Skip to content
3 reacties
880 weergaves

Niet kunnen slapen

Ik moet dit verhaal al heel lang kwijt... Ik werkte een paar keer in de week op een boerderij. Daar werkt ook nog iemand anders van 23. In het begin konden we gewoon best goed met elkaar opschieten en we konden goed met elkaar lachen maar toen liep het een beetje uit de hand. Afentoe stoeiden we met elkaar maar toen merkte ik dus dat hij me aanraakte op bepaalde plekken, ik dacht er toen nog niet zoveel bij. Op een gegeven moment was het zo dat hij opmerkingen (over mijn lichaam) begon te maken. Ik vond dat nog niet zo erg want ik dacht dat het eerder voor de grap was. Omdat het in die periode winter was werd het al heel snel donker dit betekende dus ook dat iedereen die daar kwam ook weg was in de avond. Dus wij waren daar wat vaker alleen in de avond. Op een van die avonden waren voor de grap een beetje aan het kibbelen en elkaar aan het duwen enz. Toen pakte hij me vast en begon me te schuren op dat moment deed ik niet veel want ik was nogal geschokt. Ook ging hij met zijn handen onder mijn shirt, ook weer deed ik niks. Toen ik thuis kwam besefte ik pas dat wat er was gebeurt niet kon. Ik heb toen ook besloten te stoppen met werken want ik was bang dat dit verder zou gaan dan alleen maar aanraken. Nu is dit voorval denk ik al een maand of 5 terug. Maar ik voel me nog steeds klote. 'S avonds als ik probeer te slapen denk ik steeds weer dat ik er iets van had moeten zeggen. Ik weet ook niet of ik dit aanranding kan noemen, maar sinds dat allemaal is gebeurt kan ik nog steeds niet goed slapen, en blijf ik mezelf verwijten dat ik wat had moeten zeggen. Ook heb ik dit aan niemand verteld omdat ik me er heel erg voor schaam. Heeft iemand misschien tips hoe ik dit beste kan verwerken en vergeten?

15 jaar
8 jaren geleden

3 Reacties

  • Hij heeft jou betast zonder je het wou dan is het echt wel aanranding.
    Je kan er aangifte van doen maar helaas zal hij het natuurlijk ontkennen maar je moet wel je verhaal gaan vertellen aan iemand die je goed kan vertrouwen zoals een arts of een mentor van school.
    Ook opschrijven en zelf gaan lezen wat je hebt opgeschreven gaat je helpen om het te verwerken.
    Denk nu niet van laat maar zitten anders ga jij jezelf de schuld geven en dat is niet wat er moet gebeuren.

    15 jaar
    8 jaren geleden
  • Je moet jezelf sowieso niks kwalijk nemen! Het is logisch dat je zo gaat redeneren, maar jij hebt niets verkeerd gedaan. Als je schrikt weet je vaak even niet wat je moet doen, dat is een hele normale reactie. Belangrijkste is dat je niet bent teruggegaan naar een situatie waar je je niet okay bij voelt. Dus eigenlijk heb je heel goed gereageerd.

    Ik wil niet hysterisch in all-caps losgaan op die jongen, ook al had hij dit natuurlijk niet mogen doen. Nog afgezien van het leeftijdsverschil en de legale consequenties daarvan had hij alert moeten zijn op jouw gevoelens i.p.v. aan zijn eigen opwinding toe te geven. Ik ben er niet bij geweest, dus dat oordeel is aan jou.

    Hoe je ermee om 'moet' gaan: ten eerste jezelf vergeven, en ophouden met je te schamen voor iets waarvoor je je niet hoeft te schamen. Vergeef jezelf, en - hoe banaal het ook klinkt - geef het een plekje. Maak het ook niet groter dan het is, want daar heb je alleen jezelf maar mee. Wat er gebeurd is is zo erg als je het toestaat te worden. Ik heb ook diverse dingen meegemaakt toen ik nog iets jonger was, van heftig tot 'niet echt netjes'. Wat in de laatste categorie valt heb ik inwendig gearchiveerd onder levenservaring. Daar zit ik ook niet meer mee, omdat IK besloten heb dat het niet erg was. Dat was mijn keuze, en van niemand anders. Er zijn ook dingen die zo erg zijn dat ze echt onvergeeflijk zijn, maar dat lijkt me hier niet van toepassing - corrigeer me rustig als ik het mis heb, want dat is jouw beslissing en die van niemand anders. Maar snap je wat ik bedoel? De erge dingen blijf je met je meedragen, de rest kun je t.z.t. je schouders over ophalen. Ik hoop dat jij dat strakjes ook kunt.

    Of je iets tegen die jongen wilt ondernemen is ook aan jou. Als hij echt een klootzak is die botweg zijn zin heeft doorgedrukt kun je aangifte doen. Was het een 'inschattingsfout' van een verder niet verkeerde jongen dan zou ik het persoonlijk ook hier niet groter maken dan het is. Het traject waar je dan ingaat (politie, justitie, rechtszaak, media) zal voor jou ook zeker niet makkelijk zijn. Het doet een hoop stof opwaaien, je krijgt misschien ongewenste publiciteit, en succes is niet gegarandeerd. Zoiets kan ook jaren voortslepen. Ik wil je niks tegen praten, in tegendeel. Maar laat je ook zeker niet gek maken door mensen die gelijk om wraak schreeuwen en bij wijze van al met de hooivorken klaar staan. Daarvan ga jij je niet beter voelen.

    Ik denk dat je de volgende afweging zou moeten maken:

    Was hij agressief/dwingend tegenover jou?
    Is hij mogelijk een gevaar voor anderen?

    Is het antwoord 2 x "ja" dan kun je denk ik beter aangifte doen. Was het een uit de hand gelopen stoeipartij dan zou ik het persoonlijk laten rusten en zo snel mogelijk je leven weer oppakken. Niet voor hem, maar voor jezelf.

    Praten kan vaak helpen. Misschien helpt het al dat je het hier opgeschreven hebt, dat zou fijn zijn. Als je behoefte hebt aan een echt gesprek, face 2 face, zoek dan iemand op die je a vertrouwt en b ruimdenkend en stabiel is. Het láátste wat je wilt is iemand die gelijk helemaal de stress in schiet. Die maakt je eerder overstuur dan dat het helpt. Er zijn professionals, maar soms is een vertrouwd gezicht uit je eigen omgeving prettiger. Je 'moet' natuurlijk niks, ook hier is het maar net hoe jij er mee omgaat. Als je het zelf ook zo kunt verwerken is een gesprek misschien overbodig of zelfs extra vervelend. Als het door je hoofd blijft spoken zou ik met iemand gaan praten.

    HTH

    21 jaar
    8 jaren geleden
  • Hey, aanranding is het denk ik niet. Hij wist niet dat je het niet fijn vond dus hoe kon hij stoppen? Maar toch mag dit niet met een meisje van 15 en een jongen van 23. Maar misschien dacht hij dat jij het goed vond? Praat er over.

    20 jaar
    8 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten