Skip to content
3 reacties
272 weergaves

Naar andere school of niet?

Hey! Ik ben een meisje van 17 en zit nu in vwo 5. Nu ik de cijfers heb binnen gekregen van de derde toetsweek van dit jaar, is het vrij zeker dat ik over ga naar vwo 6. Alleen zie ik het niet zo zitten om nog een jaar op deze school te zitten. Ik heb het er helemaal niet naar m’n zin. Ik heb wel vrienden maar op een heel afstandelijke manier en vind ze eigenlijk ook niet bepaald leuk. Het zijn eerder schoolvrienden, want buiten school om praten we niet eens tegen elkaar. Ik zit er daarom lange tijd aan te denken om vwo 6 op een andere school te doen. Wel mijn laatste jaar… Als ik vwo 6 heb gehaald ben ik sowieso weg van die school en ga ik hoe dan ook nieuwe mensen ontmoeten, dus weet ik niet echt wat ik moet doen. Gewoon nog een jaartje doorzetten op mijn huidige school, waar ik goed ben gewend en de docenten mij kennen, maar waar ik me toch heel ongelukkig voel? Of naar een andere school gaan waar ik nieuwe vrienden kan maken en ik het (misschien) meer naar m’n zin zal hebben, al moet ik dan wel helemaal opnieuw wennen…

Weet echt niet wat het beste is om te doen please helppp!!

Groetjes A

17 jaar
1 maand geleden

3 Reacties

  • Gewoon nog een jaartje uitzitten, ik snap dat het je niet helemaal ligt maar probeer gewoon met een positieve mindset door te gaan en je zult zien dat je dan positiviteit terug krijgt. Nu nog van school switchen is totaal nutteloos en raad ik je ten zeerste af.

    22 jaar
    1 maand geleden
  • Ik zou ook doorbijten en daar nog een jaartje blijven. Inderdaad vooral om de continuiteit: de vakken sluiten wellicht beter op elkaar aan. Anders is de kans groot dat je lacunes krijgt, vb. in wiskunde, waardoor je moeilijk mee kan, of dat je sommige delen dubbel krijgt, waardoor ze saai worden.

    Tenzij je natuurlijk echt zwaar gepest zou worden. Of als het niveau van de school te laag zou zijn om later in het hoger onderwijs mee te kunnen.

    Zie het als een oefening in karaktervorming. Ook als je je daar niet thuis voelt, gedraag je hoffelijk en vriendelijk en opgewekt naar de anderen toe. Je mag niet gaan slijmen, niet vriend-willen-zijn, niet achter hun gat aanlopen om erbij te mogen horen. Dat zeker niet, want daar houdt niemand van, en dat wordt misbruikt. Maar je mag je ook niet te afstandelijk en teruggetrokken gedragen. De manier waarop anderen met jou omgaan, is heel dikwijls een spiegel van hoe jij met anderen omgaat. Gemiddeld toch. Al zijn er natuurlijk altijd klootzakken die tegen iedereen lelijk doen, en superlieve mensen die tegen iedereen vriendelijk zijn.

    Probeer dat in een supermarkt uit: glimlach naar de kassierster en zeg vriendelijk goede middag (of wat de tijd ook is). Maar glimlach niet zozeer met je gezicht, maar wel met je hart. Je zal zien: dikwijls zal ze terug glimlachen. Doe bij een andere kassierster precies het omgekeerde: blijf beleefd, maar zet een nors gezicht op, stuur een bot afstandelijk gevoel naar haar, maak stuurse bewegingen. En zie: meestal reageert ze ook op diezelfde golflengte, als een spiegel. Dus dat is iets waar je gedurende dat laatste jaar aan kan werken.

    En concentreer je op de inhoud van de lessen: probeer daar zoveel mogelijk uit op te steken, op zulke manier dat je het later in je leven kan gebruiken. Bijvoorbeeld bij talen, wetenschappen: vraag je altijd af hoe je dat in het echt kan gebruiken. Probeer echt inzicht te krijgen in de samenhang. Dan draag je er veel meer van mee.

    Op die manier kan je de tijd opvullen en nuttig besteden, dan is het jaar zo om. En je leert bruikbare dingen voor daarna.

    22 jaar
    1 maand geleden
  • Ik zou het jaartje uitzitten. Grote kans dat de lesstof die je nu geleerd hebt, niet helemaal overeenkomt met die op een andere school. Sommige vakken gaan daardoor misschien makkelijker op die nieuwe school, maar voor sommige vakken zal je ook echt even moeten werken om bij te komen. Is dat het je waard?

    Verder inderdaad veel wennen en opnieuw ontdekken, terwijl je na dat jaar toch weg bent en veel klasgenoten toch nooit meer zal zien, ook nieuwe klasgenoten van die nieuwe school niet.

    22 jaar
    1 maand geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten