Skip to content
1 reacties
636 weergaves

Paniekaanvallen

Heyhey,     Ik heb een angststoornis met paniekaanvallen en hiervoor loop ik ook bij een psycholoog. Wanneer ik een heftige paniekaanval heb, heb ik altijd een sterk gevoel van depersonalisatie/derealisatie (dat is het gevoel dat de wereld en jezelf niet echt zijn, het lijkt alsof het een soort film is en alles lijkt plat en mijn handen enzo voelen gek en lijken niet bij mij te horen). Ook heb ik het gevoel alsof de wereld op een of andere manier "kantelt" en krijg ik het heel warm en ga ik zweten.   Ik heb ontdekt dat door eten de spanning afneemt, en ik dan weer redelijk snel uit de paniekaanval kom, of er überhaupt niet in kom. Dit eten is echter een beejte doorgeslagen en ik ben veel aangekomen. Daarom wil ik er op een gezondere manier mee om gaan, maar dat vind ik heel erg moeilijk. De tips van mijn psycholoog, afleiding zoeken en gerustellende gedachtes oproepen, lijken niet heel erg te helpen.     Daarom vroeg ik me af of hier meer meiden zijn met paniekaanvallen, en of jullie tips hebben hiermee om te gaan. Ook ben ik benieuwd hoe jullie een paniekaanval ervaren!     Liefs,

19 jaar
4 jaren geleden

1 Reacties

  • Dat lijkt me heftig om te hebben. Ik heb zelf niet echt ervaring met paniekaanvallen, maar wel met angstproblemen (een dwangstoornis om precies te zijn), dus de tip van je psycholoog om geruststellende gedachten op te roepen herken ik wel uit mijn eigen behandeling. Het lastige van die tip is dat het heel gemakkelijk kan zijn om als het ware 'in discussie te gaan' met je angst, waardoor je die onbedoeld juist meer aandacht geeft en zo in stand houdt - ik weet niet of je daar iets van herkent? In zo'n discussie reageer je eigenlijk de hele tijd op de angsten die je hoofd aandraagt. Een betere manier om geruststellende gedachten te gebruiken kan juist zijn om niet te reageren, maar te proberen meer 'boven' je angsten te staan en een soort 'overzicht' te krijgen over je gedachten: 'Wat gebeurt er eigenlijk in mijn hoofd?' 'Welke aannames liggen stiekem aan de basis van mijn angsten, en hoe realistisch zijn die?'

    Nu hebben paniekaanvallen natuurlijk ook een belangrijke lichamelijke kant, en daar heb ik zelf weinig ervaring mee. Maar ik raad je aan om er vooral eens met je psycholoog over te praten dat de tips die je hebt gekregen niet goed lijken te werken en dat je niet goed weet wat je dan zou moeten doen: die kan je dan hopelijk verder helpen.

    Veel sterkte, TS! Ik meld me aan voor dit topic, dus laat het me weten als ik nog iets voor je kan doen.

    20 jaar
    4 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten