Skip to content
12 reacties
1900 weergaves

beste vriend heeft iemand verkracht. Wat moet ik doen?

Ik noem de "beste vriend" in verhaal even H. Het slachtoffer V. Ik en H zijn sinds ongeveer 4-5 jaar beste vrienden en spraken elkaar dagelijks omdat we dezelfde hobbies en interesses hebben. Ik en H zitten in dezelfde vriendengroep. V zit ook bij mij en H in een andere vriendengroep die meer online is. Dit is gebeurd in een kleine kring tussen enkele vrienden die met elkaar gingen afspreken bij iemnd thuis, hier waren H en V bij. Ik was hier zelf toen die dag niet bij maar heb het gebeuren achteraf gehoord van V (en via screenshots waarin het is toegegeven door H ). Ik weet helaas niet het gehele verhaal wat er die gebeurd is omdat het door iedereen om V heen zo geheim wordt gehouden, maar H stond al beetje bekend in de vriendengroep dat hij wel vaker meiden (binnen vriendenkring of waar we veel mee omgingen) via social media benaderd op een sexuele/flirterige manier als hij aangeschoten of eenzaam was. Via V kreeg ik te horen dat H die dag ditzelfde soort berichten ook naar haar had gestuurd. (samen willen douchen, aan haar zitten etc). Uiteindelijk heeft H V verkracht en zag ze pas de ochtend erna (blauwe) plekken ervan omdat iedereen die dag alcohol op had. Binnen de vriendengroep weten we dat het om verkrachting gaat omdat H dit zelf ook heeft toegegeven tegen V. Naja TLDR: Ik weet dus totaal niet wat ik hiermee moet doen. Sinds dat ik hiervan weet heb ik het contact met H al tot het minimale gezet door geen contact meer met hem op te nemen en van mijn social media te verwijderen, maar wel te reageren in groepchats omdat ik niet weet wie er binnen die chat ervan weet en ik me niet de persoon voel om dat te openbaren. Maar tegelijkertijd doen de mensen die ervan weten in die chat alsof er niks aan de hand is. Het voelt voor mij echt alsof ik mijn beste vriend verloren heb maar tegelijkertijd schaam ik me echt kapot voor wat hij gedaan heeft. Diep in mn hart voelt het zo verkeerd om nog uberhaupt enige vorm van contact te hebben, maar tegelijkertijd baal ik er zo extreem van dat dit alles gebeurd is en ik hem niet meer normaal kan aankijken zonder te denken aan wat hij gedaan heeft. Iemand advies voor mij?   Moderator Ik zou even op deze website kijken en met deze organisatie bellen en vragen om advies. www.verbreekdestilte.nl

23 jaar
2 jaren geleden

12 Reacties

  • @TS Het is inderdaad ook niet aan jou om er wat mee te doen. Ik weet niet hoe close jij bent met V. Je zou eventueel aan V kunnen laten weten dat je er voor haar bent als ze het nodig heeft. Maar verder valt er weinig te doen aangezien jij geen getuigen bent geweest.

    Daarnaast weet ik niet of jij perse H zou moeten dumpen. Uit jouw tekst klinkt het alsof jij dat graag wilt en dat is begrijpelijk en moet je dan ook vooral doen maar voel je niet verplicht. Het feit dat H zo'n grote fout heeft gemaakt is onacceptabel maar het is niet aan jou om hem te straffen door jullie vriendschap af te nemen. Dus als jij er voor kiest hem niet meer te willen spreken moet je dat doen omdat jij geen interesse meer hebt in contact en niet uit een schuld gevoel. En als jij hem niet persoonlijk wilt spreken maar wel oke bent om hem te zien in een groep is dat prima. Zijn straf krijgt hij wel door de aangifte. En mocht hij oprecht hulp zoeken kan hij waarschijnlijk wel een vriend gebruiken die hem steunt in dit proces. Het lijkt mij super zwaar proces om dit professioneel te laten verhelpen. En kan mij zo voorstellen dat hij dan graag nog wat vrienden heeft die hem hier doorheen kunnen helpen. Maar ook dit moet je alleen doen als het goed voelt.

    Ik ken H niet maar kan mij voorstellen dat buiten deze verschrikkelijke fout die hij gemaakt heeft ook wel wat positieve eigenschappen heeft. En ik zou je toch willen aanraden om je niet blind te staren op deze grote fout. Al helemaal als hij spijt betuigd.

    Maar uiteindelijk is het belangrijkste dat je moet doen wat voor jou goed voelt. Niet omdat iemand jou een schuld gevoel aanpraat maar omdat jij zelf oke voelt met de keuzes die je maakt.

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Vind dat je er correct mee omgaat, raar dat de anderen niet een nieuwe app groep willen zeg

    19 jaar
    2 jaren geleden
  • Hi TS hier! Duurde helaas wat langer vanwege werk voordat ik kon reageren. M19: Hij beweerd al hulp te zoeken laaste keer dat ik hem sprak voordat ik het contact verbroken had. Ik heb het met enkelen gehad over een nieuwe whatsapp groep maken, maar dat wilden de anderen niet. J16: Ik kan begrijpen dat het inderdaad wat warrig overkomt. Het is niet dat V er geheimzinnig over doet, maar de mensen om haar heen wel. V is er zelf open over. Naar diegene toegaan om verhaal te krijgen had geen zin want toen ik er vorige keer naar vroeg, draaide hij er omheen door het te benoemen onder "sexueel overschrijdend gedrag". J19: Wat ik heb begrepen is dat V en H geen enkel contact meer hebben sinds het gebeuren. Los van 1 chatbericht vanuit H waarin hij spijt toonde. "Heeft zij aangifte gedaan of overweegt ze dit, heeft ze de verkrachter aangesproken op zijn gedrag of durft de dat niet." Ze zegt aangifte gedaan te hebben ja. "Heeft ze genoten van dit alles of wil ze de verkrachter een hak zetten, ik weet het niet, jij weet het niet, dus laat dit in eerste instantie aan die twee over." geen idee. Dat weet ik helaas niet. "Heb je H al gesproken, zijn weergave van het verhaal, klopt het en is het verifieerbaar." Gebasseerd om het screenshot uit een gesprek tussen die twee die ik zag, zie ik het als verifieerbaar. Maar het is lastig te zeggen. J20: Daar ben ik het zeker mee eens ja. Het is nog steeds lastig om te achterhalen wat er letterlijk gebeurd is. Los van dat ik hier om advies wilde vragen en het contact gestopt met H, heb ik er verder ook niks aners mee gedaan. het voelt zowiezo niet aan mij om er verder iets mee te doen zoals delen aan anderen enzo.

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • vergat nog een stukje op J19's antwoord: "De hoofdvraag is, hoe staan de “verkrachter H” en “verkrachte V” tegenover elkaar. Als jij er niet bij bent geweest, met “vage” verhalen van iedereen meent hier iets mee te moeten doen, dan wijs ik dit af." Voor dit gebeurde waren ze goede vrienden en spraken ook vaak af met elkaar en anderen.

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Beste TS, het gaat om een zeer serieuze kwestie en wij reageerders zouden graag horen wat nu de stand van zaken is en hoe jij er nu in staat?

    19 jaar
    2 jaren geleden
  • Voor wij moet natuurlijk ik staan (ben de koning niet)!

    19 jaar
    2 jaren geleden
  • Ik zou hier inderdaad buiten blijven en niets doen. Je weet het fijne er niet van, en V verteld je blijkbaar ook niet het hele verhaal als er zo geheimzinnig over gedaan wordt. Voor het zelfse geld is het gewoon een dronken wilde sexpartij geweest met instemming van beide, waar V spijt van heeft nu ze weer nuchter is. Als je hier iets mee gaat doen kan je H voor de rest van zijn leven beschadigen terwijl er mogelijk niets aan de hand is

    20 jaar
    2 jaren geleden
  • De hoofdvraag is, hoe staan de “verkrachter H” en “verkrachte V” tegenover elkaar. Als jij er niet bij bent geweest, met “vage” verhalen van iedereen meent hier iets mee te moeten doen, dan wijs ik dit af.

    Ja het is een van de vrienden in de vriendengroep, maar ook het meisje zit in die groep. Heeft zij aangifte gedaan of overweegt ze dit, heeft ze de verkrachter aangesproken op zijn gedrag of durft de dat niet. Heeft ze genoten van dit alles of wil ze de verkrachter een hak zetten, ik weet het niet, jij weet het niet, dus laat dit in eerste instantie aan die twee over.

    Heb je H al gesproken, zijn weergave van het verhaal, klopt het en is het verifieerbaar. Ga hier voorzichtig mee om, je zou meer schade kunnen berokkenen door eigenhandig hier rechtertje te gaan spelen. Succes

    19 jaar
    2 jaren geleden
  • @23 sorry ik vind het een beetje een warrig verhaal. Je bent er zelf niet eens bijgeweest. En v doet er geheimzinnig over maar ze heeft wel screenshots laten zien? Zo geheimzinnig is t dan toch niet.

    Maar goed als t verhaal echt is dan zou ik gewoon naar die vriend gaan en vragen wat er is gebeurd.

    16 jaar
    2 jaren geleden
  • Een nieuwe WhatsApp groep oprichten met een vertrouwd deel van de vrienden en uit die ander stappen. H een enkel bericht sturen dat hij professionele hulp moet zoeken zodat hij niet nogmaals een wandaad begaat en dan blokkeren. Niet voor de goede vrede en hoofd half afwenden, het behouden van zelfs minimale indirecte comtact is schofterig naar het slachtoffer. Dat hij er nog bij zit is bizar.

    19 jaar
    2 jaren geleden
  • Hi J16. Ik "weet" dat dit verhaal echt is omdat het door meerdere personen waaronder H zelf is bevestigd, tot zekere hoogte tenminste omdat mensen er nog steeds zo geheim over doen.

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Hoe weet je nou daadwerkelijk of dit verhaal echt is?

    16 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten