Skip to content
5 reacties
450 weergaves

Profielkeuze

Hoihoi, ik zit nu in 3gymnasium en ben erg aan het twijfelen over mijn profielkeuze. Er zijn twee richtingen die me aanspreken namelijk pakket 1: NG (met latijn, wiA, natuurkunde, scheikunde, bio, Frans) pakket 2: CM (met wiA latijn, Frans, geschiedenis, aardrijkskunde) Ik ben erg aan het twijfelen en misschien kunnen jullie me helpen. Mijn interesses qua vakken ligt meer bij CM, ik vind aardrijkskunde en geschiedenis erg leuk. Maar bij NG kan je weer meer studies gaan doen, en vind ik biologie en scheikunde weer leuk (ben erg slecht in natuurkunde helaas..) nu was ik aan het denken of ik misschien NG met aardrijkskunde (waarbij ik misschien zelfstudie moet volgen, zonder lessen. En mis :(( ) of CM met biologie (ook hoogstwaarschijnlijk zelfstudie) als dit überhaupt een optie is. Ik weet nog niet echt wat ik wil studeren. Psychologie, criminologie, aardwetenschappen, geneeskunde lijken me interessant. Maar heb echt nog totaal geen idee. Laat maar iets weten Groetjes van mij

14 jaar
4 jaren geleden

5 Reacties

  • Ik zou dan denk ik NG doen, met dit profiel kan je nog alle kanten op. Ik heb CM, en ik word op sommige opleidingen niet aangenomen helaas.

    17 jaar
    4 jaren geleden
  • Heyy ik zou je niet gaan focussen op een bepaald beroep zoals jongen hierboven zegt. Ik zou eerder gaan kijken wat voor richting je later in wilt. Wil je bijvoorbeeld iets creatiefs of cultureels gaan doen of juist iets biologisch. Als hier een richting is die je aanspreekt kun je kijken welk profiel daarbij past. Verder zou je het ook met je decaan erover kunnen hebben, als je die hebt. Dit is een persoon die je kan helpen met de juist keuze maken. Ook ga je misschien dit jaar nog een profielkeuze loopbaan volgen, ik heb bijvoorbeeld in de 3e klas qompas gedaan. Hier moet je allerlei testen invullen en komen en zo punten uit die bij je passen en een profiel wat aan de hand van de vragen bij je past.

    16 jaar
    4 jaren geleden
  • Bij NG ga ik geschiedenis missen, omdat in dat zo’n leuk vak vind ^^

    14 jaar
    4 jaren geleden
  • En nog iets^ laborant lijkt me opzich ook leuk.

    14 jaar
    4 jaren geleden
  • Beste meid, Het lijkt mij dat je eerst voor jezelf moet uitmaken wat je wil gaan doen na het Gymnasium. Als je dat weet dan weet je ook welk vakkenpakket je moet hebben voor toelating tot die vervolgstudie.
    Een beroepskeuze is altijd erg moeilijk, vooral omdat je eigenlijk niet goed weet wat dat beroep inhoudt en wat je er mee kan. Nu is het wel zo dat heel wat mensen later niet doen waar ze voor gestudeerd hebben en niettemin daar erg gelukkig en succesvol in zijn.

    Wat ze bijvoorbeeld doen bij beroepskeuzebureau's om een indicatie te krijgen waar je belangstelling ligt is het volgende: Ze hebben een lijst met alle mogelijkheden die voor jou van toepassing zijn. Dan laten ze er twee zien en vragen welke van de twee jij het meest aantrekkelijk vindt. Het beroep dat jij gekozen hebt gaat naar de volgende ronde, de andere valt af. Zo gaat het verder tot de hele lijst is afgewerkt. Het lijkt een beetje op een voetbalcompetitie zoals voor de beker. Uiteindelijk blijft er dus een beroep over dat jij blijkbaar het meest aantrekkelijk vindt.

    Nu moet je daar natuurlijk niet op blindvaren, er zijn misschien meerdere beroepen die je even aantrekkelijk vindt. Wat je dan kan doen is kijken wat dat beroep precies inhoudt, wat de mogelijkheden zijn die je met die studie hebt. Is er vraag naar, verdient het een beetje, is het een stressberoep en kun jij dat aan? Je kunt naar de carrieremogelijkheden kijken, naar de vrijheid die je hebt in dat beroep, ben je introvert, extravert, wil je met mensen werken, in een team of liever individueel, enzovoorts. Het leukste beroep hoeft ook niet altijd ook het beste te zijn voor jou. Veel succes!

    Ps: Als gymnasiaste zie je natuurlijk dat ik bij carriere geen Accent grave heb gebruikt. Dat is niet omdat ik het vergeten ben maar omdat de tekstverwerker van Dreamersforum dat niet snapt en dan raar gaat doen. Andere accenten snapt hij ook niet.



    22 jaar
    4 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten