Skip to content
57 reacties
1870 weergaves

Problemen met studie

Dit schooljaar volg ik voor het eerst een opleiding: “Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen”. Ik keek er al de hele zomervakantie naar uit alleen bleek het allemaal heel anders te zijn dan dat ik in mijn hoofd had bedacht. Voor mij is alles anders, nieuwe omgeving, nieuwe klasgenoten en al een hele hoop lesstof. En het bevalt mij allemaal niet. Mijn eerste week zit er inmiddels op en ik kom elke dag thuis met hoofdpijn en stress, stress over wat ik allemaal moet doen en niet begrijp. Ik voel mij niet op mijn plek en kan het ook niet vinden met mijn klas. Inmiddels weten mijn ouders er ook van en die willen mij helpen. Vanmiddag heb ik een telefoongesprek met mijn mentor en dan gaan we kijken hoe dit opgelost kan worden. Ikzelf weet er momenteel geen raad mee, mijn ouders zeggen dat ik mij moet bedenken wat ik wil en wat bij mij past. Misschien is een opleiding te hoog gegrepen en moet ik toch havo doen? In een vertrouwde omgeving met mensen die ik ken. Voor nu laat ik het hier even bij. Hebben jullie tips of herkennen jullie je hierin? Alvast bedankt voor de hulp.

16 jaar
3 jaren geleden

57 Reacties

  • Beste vriend, Van jouw laatste bericht ben ik heel erg geschrokken. Ik begrijp dat jij het gevoel hebt dat jij het niet gaat redden op de Havo en je weet niet wat je dan daarna kan en wilt gaan doen. Mijn laatste bericht is ook helemaal niet goed bij jou aangekomen.
    Wat ik nu denk is dat jij moet gaan praten met school en met je ouders en aan hen vertellen wat jij hierboven gezegd hebt. Of weten ze dat al?
    Ik dacht jou te helpen met mijn berichten, maar blijkbaar is dat niet zo. Daarom lijkt het mij beter dat ik er maar even mee stop en dat jij met de mensen waar je mee te maken hebt gaat praten over jouw toekomst, op de Havo en daarna.

    Ik vind het goed dat je nu heel open hebt gezegd hoe het echt met jou zit. Dat is heel naar, maar zo kan het misschien wel leiden tot een oplossing. Problemen verbergen werkt nooit, ze recht in de ogen kijken en de realiteit accepteren wel.
    Ik zou graag meer voor je willen doen, maar dat gaat niet. Dus tenzij jij anders wilt zeg ik voor nu, het beste verder en veel sterkte. Met iedereen komt het uiteindelijk wel goed, dus waarom met jou niet? Je hoeft het allemaal niet alleen te doen.

    23 jaar
    3 jaren geleden
  • Wat? Ik zeg nog helemaal niets definitiefs. Ik zeg alleen dat dit mentaal de makkelijkste optie zou zijn, waardoor ik mij dus niet druk hoef te maken over wat die andere studierichtingen mij zouden brengen. Ik weet niet of ik de HAVO wil of redt, ik weet niet wat ik wil voor studie, ik weet nog helemaal niks. Ik heb nog geen goed cijfer gehaald en zit alleen maar in de knoop met alles. Ik weet helemaal niet waar dit voor nodig is, het geeft mij alleen maar stress en een vol hoofd, en ik heb niks waar ik maar uit kan kijken om in het vervolg te kunnen studeren.

    16 jaar
    3 jaren geleden
  • Beste vriend, Na 54 posts zijn we er eindelijk uit. Je maakt de Havo af, slaagt met mooie cijfers, en je meldt je aan bij de politie. Je moet dan natuurlijk nog wel door de keuring komen, maar met allebei je ouders bij de politie heb je vast wel de goede genen.
    Nu heb je dus nog maar een doel waar jij je op moet fixeren en hoeven we niet meer te filosoferen over andere studies, tenzij jij weer gaat twijfelen natuurlijk, want daar ben jij goed in.

    Het enige probleem dat er nog overblijft is het vinden van een vriendin, maar eigenlijk is dat geen probleem want dat lost zich wel vanzelf op als je de juiste tegen komt.

    Met Havo ben je welkom bij de politie en er zijn daar heel wat mogelijkheden. Met VMBO GL ook wel, maar met Havo kom je verder, dus niet gaan denken met mijn VMBO kom ik er ook wel en er met de pet naar gooien op de Havo, want dan beperk je je mogelijkheden en dat zou ik heel jammer en heel zwak vinden.
    Wat het beste bij jou past dat kan ik niet zeggen natuurlijk maar dat weten je ouders misschien wel en anders leer je dat vanzelf wel als je daar eenmaal bent. Misschien is wijkagent wel iets voor je als je graag in de hulpverlening werkt.
    Nu hoef jij je daar geen zorgen over te maken. eerst dat diploma.

    Dat jij ziek thuis zit, komt dat door een verkoudheid of zo iets, of komt dat doordat de herfstvakantie voorbij is en je weer naar school moet? Ik heb iemand gekend die was altijd ziek na de kerstvakantie omdat hij dan weer aan het werk moest en hij er tegen op zag. Hij was leraar bij het MBO.

    Als het door de stress komt dan is dat toch wel een probleem. Hebben ze het wel eens gehad over therapie? Bij de politie moet je wel stressbestendig zijn.
    Ga je angsten met rationaliteit te lijf. Emoties zijn subjectief. Ze laten jouw een persoonlijke waarheid zien maar dat hoeft niet de echte waarheid te zijn. Door er rationeel, met je verstand en niet met je gevoel, naar te kijken ga je misschien ontdekken dat je problemen niet zo groot zijn en dat je ze wel aankan.

    Stress krijg je als je ergens tegen op ziet en bang bent dat je het niet kunt. Ben je bang voor je proefwerken? Ik heb je een aantal tips gegeven hoe je het studeren aan kan pakken. Bij het forum School staat een topic 'Te veel druk'. Daar heb ik ook uitgebreid vertelt hoe de topicstarter goed kan studeren. lees dat eens!
    Je moet het echt doen! Van jou krijg ik wel ens de indruk dat jij iemand bent die zegt van "Jaja ik ga het doen" en het dan vervolgens niet doet. En een nog al ongeorganiseerd iemand ook.

    Ik hoop echt dat jij grip krijgt op die school. Je zal niet voor alles een acht of een negen halen, soms redt je het ook wel met een zes. Je docenten en je ouders doen er alles aan om jou te laten slagen. Heb een beetje vertrouwen dat jij het wel kan. Waarom niet?

    Over school en meisjes en vrienden hoeven we het nu dus niet meer te hebben, dat is opgelost of lost zich vanzelf op. Waar het nu om gaat is jouw moeite om de uitdagingen van de Havo aan te gaan. Schrijf op waar je bang voor bent en waarom. Dat op zich helpt al. Pak je schoolwerk methodisch aan, neem er genoeg tijd voor, en dan heb jij er alles aan gedaan. Heb vertrouwen in je ouders, je docenten en in jezelf!

    23 jaar
    3 jaren geleden
  • Hoi j23. Wat de politie betreft, is voor mijn gevoel de veiligste keuze. Ik denk omdat ik dan al enigszins weet wat er van mij verwacht wordt, in tegenstelling tot de andere opties. Wel moet ik dan de havo afmaken door de minimale leeftijd die je moet hebben om bij de politie te mogen. Wat je zegt over passie, ik denk niet dat ik ergens passie voor heb, het interesseert mij allemaal wel een beetje maar daar blijft het bij. Ik teken dus nooit kleding en zit al helemaal niet achter de naaimachine. Maar zoals je ook al zegt, misschien wordt het mijn passie uiteindelijk wel. Wat je verder allemaal zegt lijkt mij inderdaad wel interessant. Maar zo denk ik ook over de andere keuzes. Je hebt mij niet overstuur gemaakt hoor, ik loop hier gewoon mee vast omdat ik het nog niet weet. Nouja, ik zit thuis vandaag, ik voel mij nog steeds niet goed. Ik heb nog veel stress door school (huiswerk en toetsen). Kan ik het allemaal wel? Hoe moet ik het beste leren? Maargoed ik ga mijn best maar doen om er ook vandaag maar weer eens aan te beginnen.

    16 jaar
    3 jaren geleden
  • Sorry dat ik gelijk het ergste dacht toen je zei dat jij je bed had ondergekotst. Van harte beterschap dus maar. Heb je in ieder geval de tijd om te studeren.
    Als een jongen van jouw leeftijd aan het kotsen is dan is er meestal drank in het spel, vandaar dat ik dat dacht, ook al om wat ik zo af en toe lees over plattelandsjongeren en hun feestjes. Bij Den Haag heb je het Westland met al die kassen. Westlanders zijn hele harde werkers, maar in het weekend compenseren ze dat met flink zuipen. Ik veronderstelde dat West-Friezen ook wel een beetje zo zouden zijn, maar met twee politiemensen als ouders kan jij dat niet maken veronderstel ik.

    Alfa, beta en gamma slaat op het soort mens dat je bent. Alfa mensen houden van talen en van cultuur, die kiezen als profiel Cultuur en Maatschappij. Gamma's kiezen dat ook wel. Beta mensen zijn gericht op techniek en kiezen dus voor het profiel Natuur en techniek. Gamma mensen tenslotte kiezen voor Economie en Maatschappij. Het profiel Natuur en Gezondheid is voor mensen die tussen alfa en een beta in zitten
    Gamma studies zijn bijvoorbeeld sociologie en psychologie en meer van dat soort op gevoelens gerichte studierichtingen.

    Dat idee van bij de politie werken is misschien niet eens zo gek. Dan heb je genoeg mogelijkheden en richtingen die je op kan gaan. Komt je sportschuur ook nog goed van pas om wat spieren en conditie op te bouwen. Is wel nodig natuurlijk als je met tuig moet vechten.
    De vader van de vriend van mijn nichtje werkte ook bij de politie in Den Haag. Helaas werd hij vanwege zijn werk bedreigd door boeven en moesten ze verhuizen. Die vriend had ook bij de politie gewild maar werd niet goedgekeurd. Toen is hij bij de vrijwillige brandweer gegaan.

    Je vraagt je af hoe je weet of je ergens een passie voor hebt. Je hebt een passie voor iets als je er heel intensief en heel veel mee bezig bent.
    Bijvoorbeeld je zou dus wel een kledinglijn willen ontwerpen. Is dat een passie voor jou of lijkt het je wel gaaf? Hoe vaak zit jij kleding te tekenen? Hoe vaak zit jij achter de naaimachine om kleding te maken? Als jij daar echt passie voor hebt dan zeg je dat je daar heel veel mee bezig bent, maar dat geloof ik dus niet.
    Al is het misschien meer een interesse dan een passie, dan kan je daar toch wel mee verder gaan. Als je naar een modevakschool gaat dan leer je daar al die dingen, tekenen, ontwerpen, naaien. Met wat je daar ontwerpt en maakt bouw je een portfolio op, een verzameling van je ontwerpen, en die laat je dan zien als je gaat solliciteren bij een modehuis.
    Als ze jou goed genoeg vinden nemen ze je aan. Je begint onderaan en afhankelijk van je talent krijg je steeds belangrijkere opdrachten. Op een gegeven moment, als de modewereld je leert kennen dan neem je de stap en begin je voor je zelf.
    Hoe denk jij daar over? Dat je nu economie hebt komt wel goed uit als je een eigen bedrijf wilt, belangrijk vak dus.

    Ik hoop dat ik je met dit verhaal niet overstuur heb gemaakt. Op jouw leeftijd ben je veel aan het dromen zonder dat je echt nadenkt over de realiteit van je dromen. Als je dingen echt wilt, dan ga je verder dan dromen. Dan kijk je hoe je ze kan waarmaken. Maar dan moet je zeker zijn van wat jij wilt en dat ben jij nog niet echt.
    Als je de Havo afmaakt dan is dat een heel goede basis als je bij de politie wilt. Intern krijg je natuurlijk een opleiding en met Havo kun je verder komen. Jouw ouders kunnen je daar vast alles over vertellen.

    Toegestane tekst is op, dus beterschap!

    23 jaar
    3 jaren geleden
  • Hoi j23. Bedankt voor het vooroordeel, ik ben gewoon ziek namelijk. Wat mijn studie betreft, ik heb geen idee, ik wil niet zomaar ergens in gaan. Tuinen vind ik niet echt interessant, woningen wat meer. En programma’s zoals “the block” en met die kees tol heet hij volgens mij vind ik wel interessant om naar te kijken. Maar anderzijds iets met een onderneming en een eigen kledingmerk zou mij ook wel wat lijken. Ik heb dus vooral voorkeur voor iets met creativiteit. En met hulpverlening bedoel ik richtingen zoals de politie bijvoorbeeld, mijn beide ouders zijn politieagent waardoor ik dat al mijn hele leven een beetje meekrijg. Maar zoals je al zegt, je moet er passie voor hebben, hoe weet je nou of je er passie voor hebt? Wat je bedoelt met alfa en gamma geen idee. Ik zal mijn best doen voor school en mijzelf.

    16 jaar
    3 jaren geleden
  • Vannacht heel je bed ondergekotst! Zal je moeder wel leuk vinden! Ik vroeg mij al af wat jullie zoal deden bij dat 'zitten'. Zuipen dus. Ik ben wel blij voor je dat je nieuwe vrienden hebt gevonden waar je het gezellig mee hebt, maar het moet wel echt gezellig blijven natuurlijk. Je moeder zal je wel het een en ander duidelijk gemaakt hebben, dus dat hoef ik dan verder niet te doen.

    Wat jouw opleiding betreft, heb jij voor jezelf wel een idee wat voor werk je eigenlijk gaat doen als je een bepaalde studie hebt gedaan? Bijvoorbeeld, die hulpverlening, wat zie jij jezelf dan doen straks en in hoeverre komt dat overeen met de realiteit? Waar je dan ook eens aan moet denken is wat de verdere mogelijkheden zijn om je te ontwikkelen in je loopbaan. Je moet werken tot aan je zeventigste als het een beetje tegenzit, en dat is een hele tijd. Dan is het toch wel leuk als je zo af en toe eens een stapje verder kan doen en misschien ander werk, en niet vijftig jaar blijft steken in hetzelfde.

    Als je voor een creatief beroep kiest dan heb je al gelijk veel meer mogelijkheden. Dat kan je makkelijk vijftig jaar blijven doen als het je passie is. De vraag is echter, heb jij genoeg creativiteit en ambitie? In je opleiding leer je van alles over kleuren, vormen, hoe je moet ontwerpen, maar je moet ook aanleg hebben. Bovenal, de drang om het te willen, de passie, moet er zijn.
    Zaterdagmiddag is er op SBS6 om 5 uur altijd het programma De grote tuinverbouwing. Dan krijgen mensen een nieuwe tuin en een nieuw ingerichte woonkamer. (Daar betalen ze voor).
    De woonkamer wordt altijd ingericht door Djamilla en de tuin door Ivo. Ze leggen steeds uit waarom ze bepaalde dingen doen en dat is wel interessant. Zondagmorgen wordt het herhaald, maar je kan alle afleveringen ook op internet bekijken. (https://www.degrotetuinverbouwing.nl/)
    Als jij dit leest, je schouders ophaalt en denkt "zal wel", dan wordt ik een beetje ongerust. The Block vond je in ieder geval interessant. Ik ken het niet maar ik heb het even opgezocht. Zou je dat soort werk leuk vinden?

    Jij bent in ieder geval geen beta type, hooguit alfa en misschien zelfs wel gamma. Daar zal je bij de studiekeuze rekening mee moeten houden en dan past design wel bij je, maar afhankelijk van het vakgebied moet je toch ook vakkennis hebben..
    Nu ben jij natuurlijk nog erg jong, dus je ambitie en je passie moet zich nog ontwikkelen. Nu ben je met andere dingen bezig (hoe vind ik een vriendin).

    Wat ik opmerk is dat jij erg veel moeite hebt om je los te maken uit de veilige omgeving van je dorp waar je iedereen kent. Dat zal toch moeten, tenzij je de rest van je leven bij de boer wil blijven werken. Je wilt nieuwe mensen leren kennen en die kun je overal vinden. Dan moet je natuurlijk niet bang zijn je warme nestje te verlaten.
    Je gepraat over toch maar weer MBO geeft mij het gevoel dat jij dat HBO niet echt aandurft. Probeer nu maar dit HAVO jaar goed door te komen, misschien dat dat je vertrouwen geeft en dan ga je misschien heel anders denken.

    Wat dat meisje betreft, vind je het zelf nu niet een beetje ver gaan om je zelfvertrouwen naar andere mensen helemaal kwijt te raken omdat een meisje jou heeft gedumpt? Het is een psychische kwestie en je kan er rationeel naar kijken, maar je moet weer in jezelf gaan geloven en dat is lastig. Vraag je toch maar af waarom jij er zoveel moeite mee hebt en of dat nu echt wel terecht is. Misschien dat je dan geleidelijk weer wat meer zelfvertrouwen krijgt. Doe je best!

    23 jaar
    3 jaren geleden
  • Hoi j23. Dat meisje gaf mij des tijds zelfvertrouwen, terwijl ik toen nog helemaal niet aan die dingen dacht. Niet aan haar tenminste en ik zocht er verder ook niets achter. Dat kwam pas toen het over ging, toen begon het twijfelen aan mijzelf en dergelijke. Dat wat je verteld over die andere jongen, ik heb dat topic niet voorbij zien komen, Ik zal kijken of ik het terug kan vinden. Leuk voor hem natuurlijk, alleen ik vind het niet zo’n vooruitstrevende gedachten dat ik op mijn 20e pas dit soort dingen mag mee maken. Maar als ik dan echt gelukkig ben en het het wachten waard was. Ik moet ook toegeven dat ik weinig te klagen heb, maar ik zou mij wel gewoon weer zelfverzekerd willen voelen, dat ik er toe doe. En natuurlijk doe ik er toe maar waarom merk ik dat niet en haal ik mijzelf zo naar beneden? Wat mijn studie betreft, ik denk dat iets creatiefs mij het beste ligt. Maar dat kan natuurlijk nog steeds van alles zijn, alleen daar moet ik nog achter komen. Ik keek vroeger altijd met mijn ouders naar “The Block”. Ik weet niet of je dat kent maar dat heeft ook met interieur design te maken. Dat vond ik altijd een tof programma en leek mij ook leuk om te doen. Het zou ook zeker een optie kunnen zijn. Maar nog steeds heb ik een twijfel gevoel, moet ik de HAVO afmaken en in een veilige omgeving blijven. Of moet ik toch einde van het jaar een MBO gaan doen en mijzelf ervan overtuigen dat het ook anders kan? Nou goed, vandaag voel ik mij alles behalve goed, ik heb heel mijn bed ondergekotst vannacht. Ondanks dat zal ik proberen nog wat aan school te doen.

    16 jaar
    3 jaren geleden
  • Je was er snel bij met je reactie! Ja, dat gebrek aan zelfvertrouwen. Je bent echt niet de enige die daar mee zit. Je bent zestien. Dat is een leeftijd tussen kind en volwassene in en je bent dan druk op zoek naar je identiteit. Sommigen hebben veel zelfvertrouwen. Met de studie gaat het goed, ze zijn goed in een sport en ze vinden gemakkelijk vrienden en vriendinnen. Voor anderen, zoals jij is het wat minder.
    Dan kan je daar over gaan lopen piekeren en denken dat er iets mis is met je, maar dat leidt tot niets en je wordt er alleen maar onzekerder door.

    Jij had graag je eerste ervaring op willen doen met een meisje, maar het meisje dat een kandidaat was vond je vriend leuker. Dat zijn dingen die elke jongen wel eens overkomen.
    Je hebt de beste relatie met iemand die dezelfde interesses heeft en ook zo'n beetje hetzelfde karakter. Bij dat meisje was dat niet zo. Nou, jammer dan.
    Bij 'Verliefd en verkering' staat een topic van een jongen van 20. 'Verliefd maar weet niet hoe ik haar moet vragen'. Die ging uit met een meisje, hij voelde wat voor haar, wilde verkering maar wist niet hoe hij het aan moest pakken. Een M16 en ik hebben adviezen gegeven, hij heeft het gedaan en nu zijn ze al twee maanden een stel. Je ziet, sommigen komen pas aan de vriendin als ze twintig zijn. Is dat erg? Nee, want als je wat ouder bent dan is je relatie wat serieuzer, geniet je er meer van en raak je niet na een paar jaar uitgekeken op de seks omdat er liefde is. Makkelijke seks om de seks gaat ook vervelen en dan ga je steeds raarder doen.

    Kortom, je gaat naar school, je hebt daar contact met je klasgenoten, je hebt die groep waar je mee zit en die aardig doet, je hebt een goede vriend, thuis doen ze hun best voor jou, wat mankeert er verder nog aan je leven? Alleen een vriendinnetje en seks. Nou, dat is vervelend misschien, maar dat komt echt nog wel een keer. Die jongen van dat topic heeft er twintig jaar op moeten wachten en nu is hij gelukkig. Lukt jou vast wel eerder.

    Jij aarzelt wat je studie betreft tussen hulpverlening en iets in de creativiteit. Een creatief beroep lijkt mij leuker. Meer vrijheid en de mogelijkheden zowel financieel als wat je doet zijn onbeperkt. Je moet natuurlijk wel creatief zijn! Op de BBC hebben ze wel eens series in die richting. Een wedstrijd tussen tien interieur ontwerpers die steeds een opdracht krijgen en waarbij de zwakste steeds afvalt. Uiteindelijk blijven er twee over en de winnaar krijgt een echte prestigieuze opdracht. Als het je echt interesseert dan kijk je daar naar. Ze hebben het ook met modeontwerp en tuinontwerp. Momenteel loopt er een serie op woensdagen waarbij mensen hun huis willen verbouwen. Dan krijgen twee architecten de opdracht een plan te maken. Het plan van de winnaar wordt uitgevoerd.
    Ik denk niet dat jij daar naar kijkt, maar zou je het willen zien? Als het je echt interesseert wel lijkt mij.

    Hulpverlening kan dankbaar werk zijn, maar emotioneel erg belastend en soms kom je problemen tegen die je niet kan oplossen. Hier lees je vaak topics van depressieve meisjes. Ik reageer daar soms op maar vaak krijg ik het gevoel van: "Wat zeur je nu eigenlijk?". Zo is er meer waarbij ik mij dingen ga afvragen.
    Dat is wat je tegenkomt als hulpverlener. Soms wordt je gewoon gemanipuleerd om aandacht te krijgen.
    Op HBO niveau krijg jij overigens eerder een coordinerende taak. Wil je dat?

    Denk er nog maar eens over. En denk vooral aan je schoolwerk! Fijn weekend en werk ze morgen!

    23 jaar
    3 jaren geleden
  • Hai j23. Mijn gebrek aan zelfvertrouwen komt doordat ik mijzelf vergelijk met andere, niet zo zeer door dat meisje maar wel waarom ze mijn beste vriend leuker vond dan mij. Dat geld ook voor andere jongens die hun best niet eens hoeven te doen voor dat soort dingen. Wat die vriendengroep betreft, volgens mij zijn al die meiden daaro druk met andere jongens. Er is dus weinig keus, tenzij ik van geaardheid zou veranderen natuurlijk;). En doorgaan tot 4 uur wil ik ook helemaal niet, alleen als ik mij goed voel, zo niet, dan ben ik een paar uur eerder al weg. Zoals voorgaande keren. Je zegt “als de school weer is begonnen kun je toch niet meer elke avond neem ik aan”. Wat ik bedoelde te zeggen was dat zij wel elke avond wilde zitten maar ik niet, dus doe ik dat ook alleen in het weekend. Maar ik voel wel een soort verplichting om het wel te doen omdat ik er voor mijn gevoel anders buiten zou vallen. Ik weet niet helemaal wat je bedoeld met dat jij mij teveel zegt wat ik moet doen, dat ik er niet altijd op reageer betekend meestal dat ik het begrijp. Ik zie het meer als een advies dan dat ik iets moet. Hoe andere mij ook zien, ik wil er eerst voor zorgen dat ik mijzelf ga waarderen zoals ik ben. Alleen hoe? Door te sporten dan denk ik, je lichaam een beetje vorm geven. Ik heb ten slotte een mini sportschool tot mijn beschikking. Ik ben de laatste tijd vaak in mezelf aan het brainstormen over wat ik leuk vind. Meestal kom ik dan toch nog uit op een richting van hulpverlening of iets met ontwerpen zoals kleding of interieur.

    16 jaar
    3 jaren geleden
  • Beste vriend, Je hebt gelijk als je zegt dat je makkelijk kan zeggen dat er niets met jou aan de hand is, maar om het diep van binnen ook te geloven, dat is weer een andere zaak. Heb jij voor jezelf een idee hoe het komt dat jij zo weinig zelfvertrouwen hebt? Komt het door dat meisje of is er meer?

    Mijn moeder was teleurgesteld in mijn vader (ik eigenlijk ook) en dat generaliseerde ze naar alle mannen. Ze was altijd negatief over mannen en daardoor kreeg ik een minderwaardigheidscomplex. Ik weet nu dat ik in heel wat opzichten bovengemiddeld ben, maar je gelooft het niet echt en je blijft toch onzeker en bescheiden.

    Jij bent uitgenodigd door die jongens in die groep waar je nu mee zit. Ze vonden jou dus wel er bij passen. Dat moet je toch al wat vertrouwen geven. Ze hebben je ook in de snapchat groep gezet dus nu hoor je er helemaal bij.
    Je weet niet of er single meiden bij zijn, maar je ziet toch wel of bepaalde meisjes steeds bij bepaalde jongens zitten?
    Ik vind het leuk voor je dat je nu nieuwe vrienden hebt, maar dat elke dag tot vier uur 's ochtends doorgaan is wat anders. Dat ga jij niet volhouden zonder gevolgen voor je gezondheid en je school. Als de school weer begonnen is dan kun je toch niet meer elke avond neem ik aan.

    Je moeder let erg op je en dat vind je niet fijn, maar dat doet ze omdat ze een goede moeder is. Had jij liever een onverschillige moeder gehad?
    Zelf heb ik het gevoel dat ik jou ook een beetje teveel zeg wat je wel en wat je niet moet doen, maar dat is mijn plaats helemaal niet in jouw leven. Je reageert er niet altijd op en gelijk heb je!
    Zo langzamerhand weet jij best wat wel en wat niet goed is en wat je wel en wat je niet moet doen. Maar ja, weten en doen zijn twee verschillende dingen.

    Geleidelijk aan ga jij zien dat het met jou allemaal best meevalt. Met je uiterlijk, met je prestaties en met hoe anderen over je denken. Dan krijg je vanzelf wel meer zelfvertrouwen. Als jij weer overvallen wordt door twijfels en je rot voelt, vraag jezelf dan eens af waarom jij je rot voelt en of dat reeel is. Misschien dat je dan soms tot de conclusie komt dat het nergens op slaat.

    Wat die opleiding betreft, tijd genoeg om tot een keuze te komen. Als jij naar de tv kijkt, iets leest in een tijdschrift of op internet pagina's bezoekt, zijn er dan onderwerpen die jou wat meer interesseren dan andere dingen, zoals mode bijvoorbeeld? Daar kan je ook iets uit opmaken.

    Ik wens je weer een fijn weekend en volgende week weer naar school neem ik aan. Ik zal proberen niet zo veel meer jou te zeggen wat je moet doen, maar nu ik je ken maakt het voor mij uit wat er met jou gebeurt, dat is het punt. Het beste dus maar weer!

    23 jaar
    3 jaren geleden
  • Hoi j23. Ik doe mijn best voor een positiever zelfbeeld, het is alleen lastig omdat je het zo makkelijk zegt. Ik kan het tegen mijzelf zeggen alleen diep van binnen alsnog denken dat ik mijzelf valse moed inpraat. De groep waar ik afgelopen week meezat bestaat inderdaad bijna alleen maar uit stelletjes. Er zitten wel wat jongens bij die “single” zijn maar kwa meiden weet ik het niet. Maar ja, ik durf voor mijn gevoel ook nog niet zoveel totdat ik kan denken van mijzelf dat ik er toch wel goed uitzie. Diezelfde avond ben ik in de snapchat groep van hun gezet. Alleen elke avond hebben ze wel iets gepland staan, ik weet niet of dat komt door de vakantie of dat dat altijd zo is maar ik voel mij toch wel een beetje verplicht om te reageren en mee te gaan om erbij te kunnen horen. Natuurlijk ook elke avond tot een uur of 4. Waar ik volgens mij als enige van iedereen niet mee aan moet komen bij mijn ouders. Iedereen komt gewoon thuis hoe laat het af is, neemt de huissleutel mee en gaat naar bed terwijl hun ouders slapen. Mijn moeder moet perse op de bank blijven zitten en 100 keer herhalen hoe laat ik thuis moet zijn, wat dat betreft zou wat meer vrijheid op dat gebied wel fijn zijn. Wat die opleidingen betreft, ik denk eraan en zoek eens wat informatie op als ik er zin in heb, misschien dat de knop een keer omgaat en ik kan denken “dit wil ik doen”.

    16 jaar
    3 jaren geleden
  • beste vriend, Als ik je laatste post zo lees dan gaat het toch allemaal wel redelijk goed krijg ik de indruk. Het probleem is dat jij jezelf inbeeldt dat je er niet goed uitziet als je de deur uitgaat. Weinig zelfvertrouwen houdt in dat je "denkt" dat je minder waard bent dan hoe het in de werkelijkheid is. De volgende keer denk je dus maar: "Ik denk wel dat ik er niet uitzie en niets klaarmaak bij anderen, maar dat denk ik alleen maar. In werkelijkheid ben ik best een aantrekkelijke en leuke jongen." Als je dat nu elke keer tegen jezelf zegt dan ga je het geloven en dat is goed want het is gewoon zo.
    Als je naar zo'n filmpje kijkt dan zeg je maar: "Haha, wat zie ik er daar stom uit." Met een beetje geluk zegt iemand dan dat het wel meevalt.

    Afgelopen zaterdag was ik bij een tuincentrum en achter de alleen pinnen kassa zat een nieuwe jongen, ongeveer van jouw leeftijd. Het was helemaal geen knappe jongen, mager, en hij had ook nog een bril op. Het was duidelijk dat het zijn eerste baantje was en hij deed erg zijn best, maar nog wel een beetje onhandig. Hij ontroerde mij, ik voelde genegenheid voor hem. Ik stelde mij zo voor hoe hij 's morgens vol spanning naar zijn werk was gegaan, de omgang met de klanten heel spannend vond en hoe hij straks als hij thuis kwam door zijn moeder zou worden opgevangen en gevraagd hoe het ging. Ik denk dat hij in een liefdevol gezin woont. Het was gewoon een lieve jongen en de rest, zijn uiterlijk, was niet belangrijk. Daarom kon je van hem houden.
    Hoe je er uitziet maakt dus echt niet zo veel uit. Hoe je overkomt, dat maakt het verschil. Als jij onzeker overkomt, denkend ik ben niks en het wordt niks, dan zien meisjes dat. Ze willen een vriend waar ze wat aan hebben, bijvoorbeeld als er problemen zijn. Dat moet jij uitstralen. Doe maar een beetje macho.
    Het is echt heel belangrijk dat jij je onzekerheden leert overwinnen. Tenslotte, wat is er mis met jou? Niets toch!

    Die groep waar jij nu bij gaat zitten dat zijn allemaal stelletjes. Jij bent daar een loslopende jongen. Zijn er niet ook loslopende meisjes? Worden die niet uitgenodigd of willen die niet omdat ze bang zijn een verkeerde naam te krijgen? Zijn er geen meisjes die jij kan vragen om eens mee te gaan? Niet als je vriendin, maar gewoon voor de gezelligheid.
    Dat elke dag tot vier uur doorgaan bevalt mij niet zo erg. Alleen op zaterdag, anders niet anders komt en je werk bij de boer en je school in de knel. Soms moet je verstandig zijn.

    Wat die gel betreft, in je post daar voor las ik: "Ik zoek een middel waarmee ik mijn haar meer volume kan geven en het blijft zitten zodat ik geen glimmende gel laag meer hoef te gebruiken." Vandaar mijn opmerking.
    Met die oversized kleding maak je de indruk een wilde jongen te zijn die zich niet zo gauw ergens wat van aantrekt. Daar past een "net uit bed kapsel" wel bij. Ik heb altijd het idee dat jongens met wat wild en wat langer haar altijd wel leuke jongens zijn, maar ik ben natuurlijk geen meisje.

    Dat modeopleidingsfilmpje dat jij gezien hebt dat moet je maar voor kennisgeving aannemen. Mondriaan in den Haag heeft ook een modeafdeling op MBO niveau. Daar heb ik wel eens een presentatie bijgewoond van de studenten met hun zelf ontworpen kleding. Was heel leuk en gezellig. Kijk gewoon wat jij als studie leuk vindt en dan kies je. Maar probeer eerst die Havo goed te doen. Dat is voor nu, de rest is voor later. Iets goed afronden geeft je ook zelfvertrouwen!

    Fijne dagen weer. Geloof in jezelf!

    23 jaar
    3 jaren geleden
  • Hallo j23. Ik snap wat je zegt, en ik weet ook dat het geen zin heeft om de hele tijd met dat soort dingen bezig te zijn. Maar ik baal er gewoon zo van, als ik mijzelf in de spiegel zie vind ik dat ik er prima uit zie, waarom dan zo verrot als ik de deur uitga en op die filmpjes? Het was verder best een gezellige avond, ik ben met die vriend in hun snapchat groep geplaatst. Alleen zitten ze bijna elke dag wel bij iemand tot een uur of 4 s’nachts. Naja, ik zal mijn best doen voor mijn kerstrapport en er proberen achter te komen wat ik wil doen voor opleiding. Ik weet niet of ik HBO wil gaan doen, het lijkt mij erg stressvol. Ik zag vandaag toevallig een filmpje op youtube van een modeschool in Amsterdam. Overspannen, blackouts ect. Ik heb wel iets in mijn hoofd zitten rond dat gebied maar dit maakt het niet bepaald aantrekkelijker voor mij. Ik wil mij gewoon zelfverzekerd voelen, kwa school maar ook kwa uiterlijk en vrienden. Natuurlijk snap ik dat ik niet aan alles wat kan doen maar als ik mij er goed uit vind zien in de spiegel kan dat toch ook in de avond zo zijn. Maar zoals ik al zei was het wel te doen, ik merkte al wel weer dat bijna de hele groep bestaat uit stelletjes maar opmerkingen kreeg ik niet. Wat mijn kledingstijl betreft, ik kreeg er wel wat opmerkingen over, de meeste meisjes vinden het mooi en de jongens vinden het “gay”. Terwijl sommige achteraf zeiden dat ze het toch wel een beetje mooi vinden staan. En wat je zei over die gel snapte ik al niet helemaal maar dat maakt ook niet uit, ik gebruik het sowieso niet wat het heeft bij mijn haar toch alleen maar nadelen. Ik heb mijn haar meestal warrig, tot dat ik de deur uitga, het blijft nooit goed zitten namelijk. Daarom ben ik dus opzoek naar een manier waarop het wel blijft zitten of in ieder geval meer volume. Daar ben ik wel jaloers op, die jongens die dat gewoon van zichzelf hebben en er mee kunnen opstaan en mee naar school kunnen gaan. Ik laat het hier voor nu even bij.

    16 jaar
    3 jaren geleden
  • Beste vriend, Volgens mij ben jij daar op school het lievelingetje van de docenten. Ze doen zoveel extra dingen voor jou en dan moet je het nog stil houden ook. Als die docenten jou zo aardig vinden, dan kan er niet zoveel mis met je zijn, toch?

    Je begrijpt natuurlijk wat ik ga zeggen als commentaar op dat zo met jezelf bezig zijn en je afvragen wat mensen van je vinden. Jij moet gewoon jezelf zijn en je niet druk maken over wat anderen van je vinden. Je hebt een vriend, je bent uitgenodigd bij die andere groep en het was gezellig daar. Wat wil je nog meer?
    Jij vindt van jezelf blijkbaar dat jij als een lulletje op die filmpjes staat. Nou, jammer dan. De meeste mensen zien zichzelf niet graag op filmpjes of foto's. In de spiegel zie je altijd je spiegelbeeld. Zelfs de camera van je laptop geeft een spiegelbeeld heb ik gemerkt, heel vreemd! Je bent dus gewend aan je spiegelbeeld en als je dan ziet op zo'n filmpje hoe je er voor een ander uitziet dan schrik je.

    Je blijft maar denken dat het met jou niet goed kan gaan. Doe nou gewoon eens je best op school en zorg dat je een goed kerstrapport krijgt. Je docenten doen er alles aan, dus die zien heel graag dat het goed met je gaat. Ze zien wat in jou, dus waarom zie jij dan niks in jezelf?
    Je weet niet wat je wilt. Jij wilt het gezellig hebben met vrienden en een vriendin. Dan wil je ook dit jaar met goed resultaat afsluiten. Het probleem is dat jij wat vrienden en zo een beetje al te kritisch bent. Je komt elke dag op school mensen tegen en nu heb je dus ook contact met die vriendengroep van je werk die jou leuk genoeg vonden om uit te nodigen. Dat ze jou misschien een beetje plagen (deden ze dat?) dat is toch niet erg, dat doen jongens onder elkaar nu eenmaal, dat weet je toch! Gewoon mee lachen.

    Wat jij nu moet doen is denken aan de dingen die belangrijk zijn. Dat is in de eerste plaats je school. Hoe jij er uit ziet, ach, als ik jongens van jouw leeftijd zie dan denk ik echt niet van, mijn god, wat een stuk! Het zijn gewoon jongens tussen kind en volwassenheid en dan ben je echt niet altijd op je aantrekkelijkst. Dat geeft niet, want je ouders houden van je, je grootouders houden van je en je vrienden gaan graag met jou om, dus wat kan dat uiterlijk je schelen? De mensen die van je houden maakt het niet uit de als sommigen jou beoordelen op hoe jij er uitziet dan zijn dat mensen waar jij niets mee te maken moet willen hebben. Ik heb het wel meer gezegd, als jij er niet echt heel knap uitziet en iemand valt op jou dan weet je dat het echt is. Een knap iemand weet dat nooit. Bovendien, ik denk dat jij er leuker uitziet dan je zelf denkt.
    Draag jij die nieuwe kleren die je gekocht had? Die vond jij zelf toch wel leuk staan? Zegt iemand er wel eens iets van, die meisjes bijvoorbeeld. Als ze niks zeggen, vraag het ze dan eens.
    Je had het over je haar en die gel. Ik zei iets over nichterig maar daar heb ik spijt van. Gel is niet nichterig, maar ik denk dat het jou leuker zou staan als je haar gewoon een beetje warrig is. Dat hoort bij die oversized kledingstijl.

    Dat jij jezelf voor de gek houdt zou ik niet zo zeggen, maar je bent jezelf wel gek aan het maken. Kap daar mee. Ik doe niet zo veel moeite voor een loser dus ik vind jou geen loser. Jij lijkt mij een gevoelige aardige jongen die een heel goede vriend kan zijn voor iemand m/v. Die iemand kom jij vast wel een keer tegen. Zo gaat het namelijk altijd!

    Nu weer hard aan het werk. Stel je docenten en je ouders niet teleur!

    23 jaar
    3 jaren geleden
  • Hoi j23. Over die open dagen en die opleidingen, je kon zelf kiezen uit een heel aantal categorieën met opleidingen die daaronder vielen. Ik heb dus die 3 opleidingen gekozen. Veel docenten hebben een goed beeld van mij, waaronder mijn eco docent, wat er dus voor zorgt dat ik dit soort dingen krijg aangeboden. Ik weet niet precies wat mijn klasgenoten daarvan vinden, veel weten het niet wat ik mocht het nog niet zeggen. Maar nadat het proefwerk was geweest had ik ook nog les en werd er dus gevraagd aan mij waar ik was, dus toen zei ik het wel gewoon. Ik denk van binnen wel dat dit niet de manier is en ik mijzelf voor de gek aan het houden ben, ook merk ik dat ik een beetje wanhopig begin te worden. Ik ben veel bezig met wat mensen van mij vinden. Ik snap wat je bedoeld met op een sport gaan. Maar ik heb het gevoel dat ik aan te veel dingen denk dus doet dat er nu nog even niet toe bij mij. Ik heb gewoon nog steeds een beetje een uitzichtloos gevoel, ik weet eigenlijk niet wat ik wil, ben erg bezig met wat andere van mij vinden en ik denk de hele tijd dat alles wat ik ga doen in de toekomst een tegenvaller gaat zijn. Van die groep heb ik nog niks gehoord, ik ben op werk mee gevraagd om bij iemand van die andere vriendengroep te gaan zitten. Dat heb ik gedaan met die vriend van mij. Het was wel gezellig, gezelliger dan bij die andere. Alleen dat onzekere gevoel gaat niet weg, ik ben zoals ik al zei zo veel bezig met wat andere van mij vinden. Thuis denk ik altijd dat ik er wel goed uitzie, maar eenmaal de deur uit weet ik niet wat er gebeurt maar dan lijkt het wel alsof ik opeens iemand anders ben. Je raad het al, al die filmpjes. Ik zie er niet uit maar al die andere wel. Waardoor ik bang ben dat ik op een negatieve manier opval. Ik ga zo even doornemen wat er allemaal van mij verwacht wordt volgende week, en dan morgen weer werken.

    16 jaar
    3 jaren geleden
  • Beste vriend, Ik begin een beetje het gevoel te krijgen dat jij een nogal chaotisch iemand bent. Nu ben je dus weer e-mails kwijt. Klaagt je moeder vaak over de rommel op je kamer?
    De opleidingen die jij noemde, Management, Fashion en Sociaal werk dat lijkt wel op dingen waar je het wel eens over hebt gehad, die Fashion bijvoorbeeld. Ik begrijp dat het dingen zijn die ze voor jou gekozen hebben.
    Er wordt wel veel aandacht aan jou besteed op die school. volgens mij is het best een goede school. Die economie docente heeft volgens mij wel een zwak plekje voor jou. Altijd fijn als mensen je aardig vinden en daarom wel wat extra's voor je willen doen. Dat jij dat Economie proefwerk later mag maken vind ik ook heel erg coulant. Wat vinden jouw klasgenoten daar van?

    Nu praat je ook weer over kennismaken met nieuwe mensen op een volgende opleiding. Zit jij jezelf nu niet een beetje voor de gek te houden? Op dat MBO ontmoette je ook allemaal nieuwe mensen, maar die bevielen je niet. In die klas waar je nu zit daar zitten ook allemaal nieuwe mensen (neem ik aan) maar die zijn weer te kinderachtig. Wie zegt dat het op een volgende opleiding niet hetzelfde probleem gaat zijn?

    De reden waarom ik jou adviseerde om bij een sportclub te gaan was nu juist om daar op een leuke manier nieuwe mensen te ontmoeten. Bij sport in teamverband moet je met elkaar samenwerken en daar leer je heel goed wat je aan elkaar hebt en op een sportieve manier met elkaar omgaan. Voor mijn gevoel is dat wat jij nodig hebt, maar dat wil jij dus ook al weer niet.
    Die krachttraining daar wordt je dan misschien wel gespierder van, maar dan zit jij daar maar alleen in die schuur. Dat is toch niet gezellig en toch niet wat je zoekt? Je kan overigens best het ene doen zonder het andere te laten. Krachttraining en sportclub.
    Wachten op volgend jaar of het jaar daarna totdat je op een nieuwe opleiding zit om nieuwe vrienden te vinden duurt toch wel erg lang, of wil je al weer overstappen? Daarom dacht ik dus aan een sportclub.

    Het is in ieder geval fijn dat je die ene vriend nog hebt. Die valt dus ook al niet meer in de smaak bij die anderen. Misschien moeten jullie dat niet erg vinden. Bedelen of je ergens bij mag zijn moet je natuurlijk nooit doen, bewaar je zelfrespect!
    Het is jammer dat je zit met dat meisje, maar misschien moest jij je daar maar overheen zetten. Bij jou vond ze niet wat ze wilde. Er komt vast wel een keer een meisje voor wie jij precies bent wat ze zoekt.

    Nu gaan jullie dus eens op stap in Amsterdam, naar de Bijenkorf. Daar ben ik wel eens geweest, heel groot en veel te zien! Een paar weken geleden was ik in Rotterdam in de Bijenkorf. Toen ik daar kwam zag ik een bordje: Ingang voor klanten met afspraak. Ik dacht even dat ik er niet in mocht, maar een paar meter verder stond een bordje: Ingang zonder afspraak. Bij binnenkomen en bij weggaan werd de deur voor mij open gehouden. Daar voelde ik mij wel een beetje ongemakkelijk door. In Japan is dat gewoon, maar hier toch niet.

    Komende week zal ik waarschijnlijk niet veel van je horen, maar dat geeft niet. Dit is maar bijzaak, je opleiding is hoofdzaak en daar moet je al je aandacht op richten. Hier kom je als je ergens mee zit of als je adviezen wilt. Voorlopig weet jij wat je te doen staat, dus werk ze. Ik hoop dat die Economie je wat duidelijker gaat worden door de bijles.
    Leuke dag met je vriend gewenst, succes met je studie en een nuttige week verder!

    23 jaar
    3 jaren geleden
  • Hoi j23, daar was ik weer naar een tijdje. Ik heb nu vakantie maar moet veel doen voor de 2 weken na de vakantie. Ook werk ik nog dus ik moet het allemaal handig indelen, maar dat komt hopelijk wel goed. Ik had eigenlijk een economie proefwerk vandaag, maar ik heb met mijn docente afgesproken dat ik die maak als ik er klaar voor ben. Onder andere omdat ik eco erg moeilijk vind en ze vind dat ik grote stappen heb gemaakt en niet alle lessen heb kunnen volgen. Want vanaf het begin bouwt het op naar steeds ietsje meer, en als je het begin niet heb meegekregen ga je het lastig krijgen. Heb na de vakantie extra bijles totdat mijn docente en ik denken dat het goed gaat komen. Wat sporten betreft, ik weet het ff niet. Ga nu nog ff helemaal niks doen want heb het druk zat. Ik vind krachttraining meer bij mij passen en denk ik ook leuker, daar komt natuurlijk nog van alles bij kijken maar ik kijk wel even aan wat ik wil en wat niet. Met mentorles heb ik vandaag 3 HBO opleidingen gekozen waar ik eind dit jaar een opendag van heb. Weet de mail met de namen van de opleidingen niet te vinden maar het was iets met management, fashion en sociaalwerk (alweer)… want heb al 2 weken ervaring rondom dat gebied ;). Klinkt allemaal niet heel duidelijk maar als ik bij de mail kan komen zal ik het je beter uitleggen en wat het allemaal inhoud. Want ik weet verder niet of ik überhaupt HBO ga doen, licht er nog steeds aan hoe dit jaar mij afgaat en of ik al iets heb gevonden. Verder weet ik niet precies hoe ik mij voel, aan de ene kant gewoon normaal maar dan denk ik opeens weer aan een gezellige avond ofzo en dan krijg ik weer een eenzaam gevoel. Omdat toch maar thuis zit een beetje te niksen, ik weet dat dat helemaal niet positief klinkt maar ik weet er gewoon niets aan te veranderen momenteel. Met mensen praten gaat wel maar het is niet zo makkelijk om te zeggen van “mag ik mee zitten vanavond anders voel ik mij weer kut”. Lekker deprimerend maar als ik dan weer terug denk aan zo’n opleiding met nieuwe mensen, een klik met elkaar, dat zou ik zo graag willen. En dan zouden dit soort dingen voor mijn gevoel veel makkelijker gaan, want je kent elkaar toch niet. Maar goed, morgen weer werken, en nergens heen in de avond want ik spreek de groep al 2 weken niet meer, geen idee waarom maar het zal wel weer aan mij liggen want dat is altijd zo, ik wordt er schijtziek van. Die vriend heeft hetzelfde probleem, wij hebben gelukkig nooit gezeik met ze twee, maar wel altijd met de rest van de groep. Ik ga met hem woensdag naar amsterdam, bijenkorf ect, beetje rondneuzen, wordt vast gezellig. Truste

    16 jaar
    3 jaren geleden
  • Beste vriend, Waarom ik graag wil dat jij aan sport gaat doen is vooral om jou zelfvertrouwen te geven en je in contact te brengen met andere jongeren die misschien beter bij jou passen. Die vrienden die jou plagen die zitten op voetbal. Daardoor hebben ze een betere band met elkaar. Jij valt daar buiten omdat jij minder van hun leven met ze deelt. Jij wil wel sport maar niet in een vereniging. Ik denk dat jij nu juist wel in een vereniging moet gaan sporten. Een sport die een beetje bij jou pas, dus bijvoorbeeld dat korfbal of tafeltennis of volleybal, dat soort sporten.
    De jongens en meisjes die daar aan doen zijn ook niet van die ruige types, dus dat past beter bij jou denk ik. Korfbal leek mij leuk omdat daar ook meisjes aan meedoen in het team.
    Als je een sportclub zoekt dan ga je naar Google en typ je in: ... vereniging in Noord Holland. ... is natuurlijk de naam van de sport.

    Jongens en meisjes die aan teamsport doen hebben meer zelfvertrouwen. Ze zijn gezonder, hebben een soepel mooi gespierd lichaam en sociale contacten in hun vereniging. Samen in een team de strijd aan gaan met de tegenstander creeert een band.

    Jij denkt blijkbaar meer aan spieren ontwikkelen. Het probleem van dat soort dingen is dat die spieren weer verdwijnen als je er mee stopt. En bovendien zit jij weer alleen in je schuur. Daar schiet je niets mee op.
    Jij bent niet helemaal tevreden met je lichaam, zelfs helemaal niet misschien. Op jouw leeftijd ben je als een boom in het bos die zo snel mogelijk naar het licht wil groeien. Later als de gewenste hoogte bereikt is komt de volumegroei. Bij jou ook. Heel belangrijk is de juiste voeding. Proteinen en mineralen, daar gaat het om. Proteinen zijn stikstof verbindingen. Die vind je in dierlijke producten en in sommige planten, vooral de vlinderbloemigen. Bonen en erwten dus op je bord. Mineralen vind je in planten. Voor spieropbouw zijn groenten essentieel. Gorilla's zijn de sterkste apen die er zijn. Wat eten ze? vruchten en blaadjes.
    Of jij dunner bent geworden van je eetpatroon weet ik niet. Het kan ook dat je gewoon langer bent geworden maar niet dikker.

    Je haar is te dun vind je. Je kan naar meisjesvragen gaan en vragen wat er aan te doen is. Je kan ook niet moeilijk doen en er mee leven. Ik denk dat als jij je haar heel kort houdt dat het dan het beste er uit ziet. Die gel moet je maar aan je zusje geven. Gel maakt dun haar alleen maar platter en dus dunner. Gewoon een kort mannelijk kapsel dat vanzelf goed zit. Gel is voor nichten.

    Je gaat een planning maken. Heel goed, maar je er dan wel aan houden natuurlijk en maak het niet te ambitieus. Dat brengt je alleen maar in de verleiding om het maar te laten als het te veel moeite kost. Je hebt huiswerk, je weet wanneer dat gemaakt moet zijn. Je hebt proefwerken, toetsen en je weet wanneer je die krijgt. Plan dus voor alles tijd in. Heel gedetailleerd hoeft het niet te zijn, het komt toch nooit uit zoals je van tevoren dacht.
    Je hebt vast wel vrije middagen of ochtenden. Dan is het heel rustig thuis denk ik en kan je mooi studeren. Heb je weer een vrije avond voor ontspanning.

    Weet je die website nog waar je studies kunt uitzoeken? https://www.studentum.nl/
    Als je bijvoorbeeld op MBO klikt dan krijg je gelijk alle studies die er zijn. Zeven pagina's zag ik. Je noteert alleen de interessante. Techniek interesseert je (helaas) niet, dus die sla je dan gelijk maar over. Zo krijg je een hele lijst. Misschien nog wel een leuk spelletje ook.

    Fijne dag verder!

    23 jaar
    3 jaren geleden
  • Hoi j23. Ik heb inderdaad weinig zelfvertrouwen over. Ik zal eens een topic daarover maken, misschien hebben mensen tips. Ik heb wel aan een aantal sporten gedaan, maar hoe kom je op korfbal? Ik wil wel beginnen met sporten, maar dan niet op een vereniging of iets dergelijks maar thuis. Ik heb een sportschuur met allemaal halters en andere fitnessapparatuur. Daar wil ik wat mee doen aangezien het er toch staat. Maar als ik daarmee ga beginnen dan moet ik ook mijn eetpatroon aanpassen, ik ben best wel dun en heb niks om om te zetten in spieren. Ik heb het al eens eerder gedaan, alleen met 2 halters van een paar kilo, niets professioneels maar ik kreeg er wel wat figuur van. Naderhand ben ik er nog meer door afgevallen omdat ik het niet combineerde met een goed eetpatroon waardoor ik nog dunner werd dan ik al was. Ik denk dat als ik hier aan begin en ik vooruitgang zie, ik mij al veel beter ga voelen. Ook ben ik opzoek naar een nieuw kapsel, mijn haar blijft nooit zitten, heeft nul volume en is heel plat van zichzelf. Ik zoek een middel waarmee ik mijn haar meer volume kan geven en het blijft zitten zodat ik geen glimmende gel laag meer hoef te gebruiken. Ik heb vandaag gewerkt en ik ben best wel moe, morgen ga ik een weekplanning maken voor de aankomende toetsen. Ik ben niet uitgenodigd samen met die vriend voor vanavond, er is echt niks meer aan en iedereen loopt elkaar te naaien, om èèn of andere reden werd ik zelfs genegeerd deze week. Mijn vriend boeit het niet hij gaat gewoon naar zijn vriendin maar ik schaam mij een beetje dat ik met zulke kleuters bevriend ben. Goeden schoolresultaten helpen ook natuurlijk. Ik wil ook wel even verder kijken naar opleidingen, op de manier die jij voorgaand bericht aanraadde. Ik schrijf dit bericht positiever dan dat ik mij voel, maar misschien helpt het wel.

    16 jaar
    3 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten