Skip to content
17 reacties
1194 weergaves

Kortademig door corona?

Ik heb in november en januari corona gehad en ben daar best ziek van geweest. De eerste keer moest ik 24 uur naar het ziekenhuis omdat ik te weinig zuurstof had. In het ziekenhuis werd ik geworden En de arts daar zei toen dat ik een verhoogd risico had op complicaties omdat ik vrij zwaar was.
Nou heb ik steeds vaker dat ik wat kortademig ben als ik wat doe, bijvoorbeeld bij trappen lopen, gym op school, tegen harde wind in fietsen enz.
Zou dit long covid kunnen zijn of ? Ik ben ook steeds moe dus ik dacht misschien hoort dat erbij.

Heeft iemand ook deze ervaring? Hoe snel ging dat weg en wat heb je er aan gedaan,?

17 jaar
2 jaren geleden

17 Reacties

  • @m21

    Het meest logische is mijn gewicht zeggen ze nu tegen me. Mn bmi is met 41,2 natuurlijk niet echt helpend.
    Ik loop hier in de buurt steeds met een sociotherapeut na de lunch een rondje en dat zijn we aan het uitbreiden maar de echte hulp die ik zou krijgen komt even lastig op gang.
    We lopen gemiddeld tussen de 700 en 800 meter in 12 minuten. Mn hartslag zit dan rond de 145 na 4 minuten en het laatste stukje proberen we wat sneller te lopen en dan gaat hij richting de 160.
    Ik kan helaas geen screenshot plaatsen. Dit is iets onder de 4 km per uur. Eens kijken wat het over een maand is.

    17 jaar
    1 jaar geleden
  • Hoe gaat het met deze klachten? Weet je al of het door je gewicht komt of door corona

    21 jaar
    1 jaar geleden
  • Bedankt voor je tip over dat alvast vertellen.

    Je zegt iedereen ziet dat je te dik bent maar ik heb het idee dat ik dat redelijk kan verbloemen net mn kleding. Of je een skinny jeans met strak truitje aan hebt waarin je vetrollen te tellen zijn of iets wat wat beter zit.
    Ik heb net wel besloten morgen te zeggen dat ik toch wel naar de schoolarts wil. Wie weet zeggen ze niks en maak ik me druk om niks en kan ik proberen sporten weer op te pakken. Dan kan ik ook zien of ik het minder snel benauwd krijg

    17 jaar
    2 jaren geleden
  • Long covid moet je volgens mij niet willen hebben. Het enige ‘voordeel’ dat jij ervan zou kunnen hebben is dat het een mooi excuus is om je achter te verschuilen qua conditie, want dan kun (en hoef) je er niets aan te doen. Maar daar schiet je niks mee op, want dan kom je (voorlopig) dus niet van die klachten af. Het is dus een beetje zoeken naar wat je wil. Wil je er iets voor proberen te doen, of vind je het, als het een medische oorzaak zoals long covid heeft, wel best zo? Daar moet je voor jezelf echt goed over nadenken. Dat je dikker bent zien mensen gezien het gewicht wat je hebt gedeeld toch wel en als ze daarover een oordeel willen hebben dan hebben ze dat al, long covid of niet, maar daar moet je je niks van proberen aan te trekken, je bent immers mooi zoals je bent. Hopelijk weet jij bovendien wel beter. Dat er allerlei omstandigheden zijn waardoor je bent aangekomen en dat het niet domweg komt door de hele dag patat eten. Nogmaals ik snap het hoor dat het een hele stap is om naar de dokter te gaan, maar als je dingen wil uitsluiten ontkom je er niet aan en als je dat niet wil dan kun je zelf uittesten of je je conditie weer een beetje kunt opbouwen, rustig aan en stap voor stap. Als je dat niet kunt of wil opbrengen en je de stap naar de dokter ook niet ziet zitten dan blijft het voorlopig zoals het is. En ja, dan kun je ook een prima leven hebben, alleen zit je wel steeds vaker in het ov dan op de fiets en heb je gewoon meer kans op medische problemen.

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Iedereen ziet sowieso toch dat je dik bent?

    Als je daar dan wel aan zou werken, en wel naar een dietist gaan, dan gaan de mensen je niet uitlachen, nee, ze gaan dat juist waarderen en trots op je zijn, denk ik?

    Bedenk, dietisten krijgen *altijd* mensen over de vloer die ofwel te dik zijn, ofwel gezondheids- of spijsverteringsproblemen hebben. Anders gaat toch niemand daar naartoe? Dus daarvoor moet je het niet laten.

    Oefen misschien thuis in je kamer eerst eens met tegen de spiegel te spreken over je problemen? Of leg je probleem uit aan je oude teddybeer en poppen, zodat je gewend raakt aan erover spreken tegen een publiek. Zo geraak je misschien door die mentale blokkade heen?

    Ik ken veel studenten die dat ook doen om hun presentaties in te oefenen, dat helpt goed.

    21 jaar
    2 jaren geleden
  • Dank weer voor je reactie. Zie dat ik gister even een X was ipv een meisje. Oeps.
    Het is gewoon dubbel, misschien heb ik bij wijze van spreken nog liever long covid dan dat het mn eigen schuld is omdat ik me dik heb gegeten.
    Alleen die stap om naar de dokter te gaan... Long covid wil je ook niet hebben want ook daar zijn allemaal vooroordelen over.

    17 jaar
    2 jaren geleden
  • Longcovid is natuurlijk nooit helemaal uit te sluiten als je 2x, waaronder 1x best heftig, corona hebt gehad maar de kans daarop is wel kleiner als je ervaring van eerst minder klachten, tegelijk wel verder aankomen en minder bewegen en dan kortademiger worden klopt. Ik kan me je worsteling wel voorstellen hoor, je moet iets heel persoonlijks delen en vervolgens gaan ze je ook met de gevolgen confronteren en moet je van alles doen wat misschien eerst wel niet lukt. Erg ver buiten je comfortzone. Maar aan de andere kant, wat heb je eigenlijk te verliezen? Je hebt nu klachten waar je graag van af wil, je schaamt je een beetje voor je gewicht en zelf lukt het je niet goed om er iets aan te doen. Die artsen zien heel vaak zwaardere mensen dus die kijken er echt niet van op en zijn er alleen maar om je te helpen. Je ouders zien ook heus nu al wel dat je wat zwaarder bent dus waarom mogen zij niet weten dat je er op een serieuze manier iets aan probeert te doen? Misschien kom je er met een arts gaandeweg achter dat je serieus longcovidklachten hebt en dan kunnen ze ook daar een behandelplan voor maken. Van mij hoef je niet af te vallen, voller zijn kan ook hartstikke mooi zijn, maar als je van die kortademigheid af wil en zeker wil weten dat het geen longcovid is dan moet je wel zelf aan de knoppen draaien. Met denken dat het misschien wel longcovid is terwijl je langzaam verder aankomt en steeds minder beweegt lost het iig niet op.

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Bedankt weer voor jullie reacties.

    @j23 de klachten kwamen idd pas later. Ik rook niet en ook nooit gedaan.
    Ik durf niet zo goed langs de huisarts en schaam me best wel. Heb liever niet dat mensen zien hoe zwaar ik ben.

    @m21

    Ik ben niet gevaccineerd. De eerste keer toen ik corona kreeg ging ik er vanuit dat ik niet zo ziek zou worden en daarna had ik zoiets ik heb het nu toch al gehad .

    Ik durf niet naar een diëtiste omdat ik me schaam voor m'n gewicht en ik ook aan mn ouders moet vertellen dat ik daar heen moet.

    Ik ben niet geintubeerd. Gewoon een slangetje bij m'n neus.

    17 jaar
    2 jaren geleden
  •   Ik heb in mijn kennissenkring nog gezien dat zwaarlijvige mensen kortademig zijn. Dat was al voor 2020 en voor corona. Maar die waren wel ouder, 40+. Misschien komt het gewoon doordat hun hart en spieren het gewicht niet aankunnen? Alsof je permanent met een rugzak van 50kg rondloopt, dan geraak je de trap ook niet op? Of misschien drukt het opgehoopte vet hun longen en aders dicht? Ik weet niet.     Dus ik denk dat je daar zeker aan moet werken. Maar niet fanatiek en niet gaan uithongeren, dat heeft het omgekeerd effect, dan gaat je lichaam juist meer hamsteren. Wel stoppen met junkfood, want dat bevat te weinig voedingsstoffen, en dan gaat je lichaam evengoed hamsteren. Eet natuurlijke dingen: granen, fruit, groenten, noten, zaden, vers vlees en vis, eieren,... Maar geen chips, cola, vette worsten, redbull, bier, en soortgelijke junk...     Ben je gevaccineerd? Dan komt het misschien ook daardoor? Sommige dokters zeggen dat die nieuwe mRNA-vaccins het bloed dikker maken bij sommige mensen (...):      Te weinig drinken maakt je bloed ook dikker, dan gaan de rode bloedcellen ook aan elkaar kleven tot worstjes, en krijg je dus ook minder zuurstof. Zorg dat je zeker genoeg water drinkt, 1,5 tot 2 liter per dag. Maar ook niet teveel, niet meer dan 5 liter, anders kan je watervergiftiging krijgen, barsten je cellen open, en ga je dood.     En misschien een dietist zoeken?     Of een dokter zoeken een goed idee is, weet ik niet: bij mij schreven de dokters altijd gewoon pillen voor om de gevolgen te onderdrukken, inplaats van te zoeken naar de oorzaken en die te verhelpen. Pillen die ook weer schadelijke nevenwerkingen hebben. Vb. van sommige pillen kan je net dik worden. Maar bij mij was het voor eczeem en astma, niet voor zwaarlijvigheid.     Trouwens, je kan ook dik worden van "de pil", vraag dan een andere aan je gynaecoloog.     Probeer misschien ook yoga om beter te leren ademen, dan krijg je veel meer zuurstof en energie, en je hele lichaam komt in betere conditie. Ik vind yoga ook plezanter dan fitness.     Als je in het ziekenhuis geintubeerd zou zijn, of aan een beademingsmachine gelegen hebt, dan kunnen je longen daarvan beschadigd zijn, en kan hun capaciteit verminderd zijn. Maar ik heb geen idee wat daaraan te doen is.   Moderator:  (...)  Ik heb dit iets ingekort. Hier lees je meer over de bijwerkingen van de vaccins: https://www.rivm.nl/covid-19-vaccinatie/vragen-achtergronden/bijwerkingen.

    21 jaar
    2 jaren geleden
  • @m17 Natuurlijk zou het een longcovid gevolg kunnen zijn, maar als ik je bericht goed begrijp had je deze benauwdheidsklachten niet direct na die Omikronbesmetting in januari en is er dus een tijd geweest waarin het beter ging? Ik vrees dan dat je gewicht er wel een rol bij speelt, voor zover je bijvoorbeeld ook niet rookt(?). Je bent in een jaar tijd zo’n 12 kg aangekomen terwijl je al wat te zwaar was en je hebt nu een BMI van 36,6. Dat zorgt er hoe dan ook voor dat lichamelijke inspanning steeds zwaarder wordt en als je daardoor dan langzaam maar zeker minder gaat bewegen, eerst stoppen met die bootcamp, vervolgens steeds minder fietsen, dan loopt je conditie, die je dus eigenlijk steeds harder nodig hebt voor dat wat zonder dat gewicht nauwelijks energie kostte, alsmaar terug en daardoor zou die kortademigheid ook kunnen komen. Als je er echt last van hebt misschien dus geen gek idee om te proberen die cirkel te doorbreken. Stapsgewijs meer gaan bewegen. Op dagen dat fietsen niet lukt minstens wel een uur lopen, misschien gaan zwemmen, dat soort dingen. Rustig kijken of meer vaste beweegmomenten voor verbetering zorgen en dan voorzichtig de intensiteit van de beweging opbouwen. Als dat niet gebeurt misschien toch eens bij de huisarts langsgaan, maar die gaat hoe dan ook over je gewicht beginnen.

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Om daar achter te komen zijn een paar dingen belangrijk.
    ** Hoe lang en zwaar ben je op het moment en is je gewicht een soort van stabiel?
    Ik ben 1,64 en 98,4kg. Toen ik de eerste keer corona had in november woog ik 86 kilo en in januari 89 kg. Het is dus wel echt omhoog gegaan sinds ik corona heb gehad.

    ***Wat doe je op het moment aan beweging?
    Nu vrij weinig. Ik probeer op de fiets naar school te gaan, dat is ongeveer 11 kilometer maar als het regent of hard waait red ik het niet meer.

    ***In hoeverre verschilt dat met deze tijd vorig jaar, toen je nog geen corona had gehad?
    Toen ging ik altijd op de fiets en deed ik 1x per week aan bootcamp maar toen begon ik ook al wat zwaarder te worden dus ik ging al niet meer elke week omdat het minder leuk werd als wel veel hardloop dingen erbij deden

    ***En als je toen nog geen last van die slechte conditie had, wanneer begon dat dan? Direct na je besmettingen, of pas een stuk later?
    Het begon dus al iets voor ik corona kreeg maar het wordt steeds iets erger. Tijdens de eerste keer was ik zo benauwd dat ik de trap niet meer op kon lopen maar na 6 weken was het weer ongeveer terug op het niveau van voor corona. De tweede keer had ik de omikron variant en veel minder last. Wel wat benauwd en 3 weken benauwd en heel moe. Het is nu een andere soort benauwd

    @j16 het is toch een forum om advies te vragen.

    @m20 bedankt voor je reactie! Ben het helemaal met je eens.
    Het is bij mij ook wel een deel mijn eigen schuld maar wat ik ook al tegen J16 zei het is niet zo makkelijk. Het is een beetje een combi dat ik minder makkelijk beweeg momenteel en soms echt teveel eet of verkeerde keuzes maak. Dan neem ik me voor weer goed te gaan eten en gaat dat 4 of 5 dagen goed en dan toch ineens weer een pak koekjes en een zak chips of een andere keer een pak crackers en pot chocopasta. Dan gaat het weer een week of 1,5 week goed en dan ineens weer een grote bak ijs en pak Bastogne koeken. Nu is het ook wel eens twee keer in de week maar of je daarvan echt kortademig wordt weet ik niet.

    In elk geval alvast bedankt voor jullie reacties.

    17 jaar
    2 jaren geleden
  • Zoals je het beschrijft klinkt het als long-covid. Alleen ertegen knokken is heel zwaar. Vertel je huisarts over je klachten sinds corona, vraag om doorverwijzing. Er zijn best al opties, al is succes niet zeker. Wél het proberen waard. En zoek eventueel op internet naar anderen, samen kan verlichting geven.

    22 jaar
    2 jaren geleden
  • @j16 Wat jij meegemaakt hebt, zegt niks over hoe corona is voor andere mensen. Er zijn heel veel varianten.
    En dat iemand te zwaar is, wil niet zeggen dat ze ongezond leven? Dat is onzin. Overgewicht kan veel oorzaken hebben. "Je zal zien dat de klachten gaan verdwijnen", ben jij een dokter ofzo?

    20 jaar
    2 jaren geleden
  • Vraag raad aan een arts.

    16 jaar
    2 jaren geleden
  • Hey TS, wat vervelend zeg dat je zo’n last van Corona hebt gehad en nu nog steeds vermoeidheidsklachten en last van kortademigheid hebt. Ik heb zelf dit voorjaar Corona gehad. Stelde bij mij weinig voor, maar ik was daarna nog wel een paar weken vermoeider dan anders. Bij jou is het alleen al zo’n 8 maanden geleden dat je het voor het laatst had en dat is al wel een flinke tijd terug. Omdat je ook schrijft dat je wel wat te zwaar bent is het een beetje de vraag waar het door komt, daar hangt ook van af of en zo ja wat je eraan kunt doen. Is het longcovid, al dan niet veroorzaakt doordat je wat zwaarder bent, of staat het er los van en zijn het gewoon gevolgen van een slechtere conditie en te zwaar zijn? Om daar achter te komen zijn een paar dingen belangrijk. Hoe lang en zwaar ben je op het moment en is je gewicht een soort van stabiel? Wat doe je op het moment aan beweging? In hoeverre verschilt dat met deze tijd vorig jaar, toen je nog geen corona had gehad? En als je toen nog geen last van die slechte conditie had, wanneer begon dat dan? Direct na je besmettingen, of pas een stuk later?

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • @jongen16 Ik zou dat wel willen maar het is niet zo simpel als het klinkt en omdat ik steeds zo moe ben als ik iets doe en kortademig is het lastig.

    17 jaar
    2 jaren geleden
  • Ik heb ook corona gehad. 2x niezen en dat was het. Je geeft aan dat je vrij zwaar bent. Misschien is het een optie om gezonder te gaan lezen. Je zal zien dat je fitter wordt en de klachten gaan verdwijnen.

    16 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten