Skip to content
1 reacties
1117 weergaves

Stoppen met studie en tussenjaar nemen?

Heyhey, Als het gaat om een keuze maken welke studie ik zou doen, ben ik behoorlijk lastig persoon. Ik heb een vrij brede interesse. Ik heb na men havo Social Work gedaan op het HBO, maar ben na 3 maanden gestopt. Ik vond de stage niet leuk, had gevoel dat ik niks leerde en zat met mentale problemen. Eerlijk gezegd sprak t salaris mij ook niet aan, maar dat is nu niet meer een reden. Toen had ik een half tussenjaartje en ben super veel open dagen en proefstudeerdagen gaan lopen. Uiteindelijk ging ik iets compleet anders doen, maar wel heel breed, namelijk Bedrijfskunde. Nu heb ik het eerste jaar afgerond, maar wil dit eigenlijk niet meer doen. Ik vind het kantoorleven niks, vind de meeste vakken oersaai en men motivatie is ver te zoeken. Ik zit heel erg in de knoei en soms denk ik van: “niet zeuren en gewoon afmaken” maar ik vind het ontzettend belangrijk om een studie/baan te hebben die ik leuk vind. Daarnaast heb ik gesprekken met de decaan en die zegt dat ik actief moet zoeken naar opleidingen die me aanspreken en heb met de decaan aantal testen uitgevoerd. Uitslag: - Studiekeuzetest kwam vooral fysiotherapie, dierveehouderij, coaching gedoe en onderofficier bij de defensie - beroepskeuzetest: leraar, dierfysio, officier, politie, verpleegkundige, medisch hulpverlener, lifestyle coach Men interesse ligt vooral in dieren, sport, menselijk lichaam, geschiedenis, aardrijkskunde, politiek, internationaal, sociaal, helpen. Lang bericht, maar eigenlijk wil ik weer gaan stoppen maar dan ook men tussenjaar echt nuttig besteden. Ik heb al plannen gemaakt, zoals cursussen, meeloopdagen (ook bij bedrijven), werken en biologie op havo doen via NHA. Men ouders willen dat ik de opleiding afmaak, maar ik kijk er tegenop. Ik vind het echt saai omg! Heb jullie advies nodig. Zou ik stoppen of doorgaan met bedrijfskunde? Als ik stop, wat zou ik allemaal kunnen doen in tussenjaar? Wat is jullie ervaring met soortgelijke ervaring? En wat denken jullie aan de hand van mijn interesses? Heel erg bedankt alvast! 

19 jaar
3 jaren geleden

1 Reacties

  • Lastige situatie! Ik begin na de vakantie met HBO verpleegkunde en verloskunde opleiding. Ik ben bang dat het niet bij me gaat passen en later spijt ga krijgen. Mijn interesses zijn wel te vergelijken met die van jou. Ik heb geen scheikunde en wiskunde gehad op havo dus bijvoorbeeld een medische laboratorium opleiding zit er niet in voor mij. De achtergrond/theorie/onderzoek achter biologie/het menselijk lichaam vind ik veel interessanter dan het verzorgen van de mensen zelf want ik ben eigenlijk geen zorgelijk type. Ik hou niet zoveel van mensen, ik hou heel erg veel van dieren. Ik heb ook overwogen om een tussenjaar te nemen want ik weet niet wat ik wil. Uiteindelijk toch maar besloten om dat niet te doen omdat ik bang ben dat ik dan niet meer te motiveren ben. En de kans is groot dat open dagen, meeloopdagen, snuffelstages etc. dit jaar alsnog niet doorgaan gezien de coronaontwikkelingen. En maar gewoon de knoop doorgehakt en maar iets gekozen wat zou passen bij mn vakkenpakket (CM+bio). Stel, dit wordt helemaal niks, ik houd het niet vol, ik kan het niet of ik ben het beu. Dan ga ik denk ik maar MBO laboratorium onderzoek doen denk ik en dan HBO. Stel dit maak ik wel af, maar vind er niet zoveel aan, of ik ben het beu na een aantal jaar. Dan ga ik naar een opleiding in België (bijvoorbeeld Vives hogeschool), daar heb ik al die extra vakken niet nodig (NL HBO diploma van iedere opleiding).
    Ik denk in jouw situatie dat het goed is om te stoppen me de opleiding aangezien je nog in je eerste jaar zit en het nu al spuugzat bent. Want dan zit je iets te doen waar je totaal geen zin in hebt. Om nou studiekosten te gaan investeren in een opleiding waar je geen zak aan vindt, is een beetje zonde. Ik zou switchen, of in ieder geval stoppen. Tja, een tussenjaar… wel een risico denk zoals ik al zei omdat de kans groot is dat het nog niet mogelijk wordt om je fysiek te oriënteren. Ik weet niet wat voor soort opleiding je wilt gaan doen en of je per sé biologie nodig gaat hebben. Bij mijn opleiding (verpleegkundige en verloskunde) is biologie niet noodzakelijk (je zou toch denken van wel he). Dus kijk goed rond en kijk of je opleidingen kan vinden waar het niet per se nodig is en waarin ze in het eerste jaar vooral gaan herhalen. Of ga inderdaad je biologie doen. En misschien kun je dan halverwege het jaar beginnen.

    18 jaar
    3 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten