Skip to content
10 reacties
933 weergaves

Toetsweek

Ik heb over 2 weken een toetsweek en ik heb 11 toetsen die allemaal heel moeilijk en lang zijn. En ik heb ook niet alle tijd want ik heb buiten school om nog best wat dingen te doen. Heeft iemand nog tips? (ik zit op de havo)

13 jaar
2 jaren geleden

10 Reacties

  • M13
    Succes met je toetsweek. Het gaat je vast wel lukken met alles goed inplannen

    15 jaar
    2 jaren geleden
  • Zorg dat je tijdens het schooljaar al die vakken reeds volledig begrijpt. Dat wil zeggen dat je van elk woord of symbool de betekenis moet begrijpen en kunnen uitleggen in je eigen woorden. Daarmee begint alles: de vaktermen begrijpen en kunnen uitleggen.

    Vraag jezelf af: "Wat betekent dit woord (vakterm)?" En leg dat uit tegen je kat of hond, of tegen je teddybeer. Geef een praktisch voorbeeld ervan, zodat je teddybeer het goed snapt. Zo ongeveer.

    Daarna moet je tijdens het schooljaar ook elk hoofdstuk van elk vak in je eigen woorden kunnen uitleggen. Wat wordt er in dat hoofdstuk uitgelegd? Wat betekent dat praktisch? Bij wetenschappen moet je ook kunnen zeggen wat elke formule betekent. Niet opdreunen, maar in je eigen woorden kunnen uitleggen. Geef daarna voorbeelden uit de realiteit. Zodat je een goed inzicht hebt.

    Van vakken zoals wiskunde, fysica, scheikunde, biologie, technologie, kan je best op voorhand samenvattingen, en lijsten met de symbolen en formules maken.

    Daarna is leren voor de examens alleen maar een herhaling, een opfrissing van dingen die je al wist.

    Als je alles klakkeloos van buiten leert, ben je fout bezig. Je moet het eerst begrijpen. Natuurlijk moet je sommige dingen wel van buiten leren, zoals in de scheikunde: welk symbool dient voor welk atoom? Maar voordat je het van buiten leert, moet je het eerst begrijpen, dus je moet het "zien", en het zelf kunnen uitleggen, en zelf voorbeelden ervan kunnen bedenken.

    Bij slecht gegeven vakken, zoals dikwijls geschiedenis (waar je alleen domme datums en namen van buiten moet leren), is dat natuurlijk lastiger. Daar valt niets te begrijpen omdat niemand je ooit de verbanden tussen de gebeurtenissen uitlegt, of de echte oorzaken. Dus echt begrip wordt je daar onthouden. Idem bij de meeste lessen over godsdiensten.

    Je moet niet alleen leren om door de examens te geraken, maar ook vooral om daar zelf iets van mee te dragen. Dus bij talen, of bij wetenschappen, bedenk telkens: hoe kan ik deze kennis gebruiken in mijn dagelijkse leven? Ook dat helpt heel veel om inzicht te krijgen.

    Het is nu aan de late kant om hiermee te beginnen. Maar toch, je kan nog altijd veel doen.

    In alle geval: alle andere karweitjes en prullaria moet je in de examenperiode even stopzetten of afbouwen. Vb. niet of minder sporten (wel genoeg bewegen maar geen competitietraining of zo), niet uitgaan, even geen studentenjobs, geen reizen, geen onnodig winkelen, minder huishoudelijke taken,...

    21 jaar
    2 jaren geleden
  • TS hier;

    Bedankt voor alle tips.

    ik kan alleen de afspraken buiten school om helaas niet afzeggen want die zijn echt heel belangrijk, maar ja.. Ik hoop maar dat het gaat lukken

    13 jaar
    2 jaren geleden
  • Ik heb rond mijn toetsweken ( ik heb er 4) eigenijk geen leven. Ik sta er nu zo goed voor dat ik voor al mijn vakken een 1 kan hlen en dan ga ik nog over, dus misschien dat ik voor de vakken die ik laat vakken nu iets minder actief ga doen.

    14 jaar
    2 jaren geleden
  • M13, ik denk dat het niet voor iedereen hetzelfde werkt. School en dus ook die toetsweek zijn op dit moment wel het belangrijkst. Daar ga je dus voor leren en op de tijden dat je dat doet laat je je niet afleiden. Het zijn allemaal dingen die dit jaar op school zijn behandeld dus is het vooral teruglezen en kennis ophalen. Wat je verder allemaal te doen hebt schrijf je niet maar daar zitten vast dingen bij die je als dat nodig is een keertje kunt overslaan. Maar wees niet alleen bezig met leren, zorg af en toe ook voor ontspanning, maar dan geen dingen waarbij je hersens ook weer volop aan de bak moeten. O ja, laat die social media zoveel mogelijk zitten. Ze kosten al gauw heel veel tijd en zijn vaak volkomen onbelangrijk.

    20 jaar
    2 jaren geleden
  • Wel, het zijn de examens van einde schooljaar. Best belangrijk. Dus, laat die andere dingen maar zoveel mogelijk vallen?
    Als het voor een baantje is, die gaan echt wel begrip hebben dat ge examens hebt (bij mij bijvoorbeeld ook zo, de loonwerker laat broer en mij echt niet opdraven tijdens de examens).
    Als het hobby is: dat kan allemaal wachten.
    Als het voor vrienden is: die hebben ook examens.

    Voor mij beginnen ze volgende week, en ben nu al aan het blokken voor de moeilijke vakken.
    Wat havo is weet ik niet meer, maar wat ge ook volgt, laat alles maar vallen voor de examens. Door corona waren de kerstpunten niet al te denderend en de rest ook maar matig, dus deze examens zijn belangrijk om goed op te scoren.

    Nog meer tips? Vroeg gaan slapen, en een halfuurtje gaan lopen als ge thuiskomt om alles wakker en fris te maken voor ge gaat eten en dan blokken.

    Succes.

    16 jaar
    2 jaren geleden
  • Misschien vind je mijn antwoord niet zo leuk, maar school gaat voor alles. Het is je toekomst en dat is belangrijk. Dus eventjes leren en dan heb je weer extra tijd voor plezier

    15 jaar
    2 jaren geleden
  • Beste meid, Wat hier onder staat heb ik eerder geschreven voor een jongen die niet goed wist hoe hij moest studeren voor zijn examen. Bij jou gaat het om toetsen maar dat maakt verder niet uit. Ik heb het wat aangepast. Lees het eens en vraag je af of je er wat aan hebt.

    Met het voorbereiden van je toetsen moet je op tijd beginnen. Begin met het inventariseren van wat je allemaal moet leren en maak dan een planning.
    Er zijn vakken waarbij het gaat om parate kennis, zoals aardrijkskunde, geschiedenis, je talen, en vakken waar het vooral gaat om vaardigheden zoals wiskunde en natuurkunde.
    Dan is er nog maatschappijleer waar het vooral gaat om links en woke te zijn ;-) (Dit was dus een grapje, maar je weet maar nooit).

    De vakken die het laatst getoetst worden doe je het eerst, de vakken die je het eerst krijgt het laatst.
    Als je een idee hebt van hoeveel tijd je voor elk vak ongeveer nodig hebt dan maak je een planning. Je schrijft op welk vak je wanneer gaat bestuderen en daar hou je je aan.

    Als je een kennisvak gaat studeren dan pak je de leerstof, het boek, je notities en een stuk papier (of een schrift). Je leest de stof zorgvuldig door en vraagt je af, waar gaat het hier om, wat is de essentie, wat moet ik weten? Daar maak je een samenvatting van en die schrijf je op. Voor nu ben je dan klaar met dat vak. De avond voordat het vak getoetst wordt pak je je aantekeningen en dat is wat je uit je hoofd leert.

    Bij de vakken waar het om vaardigheden gaat schrijf je alle formules op die je moet kennen. Dan ga je opgaven maken, kijken of het lukt. Misschien heb je trainingsopgaven. Als je daar moeite mee hebt dan kun je op school om uitleg vragen. Als je het gevoel hebt dat het wel goed zit dan kun je het laten rusten, en weer leer je alles wat je uit het hoofd moet weten de avond voor de toets. Kijk ook de oplossingen door van opgaven die je gemaakt hebt om te zien of je het allemaal goed begrijpt.

    Als je het zo aanpakt en alles begrijp en weet dan kan het eigenlijk niet meer mis gaan.
    Je zegt dat je buiten school best wat dingen te doen hebt. Bedenk wel, wat het zwaarst is moet het zwaarst wegen en op dit moment is dat school. Succes!

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Doe elke dag een beetje leren voor elke toets. Maar wel voor 1 toets (alles doornemen). En de laatste week veel leren en geen onbelangrijke dingen doen.

    13 jaar
    2 jaren geleden
  • Nu beginnen met leren. Indien nodig dingen afzeggen of verzetten in de week voor de toetsweek. De toetsweek zelf is (is mijn ervaring) vaak rustiger, want dan heb je minder les.

    16 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten