Skip to content
2 reacties
602 weergaves

Schrijven

Ik heb wat goede ideeën voor het schrijven van een soort roman/boek. Ik heb wat punten en dingen uitgewerkt, maar weet niet zo goed hoe ik moet beginnen. Heeft iemand ervaring hiermee en kan mij hierover tips geven?

21 jaar
2 jaren geleden

2 Reacties

  • Beste S, Heel leuk dat je aan mij denkt. Als ik je samenvatting zo lees dan zijn jullie heel professioneel bezig, misschien dat TS daar inspiratie in vindt.
    Jullie zouden eens met je verhaaltjes naar een uitgeven moeten gaan. Het lijken mij leuke verhaaltjes om aan kinderen voor te lezen bij het naar bed gaan. Je kan ook een blog maken dat je bijvoorbeeld noemt: "Verhaaltjes voor het slapen gaan". Een beetje eng, maar ze lopen altijd goed af, precies wat kinderen willen. Misschien dat iemand dat opmerkt en er brood in ziet om er een boekje van te maken!

    Aan TS zou ik willen zeggen: Lees boeken die je goed vindt en die een beetje de richting uitgaan van wat je in gedachten hebt. Ik weet niet of je usenet kent, (Nieuwsgroepen noemt je provider ze waarschijnlijk) Laatst postte iemand daar in de nieuwsgroep alt.binaries.e-book rar bestanden met tienduizenden boeken. Hij noemt zich stringbender.
    Neem de boeken van schrijvers met heel veel titels op zijn of haar naam, die weet blijkbaar hoe het moet. Dat van die verhaallijnen die uiteindelijk bij elkaar komen is een heel goed advies, dat doen alle schrijvers om er de spanning in te houden.
    Vraag je ook af wie de verteller moet zijn. De hoofdpersoon of een waarnemer, de alwetende verteller bijvoorbeeld.

    Succes er mee!

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Broer en ik schrijven verhaaltjes over Juul, een monster dat bij ons in de kelder woont (maar niet echt dan uiteraard ...). Het zijn allemaal korte verhaaltjes van maar een paar bladzijdes, dus niet echt wat ge een roman zoud kunnen noemen. Maar we doen het graag en lachen ons kriek bij het schrijven ervan.
    Het begin is altijd moeilijk; gewoonlijk starten we met een gebeurtenis die niet perse effect heeft op het hoofdverhaal, maar er wel toe leidt. Als ge meteen met het hoofdonderwerp begint, is de spanning weg. Een of twee nevengebeurtenissen die naar een vooorsnoepje van de echte gebeurtenis werkt is zeer leuk om te doen, omdat ge dan ook meerdere verhaallijnen moet gebruiken om tot uw hoofdverhaal te komen.

    nevenverhaaltje 1: per ongeluk wordt bij de bakker een ganse zak gist door de afvoer gespoeld.

    nevenverhaaltje 2: Het krot waarin een rattenfamilie woont wordt gesloopt om plaats te maken voor appartementen, de ratten moeten verhuizen en kiezen de rioleringen om zich te verplaatsen.

    Hoofdverhaaltje: het monster Juul blijft de smartphone van mama pikken, om op zoek te gaan hoe hij van keldermonster kan promoveren naar klopgeest, zodat hij op de zolder of zo achter de deur kan gaan wonen.
    De reden waarom Juul dat wilt doen: hij wilt in de kelder niet meer slapen omdat hij schrik heeft van al dat geknaag en gebubbel dat vanuit de afvoerbuizen naar de straat toe klinken: het bubbelen van de gist en het geknaag van de ratten die zich een weg door die gist proberen te zoeken, door de dichtingen in de buizen kapot te knagen en zo door andere gangen en buizen weg proberen te komen.

    Nevenverhaaltje 3: als broer en ik naar school zijn, en mama werken, dan inspecteert Juul alle deuren in huis om zijn toekomstige woonst (de schaduw achter de deur) alvast uit te kiezen.

    Slot: de gemeentedienst reinigt de rioleringen van de gist, de ratten kunnen door, en met behulp van veel zelfgebakken kersenvlaaien weten we Juul terug in zijn kelder te lokken, na hem ook de belofte gedaan te hebben de kelderdeur een nieuw laagje verf te geven.

    Dus vele kleine verhaaltjes om samen één groot te vertellen.

    J23: gij woud er toch eens eentje lezen? Ze zijn te lang om hier te zetten, maar dit is alvast een samenvatting van onze laatste :-) . We hebben er al 47 volledig klaar, en zijn er al een paar jaar mee bezig.

    16 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten