Skip to content
50 reacties
18406 weergaves

Is hoofddoek echt verplicht?

Heyy ik ben een meisje van 17 en van Marokkaans afkomst. Ik draag zelf geen hoofddoek en wil het ook nooit dragen. En van m’n ouders mag ik zelf weten of ik hoofddoek wil dragen of niet daar ben ik wel blij mee. Ze willen alleen dat ik een beetje bedekte kleding draag dus niet te strakke kleding of open. Dat is wat ik ook heel fijn vind. M’n vraag is dus nu is hoofddoek echt verplicht want ik las een stukje van de Koran en zag dat de vrouw alleen der borsten moet bedekken (haar schoonheid) dat is wat ik las . Klopt dat en dat doe ik ook eigenlijk maar voor de rest las ik niet dat hoofddoek echt verplicht zou zijn. Voor de rest doe ik mee aan de ramadan en spreek elke dag Dua’s uit en lees een stukjes van de Koran en luister ik ook naar de Koran. Ik bid helaas niet maar ik heb een goede band met mij en god :) en daar ben ik blij mee. Allah is alles voor mij hij steunt mij in moeilijke tijden.

17 jaar
4 jaren geleden

50 Reacties

  • Doe niet zo onnozel. Een hoofddoek is nooit verplicht. Je voelt je er misschien toe verplicht maar uiteindelijk bepaal jij zelf hoe je je kleedt. Geniet van het leven, wees lief voor elkaar en laat je niet onderdrukken door een ziekelijke vorm van groepsdruk.

    22 jaar
    1 jaar geleden
  • Hoi, hier ik terug, m21 van hierboven.

    Weet je, het probleem is dat je niet a la carte kan kiezen welke dingen je wel en niet wilt, bij fanatieke religies. Het is een totaalpakket, waarbij je alles moet nemen. Zodra je een kleine toegifte doet, of daarin stapt, ben je ineens al je rechten kwijt.

    Kijk maar naar Iran of naar Afghanistan: op foto's van vroeger rond 1970 liepen ze daar in Westerse kleding, met jeans, losse haren, blote armen, enz. Toen mochten meisjes wel naar school, wel vrij rondlopen. Daarna zijn daar de ayatolla's en de taliban aan de macht gekomen, en sindsdien mogen meisjes niet meer naar school (in Afghanistan, wel nog in Iran), mogen ze niet meer alleen buitenkomen zonder mannelijke begeleider, mogen ze niet meer autorijden, moeten ze gekleed zijn in gore lompen zonder enig bloot, worden ze tegen hun wil uitgehuwelijkt, besneden en verkracht (dikwijls zelfs nog als kind), enzovoort. Volgens de Iraanse meisjes hier is dat een echte hel, en er zijn veel kinderen die zich nog liever in brand steken dan zich te laten uithuwelijken. Stel je dat even voor.

    Denk maar niet dat "ze dat hier toch nooit zouden kunnen doen". Want dat kunnen ze hier evengoed.

    Ik woon in een grote stad. In het middelbaar in de "concentratiescholen" hier, worden nu zelfs al christelijke en niet-gelovige meisjes geterroriseerd door gebrainwashte moslimjongens uit achterlijke families, omdat ze geen hoofddoek dragen, of omdat ze hun armen bloot hebben.

    Ieder jaar zijn er in die concentratiescholen ook moslimmeisjes, dikwijls al vanaf 11-12 jaar, die voor de zomervakantie onderduiken, omdat ze niet mee op reis durven naar Noord-Afrika of naar het Midden-Oosten, uit angst om daar verminkt, uitgehuwelijkt en verkracht te worden. Sommigen moeten dreigen met zelfmoord om hun ouders en broers te doen ontwaken uit die religieuze verdwazing en brainwashing. Dat is de realiteit, en alle leerkrachten in het middelbaar weten dat, maar dat mag je natuurlijk niet openlijk zeggen.

    Vandaar dat ik echt niet begrijp dat er meisjes zijn die daarin meelopen, en die hun eigen toekomst en leven willen laten kapotmaken? Of dat van hun kinderen binnen tien jaar? Het begint met een hoofddoek, en het eindigt met een boerka, besnijdenis, gedwongen uithuwelijking (=verkrachting want sex tegen je wil), binnenblijven, en nul-komma-nul rechten.

    Je moet voor je vrijheid blijven strijden (wel geweldloos), en altijd alert blijven.

    Maar je moet natuurlijk niet zover gaan als in Afghanistan, waar er nu vrouwelijke terreurbewegingen zijn: vrouwen die ooit uitgehuwelijkt, verkracht of verminkt werden, nemen nu wraak door mannen die ze verdenken, te verdoven en hun piemels en ballen af te snijden. Dat is ook niet goed: op die manier krijg je een eindeloze vicieuze cirkel van geweld. Je moet het oplossen door het geweld te stoppen, en de mensen bewust te maken van hun brainwashing, en hen tot een hoger ethisch en bewustzijnsniveau te brengen.

    Dat is soms niet gemakkelijk, ik weet het. Ik kom uit een streng christelijk gezin, en mijn ouders hebben ook twee maanden niet meer met mij gesproken nadat ik besloten had om niet meer naar de kerk te gaan. Nadat ze mij eerst probeerden overhalen met allerlei drogredenen die hen ooit ingelepeld (=gebrainwashed) waren door hun leermeesters. Maar ik wil mijn leven leiden, niet dat van hen, en nog minder dat van oude religieuze leiders die al 1000 jaar dood zijn.

    21 jaar
    1 jaar geleden
  • Zo hé m21 dat is tenminste duidelijk.

    Ik vind vrijwel alles wat "moet" van een geloof vreselijk.
    En vooral dat ouders hun kinderen dwingen om eraan mee te doen.
    Sommige dingen zijn echt extreem zoals besnijdenis bij jongens en meisjes.
    Verplicht mee langs deuren of op straat om nieuwe mensen in het geloof te trekken.
    Verplicht mee naar de dienst in kerken of moskeeën.
    En dan zijn er ook nog sektes waar ze helemaal dwaze geloven aanhangen.
    Zoals die kinderen die in Drenthe in die boerderij zaten opgesloten.
    Of waar ze gewoon kinderen slaan met stokken en zwepen als ze niet goed meedoen aan het geloof.

    Gelukkig heb ik ouders die mij en mijn broers vrij laten in onze keuze.
    We mogen mee naar de kerk als we willen.
    We zijn niet gedoopt en hoeven pas te kiezen als we 18+ zijn.

    We gaan ook wel eens bij andere geloven een dienst bijwonen gewoon om te zien hoe dat gaat.

    Geloof vooral wat je zelf wilt geloven en doe waar je je prettig bij voelt.

    16 jaar
    1 jaar geleden
  • Een hoofddoek is helemaal niet verplicht. Dat staat nergens in de originele geschriften van de profeet Mohammed.

    Die hoofddoekenplicht is een verzinsel achteraf van machtsgeile mannen om vrouwen te kunnen onderdrukken en hun wil te breken. Die brainwashing en onderdrukking lukt nog steeds aardig goed, als ik dat hier zo lees.

    Soortgelijke achterlijke regels bestonden hier vroeger ook: vrouwen hadden hier ook geen stemrecht, ze hadden niets te zeggen en moesten gehoorzamen aan de mannen. Maar wij hebben dat onrecht al grotendeels afgeworpen, gelukkig.

    Ik zie geen enkele reden om die onderdrukking hier terug in te voeren.

    Wij hebben bij ons op de universiteit een Iraans meisje dat ginder al in de gevangenis gezeten heeft omdat haar mouwen iets te kort waren: er was 10cm pols te zien... En recent zijn er in Iran nog 15000 meisjes ter dood veroordeeld omdat ze protesteerden tegen die hoofddoeken. Dat is echte terreur. Wij hebben hier nu vier Iraansen voor zover ik weet; en het allereerste wat zij allemaal deden, was hun hoofddoeken afdoen, hun lange haren bloot, hun armen bloot (als het mooi weer was), en een strakke mooie jeans aantrekken. Kortom, genieten van de vrijheid die ze in hun eigen achterlijke land nooit kregen, waarvoor ze ter dood veroordeeld zouden worden.

    Dus ik begrijp echt niet dat sommigen onder jullie die achterlijkheid en die terreur hier terug willen invoeren? Zien jullie dat dan niet? Dringt dat dan niet door?

    Maar ja, dat is natuurlijk het probleem van sommige inwijkelingen. Zij waren al niet de meest intelligente en meest succesvolle families, integendeel. Hun leven was al een puinhoop: ze maakten hun eigen land kapot, tot ze daar zelf niet meer konden leven en ze moesten vluchten voor hun eigen daden. Maar ze nemen hun achterlijke cultuur wel mee overal waar ze heen gaan, want die cultuur zit in hun hoofd, niet in de grond van hun eigen land. Dus ze maken hier nu ook alles kapot tot het hier ook onleefbaar is. Dus ik zou zeggen: laat je achterlijke cultuur in je land van afkomst, en pas je aan aan onze Westerse cultuur. Ik zeg niet dat onze cultuur fantastisch is, maar het is hier nog wel minder erg dan in Iran en soortgelijke regimes.

    Ga anders eens in Iran wonen: je zal heel snel ontwaken uit je verdwazing, nadat je daar een tijdje in de gevangenis gezeten hebt en gemarteld bent, alleen maar omdat je je mening zei, of omdat een stukje pols bloot was, of omdat je make-up droeg, of mooie gekleurde kleding inplaats van vuile zwarte lompen.

    Hoofddoeken en soortgelijke regels hebben niets te maken met het geloof, maar alles met onderdrukking en het ontnemen van mensenrechten.

    Zoek ook de universele verklaring van de rechten van de mens maar eens op en bestudeer die grondig. Er staan zinvolle dingen in.

    21 jaar
    1 jaar geleden
  • Ik ben een marokaanse moslima, ik draag geen hoofddoek. Maar ik bid wel, mijn ouders hebben me nooit verplicht om hoofddoek te dragen. Maar ze geven me wel advies om te bidden. Ik wil ooit inchallah wel nog een hoofddoek gaan dragen. Als ik ooit toch een hoofddoek zal dragen zal ik het doen omdat ik het voor Allah swt doe, en niet voor een ander.

    16 jaar
    1 jaar geleden
  • Salaam, ik ben een moslima. Ik zag dat iemand vroeg of het dragen van een hoofddoek verplicht is. En het is FARD! Dat staat duidelijk in de koran. Je mag je schoonheid niet aan een ander tonen. Enkel aan je mahram. Je moet laten zien aan een ander dat jij een respectvol moslim bent. Maar een hoofddoek wil niet alleen je uiterlijk veranderen, ook je innerlijk jij moet een goed mens zijn. En je gebeden verichten. Respectvol zijn voor anderen... Het gene wat haram is vermijden.
    Ookal doe je alles, als je eenmaal bij Allah bent zal hij je vragen: Heb je jouw salat gericht? En dan ga je niet kunnen liegen. Dus denk heel goed na. Het leven is nu eenmaal een test. We zullen hier niet voor altijd blijven. Als je twijfelt, als je meer wil gaan weten over de islam. Ga dan niet op google zoeken, maar vraag het aan een geleerde. Inshalah zullen we allemaal het juiste pad gaan volgen. Ameen.

    35 jaar
    1 jaar geleden
  • Jongen 23: dat is totaal niet de reden dus waar je dit vandaan hebt nobody knows. Echter zit het zo de vrouw draagt een hoofdoek voor haar zelf want de haar van een vrouw is haar sieraad, ook als je een hoofdoek draagt draag je wat wijdere kleding en moet je jezelf helemaal bedekken dat doe je om onder andere je figuur te bedekken ook is de hoofdoek niet een plicht t is wel dat de vrouw zich er fijn in kan voelen zelf draag ik een hoofdoek en ben heel blij dat ik dat doe want ik doe t niet voor een man maar voor mezelf zodat ik me comfortabel voel als een vrouw 5 keer bid op een dag is Zij gewoon al een moslima dus de hoofdoek is geen plicht, en al helemaal niet omdat het moet van de man tenminste binnen de islam niet bij sommige VOLKEN wel maar dat is buiten de islam dus jou reactie slaat NERGENS op!

    20 jaar
    2 jaren geleden
  • In de koran staat iets over dat vrouwen hun schoonheid moeten bedekken. Wat dat precies is wordt niet gespecificeerd.
    De koran is geschreven in een tijd dat vrouwen bezit waren en zich moesten onderwerpen aan de wil van mannen. Voor sommigen is die tijd nog steeds niet voorbij.
    Jouw ouders beschouwen jou als hun bezit en in hun overtuiging dien jij zoveel mogelijk van je vrouwelijkheid te bedekken om geen ongewenste begeerten op te wekken.

    Is de hoofddoek verplicht? Dat hangt af van aan wie je het vraagt. Vrijwel nergens op de wereld is de hoofddoek voor vrouwen verplicht. De plicht een hoofddoek te dragen wordt je opgelegd door hen die denken dat het moet van de Almachtige en door degenen die liever niet hebben dat jij er te aantrekkelijk uitziet. Het is een geval van machtsuitoefening op iemand die daar geen verweer tegen heeft. Jij dus.

    Wat religieuze machthebbers graag zien is dat de gelovigen doen wat ze gezegd wordt. Niet protesteren, niet zelf nadenken, geen vragen gaan stellen. In sommige landen kan openlijke twijfel aan het geloof je leven kosten. In Nederland kan je zien hoe het ook kan. Denk wel en vraag wel. Vraag je af waarom je in Nederland wilt wonen als je geen Nederlander wilt zijn en je afkeert van de Nederlandse samenleving. Veel Nederlanders vragen zich dat ook af.

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • ik ben een moslima en hou heel erg van de islam maar ben verplicht van mn ouders om een hoofddoek te dragen maar ik wil dat nog niet maar heb geen keus en als ik het er over wil hebben worden ze boos en zeggen ze dat het moet maar er staat nergens in de koran dat het MOET het is wel aangeraden maar ik weet nie 100% of dat waar is...

    14 jaar
    2 jaren geleden
  • In Turkije dragen de meeste moslimmeisjes helemaal geen hoofddoek, en ook geen lange kleding. Ze lopen overal met losse haren, in korte jeans, shortjes, korte rokjes. Of aan het strand gewoon in badpak. Idem aan het strand in Marokko. Zelfs in Afghanistan in 1970 droegen de meeste meisjes losse haren en een jeans, je vindt daarvan foto's op internet. Dat was voordat die achterlijke taliban er aan de macht kwamen.

    Wij hebben hier aan de universiteit uitwisselingsstudenten uit o.a. Turkije, Iran, en Marokko, die nu voor een tijdje hier zijn. Wel, die meisjes zijn allemaal veel "Westerser" dan de meisjes die hier geboren en opgegroeid zijn. Zij dragen allemaal losse haren, jeans, shortjes, korte rokjes, blote armen.

    Die obsessies met hoofddoeken en bijna-boerka's zijn blijkbaar iets Europees, van inwijkelingen die mentaal volledig in het verleden zijn blijven steken. Die inwijkelingen waren niet de meest succesvolle en niet de meest breeddenkende groepen. Nee, het waren de armste en minst ontwikkelde mensen uit achtergebleven gebieden, die er in hun thuisland niet in slaagden om iets van hun leven te maken. Hun eigen cultuur was zo onleefbaar dat ze er zelf uit weggevlucht zijn.

    Dus als je wel iets van je leven wilt maken, pas je je beter aan. Het heeft geen zin om mentaal te blijven vastzitten in die oude cultuur die je in het verleden niets opgebracht heeft, waar het onleefbaar was.

    21 jaar
    2 jaren geleden
  • Meisje 16, Al die kledingvoorschriften zijn door mannen opgelegd aan vrouwen. Waarom? Omdat ze vrouwen als hun bezit zien en als handelswaar. Niemand mag ze zien zonder hun toestemming, niemand mag ze aanraken en niemand mag met ze praten zonder hun toestemming. In Nederland denken de meeste mensen daar anders over. Vrouwen worden gelijkwaardig gezien aan mannen en kunnen alles doe wat ze willen. Zich kleden zoals ze willen, uitgaan wanneer ze willen, studeren wat ze willen, met jongens en mannen omgaan die ze aardig vinden, enzovoorts. Het geloof, de verplichtingen, jou opgelegd door mannen, is een gevangenis. Jouw dochter straks, over 20 of 30 jaar of zo, lacht je uit en noemt je achterlijk. Vrijheid is besmettelijk. Mensen met zelfrespect laten zich niet meer opsluiten, op wat voor manier dan ook.

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Mag je als je geen hijabi bent ook wat kortere kleding dragen in de buurt van mannen? Zoals T- shirts bijv.

    16 jaar
    2 jaren geleden
  • Wat ik weet is dat je vanaf je 16 mag kiezen of je wel of niet een hoofdoek draag

    17 jaar
    2 jaren geleden
  • Hoi , Hoofdoek is niet moet !
    Je doet wat je wilt wat jij je ermee goed vindt !

    11 jaar
    2 jaren geleden
  • De regel in de islam is: je mag je niet aanstootgevend kleden. Wat wel of niet aanstootgevend is, hangt af van waar je bent, in welke situatie en in welke cultuur.

    Veel van die religieuze regels hadden oorspronkelijk een medische of natuurlijke oorsprong, en ze waren ooit gebaseerd op gezond verstand. Bijvoorbeeld in de woestijn is een hoofddoek en lange kleding nodig om je te beschermen tegen zandstormen en tegen de extreme zonnestraling. Hier niet. Religies namen die gezondheidsregels over, om zo de mensen te overtuigen zich ernaar te gedragen. Maar dat heeft niets te maken met het geloof zelf.

    Dat is net zo onzinnig als eindeloze discussies of de mijter van een bisschop rood of paars moet zijn, dat heeft ook niets te maken met het christelijk geloof.

    Veel van die oorspronkelijk goede regels werden nadien door corrupte politici misbruikt en 180 graden geperverteerd om de mensen te onderdrukken en dom te houden, inplaats van hen intelligenter en meer bewust te maken. Dat is in bijna alle religies ter wereld gebeurd. Oorspronkelijk waren veel religies meer een wetenschap, maar nadien werden ze door corrupte leiders geperverteerd tot verplicht geloof waarover je niet meer zelf mag nadenken en onderzoeken. Net zoals we vandaag ook zien met de klimaatwetenschap, CO2, virussen en vaccins, en talloze andere dingen: die zijn ook 180 graden geperverteerd, en een geloof geworden dat je niet meer mag onderzoeken, en waaraan je blind moet gehoorzamen.

    Dus corrupte politici verzinnen een wet - of perverteren een bestaande regel - en zeggen dat het "tegen het geloof is", om zo mensen ongestraft te kunnen onderdrukken.

    De oorspronkelijke regel was: je mag je niet aanstootgevend kleden. Op het strand in smoking rondlopen is aanstootgevend. Op een deftige receptie in bikini lopen is aanstootgevend. In een kleuterklas rondlopen in korte doorkijkrokjes en BDSM-kleding met zweepje is aanstootgevend. Mannen die in de winter in ons regenland rondlopen in een witte zomerjurk en sandalen, is aanstootgevend.

    En ja, een hoofddoek dragen in onze Westerse cultuur is voor zeer veel mensen aanstootgevend. Daarmee zeg je eigenlijk: wij willen ons niet integreren, wij leven mentaal nog in de middeleeuwen in de woestijn, wij kakken op jullie Westerse cultuur, wij zijn pro onderdrukking en verminking van de vrouw,...

    Ik zeg niet dat dat het doel is van iedereen die een hoofddoek draagt, want veel moslimmeisjes die ik ken zitten mentaal zo vast dat ze echt niet beter weten. Maar dat is wel hoe veel Westerse mensen een hoofddoek opvatten. Dus als je hier aanvaard wil worden en gelukkig wilt zijn, pas je je beter aan aan de normen van hier, inplaats van tegendraads te zijn en iedereen tegen je in het harnas te jagen.

    Dat is hoe je het moet zien, in de oorspronkelijke betekenis: niet aanstootgevend doen.

    Trouwens, volgens de oorspronkelijke regels van de islam moet je ook: hard werken, eerlijk zijn, niet stelen, geen alcohol of drugs gebruiken, respect hebben voor anderen, je aanpassen als je in een ander land te gast bent, je niet aanstootgevend gedragen, gelijke rechten voor mannen en vrouwen, gezond eten, hoffelijk zijn, enzovoort. Kortom, heel zinvolle regels gebaseerd op gezond verstand. Bijna identiek aan de regels van de meeste andere religies, oorspronkelijk. Maar niet iedereen is zich daarvan bewust, en niet iedereen volgt ze...

    21 jaar
    2 jaren geleden
  • Ja, zolang het maar niet (gedwongen) door een geloofsovertuiging is!

    22 jaar
    2 jaren geleden
  • Je mag dragen wat je wil vind ik

    12 jaar
    2 jaren geleden
  • Ik denk dat je gewoon een hoofddoek moet dragen alleen als jij je daar prettig bij voeld. Anders doe je het voor andere en dan heeft het niet zo veel zin. Je moet het doen om dat jij dat fijn vind.

    12 jaar
    2 jaren geleden
  • Het is niet verplicht om te dragen. Ik ben zelf geen moslim, maar ik kende wel moslim meiden die geen hoofddoek dragen maar wel moslims zijn.

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Meisje van 19: Kom kom, een hoofddoek is niet zeer aanstootgevend. Ook niet in Nederland.

    23 jaar
    3 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten