Skip to content
55 reacties
2975 weergaves

Controle

Moeten jongens ooit verplicht bij hun ballen en/of piemel controleerd worden door een dokter? Of hoeft dit niet verplicht? Ik zou het namelijk niet durven, dank.

16 jaar
12 jaren geleden

55 Reacties

  • Nee, dat is er in Nederland niet. Het enige is dat je in de 2e klas van het voortgezet onderwijs met kleren aan wordt opgemeten en gewogen. Als je een lichamelijk probleem hebt ga je naar je huisarts.Niets is verplicht. Je bent baas over je eigen lichaam. Als je 16 bent hebben ook je ouders geen zeggenschap over je lijf meer.
    Wij spreken anders dan in Vlaanderen behalve bij baby's niet over `balletjes`, maar over ballen, kloten, testikels e.d.Balletjes klinkt absurd. Als je die hebt, is er zeker iets mis en zou je het beste naar je huisarts kunnen gaan. Het woord piemel wordt wel gebruikt, maar pik, lul, taas e.d. worden zeker door jongeren vaker gebruikt.

    19 jaar
    6 jaren geleden
  • Terug over de start van de topic. Als je in Vlaanderen naar CLB moet is er een kort verplicht onderzoek van de balletjes. In Nederland is dat precies niet altijd?

    17 jaar
    6 jaren geleden
  • @ Vlaamse jongen 13 Je hebt kennelijk totaal niet begrepen waar dit over gaat. Los hiervan: Voor niets gaat de zon op. Ook die "gratis"dokters van jou moeten gewoon betaald worden. Dat gaat via de belasting die je ouders moeten betalen.

    14 jaar
    6 jaren geleden
  • Bij ons(in Vlaanderen) is een bezoek aan de schoolarts volledig gratis. Wat er gedaan wordt kun je lezen in bovenstaande reacties van Vlaamingen. Niets vervelends aan en aan iedereen die eraan wil ontkomen: doe toch niet zo dom, liever voorkomen dan genezen!

    13 jaar
    6 jaren geleden
  • Ik zou zo'n steekproef weigeren. Ik wil zelf iets aan zo'n onderzoek hebben en me niet laten betasten voor statistieken waar ik zelf niets aan heb.

    14 jaar
    6 jaren geleden
  • Jongen14. Die grootscheepse onderzoeken kosten handenvol geld en ze zijn veel te oppervlakkig om echt resultaat te hebben. Ze zorgen voor veel stress bij de leerlingen al is dat nergens voor nodig. Ze dienen hoofdzakelijk voor de statistieken. Steekproeven (bijvoorbeeld enkele scholen per provincie) zijn net zo nuttig en bovendien minder belastend voor scholen en leerlingen. Aan de hand van steekproeven kan je statistisch perfect extrapoleren hoe het landelijke resultaat zou zijn.

    21 jaar
    6 jaren geleden
  • Jongen 21 Wat een goed bedachte vergelijking met de sleepnet methode. Ik begrijp nu precies hoe het kan dat er zoveel meningen over het nut van die onderzoeken zijn.
    Kan je uitleggen wat het nut van die steekproeven is ? Moet afhankelijk van de uitkomst daarvan, toch weer iedereen naar dat onderzoek ?

    14 jaar
    6 jaren geleden
  • Die verplichte onderzoeken van een bepaalde groep zijn altijd weggegooid geld. Het is de zgn. sleepnetmethode. Je vist de hele kust af van Den Helder tot Vlissingen en je vangt drie zieke garnalen en dan roep je : zie je nou wel, het was de moeite waard! Die schoolonderzoeken moeten steekproefsgewijs. Gebruik de vrijgekomen budgetten om mensen te helpen die acute medische hulp nodig hebben en nu nog overlijden omdat de wachtlijst te lang voor ze was.

    21 jaar
    6 jaren geleden
  • @ jongen 15 met het voorhuid probleem. In Nederland ga je in de 2e klas van het voortgezet onderwijs op je eigen school naar de dokter of verpleegkundige. Je houdt je kleren gewoon aan. Je wordt gewogen en je lengte wordt opgemeten. Verder beantwoord je wat vragen over je vrijetijdsbesteding en of je je goed voelt. Ook wordt er over veilige seks verteld.
    Je zou wel kunnen praten over je te nauwe voorhuid, maar dan word je naar je huisarts verwezen. . Ga daar dus gewoon uit je zelf heen.

    19 jaar
    6 jaren geleden
  • @ jongen 19 Wat denigrerend en uit de hoogte deze bijdrage aan de discussie. Vooral wat je vindt van die domme scholieren met domme ouders.!

    Schoolartsen met hun goedbetaalde baantje zullen het zeker met je eens zijn !

    21 jaar
    6 jaren geleden
  • een schoolarts ziet er nog meer en is gespecialiseerd in deze leeftijds groep.

    23 jaar
    6 jaren geleden
  • J15 ga gewoon naar je eigen huisarts die ziet genoeg piemels voorbij komen, niets om voor je te schamen

    12 jaar
    6 jaren geleden
  • Ik ben het eens met j19

    12 jaar
    6 jaren geleden
  • Helemaal eens met @17 en @21 Besteed het geld niet aan gezonde scholieren, maar aan de zorg voor ouderen !

    18 jaar
    6 jaren geleden
  • Er wordt geld "verspild" aan het onderzoeken van kerngezonde (?) scholieren omdat voorkomen nog altijd beter is dan genezen. Beetje populistisch dit commentaar, sorry. Voor zieke en doodzieke mensen gelden heel andere regels en jeugdgezondheidszorg heeft niets te maken van mismanagement in de gezondheidssector. Helaas zijn niet alle ouders even goed in staat op hun kinderen op tijd naar de dokter te sturen als er iets verkeerd dreigt te gaan (armoede, onwetendheid, laksheid enz.). Helaas hebben niet alle kinderen een even goede relatie met hun ouders waardoor ze dingen niet tegen hen durven zeggen, maar wel tegen de dokter. Tuurlijk is de meerderheid in Nederland gezond en dat moet zo blijven. Daar zijn die onderzoeken nou juist voor.

    19 jaar
    6 jaren geleden
  • Op welke leeftijd wordt je eigenlijk opgeroepen om een check uit te laten voeren zonder kleding aan..? Ik heb namelijk een te nauwe voorhuid en dat wil ik niet zelf melden en ik heb liever dat dat dan op zo'n check 'opgemerkt' wordt.

    15 jaar
    6 jaren geleden
  • Die controles stellen niet veel voor. Mijn vader is nog gekeurd voor de dienstplicht. Volgens hem werd je daar echt als een nummer behandeld. Bloot met andere jongens in rijen staan wachten, rare vragen over seks , tegelijkertijd in een bierpul pissen enz. Als je niet vlug genoeg was of iets niet begreep werd er tegen je geschreeuwd. Ik denk niet dat wij dat nu nog zouden accepteren.

    20 jaar
    6 jaren geleden
  • In de VS ga je niet naar een dokter op school , maar je moet een verklaring van je eigen dokter inleveren waarin staat dat je onderzocht bent. Dat is nodig omdat de school anders aansprakelijk kan worden gesteld als je daar iets overkomt. Dat kan om miljoenen bedragen gaan. Er wordt veel aan sport gedaan op scholen. Ook daarvoor heb je weer een verklaring over je gezondheid van je huisarts nodig.
    Je huisarts ken je natuurlijk waardoor het allemaal niet zo'n probleem is waarover ik op dit forum gelezen heb

    22 jaar
    6 jaren geleden
  • Daar heb je een stevig punt, jongen23. Waarom zoveel geld verspillen aan het onderzoeken van kerngezonde scholieren wanneer ze zelfs voor zieke en doodzieke mensen de wachtlijsten niet weggewerkt krijgen? Typisch geval van mismanagement in de gezondheidssector.

    21 jaar
    6 jaren geleden
  • Ik heb gwn een pesthekel aan wat jullie zo mooi controle noemen. Volgens mij heb je er niets aan. Voor die dokters is het wel een makkelijk baantje. Alleen werken onder schooltijd en lekker lange vakanties.
    Je hebt als afwisseling jongen of meisje en verwijst naar een ander als je een afwijking vindt.Eigenlijk stom werk na zo´n lange en dure studie medicijnen.
    Ikzelf doe wat ik kan om niet naar zo´n keuring te gaan.

    17 jaar
    6 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten