Skip to content
3 reacties
665 weergaves

Profielkeuze EM

Hoi allemaal, Ik zit in 3gymnasium en heb gisteren mijn profielkeuze ingeleverd; ik heb gekozen voor EM (eco, aardrijkskunde, geschiedenis) met in het keuze-deel Frans en als extra zelfstudie ga ik nog Duits doen. Ik was hier al vrij lang zeker van maar begin nu toch weer te twijfelen. Eerst vond ik natuurkunde verschrikkelijk, maar nu heb ik er laatst een 8 voor gehaald, hiermee heb ik mijn gemiddelde van een 4,4 naar een 5,7 gekregen en daardoor heb ik meteen al meer motivatie gekregen. Voor scheikunde haal ik 6jes maar dit vak interesseert me vrij weinig. ik vind het niet leuk en daardoor steek ik er niet zo veel tijd in. Biologie vind ik nu nog te doen en kan best interessant zijn. Wiskunde B lukt me niet, in de klas snap ik het altijd en in de bijles ook. Helaas blijf ik 4/5en halen. Voor wiskunde A sta ik nu een 7. Ik ben goed in economie. Ik hoef hier eigenlijk niet voor te leren en haal dan alsnog een 8. Aardrijkskunde vind ik erg interessant maar heb ik soms wel een beetje problemen mee, haal alsnog altijd wel een voldoende. Geschiedenis vind ik heel leuk. Gemiddeldes: Natuurkunde: 5,7 Scheikunde: 5,6 Biologie: 6,9 Aardrijkskunde: 6,5 Geschiedenis: 7,5 Economie: 7,9 Ik denk dat ik psychologie wil gaan studeren maar ben hier nog helemaal niet zeker van. Ik vind het interessant om te lezen over het brein en wat er omgaat in iemands brein of waardoor mensen bepaalde dingen doen, vandaar dat ik denk dat psychologie wel bij mij zou passen. Ik wil niets in de economie doen, maar omdat ik er toch prima cijfers voor haal kies ik liever EM dan CM. Maar toch heb ik een kleine twijfel om NG te doen, en nu weet ik niet zo goed wat ik moet kiezen. Ook voel ik me dom ofzo als ik een maatschappij profiel ga doen, omdat de meeste mensen echt neerkijken op mensen met een maatschappij profiel. Ik doe VWO maar als ik dan een maatschappij profiel die voel ik me toch minder dan iemand van VWO met een N profiel? Wat zouden jullie doen als je mij was? Groetjes van mij

15 jaar
3 jaren geleden

3 Reacties

  • Waar je het beste van uit kan gaan bij je profielkeuze is welk het beste past bij de studie die je hier na wil gaan doen. Wat je niet moet doen is een profiel kiezen omdat je de vakken wel leuk vindt of omdat je denkt dat het makkelijker is of dat andere te moeilijk. Die laatste drie jaar van je Gymnasium is maar een klein deel van het totaal van je opleiding maar wel heel belangrijk voor het vervolg. Als je het aan kan, dan kun je kiezen voor het profiel dat je de meeste mogelijkheden geeft voor wat betreft vervolgstudies.
    Je denkt voor jezelf aan psychologie, dus blijkbaar ben je mens gericht. Als je twijfelt, praat er dan over met iemand die je een goed advies kan geven.

    22 jaar
    3 jaren geleden
  • Heyy, ik zit nu in 5 vwo en heb profiel cm gekozen. En het is echt zo een onzin dat je minder zou zijn dan iemand die een n profiel kiest. Ik Weet nog dat toen ik in de 3e zat je echt werd gepusht om een n profiel te kiezen, terwijl er ook gewoon mensen nodig zijn aan de maatschappelijke kant. Ik ken ook niemand die mij bijvoorbeeld minder vind dan iemand die een n profiel doet, dus die gedacht zou ik uit je hoofd halen. Verder lijkt het me toch verstandig om em te gaan doen. Die vakken vindt je toch allemaal leuk? Je moet vooral plezier halen uit je profiel en niet een profiel kiezen omdat je voor een bepaald vak een goed cijfer hebt gehaald.

    16 jaar
    3 jaren geleden
  • Ik zit in 3 atheneum en heb ook net mijn profielkeuze gemaakt. Ga E&M doen, met beco, Duits en drama. Ik niet dat een maatschappij profiel per se makkelijker is dan een natuur profiel, het is gewoon heel anders. Er zijn ook zat mensen die een natuur profiel makkelijker vinden dan een maatschappij profiel. Dat mensen neerkijken op een maatschappij profiel is echt onzin. Economie bijvoorbeeld is voor heel veel mensen in mijn klas moeilijker dan scheikunde ofzo, bij Duits en Frans hetzelfde. Ik zelf vind een natuur profiel moeilijker(kan het prima doen als ik wil qua cijfers) en ik vind geschiedenis enzo veel leuker, dus de keuze was snel gemaakt. Ik denk dat je met E&M best psychologie kan studeren, vgm heb je daar niet per se biologie voor nodig(is wellicht wel handig, maar niet noodzakelijk). Anders kan je dat ook ff opzoeken. Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen overtuigen dat E&M niet 'minder' is dan een Nprofiel Groetjes T

    15 jaar
    3 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten