Skip to content
24 reacties
2227 weergaves

Ñiet eerlijk wat betreft toelatingseisen op HBO studie

Ik loop namelijk al een tijdje tegen een probleem aan. Namelijk mijn 'vriend'... We zijn al ongeveer 8 jaar bevriend en zijn beiden 23 jaar oud. Vroeger kon ik erg goed met hem opschieten onlangs ons extreem hoge niveau verschil. Hij zat op het VMBO (basis) en ik op de HAVO. Uiteindelijk ben ik natuurlijk 5 jaar later verder gaan studeren op het HBO maar hij was gestopt. Ongeveer 3 jaar later, dus toen hij 21 was ging hij verder met studeren. Het was een versnelde MBO niveau. 2 opleiding, dus binnen 1 jaar had hij zijn MBO niveau 2 diploma. Het is absoluut niet gemeen bedoeld maar ik voelde mezelf stiekem best slim naast hem. Want inmiddels zit ik al op de universiteit. Maar tot mijn grote verbazing is hij begin dit schooljaar ook met een HBO opleiding begonnen. Hij heeft een 21+ test gemaakt en zonder moeite gehaald. Ik kan dit serieus niet accepteren.. Ik heb mij 5 jaar lang rot gestudeerd op de HAVO en begon op mijn 17e met HBO, maar meneer heeft jaren lang lang-leve-de-lol gehad (heeft 2 jaar lang thuis gezeten op kosten van zijn ouders) en volgt nu dmv zo een flut test hetzelfde opleiding die ik ook heb gevolgd en wel met veel moeite.. ik weet dat ik een beetje jaloers overkom, maar ben het absoluut niet. Ik kan het gewoon niet accepteren. Hoe kan iemand nou die een MBO niv. 2 diploma heeft opeens een HBO opleiding volgen? Is echt niet om te kleineren maar een MBO niveau 2 diploma kun je gerust door de wc spoelen. Betekent dit dat hij nu even slim is als ik of zie ik het verkeerd? Graag serieuze reacties...

23 jaar
3 jaren geleden

24 Reacties

  • Volgens mij is dit topic al zo uitgekauwd, gezien de negativiteit mag deze van mij er wel af!!

    Van de redactie:
    We zullen deze sluiten

    17 jaar
    3 jaren geleden
  • Jouw topic komt ook ontzettend denigrerend en afgunstig over. Om eerlijk te zijn wordt ik ook een beetje misselijk hoe je neerkijkt naar je vriend zijn intelligentie niveau.

    En schat, personen die vmbo basis doen betekent niet per definitie dat ze minder slim zijn dan de havo kids. Er zijn ook genoeg vmbo basis leerlingen die even slim kunnen zijn als de havo kinderen, maar bepaalde kinderen die op basis beginnen konden door nare omstandigheden, (leer)stoornissen of bepaalde volwassenen op basis geplaats zijn.

    En over je vraag of het mogelijk is om van mbo niveau 2 naar HBO te doen. Ja het is mogelijk om niveau 3 en 4 over te slaan. Waarom denk dat de 21+ toelating toets bestaat?( En die toets s echt heel erg moeilijk weinig mensen behalen de toelating toets.) Plus mensen van mbo niveau 2 kunnen via (versneld) havo ook naar het HBO terecht komen. Zelf ken ik iemand die basis deed en die door een intelligentie toets meteen mbo niveau 4 mocht doen. Er zijn genoeg me een die van vmbo basis en kader naar het HBO toe gaan. En als je niet tegen kan dat mensen van het vmbo naar het HBO kan dan is het mooi jouw probleem.

    18 jaar
    3 jaren geleden
  • Jongen van 17 boven me. Ik sluit me ook bij je aan. Ik ben er zelf ook een laadbloeien. Ik begon van het vmbo richting de havo certificaten om vervolgens een korte HBO studie te doen. En het komt ook erg hoogmoedig en arrogant over naar zijn vriend die vmbo basis deed. Waarschijnlijk zat hij op het verkeerde niveau dan hij aan zou kunnen of hij ontwikkelde zich later. Dat heel gewoon is. Elk persoon die op een lagere niveau zoals vmbo basis of kader zou ongeacht de omstandigheden of tempo hoger mogen komen en ontwikkelen om later ook een HBO of WO te kunnen doen. En als hij daar niet tegen kan dat mensen van de lagere niveau ook de academische niveau's beklimmen, dan ligt het echt aan hem dan aan zijn vriend! Mensen ontwikkelen zich eenmaal anders en op hun eigen manier. En hij kan niet zijn zin krijgen om vervolgens te klagen dat zijn vriend zogenaamd geen recht zou moet hebben om ook HBO te kunnen doen na een 21+ toelating toets. (Dat overig erg moeilijk is dan je denkt) of te klagen dat het niet eerlijk is, want het draait niet om neer kijken wat die topic starter doet, want anders kan hij beter naar een rijke lui buurt gaan in Amerika. Hier heeft elk mens rechten om zich te ontwikkelen deal with it!

    23 jaar
    3 jaren geleden
  • Beste TS, ik kan mij bij vele opmerkingen hieronder aansluiten, zielig, hij is slimmer etc zijn de correcte omschrijvingen die. Als antwoord op jouw topic moet worden gegeven. Als je een echte vriend bent, gun jij een ander ook zijn succes en jouw vriend heeft wel bewezen dat meer respect vanuit jouw zijde gepast zou zijn. Als ik jouw “ vriend” was en ik zou dit merken dan had ik jouw er al lang uit getrapt. Er zijn nu eenmaal laatbloeiers in opleidingen, heb daar respect voor.

    17 jaar
    3 jaren geleden
  • Jongen van 18 boven me. Ik ben het helemaal met jouw eens! Dat hij op basis zat zeg nog niet veel over zijn intelligentie vermogen. Er schijnt zelf dat 30% van de vmbo leerlingen hoogbegaafd zijn. de meeste vmbo'ers hebben een gemiddelde IQ rond de 85 - 110 in.

    Er wordt jammer genoeg wel verband gemaakt tussen een lager niveau als basis en werkelijk dom zijn. Puur omdat er bij basis meer praktijk lessen zijn en de lesstoffen wat minder moeilijk is dan op kader.

    Ik ken zelf een jongen die vmbo basis had gedaan maar hoogbegaafd was (IQ van 145) Maar omdat hij paar leerstoornissen had met namens een taalontwikkelingsstoornis was taal niet zijn beste kant. Ook op het feit dat er leraren zijn die jammer genoeg mensen met een bepaalde stoornis erg onderschatten en de risico niet willen om hoger te stromen. En daar weet ik wel alles van.

    Ik had zelf mavo/havo gekund en kunnen doen als ik geen leerstoornis had en op een gewone school zat in plaats van speciaal onderwijs, maar door omstandigheden en tegenwerking van bepaalde mensen op die school die me geen toekomst willen gunnen verliep het anders. Ik heb na mijn vmbo BK gewoon de grote stap gezet om voor de havo certificaten te gaan. (Door de mavo over te slaan) Ik had er zelf nooit spijt van gehad. De Lesstof op de havo ging prima. Ondanks dat volwassenen toen dachten dat ik havo nooit aan zou kunnen. Ik had ze het tegendeel bewezen. Dit jaar nog geslaagd met mijn korte hbo studie met goeie cijfers. Als ik met mijn diploma's en certificaten naar mijn oude middelbare zou gaan, zullen de mensen met onder andere de leraren stomverbaasd zijn dat ik meer potenties had dan ze ooit dachten.

    En dat geld hetzelfde met jouw vriend die meer potentie blijk te hebben dan jij ooit denkt. DEAL with it. Het leven is ook niet eerlijk. Ik had op de middelbare ook geen eerlijke kansen gekregen dan de meeste scholieren die de mogelijkheid wel hadden om op de middelbare hoger te stromen. En jouw vriend kan een stoornis hebben waardoor hij op een lager niveau zat dan hij misschien aan zou kunnen.
    Of jouw vriend was een laatbloeier die pas op later leeftijd zich ging ontwikkelen met namens zijn intelligentie vermogen.

    23 jaar
    3 jaren geleden
  • Ha ha als alle mensen die rechts stemmen dan 2 vakjes rood kleuren dan is de stem ongeldig En hebben we alleen nog linkse partijen Op naar de s. e .d . Van Nederland

    23 jaar
    3 jaren geleden
  • "J23 Er is zoveel niet eerlijk
    Want op alle rechtse partijen mag je 2 vakjes roodkleuren dit jaar
    En als je op een linkse partij stemd mag je er maar 1 rood kleuren"

    stemT* en waar haal je dat rare idee vandaan duidelijk zelf niet geweest (of misschien wel heel slecht opgelet of iets gebruikt) want dat gewoonweg niet waar.

    22 jaar
    3 jaren geleden
  • Het calimerocomplex is het gevoel van personen, organisaties of landen structureel tekortgedaan of niet serieus genomen te worden vanwege hun geringe omvang..


    TS heeft overduidelijk last van een calimerocomplex

    23 jaar
    3 jaren geleden
  • Beste TS, wat is jouw probleem, een vriend die langs een langere weg op gelijk niveau komt? Je zou hem als “echte” vriend meer moeten waarderen, nu kom jij kleinzerig, jaloers en arrogant over, en dat past niet binnen jullie relatie!!!

    17 jaar
    3 jaren geleden
  • Er is zoveel niet eerlijk

    Want op alle rechtse partijen mag je 2 vakjes roodkleuren dit jaar

    En als je op een linkse partij stemd mag je er maar 1 rood kleuren

    23 jaar
    3 jaren geleden
  • Opleiding heeft echt niks te maken met hoe slim iemand is. Hij heeft zich omhoog gewerkt dus deal with it.

    21 jaar
    3 jaren geleden
  • Ik vind het niet eerlijk dat ik nooit niveau(s) hoger mag stromen en andere mensen wel, terwijl ik hard mijn best deed op school!

    GET OVER IT! Jouw vriend die eerst vmbo basis deed, maar waarschijnlijk intelligent was voor hogere niveau kon misschien geen hoger niveau doen, door omstandigheden of doordat mensen hem onderschatten. Zulke mensen hebben we ook in de wereld dat ze andere mensen niet gunnen om een hoger niveau te bieden op de middelbare school.

    Zijn 21 toets om te gelaten te worden voor colleges is het bewijs dat hij de hele tijd al slim genoeg was om hogere niveau te doen! Gun het hem dan ook A.U.B

    Hartelijk bedank!

    23 jaar
    3 jaren geleden
  • Ik vind het niet eerlijk dat het hier winters kouder word En dat er andere landen op de wereld Continue het hele jaar door tussen de ,,,20 en 25 graden blijft met uitschieters naár ,30 graden sub tropisch maar ook niet te heet

    12 jaar
    3 jaren geleden
  • We zullen zien, iemand van vmbo-b kan niet zomaar ineens hbo doen zonder moeite. Hij heeft er alleen zichzelf mee als het toch te moeilijk blijkt te zijn. Dus waar ben je dan beter mee, waarschijnlijk red hij het toch niet en wordt hij binnen een paar maanden van de opleiding gegooid.

    17 jaar
    3 jaren geleden
  • Niet eerlijk vind mijn vader Want een school maatje van mij vader allebei even oud . Allebei getrouwd met een vrouw Zowel mijn vader en moeder als de vriend van mij vader en de aangetrouwde partner werkte allebei Mijn vader deed samen met mij moeder gezamenlijk het huishouden na werktijd Maar de vriend van mij vader deed niks en de vrouw deed al het werk Maar dat was verder wel eerlijk want die vrouw werkt maar 20 uur En de man 40 . En mijn ouders werkte allebei fulltime Dus dit is dan gewoon verdeling van taken pakket wie brengt het geld binnen met werken en de 1 die werkt minder uren dus minder inkomen en dan is het logisch dat de vrouw ook deels huisvrouw is MAAR WAT ECHT NIET EERLIJK WAS De vriend van mijn vader was als die thuis kwam zelfs te lui om haar vrouw neuken en zelfs een lik aan haar poes kon er niet van af . Maar toch willen ze graag kinderen Dus vriend ging eindelijk zijn maagden vlies doorbreken en meteen raak Haar vrouw werd zwanger . Mijn vader kon dat gewoon niet aanvaarden. Mij vader heeft alle moeite tot uitsterste geprobeerd kinderen te krijgen ,anders bestond ik niet en heeft zich tegen de 100 x de pokken pleuris zitten neuken omdat ik het waard ben om op de wereld te komen En de buurman die zelfs na werktijd en luie zak is om te neuken kreeg meteen een kind . Dat ie toch niet eerlijk ,,(Eigenlijk overbodig om te zeggen dat dit op parodie berust mijn reactie ,,) deed toen en nu nog gemeenschappelijk het huishouden want beide werken En ook

    18 jaar
    3 jaren geleden
  • Wat je helemaal niet eerlijk is dat TS de vader 5000 euro heeft betaald aan een vervalste HAVO diploma toen die van school af moest omdat zelfs de VSO praktijkschool hem te moeilijk was .

    16 jaar
    3 jaren geleden
  • We zullen zien, iemand van vmbo-b kan niet zomaar ineens hbo doen zonder moeite. Hij heeft er alleen zichzelf mee als het toch te moeilijk blijkt te zijn. Dus waar ben je dan beter mee, waarschijnlijk red hij het toch niet en wordt hij binnen een paar maanden van de opleiding gegooid.

    17 jaar
    3 jaren geleden
  • @J18 "Wat zei je M22 ?? Dat je dat zowel de TS als zijn vriend Zo niet verder brengt . Je kunt beter zeggen dat je daar alleen de topic starter niet verder mee komt." ->Niet verder brengt in hun vriendschap bedoel ik. Als er zulke sterke negatieve gevoelens/gedachten zijn vanuit TS naar die vriend toe dan lijkt mij dat niet leuk voor hen allebei om door te zetten. Je verdere reactie heeft vrij weinig met TS te maken en gaat over een ander forum/topic waarvan de link niet lijkt te werken. TS ik hoop dat je eraan kan werken voor jezelf om je zo te voelen want dat lijkt mij best vermoeiend en voor wat, niemand gaat er beter van worden om zo besproken te worden want jij wint er ook niks mee. Focus op wat jullie gemeen hebben of leuk over kunnen praten en gun een ander wat meer het leven is al zwaar genoeg.

    22 jaar
    3 jaren geleden
  • Uit mijn eigen ervaring spreek ik. Mijn broer en ik zijn erg slim en doen beiden gymnasium. Op een iq test scoorde hij aanzienlijk hoger. Toch haal ik altijd negens zonder te leren en ik maak nooit huiswerk. Mijn broer(klas 3 en ik klas 5) moet altijd hard leren en heeft moeite met overgaan. Hij haalt altijd onvoldoendes en zou eigenlijk niet overgaan naar klas 3 maar vanwege Corona wel. Sommige mensen zijn gewoon onhandig met op een efficiënte manier leren ook al zijn zij slimmer. Ik snap wel dat jij het vervelend vindt dat anderen niks doen en dan doen wat jij doet terwijl jij zolang eraan hebt gewerkt. Sommige mensen leren gewoon heel makkelijk en zijn goed in op de juiste manier antwoord geven op een toets. Gewoon je eigen gang gaan. Ik ben slimmer dan de meeste mensen op mijn school maar zeker niet de slimste maar ik doe nooit wat en ik mag schooluren skippen om te sporten omdat mijn cijfers zo hoog zijn.

    16 jaar
    3 jaren geleden
  • Wat zei je M22 ?? Dat je dat zowel de TS als zijn vriend Zo niet verder brengt . Je kunt beter zeggen dat je daar alleen de topic starter niet verder mee komt . Hoopvoller daarin tegen dan deze topic starter is een andere topic starter hier als hij ook nu na paar jaar niksen en lang levende lol het leven weer op normale manier gaat oppakken of daarmee in iedergeval wat in zijn vermogen ligt ook zijn best op gaat doen vanaf nu of snel binnen korte termijn Dan durf ik te beweren dat die het maatschappelijk beter gaat doen dan deze topic starter Daarom heb ik voor een totaal andere topic starter nog meer hoop MITS die bereid is om op korte termijn overstag te gaan Ik doel op deze httpss://m.jongerenpuntveldhoven.nl/Forum/Ervaring/371167?onderwerp=13

    18 jaar
    3 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten