Skip to content
2 reacties
565 weergaves

Beginnende sporter

Hoi, ik heb al een paar lezen fitness erop zitten, en het bevalt mij wel. Haal er energie uit, een goed gevoel en leuke positieve mensen. Alleen zou ik een beetje hulp willen van de ervaren op dit topic; ik heb een dunne/slanke lichaamsbouw en zou met het sporten juist wat breder willen worden (want lang ben ik al). Alleen heb ik het idee dat dat met mijn lichaamsbouw nog al moeilijk is. Iemand tips?

16 jaar
2 jaren geleden

2 Reacties

  • Beste jongen, Jij doet aan fitness en dat bevalt je heel goed, maar nu wil je breder worden. Fitness is heel goed voor je hart en je bloedvaten en dat geeft je een goede basis om een sterk en gezond lichaam te krijgen.
    Echter, als je het over breder hebt dan gaat het om je spieren en je bloedvaten. Fitness doet ook wat met je spieren, maar niet direct die waarvan jij het wilt. Om breder te worden moet je aan krachttraining doen. Kijk maar naar minister Grapperhaus, die doet aan gewichtheffen.

    Nu is het zo dat jij zestien bent en dan ben je per definitie dun. Het lichaam geeft eerst de voorrang aan lengtegroei en dan pas aan breder worden. Dus als je niets doet dan wordt je vanzelf wel breder. Hoe breed hangt af van je lichaamstype en je fysieke activiteiten. Zwemmers en turners hebben altijd een mooi gespierd lichaam.

    Wat kan jij zelf doen? Je kan wat krachtoefeningen doen, ik noem er een aantal die je gewoon thuis op je kamer kan doen:
    - Opdrukken, dat ken je wel. Op je buik liggen, voeten op een stoel en je dan opdrukken.
    - Opdrukken met je handen op twee stoelen. Dan kun je dieper gaan en dat geeft net een iets ander effect.
    - Optrekken. Leg een stok over twee stoelen die je 60cm uit elkaar zet. Ga op je rug liggen en trek je op aan die stok. Dat traint andere spieren dan het opdrukken.
    - Buikspier oefening. Op je rug liggen. Voeten onder het bed zodat ze niet omhoog komen en zonder je handen te gebruiken naar zithouding gaan.
    - Beenoefening. Gehurkt zitten en dan overeind komen. De benen worden vaak verwaarloosd en zijn moeilijker te trainen. Ga zoveel mogelijk op de fiets, neem altijd de trap, ook als er een lift is.

    Dan nog wat statische oefeningen. Ga in de deuropening staan en duw met je armen langs je lichaam zo hard mogelijk tegen de deurposten alsof je ze uit elkaar wil duwen. Doe hetzelfde tegen de bovenkant van de deuropening of je die omhoog wil duwen.

    Herhaal elke oefeningen om te beginnen 10x per sessie. Driemaal per week is genoeg, je lichaam moet de kans krijgen nieuw weefsel aan te maken. Je kan het doen voordat je naar bed gaat en voordat je gaat douchen bijvoorbeeld.

    Heel belangrijk is de juiste voeding. Voor stevige spieren heb je groenten nodig. Daar zitten de juiste mineralen en vitaminen in. Gorilla's zijn de sterkste apen die er zijn. Wat eten die? Boomblaadjes en vruchten! Vis is ook heel gezond voor voedingsstoffen die niet in groenten en fruit zitten zoals Omega 3 vetzuren en fosfor. Ook goed voor je hart, je bloedvaten en je hersenen.
    Je botten hebben ook voeding nodig, daar gebruik je melkproducten voor zoals melk en yoghurt. Yoghurt in het bijzonder is heel gezond voor je darmflora, de basis van alles.

    Veel succes en overdrijf het niet. Over een paar jaar zie jij er al een heel stuk mannelijker uit als jij zo actief blijft, dat gaat vanzelf!

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Voeding echt voeding is de sleutel maar je bent in de groei en slank van jezelf dus ga geen wonderen verwachten nog

    19 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten