Skip to content
8 reacties
977 weergaves

Fotografie meningen

Ik fotografeer al een tijdje hulpdiensten en incidenten. Alleen weet ik niet zo goed wat jullie er van vinden. Zouden jullie even willen laten weten wat jullie van 112 fotogragie vinden?

13 jaar
4 jaren geleden

8 Reacties

  • Laat ik het anders zeggen als jij een ongeluk krijgt hoe dan ook en je hebt hulp nodig van hulpdiensten en een of ander malloot maakt foto’s van onder andere jouw wat zou je dan denken

    12 jaar
    3 jaren geleden
  • In heel europa is er de wet artikel 17, de wet op privacy is dat. Dus neeje geen gezichten tenzij zo getrokke dat het juist niet herkenbaar is. Rampefotos zijn goed om anderen de gevaren te tonen die zijn ook nodig maar let op geen herkenbare gezichten zonder toedtemming geen beschermde kunst op de achtergrond enz.
    Gebruik je filters?

    14 jaar
    3 jaren geleden
  • In Vlaanderen mag je geen mensen herkenbaar in beeld brengen, en geen persoonlijke gegevens uitdelen (="gegevens die herleidbaar zijn tot een natuurlijk persoon"), zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van die personen. Dus geen nummerplaten, adressen, namen, foto's, rijksregisternummers, emailadressen,...

    De enige uitzondering is als je bijvoorbeeld een kathedraal, gebouw, stadszicht of landschap wilt fotograferen, maar je kan de omgeving niet afsluiten, en je kan niet verhinderen dat er iemand ergens aan de zijkant door het beeld loopt. Maar die persoon is dan niet het hoofdonderwerp.

    Ik heb het een tijdje geleden nagevraagd, want ik fotografeer ook graag, maar dan vooral mooie landschappen.

    Dus bij een ongeval moet je eerst schriftelijke toestemming vragen aan die verminkten en geklemden in de wrakken, of aan hun nabestaanden, anders ben je illegaal en crimineel bezig.

    "Beste mevrouw, terwijl uw kindje daar in dat autowrak ligt dood te bloeden, mag ik even uw naam en handtekening om daar gruwelfoto's van te nemen en die op internet te gooien, zodat we eens goed kunnen lachen?"

    Over de ethiek daarvan mag je zelf nadenken. Wat zou jij ervan vinden als jij, je broertje of zusje, verminkt en geklemd in zulk wrak zouden zitten? En aasgieren staan daar dan juichend foto's van te nemen en op internet te gooien? En ze lopen in de weg van reddingswerkers die het leven proberen redden van je broertje of zusje? Of ze veroorzaken brand, doordat ze staan roken bij een wrak met lekkende benzine? Wat zou jij daar van vinden als jij slachtoffer zou zijn?

    Behandel andere mensen op de manier waarop je zelf ook behandeld zou willen worden.

    18 jaar
    3 jaren geleden
  • Wettelijk weet ik er niets over, zo lang je het onderwerp centraal op de hulpdiensten houd en niet op de slachtoffers gaat focussen lijkt het mij wel interessant!

    16 jaar
    3 jaren geleden
  • STOP daarmee, ramptoerist!!!!! Mensen die lijden en jij gaat daar foto’s van nemen. Als ik je zou tegen komen zou je van mij een schop tussen je benen krijgen van schoenen met stalen neuzen, en ik meen het

    12 jaar
    4 jaren geleden
  • Niet alles wat hierboven is gezegt is correct. Vele dingen mag je gewoon fotograferen als het op de openbare weg is. Of het allemaal even netjes is kun je zelf oordelen. Het kenteken van een betrokken van een ongeval moet je niet verplicht blurren, maar is wel zo netjes. Ook met beelden van slachtoffers is niet alles 100% wettelijk. Wel mag je zonder perskaart niet onder de linten door. Dus je moet buiten de afzetting blijven. Verder mag je op de openbare weg, zoals gezegt alles fotograferen Maar verder inhoudelijk over de hobby. Ik ken het en ben zelf ook actief als spotter/hobby fotograaf. Ook heb ik daarnaast EHBO en Reanimatie zodat ik altijd kan helpen wanneer nodig. Wanneer je hieraan begint moet je je echter wel afvragen: Wil ik dit wel zien. Ik kan je namelijk alvast zeggen. Als je incidenten gaat rijden. Ze komen echt niet allemaal zo mooi over als je denkt. Je denkt naar een onschuldige aanrijding te staan kijken met een mooie lifeliner en andere diensten. Tot er ineens een lijk uit het voertuig komt. Zijn toch dingen die je niet 1,2,3 vergeet. En zeker niet als het een 3jarig kind blijkt te zijn. Geloof me maar. En ook nog eens te bedenken dat vele jongeren die komen kijken. Weinig weten van de procedures en dus meer in de weg staan dan iets anders. Vaak ook wel omdat ze geen idee hebben wat er gebeurd en wat er allemaal opkomt. Je moet als je er staat meer dan alleen het incident zien. Als je alleen naar het incident kijkt sta je zo oog in oog met de voorkant van zo'n mooie wagen. Ik ben nu ongeveer 2 jaar actief en heb al heel wat dingen gezien, maar ook via andere kanalen dan dit forum met vele jonge mensen gesproken over deze hobby. Zelfs enkele met een trauma van een incident. Daarom zeg ik meestal tegen de 13, 14 jarige. Ga lekker een stuk van het incident staan zodat je er niet veel van ziet. En film mooi de op en afrijdende wagens. Stuk veiliger voor jou en de hulpverleners.

    18 jaar
    4 jaren geleden
  • En zo zijn er nog een hoop dingen waar je shit over je mee afroept. Je mag bijvoorbeeld geen hulpverleners en politiemensen herkenbaar in beeld brengen. Ook niet de kentekens van hun auto's. En al helemaal niet de kentekenplaten van gecrashte auto's. Ik weet het hoor, op de snelweg in de kijkfile filmt iedereen sensationele ongevalbeelden om ze dan later op hun facebook te gooien. Als een soort trofee. Het is ziek en verloederd en reken maar dat, wanneer jij mij ooit bloedend op het asfalt filmt, dat ik, wanneer ik het overleef, jou een rechtszaak aan je broek lap. Maar ik ga er van uit dat je dit allemaal nog niet wist maar dan weet je het nu dus :-)

    22 jaar
    4 jaren geleden
  • Voor een persfotograaf: het is hun werk. Voor een sensatiepersfotograaf: bedenkelijk. Voor een dertienjarige jongen: lichtjes gestoord en bovendien strafbaar binnen de privacywetgeving. Je mag geen slachtoffers fotograferen zonder perskaart.

    22 jaar
    4 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten