.

    16 jaar
    5 jaren geleden
  • Het is een traditie die goed thuis past in het multiculturele plaatje van Nederland. Naar mijn mening is het alleen belachelijk dat vooral islamitische kinderen voor dit feest vrij krijgen, en ook het Suikerfeest. Jij als Nederlander zou mee mogen doen. Ze moeten niet zo zeuren.

    15 jaar
    6 jaren geleden
  • De ramadan doen de moslims om te boeken hoe armen zich dagelijks leven .En om elkaar die maand te respecteren en geld geven aan de armen en natuurlijk niet eten en drinken voor zonsopgang .

    15 jaar
    6 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten