Skip to content
10 reacties
1154 weergaves

auto theorie

ik ga aankomende week beginnen met autotheorie. ik krijg prive les (omdat ik dat zelf fijner vind) nu vroeg ik mij af is het lastig om in 1 keer te slagen voor je auto theorie? ik heb 5 x 2 uurtjes in de avond les. in totaal dus 10 uur theorie en daarna examen (natuurlijk ga ik thuis ook leren/oefenexamen maken.) iemand misschien tips? hoeveel autorijlessen heb je ook nodig eigenlijk? na mijn intake les heb ik al 4 lessen staan voor praktijk en elke keer van een uurtje. ik vroeg mij ook af vanaf welke les je al zelf mag schakelen, want ik had in een video gezien dat in je eerste les/lessen de rijinstructeur voor je schakelt.

gr ts

16 jaar
11 maanden geleden

10 Reacties

  • Ts hier,
    Ben afgelopen woe 13-09-23 geslaagd voor m’n theorie!
    Ben zo blij.
    Ik was zo in enthousiasme dat ik uit de examen plek rende naar m’n vader😂😂

    16 jaar
    8 maanden geleden
  • Theorie is gewoon regeltjes en borden uit je hoofd leren, iets wat je de rest van je leven zult moeten onthouden (en bijhouden). In veel gevallen is het ook een kwestie van logisch nadenken en bij de vragen goed kijken hoe de vraag gesteld wordt, en goed naar de afbeelding kijken.

    In sommige gevallen hoef je bij je eerste rijles alleen maar te sturen en doet de instructeur de rest om je vervolgens naar een (deels) afgesloten terrein of parkeerplaats te brengen om je te laten oefenen met de koppeling en het schakelen. Pas als je dat een beetje onder de knie hebt ga je de openbare weg op. Een instructeur heeft snel genoeg in de gaten of je de bediening voldoende beheerst om de openbare weg op te gaan. Het is vooral belangrijk om die bediening van de auto onder de knie te krijgen zodat je in je hoofd niet meer echt bezig bent met het bedienen van de auto maar alleen nog maar met het verkeer om je heen. Dat duurt wel even voordat je de koppeling en het schakelen en sturen bijna gedachteloos beheerst, maar als je zover bent kun je je meer concentreren op het verkeer.

    Ik heb de afgelopen jaren naar De slechtste chauffeur van Nederland gekeken en als ik zie dat daar mensen in zitten die een rijbewijs hebben maar desondanks op iedere hoek van de straat de auto laten afslaan en bij iedere schakeling naar de versnellingspook zitten te kijken, vraag je je af hoe ze ooit een examen hebben kunnen halen!

    23 jaar
    8 maanden geleden
  • Achter de meeste regels zit een logica. Je moet die logica leren "zien"en aanvoelen, vanuit het perspectief van een burgemeester die zich probeert in te dekken tegen verkeersongevallen. Vandaar dat hun goede bedoelingen soms vervallen in kommaneukerij. Maar je moet die goede bedoeling en logica wel inzien, dan kan je die regels veel makkelijker onthouden.

    Voor Vlaanderen kan je het hele verkeersreglement en alle borden ook downloaden. En dan gewoon goed studeren alsof het een moeilijk vak is op school. Het is ook een moeilijk vak. Zeg bij elk verkeersbord en elke regel met je eigen woorden waarvoor dat dient, en wat je wel of niet mag of moet.

    Het rijden zelf moet je in je vrije tijd veel oefenen op prive terrein waar geen anderen zijn (tenzij een begeleider): een stuk weide, een boswegeltje, het erf van een boerderij, oud industrie terrein, en zo. Zodat je de auto goed leert kennen en alle knopjes en pedalen vlot leert bedienen. Steek wat lange stokken of bonenstaken in de grond en leer daartussen rijden en parkeren. Dat moet je eigenlijk al blindelings kunnen voor je de openbare weg op gaat, zodat je je daarna volledig kan concentreren op het verkeer.

    En daarna een lange rit naar de Ardennen met je begeleider, en de hele dag rustig over die smalle wegen rijden, bocht na bocht, bergop en bergaf (met terugschakelen en remmen op de motor). Ik heb dat zo gedaan: dan krijg je op korte tijd echt veel meer gevoel voor de auto.

    22 jaar
    8 maanden geleden
  • Hey Ts hier,
    Jammer genoeg al 3x gezakt.
    Morgen heb ik mijn 4 de poging.

    16 jaar
    8 maanden geleden
  • hey ts hier,
    heb inmiddels mn eerste rijles en theorie les gehad. rijles ging goed en heb een 48 uur pakket genomen inclusief tussentijdse toets en praktijkexamen. met mn eerste rijles was het best lastig om de koppeling in de eerste versnelling langzaam omhoog te laten. ik liet hem elke keer op het laatste ietsje te snel. en met bochtjes maken ga ik of te vroeg of te laat beginnen met sturen.

    theorie lijkt mij zo moeilijk. ik heb vandaag mn eerste les gehad en het ging best moeizaam. iemand misschien tips hoe ik het beste kan voorbereiden op de het examen? heb het examen op 3 aug.
    ik ben zoizo van plan om het theorie boek elke week zoizo 1 keer door te nemen en misschien lastige dingen met mn ouders leren.
    ook heb ik van mijn rijschool een folder meegekregen waar ik op een website 10 uur toetsen kan maken dus dat ga ik ook doen.
    maar alle tips zijn welkom!!

    16 jaar
    11 maanden geleden
  • Ik woon in Belgie maar ook wij moeten leren autorijden ;)

    Mn theorie heb ik zonder lessen gedaan, 1 examen en geslaagd.
    Praktijk deed ik met een rijschool (20u) en in tegenstelling tot m22 zei de instructeur dat personen die nog geen ervaring hebben over het algemeen beter bijleren.
    Ik heb zelf 1 uur op een parking gereden, enkel om te starten en te vertrekken/stoppen. De rest leerde ik bij de rijschool.
    Een instructeur heeft trouwens zelf ook een pedalenset dus die kan ingrijpen wanneer nodig, dat heb je niet als je ouders je leren rijden!

    20 jaar
    11 maanden geleden
  • Mijn tips:

    Ga een paar uur in de auto zitten, lees de handleiding van voor tot achter, en zorg dat je alle knopjes blindelings weet te vinden en te bedienen. Ook en vooral de pedalen en versnellingen, in de juiste volgorde. Met de motor en contact uit.

    Leer daarna op afgesloten prive terrein starten, ontkoppelen, schakelen, gasgeven, remmen, sturen, spiegel kijken,... Vooruit, achteruit,... Allemaal stapvoets, tot je dat blindelings en vlot kan. Dat kan je makkelijk leren met iemand die al kan rijden: ouders, broers/zussen, kennis, vriend(in),...

    Hiervoor heb je geen rijschool of betaalde instructeur nodig.

    Pas daarna heeft het zin om op de openbare weg te komen met rijschool of instructeur.

    Als je op de weg komt voordat je al die dingen kan, dan zit je met je aandacht 200% bij de knopjes en pedalen, niet bij het verkeer. Dan raak je volledig overweldigd door die mechanismen. En dan ga je op de gas drukken inplaats van op de rem, en ongevallen veroorzaken. (Zelf al zien gebeuren bij beginners.) Je bent op dat moment totaal onbewust van de rest van het verkeer, een gevaar voor de anderen.

    Daarom moet je eerst je auto voldoende onder controle krijgen, zodat je daar niet meer totaal met je aandacht op zit, en zodat je je aandacht naar buiten kan richten naar de rest van het verkeer.

    Iedereen moet daardoor. Autorijden heeft een hoge leercurve, want je moet heel veel tegelijk doen, vb.: tegelijkertijd ontkoppelen, schakelen, gas geven, pinken, naar je eigen verkeerslichten kijken, naar de verkeerslichten voor de anderen kijken (om te weten of zij rood of groen hebben), in spiegel kijken, rondom kijken om te weten wat alle anderen doen en waar ze zijn, enz. En dat allemaal samen in een vloeiende beweging. Dat vraagt veel oefening en tijd.

    Eens je je rijbewijs hebt: ga met iemand die goed kan rijden in de Ardennen een hele dag rondrijden. Op een rustige dag. Zodat je snel veel ervaring opdoet, je een betere auto-beheersing krijgt, je 500m vooruit leert zien, en leert zien wat anderen van plan zijn. Maak er een mooie uitstap van. Dit hoeft niet met een instructeur, maar wel met iemand die goed kan rijden en je kan uitleggen wanneer je bergop precies moet schakelen, en hoe je bergaf op de motor moet remmen zodat je remblokken niet oververhitten en niet falen.

    En je moet van in het allerbegin alles zelf doen: zelf schakelen, zelf sturen, zelf remmen,... Ik heb nog nooit gehoord dat de instructeur dat voor je doet. Anders raak je helemaal de controle en de kluts kwijt. Daarom moet je die dingen leren voordat je op de weg komt, met kleine stapjes.

    22 jaar
    11 maanden geleden
  • Kijk om je heen wat voor idioten allemaal hun rijbewijs hebben en dan snap je dat jij het dus ook kunt halen. Laat je niet gek maken met sterke verhalen.

    20 jaar
    11 maanden geleden
  • Theorie is goed te doen hoor

    Zelf meteen schakelen hier en ja hoeveel lessen gemiddelde lam je googlen maar dat is gewoon persoonlijk

    19 jaar
    11 maanden geleden
  • Hoeveel rijlessen je nodig hebt kan je instructeur het beste inschatten, omdat dit voor iedereen anders is. Het verschilt ook per rijschool/instructeur wat en wanneer je iets leert. Ik moest tijdens mijn 1e les al gelijk zelf schakelen

    19 jaar
    11 maanden geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten