Skip to content
4 reacties
725 weergaves

Kennismaking op opleiding

Hallo. Eerst wil ik even zeggen dat ik dit plaats bij de categorie 'jongens', en niet bij 'school' omdat ik het idee heb dat er hier meer gereageerd word. Dus om even op mijn vraag terug te komen, hoe gaat dat eigenlijk? Ik zit op dit moment in mijn examen jaar van gl, en ik ben dus benieuwd hoe de kennismaking gaat zijn, op mijn nieuwe opleiding. (Weet nog niet welke). Duss laat maar weten hoe het bij jullie verliep!

15 jaar
4 jaren geleden

4 Reacties

  • Beste TS, Je wil mensen leren kennen voordat het schooljaar begint. Ik neem aan dat je nieuwsgierig bent naar hun ervaringen. Degenen die pas begonnen zijn kunnen je nog niet zoveel vertellen dus je moet het hebben van de tweedeklassers. Misschien moet je dan wat concreter zijn in je vraag.
    Noem om te beginnen je topic iets van: Wat is jouw ervaring op het MBO?
    Dan zou ik wat vragen bedenken die bij jou zelf leven en die opschrijven. Ik geef wat voorbeelden:

    1) Welke opleiding volg je op het MBO?
    2) Hoe was de overgang van Mavo/Vmbo naar het MBO?
    3) Heb je het naar je zin en heb je gevoel goed bezig te zijn?
    4) Is er een leuke sfeer in de klas en heb je vrienden?
    5) Heb je het gevoel dat de docenten je helpen?

    Dat zijn wat dingen die ik zo kan bedenken, maar jij hebt vast wel je eigen vragen. Maak er niet teveel van. Misschien zijn er lezers die op deze vragen al antwoord willen geven.
    Ik zou je topic gewoon maar bij school plaatsen. Daar hoort het thuis en het wordt heus wel gelezen. Hier bij jongensvragen gaat het meer over hoe lang je piemel is en welke kleur onderbroek je draagt. Je kan nog even wachten tot de herfstvakantie, dan kunnen de eersteklassers op het MBO je meer vertellen. Die zijn voor jou voorlopig toch het belangrijkst.

    Succes er mee!

    21 jaar
    4 jaren geleden
  • Ik ben er niet onzeker over hoor, ik zou t alleen wel fijn vinden als ik de mensen leer kennen voordat het schooljaar begint. Veder heb ik er nog geen idee van welke school ik kies.

    15 jaar
    4 jaren geleden
  • Beste TS, Of je bent erg onzeker of je wil alles heel precies weten. J20 is zo aardig geweest om een heel verhaal te schrijven over zijn ervaringen maar dat was wel HBO. Wat ze daar doen lijkt op wat ze bij de Universiteiten doen.

    Het MBO zal ongeveer zijn tussen de school waar je nu bent en dat HBO van J20. Uitgebreide introductieweken hebben ze bij het MBO volgens mij niet en studentenverenigingen zullen er ook niet zijn. Gewoon aan het begin van het schooljaar melden op school, boeken, lesroosters krijgen en tot de eerste les.
    Als je heel graag wil weten hoe het daar is, stap dan gewoon eens binnen bij de MBO school waar je waarschijnlijk naar toe gaat en laat je informeren. Ze willen je vast wel helpen, elke leerling is welkom.
    Begin van het jaar, ongeveer februari, zijn er overal open dagen. Dan kan je daar rondkijken en alles wat je weten wil vragen aan leraren en leerlingen (Docenten en studenten moet je dan zeggen).
    Je zegt dat je nog niet weet welke opleiding je wil gaan volgen. Techniek geeft hele goede vooruitzichten. Welke studierichting hangt af van je karakter. Werktuigbouw is heel concreet, je kunt het beetpakken en dingen maken. Elektrotechniek is wat abstracter, dat doe je meer met je hoofd. Dat splits na de eerste klas in Energietechniek, Elektronica (Mechatronica) en informatietechniek. Bouwkunde is ook heel leuk, dan kun je later tegen je kleinkinderen nog eens zeggen: Kijk, dat heeft opa nog gebouwd. Van al die andere opleidingen, tientallen, weet ik minder, maar er is genoeg informatie te vinden. Ik heb al eens gezegd dat jij volgens mij niet zo dom bent, dus kies een opleiding met perspectieven. Iets waarmee je doorgroeimogelijkheden hebt. Ga de uitdaging aan en misschien zit HBO er ook wel in voor jou.

    Wat ik je wel zeggen wil, het duurt nog een jaar voordat het zo ver is, dus maak je niet al te zenuwachtig. Er is nog tijd genoeg.

    21 jaar
    4 jaren geleden
  • Ik kan je wel mijn ervaringen geven van mijn HBO opleidingen hoor. Maar keep in mind dat dit wel zeer kan verschillen per opleiding, stad enzovoorts. Ik heb op twee opleidingen gezeten. Bij de eerste was er door de studievereniging (geen studentenvereniging!!) een kennismakingsweek georganiseerd waarin er allerlei activiteiten gedaan werden om de stad en de studie te leren kennen. Dit waren dingen zoals een dropping, speurtocht, kroegentocht (was geen probleem als je geen alcohol dronk hoor) en laatste weekend een kamp ergens in Nederland. Daarna op school die week gaf alleen de opleiding een korte introductie praatje en werd je in een klas ingedeeld. Bij mijn tweede (ook huidige opleiding) deden ze het anders. De week voordat school begon was er een week lang een kamp in Flevoland georganiseerd door een stichting die goede connecties had met de opleiding en locale studievereniging. Je werd hier in groepjes ingedeeld die zogenaamd je famillie zijn voor de hele week. tijdens de week waren er allerlei activiteiten zoals een soort speurtocht in het bos, kleine spelletjes met je famillie om punten te halen, wedstrijd wie het snelst een meter bier (21 bekertjes bier is dat) kon opdrinken enzovoorts. Tijdens de eerste week van school zelf gaf de studievereniging een korte presentatie om iedereen welkom te heten en werd je in een klas ingedeeld. Per klas waren twee mensen van de studievereniging die een rondleiding in de stad gaven en je wat handige tips gaven. Deze vond ik persoonlijk zeer helpen. Ik ben uiteindelijk ook lid geworden van deze studievereniging en zit zelfs in een commisie (team binnen de vereniging die een bepaalde taak heeft. Bijvoorbeeld zorgen voor promotie en design's) Hopelijk heb ik je hiermee wat vooruit kunnen helpen :)

    20 jaar
    4 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten