Skip to content
14 reacties
490 weergaves

Zijn Vlaamse jongens ongezonder ?

Jongen worden in Nederland op de basisschool voor het laatst medisch gecontroleerd. Hoe anders in Vlaanderen. Daar word je verplicht onderzocht. Je moet naar het CLB via je school. Je wordt daar medisch onderzocht en zelfs je teelballen worden op je ontwikkeling bekeken.Je mag om een andere dokter vragen, maar het blijft verplicht.   Als je de gezondheid en de vruchtbaarheid van Vlaamse en Nederlandse mannen vergelijkt, blijkt dat er ondanks al die keuringen er geen verschil in vruchtbaarheid is. Al dat geld en gedoe in Vlaanderen lijkt dus totaal onnodig.

22 jaar
5 jaren geleden

14 Reacties

  • Die medische onderzoeken worden vaak gedaan ik denk om de twee jaar in Vlaanderen. En ik vind dat wel iets positief er zijn veel kinderen die als er iets mis is dat thuis niet durven zeggen of dag er thuis geen geld is voor een arts. In Vlaanderen wordt wel alles getest zoals gehoor en zicht. Ik moet volgend jaar nog eens gaan. Dat is bij mijn richting voor de veiligheid want wij staan 12 uur per week in het labo. En als er daar iets mis gaat kan dat wel grote tot dodelijke gevolgen hebben. Dus lage bloeddruk, epilepsie, hartziektes worden onderzocht. De ‘evolutie’ wordt ook nog onderzocht voor het opsporen van teelbalkanker.

    17 jaar
    5 jaren geleden
  • Hier in Nederland wordt dat ook gedaan hoor. Ik ben afgelopen mei naar de schoolarts geweest. Mijn boxer moest uit. Hij keek naar mijn piemel en zak. Voelde aan mijn ballen. Twee jaar geleden had mijn broer ( nu 16) dat ook.

    14 jaar
    5 jaren geleden
  • Ik ben toch blij dat CLB me gecontroleerd heeft beneden. Zo hebben ze mijn spataders en strakke voorhuid opgemerkt. Zelf wist ik niet dat het een probleem kon geven. Ok, dat is beetje awkward als je je boxer moet laten zakken en ze voelen en meten je ballen. Maar dat is snel voorbij en enkel bij problemen krijg je doorverwijzing. Ik was een laatbloeier dus dan is het geruststellend als een expert zegt dat je nog een heel stuk gaat groeien op je 15. Was toen nog echt jongetje en zag al mijn maten al met grote dingen rondlopen. Gelukkig voelden ze bij CLB dat ik net vertrokken was omdat de ballen als eerste groeien.

    18 jaar
    5 jaren geleden
  • Dat klopt wel zo'n beetje. In Vlaanderen is discipline veel sterker en liggen de eisen gewoon hoger. In Nederland is een zesje helemaal niet erg hoor, in Vlaanderen word je gewoon uitgelachen. Heb ook in België op school gezeten kort maar de geintjes die je Nederland kon uithalen kon je daar maar beter vergeten.

    16 jaar
    5 jaren geleden
  • Goed punt J18 maar denk dat het er mee te maken heeft dat het onderwijs in Vlaanderen anders is dan hier. Heb een Vlaamse vriend en mij is duidelijk dat Vlaanderen gaat voor het beste terwijl NL gaat voor het gemiddelde.

    20 jaar
    5 jaren geleden
  • Trouwens, jongen 22, al gehoord van de toelatingsproef voor studenten geneeskunde in België ? Daaruit is zopas nog gebleken dat het niveau van de Nederlanders, die wilden ontsnappen aan de numerus clausus in eigen land, beduidend lager was dan dat van de Vlamingen. Met het gezondheidsbeleid in Vlaanderen zal het verder ook wel meevallen. Wij kennen de 'spaarzaamheid' van de Nederlanders. Maar wat zegt het spreekwoord ook weer ? Juist : ' Voorkomen is belangrijker dan genezen '.

    18 jaar
    5 jaren geleden
  • In Nederland ga je 3 keer naar de schoolarts, in groep 2, in groep 7 van de lagere school en klas 2 van het voortgezet onderwijs.

    15 jaar
    5 jaren geleden
  • jongen 22 jr.; wat heeft de gemiddelde leeftijd bij overlijden van mannen in Nederland en Vlaanderen te maken met hun vruchtbaarheid? Volgens mij helemaal niks!
    Een conclusie dat vaker medisch onderzoek naar oa. de teelballen in jeugdjaren overbodig zou zijn, slaat dus helemaal nergens op.

    19 jaar
    5 jaren geleden
  • Vrouw van 19. Vergelijk de gemiddelde leeftijd bij overlijden van mannen in Nederland en Vlaanderen. Ik heb het overigens niet over België maar over Vlaanderen. In Wallonië wordt een totaal ander beleid gevoerd. Ook op het gebied van gezondheidspolitiek.

    22 jaar
    5 jaren geleden
  • Hear ! Hear ! Geef die Hollanders maar eens lik op stuk !!

    18 jaar
    5 jaren geleden
  • En hoe vergelijk jij dan de gezondheid en de vruchtbaarheid van Vlaamse en Nederlandse mannen????? Want je kunt zo wel maar wat roepen, maar waar baseer je dat dan op?
    Daarnast; waarom zou het Nederlandse model een 'rol-model' moeten zijn voor België?

    19 jaar
    5 jaren geleden
  • Ik heb met mijn ouders ruim 10 jaar in Antwerpen gewoond en daar ook op school gezeten. Je moest daar inderdaad verplicht naar het CLB. Dat betekent Centrum Leerlingen Begeleiding.
    Je hoefde niet gewoon naar school en dat vond ik prima. Weer eens wat anders. Bijna iedereen vond het daarom wel best.
    Je kreeg er meestal een prik en moest naar een verpleegkundige en naar een dokter. Bij de dokter werd bij jongens je "ontwikkeling"gemeten. Broek omlaag en de dokter vergeleek met een soort kralenketting je ballen. Ze kon dan zien of die groot genoeg waren voor je leeftijd.
    Dat het allemaal nergens voor nodig was, wist ik natuurlijk helemaal niet

    21 jaar
    5 jaren geleden
  • Rot voor die jongens die verplicht hieraan moeten meewerken en al die dingen met zich moeten laten doen. Ze zijn daar wel heel gehoorzaam. Ik denk niet dat Hollanders dit met zich zouden laten doen. Wat vinden jullie er zelf van Vlaamse jongens ?

    18 jaar
    5 jaren geleden
  • In Vlaanderen zijn collectieve schoolonderzoeken big business voor dokters, verpleegkundigen, psychologen, tandartsen, voedingsdeskundigen, logopedisten en beroepsoriëntatie specialisten en allerhande zelfverklaarde begeleiders.. Iedereen verdient er een goed belegde boterham mee. In Nederland wordt zuinig maar efficiënt omgesprongen met belastinggeld. Daarom zijn we hier net zo gezond maar hebben we geen gat in de begroting van 10 miljard euro.

    21 jaar
    5 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten