Skip to content
3 reacties
947 weergaves

idee dat mijn zus wordt voorgetrokken

Beste lezers, Zowel ik als mijn zus studeren en wonen thuis. Mijn zus is twee jaar ouder en we zijn dus beide volwassen. Soms heb ik het echter het idee dat mijn ouders mijn zus anders behandelen en dat vindt ik erg vervelend. Het gaat om verschillende dingen. We hebben thuis allemaal een druk leven en mijn ouders verwachten dat wij ook in het huishouden helpen. Dat is vrij normaal! Zelf probeer ik wanneer ik thuis ben altijd even te kijken wat er gedaan moet worden en iets daarvan te doen. Daarnaast vragen mijn ouders regelmatig om iets te doen. Ze vragen dit echter (bijna) alleen aan mij. Aan mijn zus vragen ze zo goed als nooit om te helpen, terwijl zij uit zich zelf ook niet iets doet in het huishouden. Het gekke is dan ook dat mijn ouders tegen mij weleens klagen dat ik wel eens wat meer mag helpen. Ook lijkt het vaak of er voor mijn zus andere regels gelden. Mijn ouders houden niet van troep en spreken ons er op aan als we ergens iets laten rondslingeren. Dat vindt ik niet zo erg, maar het valt me wel op dat ook dit alleen bij mij gebeurd. Mijn zus kan dagelijks de hele tafel bedekken met haar spullen of haar was op de grond laten liggen en er wordt nooit iets van gezegd. Ook worden mijn ouders vaak geiriteerd wanneer ik lang aan het bellen ben met vrienden die ik door corona niet meer zie, maar kan mijn zus de hele dag (zelf tijdens het eten) met haar telefoon rondlopen om met allerlei mensen te appen. Wanneer ik ziek ben kunnen mijn ouders redelijk achter me aan zitten dat ik toch gewoon dingen moet doen en gaan ze er eigenlijk van uit dat ik nog steeds even iets in het huishouden doe,aan mijn studie werk en 's avonds mee eet. Mijn zus kan dan zonder problemen een dag lang op de bank liggen. Het is niet zo dat ik het niet eens ben met mijn ouders. Ik snap best dat thuiswonen ook inhoud me aan hun aanpassen, maar ik vind het wel vervelend dat hun regels alleen voor mij lijken te gelden. Wat vinden jullie? Wordt mijn zus voorgetrokken? Of is dit normaal omdat zij iets ouder is? En hoe kan ik dit oplossen? M

18 jaar
4 jaren geleden

3 Reacties

  • Wat ik in mijn vorige reactie al zei dat ik de indruk heb dat ik vroeg naar bed moet omdat het voor mijn zusje bedtijd is weet ik nu zeker dat dit zo is. Ondanks dat het vakantie is moeten wij allebei om 11 uur naar bed 's-avonds. Ik hoorde het mijn moeder in een telefoongesprek zeggen. Nu is het op zich niet zo heel vroeg maar het stoort me wel.

    19 jaar
    4 jaren geleden
  • Het is een heel herkenbaar verhaal voor mij. Ik ervaar het thuis ook zo, alleen is het zo dat het mijn zus een zusje is dus jonger dan ik, ruim 2 jaar. Ik neem aan dat je ook een jongen bent. Dan ligt het wellicht aan dat feit, dat wij jongens zijn. Ik krijg dan meestal te horen dat ik de oudste ben en het goede voorbeeld moet geven, dat heb jij dan weer niet als jongere. Ik kreeg en krijg voor mijn gevoel altijd straf voor iets verkeerds, bij ruzie met elkaar bijvoorbeeld, maar dan was zij vaak de aanstichtster. Nooit hoeft zij vroeger naar bed als ik want dan zet ze haar grote mond wel op tegen mijn ouders. Wel andersom,. Ik heb al zo vaak vroeger naar bed gemoeten dan zij. Ik snap best wel dat mijn ouders in principe voor ons allebei streng zijn, wat discipline kan geen kwaad maar het is niet eerlijk verdeeld. We moeten doordeweeks allebei om 10 uur naar bed,, een tijd waarvan ik de indruk heb dat die tijd eigenlijk voor mijn zusje bedoeld is gezien haar leeftijd, maar wat ik al zei, ik moet gelijk met haar. Je vraagt hoe je dit kan oplossen. Zolang je thuis woont is het vrees ik niet op te lossen want ik krijg ook niets voor elkaar. Het is het lot van zoon zijn denk ik. Uit huis gaan is wellicht de enige oplossing maar dat zie ik voor mezelf nog niet zo zitten.

    19 jaar
    4 jaren geleden
  • Wat jij beschrijft klinkt nogal oneerlijk, ja. Denk je dat je er met je ouders over zou kunnen praten hoe jij dit ervaart?

    21 jaar
    4 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten