Skip to content
10 reacties
1145 weergaves

Wat moet ik doen?

Ik heb morgen een toets van biologie die gaat over voortplanting en seksualiteit en ook over een man en een vrouw en de puberteit enzo. Mijn vader wil vanavond met mij doornemenwat ik allemaal moet leren.Maar dat is bij dit onderwerp super ongemakkelijk. en ook om en hardop met hem over te praten. Wat moet ik doen?

13 jaar
2 jaren geleden

10 Reacties

  • J23

    ik heb niet voor mijn vader gekozen zoals je zei

    13 jaar
    2 jaren geleden
  • Gefeliciteerd hoor! Zo is het allemaal toch nog meegevallen.

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Ik heb vandaag de toets gehad en hij ging wel goed en gelukkig heeft mijn vader het niet meer overhoord. ik kende het best goed dus het was niet echt nodig

    13 jaar
    2 jaren geleden
  • Beste meid, Het is jammer dat je ouders uit elkaar zijn. Ik begrijp dat jij voor je vader hebt gekozen maar er zijn dingen, meisjesdingen, die je toch liever met een meisje of vrouw zou willen bespreken.
    Soms is het leven anders dan je graag zou willen, maar ik hoop dat het toch fijn voor jou is bij je vader. Je moeder zal je ook nog zien hoop ik maar. Het is je moeder en daar heb je er maar 1 van.

    Succes met je toets. Het zal allemaal wel meevallen.

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Dat kan een goede oefening zijn om:

    (1) Je angsten te overwinnen en het onderwerp bespreekbaar te maken. Over dat soort dingen kunnen spreken, gaat later goed van pas komen bij de dokter of gynaecoloog. Een mentale blokkade is niet goed als je later ooit over problemen moet praten (vb. over je periode, of zwangerschap, of zo). Communicatie over zoiets moet je oefenen.

    (2) Het is ook een goede oefening om de leerstof te herhalen en goed te leren formuleren. Als je het aan iemand anders moet uitleggen, in dit geval je vader, dan moet je het onderwerp goed overdenken, en goed kennen. Dus op die manier zie je heel snel op welke punten je het niet goed genoeg kent. Anders val je pas tijdens de toets door de mand, maar dan is het te laat.

    Je vader is een vent met enige ervaring, anders was jij er niet geweest. Hij kan nuttige inzichten hebben. Je moet met hem natuurlijk geen praktijk-oefeningen gaan doen en geen doktertje gaan spelen. Maar over de theorie praten kan best, tenminste als je een goede relatie met hem hebt.

    Indien je geen goede relatie met je vader zou hebben, doe die theorie-oefening dan met een vriendin of klasgenoot.

    21 jaar
    2 jaren geleden
  • Oké, de toets nog niet gehad. Maar, heeft je vader je nou wel het een en ander vertelt, in voorbereiding op die toets? Want ja, je moeder is blijkbaar uit beeld. Kan goed zijn dat je vader het als een soort plicht voelt om je te helpen, ook bij deze toets over dingen die de nodige schaamte met zich meebrengen. Ik ben dus wel heel benieuwd hoe je vader het er vanaf heeft gebracht, of hij je kon helpen met de voorbereiding en hoe jij je daarbij voelde. En natuurlijk lees ik graag hoe je toets verliep. En eigenlijk is het ook gewoon wel erg fijn als je niet alleen vertelt hoe het nú met je vader ging, of gaat, maar ook om eens van je te lezen hoe je er over zeg een maand, of nog wat langer, op terugkijkt.

    19 jaar
    2 jaren geleden
  • mijn ouders zijn gescheiden dus ik kan het niet met mijn moeder bespreken
    de toets heb ik nog niet gehad

    13 jaar
    2 jaren geleden
  • Wie weet, valt je vader je mee. Seks is nu eenmaal meer dan de daad, meer ook dan me-too. Het draait om er beiden zin in hebben. En hoe het dan feitelijk gaat, van nat worden tot likken, van masturberen tot penetratie, het hoort er allemaal bij. Zolang je vader zijn kleren maar aanhoud kon het best eens interessant zijn te horen hoe hij verkering kreeg met je moeder, en misschien is het niet eens zo gek om te horen dat ook je vader zo zijn onzekerheden heeft.

    20 jaar
    2 jaren geleden
  • Niet zo moeilijk over doen is gewoon leerstof en jij bent er ook zo op de wereld door gekomen

    19 jaar
    2 jaren geleden
  • Helpt jou vader je wel meer als je iets moet leren voor een toets of bij je huiswerk? Dan is het gewoon wat hij altijd doet en dan heb jij een hele fijne vader.
    Als het speciaal om dit onderwerp gaat misschien dat hij het als een aanleiding ziet om met jou over dit soort zaken te praten. Voor jou zou het misschien makkelijker zijn als het je moeder was die jou met dit onderwerp helpt. Die is tenslotte ook een meisje van dertien geweest en weet dus hoe het voelt.

    Voor ouders is het praten over dit soort dingen vaak ook moeilijk. Jouw vader denkt misschien dat het nodig is omdat jij op een leeftijd bent gekomen waarop je naar jongens gaat kijken en er van alles kan gebeuren. Daar moet jij op voorbereid zijn en hij wil vast dat jij weet dat jij met dat soort dingen bij hem terecht kan.
    Het is wat ongemakkelijk, maar je ouders zijn ook door die fase gegaan en ze willen dat jouw pubertijd een fijne tijd wordt zonder problemen met het besef dat zij achter jou staan.

    Je hebt het in je post over morgen. Is dat vandaag? Dan is het dus al achter de rug. Viel de toets mee?

    23 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten