Skip to content
12 reacties
1138 weergaves

Zaad doneren?

Hey
In mijn omgeving ken ik een BAM (Bewust Alleenstaande Moeder) en ze heeft een kind gekregen dankzij de spermabank.
Naast de vrouw die je een pleziertje gunt krijg je trouwens een onkostenvergoeding (ik denk €25 ofzo)

Nu ben ik aan het twijfelen om ook donor te worden. Het enige minpunt is nu dat het dichtsbijzijnde punt niet zo dichtbij is.

Iemand met vragen, opmerkingen ofzo hierop?
Graag jullie idee hierover.

19 jaar
2 jaren geleden

12 Reacties

  • Wat bedoel je met een vrouw die een pleziertje doet?

    20 jaar
    2 jaren geleden
  • Je kan via websites je DNA laten onderzoeken, en dan krijg je een hele stamboom terug. Je kan ook via DNA-databanken laten uitzoeken wie je vader is, als ze hem in hun databank hebben zitten tenminste. En ja, dan kan je onderhoudsgeld eisen van je echte vader, want ouders zijn verantwoordelijk voor de opvoeding en ondersteuning van hun kinderen.

    Die technologie gaat heel snel vooruit, dus binnenkort gaan ze nog veel meer te weten kunnen komen. Bedrijven die DNA-analyses doen, proberen immers van de hele bevolking het DNA in kaart te brengen, met die onschuldig lijkende stamboom-acties. En de wetgeving wordt alsmaar krankzinniger en idioter. Daar moet je ook rekening mee houden.

    Dus zelfs als ze je vandaag nog niets zouden kunnen doen, dan wellicht binnen een paar jaar wel. Ik zou het niet doen, als ik jou was. Ik betrouw dat voor geen haar.

    21 jaar
    2 jaren geleden
  • Ik denk niet dat het zo simpel is. Ik sta helemaal achter het feit dat vrouwen op deze manier toch kinderen kunnen krijgen, maar er komt toch wel wat meer bij kijken dan gewoon je sperma doneren en geld verdienen. Ik zou me eerst even goed inlezen over wat het allemaal inhoud voor je de keuze maakt.

    20 jaar
    2 jaren geleden
  • Ts hier, ik had hier al opzoekingswerk voor gedaan. Ik woon in Belgie en zou doneren in UZ Gent. Onderstaande info vond ik terug in een boekje dat ik kon downloaden via hun website.

    - "Blijf ik anoniem als spermadonor?”
    Ja. meer nog: de Belgische wetgeving garan?deert absolute anonimiteit, zowel voor, tijdens
    als na de donatie. ook de acceptor of ontvanger
    blijft in alle gevallen onbekend. kortom: uw
    identiteit kan nooit worden achterhaald door
    ontvangers en hun nakomelingen. -

    19 jaar
    2 jaren geleden
  • @J21, "Lijkt me sowieso niet dat je op je 16e verjaardag even kunt opbellen van "Hey, ik ben ooit verwekt met gedoneerd zaad en wil m'n vader's naam weten"

    Dat kan dus wel. Vanaf je 16de kun je naam, geboortedatum en woonplaats van de vader opvragen. Het precieze adres krijg je niet en de donor is ook niet verplicht het kind te ontmoeten.

    17 jaar
    2 jaren geleden
  • J19, dan moet de rechter besloten hebben dat die man geen donor was maar de kinderen heeft verwekt bij de moeder. Dat je de biologische vader bent maakt namelijk niet uit. Voor de erfenis moet je de juridische vader zijn en een zaaddonor is dat nooit (in NL tenminste).

    Stukje van de website van een notariskantoor: " Een spermadonor is wel biologisch vader, maar wordt in juridisch opzicht niet als “verwekker” van het kind beschouwd. Een spermadonor verwekt geen kind, want verwekken veronderstelt dat er seksuele gemeenschap plaatsvindt. Er kan tegen hem dan ook geen verzoek gerechtelijke vaststelling vaderschap worden ingesteld, tenzij de spermadonor de partner van de moeder is."

    17 jaar
    2 jaren geleden
  • Zou je in het gehele recht op te weten wie je biologische vader is niet kunnen laten vastleggen op een manier dat dit prima is, maar dat als het kind contact op wilt nemen, de contactgegevens aan de donor worden gegeven met toestemming van het kind zodat deze zelf contact op kan nemen wat voor de donor op dat moment het beste uitkomt?

    Lijkt me sowieso niet dat je op je 16e verjaardag even kunt opbellen van "Hey, ik ben ooit verwekt met gedoneerd zaad en wil m'n vader's naam weten" En dat je die 5 min later inclusief adresgegevens hebt.

    21 jaar
    2 jaren geleden
  • #17. Een vriend van mij is notaris. Er zijn tot nu toe jurisprudentie van 3 gevallen waarin een donorkind een zaak met succes aanhangig heeft gemaakt bij de rechtbank. Dmv DNA onderzoek is aangetoond dat een overleden man de biologische vader was. Er moest vervolgens de legitieme portie worden uitgekeerd. Ook het feit dat op 16 jarige leeftijd jouw naam bekend kan worden kan tot vervelende situatue leiden. Dat is ook de reden dat het aantal zaaddonoren sterk is teruggelopen.

    19 jaar
    2 jaren geleden
  • En dan ontmoet je later als je 40 bent een leuke meid van 20, blijkt het je eigen dochter te zijn die met jouw gedoneerde zaad is verwekt.......just saying.

    18 jaar
    2 jaren geleden
  • @j19, wat je zegt over erfrecht klopt niet. Een donorkind kan geen aanspraak maken op de erfenis van de donor. Ook niet na een DNA test. Donorkinderen hebben inderdaad wel het recht te weten wij hun donorvader is maar als donor ben je niet verplicht die kinderen ook te ontmoeten. De donor kan later ook geen omgangsregeling eisen.

    17 jaar
    2 jaren geleden
  • Volgensmij ontgaat het jou dat je niet even voor de lol een kwakkie doneert, maar dat je ook vader wordt. Of je nou contact hebt met de persoon waar je aan doneert en het kind dat daaruit voort komt of niet, je bent nog steeds de verwekker. Daarnaast, tegenwoordig is het moeilijk om uit te sluiten dat het kind je niet zal benaderen; door middel van DNA zoals 23&me kan iedereen zijn DNA laten testen en laten matchen aan anderen in de database.

    Doe jezelf een lol en wacht een jaar of 10 met deze keuze, want volgensmij overzie je alle gevolgen van je keuze niet op dit moment

    22 jaar
    2 jaren geleden
  • Niet doen!. Als jouw donor kinderen 16 zijn kunnen ze (sinds een paar jaar) vragen wie hun donor is. Grote kans dat ze bij jouw op de stoep staan. Wellicht heb je dan zelf een partner en kinderen. Er kunnen dan ongewenste situaties ontstaan. Ook erfrechttechnische problemen kunnen ontstaan. Als bij jouw overlijden via de rechter aangetoond kan worden (DNA test) dat jij dr biologische vader bent dan kunnen ze een deel van de erfenis opeisen. Ik zou me eerst maar een goed verdiepen in deze materie.

    19 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten