Skip to content
22 reacties
339 weergaves

microfoon

Ik zing in een bandje en als we optreden zing ik natuurlijk altijd met een microfoon. Ik vind dat heel leuk, maar nu wordt die microfoon waar je optreed natuurlijk door veel meer mensen gebruikt. Ik zing altijd met mijn lippen tegen de microfoon aan en zie dat veel meer mensen doen. Dan klinkt m'n stem ook het beste door de boxen. Nu vind ik dat eigenlijk best wel vies. Je gaat ook niet met iedereen zoenen. Heeft iemand tips om dit te voorkomen?

15 jaar
9 jaren geleden

22 Reacties

  • Ik zie hier dat veel jongens ervaring hebben met een microfoon om hun stem rechtstreeks te versterken door boxen. Ik doe dat nooit maar maak filmpjes voor youtube die best goed worden bekeken. Ik heb filmpjes die meer dan 10.000 keer zijn bekeken. Dat betekent dat ik meer dan 10.000 keer bij mensen thuis uit de luidsprekers kom :) Best een gek idee eigenlijk als je er zo over nadenkt.

    16 jaar
    9 jaren geleden
  • Nog een tip als aanvulling opa at er al staat over microfoons: ook als je praat door een microfoon (bijvoorbeeld om je stem te versterken als DJ), dus niet zingt, hou je hem het beste recht voor je. Je ziet vaak mensen hem dan laag verticaal voor zich houden. Dan komt je stem ook niet het beste uit de boxen. En het ziet er natuurlijk ook niet erg cool uit.

    17 jaar
    9 jaren geleden
  • Ik ben de ts: goed om te zien dat veel mensen hier ervaring hebben met microfoons en luidsprekers bij optredens. Ik heb in de afgelopen weken verschillende dingen uitgeprobeerd en heb besloten om een eigen draadloze microfoon voor optredens te kopen. Dan weet ik precies hoe m'n stem wordt versterkt en is niet vies als ik er met m'n mond tegenaan zing. Toen ik voor het eerst een microfoon gebruikte was ik natuurlijk ook erg zenuwachtig. Het is een raar idee dat je stem uit boxen komt. Maar tegenwoordig ben ik daar wel aan gewend. En eigenlijk wel cool, zeker bij grotere podia waar je stem en muziek door tientallen boxen tegelijk wordt versterkt als je in je microfoon zingt :)

    15 jaar
    9 jaren geleden
  • Er zijn hierboven al veel goeie dingen gezegd over hoe je een microfoon gebruikt. Belangrijk is dat je zorg dat je de microfoon recht voor je mond hebt, bijna tegen je mond aan. Ook al zing je door een microfoon, toch moet je stevig zingen. Als je namelijk te zacht zingt, moet de versterker harder gezet worden en dan gaat het geluid rondzingen (harde piep). En vooral niet bang zijn! :)

    17 jaar
    9 jaren geleden
  • Ik had pas een mindere ervaring met microfoons... Deze zomer werkte ik op een mega grote camping in Frankrijk, waar we een megafooninstallatie op de camping hadden, dat zijn van die luidsprekers in de vorm van toeters die over de hele camping staan. Als iemand naar de receptie moest komen, dan hadden we de megafooninstallatie die over het hele terrein te horen was. Deze oproep deed altijd de receptioniste. Tot dat op een dag een man met een huilend kind in paniek bij mij bij de receptie komt. Het kind was zijn ouders kwijt en kon tussen alle tranen door amper vermelden wie hij was en wie zijn ouders waren. De man die hem had gevonden stelde voor om zijn ouders maar om te roepen. Goed idee, dacht ik, maar wie gaat dat doen, wat de receptioniste was er niet? Ik dus! Wat ga ik zeggen? Geen idee, maar dat komt wel op het moment dat ik de knop van dew microfoon indruk, wat ik vervolgens deed. Waarna een vage boodschap met mijn stem met heel veel uuuhhhhhhs door alle luidsprekers tegelijk kwam en over de hele camping werd geschald. Ik kon wel door de grond zakken, want iedereen kon meegenieten van mijn gestuntel.
    Dus ik bewonder jullie die met een microfoon durven op te treden ook hel erg ;)

    16 jaar
    9 jaren geleden
  • Nou jongens die reageren, ik vindt jullie wel allemaal erg cool! Een microfoon durven gebruiken is niet niets, zeker niet als je veel toeschouwers hebt. Ik ben zelf DJ en ik weet nog toen ik een paar jaar geleden voor het eerst een microfoon gebruikte tijdens een optreden bij een schoolfeest. Ik was heel nerveus. Je stem komt gewoon keihard door de boxen en dat is natuurlijk megavet, maar in het begin heel veel wennen. En over het houden van je microfoon: gewoon tegen je mond aan, recht voor je. Klinkt goed en ziet er vet uit. En ja, als je een microfoon gebruikt die niet van jezelf is is dat misschien niet zo fris, maar dat hoort er bij ;)

    18 jaar
    9 jaren geleden
  • Als zanger is de microfoon mijn instrument. Het is dus heel belangrijk hoe je hem houdt. Ik probeer hem altijd zoveel mogelijk tegen m'n lippen te hebben als ik zing. Dat maakt m'n stem wat zwaarder als die door de boxen wordt versterkt en dat vind ik wel mooi. Ook moet je optreden er een beetje goed uitzien dus hoe je je microfoon vasthoudt is daar ook belangrijk voor. Recht voor je en tegen je lippen is daarom ook gewoon cool :)

    16 jaar
    9 jaren geleden
  • Ik heb een keer de omroepinstallatie van school gebruikt om een schoolfeest aan te kondigen. Man wat was ik nerveus! Uiteindelijk ging het goed en dan is het natuurlijk wel erg cool dat je stem door de hele school tegelijk te horen is en door een paarhonderd boxen tegelijk komt. Heel veel mensen hadden me herkend en vonden het cool!

    15 jaar
    9 jaren geleden
  • @jongen van 15: Toen ik de eerste keer zong met microfoon was dat echt supereng. Iedereen kan je zoals je zegt heel goed horen door de boxen. En je klinkt anders door de boxen dan je denkt dat je stem is dus dat is wel wennen. Maar dat went wel en na een gegeven moment wordt het na veel doen zingen met microfoon ook wel een tweede natuur. Wat wel heel gek is als je jezelf hoort zonder dat je zingt. In cafes waar we vaak optreden herhalen ze soms nummers van je. Dan sta je met mensen te praten en dan hoor je jezelf opeens uit de boxen knallen. Heel gek, maar ook erg cool!

    18 jaar
    9 jaren geleden
  • Leuk hoor om op te treden, maar vinden jullie dat niet eng? Als je door een microfoon zingt kan iedereen je goed horen door de boxen. Alles wat fout gaat horen daardoor ook veel mensen.

    15 jaar
    9 jaren geleden
  • @jongen 14: hoe je je microfoon vasthoud maakt uit hoe je stem wordt opgepikt, maar welke soort luidsprekers zijn aangesloten maakt daarna niets meer uit. Je moet gewoon je mic recht voor je houden en hem tegen je mond houden. Dat is voor alle luidsprekers het beste om je stem te versterken. Leuk dat ze je bij de voetbalclub aansluiten op de omroepinstallatie, maar zulke luidsprekers zijn eigenlijk alleen bedoeld voor omroepberichten en niet voor muziek. Niet zo gek dus dat je muziek en stem monotoon erdoor komt. Maar voor hoe je je mic houdt wordt het dus niet beter.

    16 jaar
    9 jaren geleden
  • Het bandje waarin ik zing had pas een optreden op m'n voetbalclub. Ze hadden ons naast de gewone boxen ook aangesloten op de omroepinstallatie van de velden, dat zijn van die toeters. Het was natuurlijk superchill dat we zo voor iedereen te horen waren maar ik had vooral het idee dat de muziek en m'n stem nogal monotoon door die toeterspeakers kwamen. Is daar iets aan te doen door je microfoon anders vast te houden?

    14 jaar
    9 jaren geleden
  • Als je je hand om de kop van de microfoon doet komen allen de lage tonen van je stem nog door de boxen. Als je rapt of de microfoon als DJ gebruikt is dat prima, want mensen kunnen je verstaan en je stem komt krachtig, want lekker laag, door de boxen. En het ziet er ook nog eens cool uit. Maar als je zingt zou ik echt je microfoon daar niet beethouden. Dat is de afwisseling van je stem juist veel belangrijker en dat gaat verloren op die manier.

    20 jaar
    9 jaren geleden
  • Dank je, jongen van 16 voor je reactie! Zoals gezegd gebruik ik de microfoon als dj. Ik gebruik de microfoon om door te praten, niet om te zingen en het publiek een beetje op te zwepen. De muziek door de boxen is zo hard dat je me zonder microfoon nooit hoort. Mijn stem moet natuurlijk daar nog overheen kwa volume, dus het publiek hoort m'n stem zo alleen door de boxen. Ik heb naar mezelf geluisterd door de mic verschillend vast te houden en ik moet zeggen dat ik mezelf wel beter vind klinken als m'n stem wat zwaarder door de boxen komt, dus als ik m'n hand om de kop van de mic hou en de mic recht voor me tegen m'n lippen. Dat deed ik al, vond ik er wel cool uitzien, maar het is fijn dat ik nu zeker weet dat het goed werkt :)

    17 jaar
    9 jaren geleden
  • Leuke discussie! De meeste microfoons die op een podium gebruikt worden zijn aan de voorkant het gevoeligst. Dit betekent dus dat de beste manier om je stem door de luidsprekers te versterken het volgende is: hou de microfoon recht voor je mond ( hou hem dus horizontaal) en zing er in met je mond tegenaan of bijna tegenaan. Als je je hand om de kop van de microfoon houdt klinkt je stem idd zwaarder door de boxen. Dat is niet perse fout, dat wil je misschien juist wel, maar dat is wel iets waar je rekening mee moet houden. Als je de mic zo gebruikt moet je wel letten op hoe hard de boxen staan. Als je stem zonder boxen goed te horen is is het raar je stem zwaarder klinkt uit de boxen. Ben je ergens waar je normaal niet te verstaan bent en je stem uit de boxen het enige is dat je publiek hoort, dan kan je dat veel makkelijker doen.

    16 jaar
    9 jaren geleden
  • @jongen 17 als je je microfoon vasthoudt aan het bolletje klinkt je stem erg zwaar door de boxen. Je verandert daarmee wat je microfoon oppikt. Ik weet niet waarvoor je de mic gebruikt, maar je klinkt zo echt niet meer door de boxen als je gewoon praat. Misschien moet je stem opnemen met je hand wel en niet om de kop van de mix en dan jezelf terughoren. Dan kan je het verschil horen en kijken hoe je je stem het liefste over de boxen versterkt wil hebben ;)

    18 jaar
    9 jaren geleden
  • @jongen 18. Ik doe wel eens dingen als dj, en gebruik ook altijd de microfoon, maar ik hou hem al jaren vast aan de kop. Doe ik het dan al jaren fout? Ik heb het idee dat m'n stem wel goed door de luidsprekers komt. Of is dat dus niet zo?

    17 jaar
    9 jaren geleden
  • Nou jongen van 15, het is heel goed om je microfoon recht voor je te houden en hem tegen je lippen aan te houden met zingen. Dan komt je stem het duidelijkst versterkt uit de boxen. En het ziet er zoals je zegt ook stoer uit. Maar als je je hele hand om de kop van je microfoon houdt dan kan je stem vervormd worden en klinkt je stem door de boxen niet meer helemaal zoals je in de microfoon zingt. Je kan het beste niet je hand om het voorste stuk van de microfoonkop houden, maar het nadeel daarvan is natuurlijk wel dat je de microfoon met je lippen makkelijk aanraakt. Hopelijk kan je er wat mee! Optreden is leuk en door te oefenen wordt je steeds beter!

    18 jaar
    9 jaren geleden
  • Ik ben de TS. Dank voor jullie reacties! Best veel mensen op dit forum die optreden zo te lezen, leuk! Ik heb dit weekend de tip van de jongen van 16 gebruikt bij een optreden door m'n hand om de microfoonkop heen te doen en er zo in te zingen met de mix recht voor me. Dat ging heel goed omdat ik zo inderdaad niet met m'n lippen tegen de mic aanzit en zo hoef ik geen eigen mic mee te nemen. Ik vind het er ook wel stoer uitzien de mic zo te houden :). Ik had wel het idee dat m'n stem zo wat anders door de boxen komt. Klopt dit, of licht dat toevallig aan de apparatuur van mic, versterker en boxen waar je optreedt?

    15 jaar
    9 jaren geleden
  • Ik gebruik eigenlijk altijd de microfoon die er is als ik ergens zing. Ik zing ook altijd met de mic tegen m'n mond omdat je stem dan idd het beste door de boxen wordt versterkt. En ik weet altijd hoe m'n stem ongeveer uit de boxen komt, dus das wel fijn... Maar eigenlijk is dat best wel vies als je er zo over nadenkt. Een eigen mic meenemen lijkt me best lastig. De ene keer zing ik door een draadloze mic en de andere keer is het er een met draad. Dan zou ik ook elke keer een andere mic mee moeten nemen, of zie ik dat verkeerd?

    16 jaar
    9 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten