Skip to content
5 reacties
556 weergaves

Tips examen leren

Hoi iedereen. Dit jaar heb ik examens, alleen ik heb geen idee hoe ik hier het beste voor kan leren en hoe ik dat moet plannen. Iemand tips over hoe te leren. Alvast bedankt

15 jaar
3 jaren geleden

5 Reacties

  • Veel oude examens oefenen!

    18 jaar
    3 jaren geleden
  • Veel oude examens oefenen!

    18 jaar
    3 jaren geleden
  • Ik ga hier zeker wat mee doen. Misschien is het ook wel handig als ik even mijn examenvakken vertel: Engels, wiskunde, economie en handvaardigheid. Met Engels en handvaardigheid heb weinig moeite, alleen wiskunde en economie daar zit ik wel mee. Dat is namelijk allemaal wiskunde en rekenen, en mij daarop voorbereiden en ervoor leren gaat moeilijk want het is meer "begrijpen of niet begrijpen". Wat ik eraan ga doen is uiteraard een planning maken, en oefenexamens op internet maken. En vanuit daar kijken wat er beter moet. Verdere tips hoor ik graag.

    15 jaar
    3 jaren geleden
  • Wij hebben geleerd dat je alles moet begrijpen tot het niveau dat je het concept echt "ziet".

    Bijvoorbeeld bij "optellen": je moet in gedachten kunnen zien dat wanneer je vier knikkers en vijf knikkers bij elkaar doet, je negen knikkers krijgt. Dat concept moet je zien. En je moet de termen "optellen" en het symbool "+" ook kennen natuurlijk. Als je geen benul hebt wat "dat kruisje" daar staat te doen, dan kan je geen optellingen maken.

    Dit lijkt een belachelijk voorbeeld, maar het geldt evengoed voor symbolen van hogere wiskunde, fysica, chemie, biologie, elektriciteit,... Je moet voor ieder van die termen en symbolen echt het concept volledig begrijpen en "zien". Bijvoorbeeld bij elektrische stroom (symbool "I") moet je zien dat dat het debiet is aan lading dat voorbij stroomt. Bij spanning (V) moet je zien dat dat de druk of kracht is die erachter zit. Bij weerstand (R) moet je zien dat dat de hinder of wrijving is die de stroom ondervindt in een materiaal. Idem voor alle andere termen, en alle vakken. Bij wiskunde moet je zien dat driehoeken, sinussen en cosinussen, en complexe getallen ("a + bi") fysiek eigenlijk hetzelfde betekenen, alleen een andere notatie. Als je dat niet ziet, kan je dat niet gebruiken.

    Dus je moet vooral zorgen dat je al wat je leert, ook kan gebruiken. Denk erover na: "Hoe kan ik dat nu of later praktisch benutten?"

    Dus je moet alle termen en symbolen goed ophelderen, een definitie zoeken, tot je ze echt ten volle begrijpt. Niet als een papegaai opzeggen, maar het "echt zien", met een aha-effect. Demonstreer die principes met een echt, praktisch voorbeeld.

    Ook voor talen: leer de regels tot je ze vlot kan spreken.

    Bij ieder paragraaf moet je je ook afvragen: wat staat erin, wat betekent het, wat kan ik ermee doen? Als je leert om het te kunnen gebruiken, dan onthoud en begrijp je alles veel beter. Gelukkig hadden wij in het middelbaar verschillende goede leraars die ons dat echt konden tonen. Vooral bij wetenschappen, met proeven die alles toonden. Ik zie bij anderen soms dat ze echt geen benul hebben van waarover ze spreken.

    Dat inzicht is helaas het eerste wat wegvalt bij "afstandsonderwijs" en online lessen. Dus ik heb daar verschrikkelijk de pest aan. Daarmee maken die politici heel onze toekomst kapot.

    Verder, soms moet je regeltjes en getallen gewoon van buiten leren, zoals constanten in de fysica, of de namen, symbolen en eigenschappen van chemische elementen.

    En ja natuurlijk, bij sommige slecht gegeven vakken moet je alles helaas wel als een papegaai kunnen opdreunen om erdoor te geraken. Zie het als een geheugentraining... Dan moet je een balans vinden tussen: "wat gaat hij vragen?" en: "wat kan ik ermee doen?"

    Voor wetenschappelijke vakken zoals wiskunde en fysica, kan je best een formule-boek maken. Een kaft met daarin alle basisbegrippen, alle basisformules, symbolen,... Zo'n samenvatting maken geeft ook goed inzicht, want dan moet je erover nadenken. Ook handig voor de jaren nadien, zeker als je in die richting voort wil studeren. Als je dan later ergens aan twijfelt, kan je het snel even opzoeken. Ik heb dat zo gedaan voor mijn wetenschappelijke vakken. Niet voor dingen die mij niet interesseren, zoals geschiedenis, religie, literatuur,... Voor talen heb ik een paar simpele boekjes gekocht met eenvoudige uitleg over de grammatica en spelling, ook goed genoeg.

    18 jaar
    3 jaren geleden
  • Met het voorbereiden van je examen moet je op tijd beginnen. Begin met het inventariseren van de examenstof en maak dan een planning.
    Er zijn vakken waarbij het gaat om parate kennis, zoals aardrijkskunde,geschiedenis, je talen, en vakken waar het vooral gaat om vaardigheden zoals wiskunde en natuurkunde.
    Dan is er nog maatschappijleer waar het vooral gaat om links en woke te zijn ;-) (Dit was dus een grapje).

    De vakken die je het laatst krijgt op je examen doe je het eerst, de vakken die je het eerst krijgt het laatst.
    Als je een idee hebt van hoeveel tijd je voor elk vak ongeveer nodig hebt dan maak je een planning. Je schrijft op welk vak je wanneer gaat bestuderen en daar hou je je aan.

    Als je een kennisvak gaat studeren dan pak je de leerstof, het boek, je notities en een stuk papier (of een schrift). Je leest de stof zorgvuldig door en vraagt je af, waar gaat het hier om, wat is de essentie, wat moet ik weten? Daar maak je een samenvatting van en die schrijf je op. Voor nu ben je dan klaar met dat vak. De avond voordat het vak ge-examineerd wordt pak je je aantekeningen en dat is wat je uit het hoofd leert.

    Bij de vakken waar het om vaardigheden gaat schrijf je alle formules op die je moet kennen. Dan ga je opgaven maken, kijken of het lukt. Misschien heb je examentrainingsopgaven. Als je daar moeite mee hebt dan kun je op school om uitleg vragen. Als je het gevoel hebt dat het wel goed zit dan kun je het laten rusten, en weer leer je alles wat je uit het hoofd moet weten de avond voor het examen. Kijk ook de oplossingen door van opgaven die je gemaakt hebt om te zien of je het allemaal goed begrijpt.

    Als je het zo aanpakt en alles begrijp je en weet je dan kan het eigenlijk niet meer mis gaan. Succes!

    22 jaar
    3 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten