Skip to content
3 reacties
789 weergaves

Verlegen

Ik durf niets te zeggen in de klas!! Als ik soms word aangeduid dan kan ik opeens niets meer zeggen of heel stil. Zelfs bij mijn allerbeste vak kan ik dat niet. Voor presentaties heb ik ook soms veel buikpijn van de stress. Ik ben ook een keer met gewoon iets af te lezen mijn stem kwijt geraakt. Weet iemand wat ik moet doen?

13 jaar
3 jaren geleden

3 Reacties

  • Ik heb ooit een soort communicatie-cursus gedaan.

    Daarbij moest je eerst gewoon tegenover elkaar zitten en naar elkaar kijken. Gewoon rustig kijken, verder niets doen. Tot je daar perfect op je gemak zat, zonder friemelen, zonder ambetant te worden, zonder zenuwtrekkingen te krijgen, zonder suf te worden,... Alleen normaal met je ogen knipperen, want je ogen mogen niet uitdrogen.

    Eens je dat op je gemak kon, moest die ander proberen om je van je stuk te brengen door vanalles te zeggen, te roepen, grappen te maken, te schelden. Eerst zachtjes tot je terug comfortabel was. En dan geleidelijk harder en harder, de lat hoger leggen. Tot je daar ook kalm bij kon blijven. Niet dat je je moest inhouden of forceren om stil te zitten, nee, het viel gewoon van je af. Dat was extreem lastig in het begin, want ik kromp in elkaar als ze scholden. Maar plots na een paar dagen, floep, ik was erdoor: het deed mij niets meer. Ze konden mij niet meer met woorden in elkaar doen krimpen en wegdrukken. Het kon mij niet meer van mijn stuk brengen. Voelde als een soort mentale bevrijding.

    Daarna moest je communicatie-oefeningen doen, met zinnen en intentie boodschappen overbrengen naar de ander. Niet zomaar wat mompelen, nee, je moest echt de beelden in gedachten mee zenden, zodat die ander je goed begreep. Als je wou vragen of die ander een kop koffie wou, moest je dat beeld van een kop koffie mee in gedachten naar hem zenden, met veel intentie. Dan komt dat veel beter aan, en je bent zelf ook sterker.

    Je moest al die oefeningen met twee doen. Eerst de ene de andere helpen, en dan omgekeerd. Zodat je allebei vooruitgang maakte.

    Ook, als je spreekt tegen een klas of zaal, moet je spreken tegen de achterste muur. Stabiliseer je eerst door te kijken naar alle hoeken van dat lokaal. En praat dan tegen die achtermuur. Dan hoort iedereen in dat lokaal je. Anders horen alleen die op de eerste rij je, en dan word je metnaal "weggedrukt".

    Ook in de klas, zend het concept, of het beeld van het onderwerp mee, met je woorden. Met veel intentie, dus met geestelijke kracht. Dit kan je ook oefenen op je hond of kat, als je hen dingen wilt aanleren. Als je te weinig intentie meezendt met je opdracht, zullen ze niet luisteren. Als je op precies dezelfde toon die opdracht geeft, maar nu met veel intentie, dan zullen ze wel gehoorzamen.

    Heeft wel lang geduurd bij mij, echt vele dagen. Maar ik ben zo wel veel stress en angst om voor de klas te spreken kwijtgeraakt. Het is nog lang niet super, maar wel veel beter dan vroeger.

    Alleen zat die cursus in een pakket samen met heel wat andere dingen. Ik weet niet of en waar zoiets apart kan.

    Maar als je een vriendin zou hebben die precies hetzelfde probleem heeft, zou je dit wel op elkaar kunnen oefenen. Op je kamer of ergens waar je alleen bent en niemand je stoort. Want de anderen gaan dat maar raar vinden, die gaan het niet snappen.

    Wat ook helpt, is als je beseft wie je communicatie vroeger heeft onderdrukt. Iemand die altijd beval om te zwijgen, om niets te zeggen, om je mond te houden,... Iemand die zei dat je onzin verkoopt, dat je niets weet, niets kan,... Dat soort negatieve dingen. Soms met alleen woorden, soms met kwaad worden, soms met slaan. Dat blokkeert bij kinderen ook hun communicatie. Zodra je beseft: "hola, dat was die klootzak die mij vroeger onderdrukte", dan vermindert de kracht daarvan. Helpt ook.

    Met kleine beetjes anderen aanspreken, helpt ook. In de winkel uitleg vragen, en zo. Gewoon doen.

    19 jaar
    3 jaren geleden
  • vertel, openbaar [voor je begint] het aan iedereen.   dat helpt.   spreek voor een spiegel   spreek voor je [mobiele] camera   neem je Eigen Stem op en Luister dan Vaak Terug   zijn aantal dingen, en LAAAANNNG UitAdemen   zangles helpt

    21 jaar
    3 jaren geleden
  • Aan je angst werken want logisch gezien weet je best dat het niet zo erg is (hardop spreken in een groep heeft geen negatieve gevolgen) maar je angst werkt je tegen. Zoek uitdagingen, ga op cursus, spreek eens één onbekend iemand aan uit jezelf.

    19 jaar
    3 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten