Skip to content
6 reacties
535 weergaves

Waarom klinkt mijn stem anders door een microfoon?

Ik schrik altijd als ik mijn eigen stem hoor door luidsprekers, zeg wat heb ik toch een plat Rotterdams accent zeg terwijl ik dat bij normaal praten niet eens merk. Ook kwa toonhoogte, dacht ik dat ik nog een hoge kinderstem had voor mijn gevoel, als ik mezelf terug hoor door luidsprekers, hoor ik weldegenlijk een normale mannenstem. Wie heeft er nou een verklaring voor dat mijn stem totaal anders klinkt door de luidsprekers dan in het echt? Het effect is helemaal erg als ik mezelf terug hoor op de band na een blinde opname(dus zonder dat ik mezelf op de speakers hoor). Enne nog een leuke vraag: Gebruiken jullie weleens een microfoon?

17 jaar
8 jaren geleden

6 Reacties

  • Je hoort je stem normaal gesproken anders omdat het geluid intern, via je botten en holtes enzo, zich dan verplaatst en bij je gehoorbeentjes komt. De trillingen zijn dan anders dan wanneer het geluid zich via de lucht verplaatst. Als een microfoon het geluid opneemt gaat het niet via die interne weefsels en als je je stem door de luidsprekers hoort, hoor je het zoals anderen je ook horen (als je een goeie microfoon en luidsprekers gebruikt). Neem eens het geluid van iemand die je kent op en luister het terug, voor jou klinkt dat niet vreemd, voor die ander wel. En zo zal een ander jouw stem door de boxen niet vreemd vinden klinken en jij wel.

    18 jaar
    8 jaren geleden
  • Ik gebruik ook wel eens een microfoon voor mijn bijbaantje die ik deze zomer had. Mijn eerste ervaring daar met een microfoon was wel een schaamtemoment. Deze zomer werkte ik op een mega grote camping in Frankrijk, waar we een megafooninstallatie in de camping hadden. Als iemand naar de receptie moest komen, dan hadden we de megafooninstallatie met over het terrein heel veel megafoons (van die toeters) die zo over het hele terrein te horen was. Deze oproep deed vaak altijd de hoofdreceptionist. Tot dat op een dag een man met een huilend kind in paniek bij mij bij de receptie komt. Het kind was zijn ouders kwijt en kon tussen alle tranen door amper vermelden wie hij was en wie zijn ouders waren. De man die hem had gevonden stelde voor om zijn ouders maar om te roepen. Goed idee, dacht ik, maar wie gaat dat doen, wat de hoofd receptioniste was er niet? Ik dus! Wat ga ik zeggen? Geen idee, maar dat komt wel op het moment dat ik de knop van de microfoon indruk, wat ik vervolgens deed. Waarna een vage boodschap met mijn stem met heel veel uuuhhhhhhs door alle boxen over de camping werd geschald. Ik kon wel door de grond zakken, want iedereen kon meegenieten van mijn gestuntel. Schrijf op wat je wilt melden en druk dan pas op die knop bedacht ik me toen. Maar het leed was al geleden. Later heb ik nog veel omgeroepen daar en heb ik natuurlijk wel wat opgeschreven. Uiteindelijk was t wel heel cool om te doen. Als ik over de camping liep en ik zag al die megafoons is t best gek te weten dat m'n stem daar doorheen kwam.

    17 jaar
    8 jaren geleden
  • Ik heb ook weleens een microfoon gebruikt. Ik moest een keer wat omroepen door de omroepinstallatie van onze school om een schoolfeest aan te kondigen. Toen kwam m'n stem ook opeens uit alle luidsprekers tegelijk in elk lokaal en de gangen in m'n school waardoor ik voor iedereen te horen was. Het is een megagrote school met 2500 leerlingen, dus mn stem kwam opeens uit vet veel luidsprekers tegelijk. Dat was echt heel cool.

    15 jaar
    8 jaren geleden
  • Wat jongen van 13 zegt klopt. Ik gebruik best wel vaak een microfoon. Als hobby ben ik DJ en draai wel eens bij feesten. Dan wordt mn stem rechtstreeks door de boxen versterkt en zo vind ik mn stem niet zo gek klinken. Dat is veel meer als ik mn stem op een opname terughoor. Dan vind ik mezelf veel hoger klinken dan ik mezelf hoor. Dat wil ik niet als DJ maar daar heb ik wat op gevonden door mn hand om de kop van de microfoon te houden en er zo in te praten. Dan komt mn stem wat zwaarder door de boxen :p.

    16 jaar
    8 jaren geleden
  • Ik gebruik nooit een microfoon, maar als ik mezelf terug hoor in filmpjes klinkt mijn stem zo anders dan ik hoor als ik praat zeg maar. Ik vind m'n stem die ik in filmpjes hoor best irritant, hij is best hoog enzo haha

    14 jaar
    8 jaren geleden
  • Je hebt in je mond de buis van eustachius, deze sluit direct aan op je oren, een microfoon vangt geluidsgolfen anders op en daardoor kan je stem anders klinken

    13 jaar
    8 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten