Skip to content
8 reacties
665 weergaves

Ik kan niet meer aan mezelf denken

Ik heb al heel lang dat ik alleen maar aan andere kan denken en niet aan mezelf. Ik wil het nu niet laten klinken alsof ik heel goed ben ofzo want zelf word ik ook niet echt gelukkiger. Ik durf echt nooit nee tegen iemand te zeggen omdat ik bang ben dat als ze bijvoorbeeld weg gaan dat ze dan dood kunnen gaan en als ik erbij was geweest dat ik het allemaal had kunnen voorkomen! Ik zit elke avond alleen maar na te denken over hoe ik tegen iemand op een “boze” manier iets heb gezegd terwijl ik het gewoon normaal zei en het diegene niks uitmaakt. Dus ik heb dus ook heel veel slapeloze nachten omdat ik de hele nacht alleen maar zit te huilen over wat ik beter had kunnen doen. (Iemand anders had ook een post gedaan over een soort gelijk probleem maar ik had niet een duidelijk antwoord dus vraag ik dit nog een keer) ik heb al een keer met mijn moeder er over gepraat eigenlijk meerdere keren zelfs maar ik had daardoor niet echt het gevoel dat het was opgelost door de dingen die zij zei.... maar ik durf er ook niet meer over te beginnen want ja... ze heeft heel veel moeite gedaan om te zorgen dat het weg gaat maar het is niet gelukt maar dat wil ik haar niet laten merken want anders zou ik dat zielig vinden! Ik weet dat ik echt stom ben om er gewoon niet over te beginnen maar hoe graag ik het gewoon ook wil, ik kan het gewoon niet!

13 jaar
3 jaren geleden

8 Reacties

  • Graag gedaan lieve jongen. Misschien dat jij je ook wel eens afvraagt wat eigenlijk de zin van het leven is. Volgens mij is dat wat voor anderen betekenen. Jij had het moeilijk en je hebt de moed gehad om er mee naar het forum te komen. Ik heb het gelezen en ik ben erg blij dat jij wat aan mijn reacties en die van die andere J22 hebt gehad. Dat maakte mij ook weer gelukkiger. Ik denk dat ik dat ook zeg namens die andere J22. Het beste verder, misschien dat je er nu wat beter tegen op kan. Het is niet gemakkelijk om een tiener te zijn, alles veranderd zo snel voor je, maar je kunt het aan en je komt er doorheen. Vertrouw er maar op dat er altijd wel iemand voor je is als je het moeilijk hebt. Het ga je goed en bedankt dat ik je mocht helpen. H

    22 jaar
    3 jaren geleden
  • TS: Echt heel erg bedankt voor je reactie jongen 22! Ik weet echt niet wat ik moet zeggen gewoon heel erg bedankt voor alle tips!!

    13 jaar
    3 jaren geleden
  • Beste jongen, Ik begrijp dat het bij jou thuis allemaal niet zo makkelijk voor je is. Samen met je tweelingzus ben je de jongste en iedereen heeft zo zijn eigen problemen.
    Jouw moeder heeft het natuurlijk ook niet zo gemakkelijk met vier kinderen en een moeilijke man. Dat zal ze zich toch anders voorgesteld hebben toen zij en je vader verliefd op elkaar werden.

    Ik weet niet hoeveel jij weet van dat soort dingen, maar je puberteit is niet de enige moeilijke periode in je leven. Mannen krijgen te maken met de mid-live crisis. Als je jong bent dan heb je allerlei dromen en verwachtingen van het leven en halverwege, zo tussen de veertig en de vijftig, dan kijk je terug naar wat er van terecht is gekomen en soms is dat teleurstellend, maar soms ook niet. Sommige mannen gaan dan rare dingen doen.
    Vrouwen krijgen te maken met de overgang. Dan gaan ze als het ware van de moeder fase naar de oma fase. Het is een kwestie van hormonen. De dokter kan pilletjes geven om het te verzachten. Sommigen hebben het daar erg zwaar door en worden dan moeilijk om mee om te gaan. Dat duurt een paar jaar en dan worden ze weer rustiger en liever dan daar voor.
    Het leven zit nu eenmaal vol uitdagingen en is niet altijd makkelijk. Probeer van elkaar te blijven houden, dan gaat alles beter.

    Het is fijn dat je die tweelingzus hebt, daar zal jij je hele leven plezier van hebben. Zij is toch degene die het dichtst bij je staat en er altijd voor je zal zijn. ze is 11 minuten ouder maar dat maakt natuurlijk niets uit, ze heeft jou opzij geduwd bij jullie geboorte om de eerste te zijn. Is zij een beetje een bazig type? Dat weglopen van haar is ook een soort zelfbescherming. Zij kan waarschijnlijk ook niet goed tegen die moeilijke dingen. Het is haar manier om er mee om te gaan.

    Het is ook fijn dat je die lieve oma hebt. Je praat al veel met haar en ik denk dat je ook met haar moet praten over de dingen die je hier gezegd hebt maar nog niet tegen je oma. Zij weet natuurlijk best hoe het zit bij jullie thuis en ik weet zeker dat zij daar met jou over wil praten. Ze zal het fijn vinden als jij haar dat vertrouwen geeft en proberen je te helpen.

    Jammer dat de opa en oma van je vaders kant anders zijn, maar die andere oma heb je in ieder geval. Straks mag je weer naar school en dan heb je weer wat afleiding.

    Ik ben blij dat je wat aan onze verhalen hebt gehad. Ik zeg onze omdat ik niet de enige ben die gereageerd heeft. De eerste en derde reactie was van mij, de tweede van iemand anders. Ik ben H, dan weet je wie wat schrijft. In ieder geval, je ziet dat er altijd wel iemand is die naar je wil luisteren en je wil helpen. Je bent nooit alleen, altijd is er wel iemand voor je. Als je dingen kwijt wilt, schrijf gerust. Dingen waar je mee zit opschrijven helpt, dat alleen maakt het al rustiger in je hoofd. Dat jij die dingen waar je mee zit hier hebt opgeschreven heeft je al minstens zoveel geholpen als onze reacties.

    Het beste, en sterkte. Alles komt goed, als je maar van elkaar houdt.

    22 jaar
    3 jaren geleden
  • Heel erg bedankt door dat bericht jongen 22! Hier nog even antwoord op die vragen: ik heb 2 zussen en 1 broer, ik ben zelf de jongste maar ik scheel maar 11 minuten met een van mijn zussen. Met haar kan ik vaak wel praten maar haar maakt het nooit iets uit en ze loopt altijd gewoon weg dus ze krijgt niet echt mee wat er nou allemaal gebeurd. Mijn oudere broer en zus nemen mij niet echt heel serieus, vooral omdat ik “altijd word voorgesproken” door mijn moeder. De opa en oma aan de kant van mijn vader zouden mij denk ik ook niet serieus nemen maar de opa en oma aan mijn moeders kant die denk ik wel. Mijn oma begint heel oud te worden en ze heeft ook een herseninfarct gehad maar voor de rest kan ze heel goed luisteren en oplossingen bedenken! Ik praat best wel vaak met haar en mijn broer trouwens ook maar over dat heb ik nog nooit echt durven te beginnen. Verder heb ik natuurlijk ook nog mijn moeder maar die is nogal snel chagerijnig... hahaha

    13 jaar
    3 jaren geleden
  • Beste jongen, Ik denk inderdaad dat jouw problemen met je vader te maken hebben. Je moet heel voorzichtig met hem omgaan om geen ruzie te krijgen en dat heb jij uitgebreid naar iedereen in je omgeving. Het is goed dat je dat beseft, misschien dat het helpt om er beter mee om te gaan.

    Vaak lees je hier iets van een paar Belgische broers, 15 en 16, die vooral schrijven over aftrekken, de hitsige kereltjes, maar ze schrijven ook wel eens over wat anders. Ook zij hebben een vader die zijn handen niet thuis kon houden maar die woont niet meer bij hen. Af en toe hebben ze wel eens akelige dromen en dan kruipen ze bij elkaar in bed om elkaar te troosten. Het zijn hele lieve jongens.
    Praat jij wel eens met je broer of je zus of zijn ze daar te jong voor of zijn ze misschien ouder dan jij en nemen ze je niet serieus?

    Jouw vader woont nog bij jullie en ik begrijp dat hij zijn best doet om het niet uit de hand te laten lopen, maar dat lukt jammer genoeg niet altijd. De geest is gewillig maar het vlees is zwak staat er in de Bijbel. Dat betekent: Je wilt het goede, maar soms wint de emotie het en doe je het verkeerde. Misschien zijn er in zijn leven ook nare dingen gebeurd die hem zo gemaakt hebben.
    Je hebt dus een zus en een broer. Ben jij de oudste? Meestal heb je dan ook de meeste problemen door zo'n situatie.
    Je zegt dat je vader en der rest apart van elkaar eten. Is dat op hetzelfde moment? Misschien zou je dan eens kunnen proberen om samen met je vader te eten, alleen jij dus en hij. Dat geeft hem het gevoel dat jij toch wel om hem geeft en dat zal hij fijn vinden lijkt mij. Zou dat mogelijk zijn of durf je dat niet?
    Als hij vraagt waarom dan zeg je dat je het niet leuk vindt dat hij alleen eet en dat hij toch je vader is. Het woord zielig moet je natuurlijk niet in de mond nemen.

    Wat ik mij ook afvraag is of jij wel eens met je vader praat? Over school bijvoorbeeld of over andere zaken waar jongens met hun vader over praten, voetbal of auto's of weet ik veel.
    Jouw vader zal zich toch soms ook wel eenzaam voelen. Mensen die steeds ruzie maken worden door anderen gemeden. Misschien als jij wat meer met hem omgaat en hij vertrouwen in je gaat krijgen dat hij dan wel eens over zijn snel boos worden wil praten. Je mag dan best zeggen dat jij het daar moeilijk mee hebt. Voor jou helpt praten over je problemen, maar dat geldt ook voor je vader. Hij moet alleen het gevoel krijgen dat hij daar met jou over kan praten.

    Ik begrijp dat het voor jou lastig is om thuis over die dingen te praten. Je moeder heeft het er natuurlijk ook moeilijk mee. Heb je oma's, opa's, waar je een goede relatie mee hebt en waarmee je over dit soort dingen kan praten. De ouders van je vader weten natuurlijk heel goed hoe het zit. Misschien dat je er met hen eens over kan praten.

    Het zijn hele zware dingen voor iemand van jouw leeftijd maar je hebt er mee te maken en je moet er maar mee om kunnen gaan. Er wordt van jou meer volwassenheid gevraagd dan bij je leeftijd past en dat is niet gemakkelijk. Ik hoop dat je er mee om weet te gaan en dat er genoeg andere dingen zijn waarbij jij gewoon weer een jongen van dertien kan zijn.
    Je ziet het er zijn altijd mensen die naar je willen luisteren en je willen helpen. Hier, maar ook zeker waar jij woont en waar jij mee te maken krijgt. Heb vertrouwen dat het goed komt en je mag altijd terug komen.


    22 jaar
    3 jaren geleden
  • TS hier: misschien kan het er iets mee te maken hebben dat ik een vader heb die best wel agressief was. Hij heeft zelfs een paar keer mijn broer en zus geslagen en hij word heel snel boos. Dat slaan doet hij gelukkig niet meer en hij probeert zijn best te doen maar hij word om de domste redenen boos op iedereen. Dat is ook weer een voorbeeld, als hij boos word op iedereen en iedereen die eet maar ergens anders en hij zit alleen te eten dan vind ik dat ook zielig terwijl hij het zelf zo ver heeft gemaakt....

    13 jaar
    3 jaren geleden
  • Ach jongen (13),
    Je bent gewoon een heel gewone jongen, maar wel een heel fijngevoelige met een heleboel empathie (supergoed), iets te veel misschien. Dat is lastig voor je, dat begrijp ik wel, want mijn vriendin heeft ongeveer hetzelfde. Zij praat regelmatig met een psycholoog en het helpt haar haar leven een stuk gemakkelijker te maken. Uiteindelijk ben jij een hartstikke lief joch, maar het mag allemaal niet ten koste van jou gaan. Je huisarts kan je doorverwijzen naar een psycholoog die je vast kan helpen om je gevoelens te kanaliseren op een manier dat dat niet ten koste van jou meer hoeft te gaan, zonder dat dat jouw karakter tekort gaat doen. Sterkte ermee.

    22 jaar
    3 jaren geleden
  • Lieve jongen, Jij bent dus heel erg bang dat jij door wat je zegt mensen zo erg kwetst dat er iets ergs kan gebeuren, zelfs als de persoon waar je het tegen zei je zegt dat hij of zij het geen probleem vond. Op die manier maak jij het leven voor jezelf wel erg moeilijk. Dat jij daar in bed van ligt te huilen is wel heel erg verdrietig.

    Je hebt er al met je moeder over gesproken en dat is goed, maar het is er nog steeds en nu ben je bang dat jij je moeder verdriet doet als je er weer over begint. Wat jouw moeder het meest verdriet zal doen is als ze weet dat jij het nog steeds zo moeilijk hebt en er niet met haar over praat. Je hebt hier onder bij die J14 kunnen lezen dat hij er veel aan heeft gehad om er met zijn moeder en zijn vriendin over te kunnen praten. Je moeder wil dat jij gelukkig bent, daar heeft ze veel voor over. Praat met haar!

    De vraag is waarom heb jij die gedachten en waarom ben jij zo bang mensen verdriet te doen? Jij weet toch best dat de meeste mensen helemaal zo gevoelig niet zijn! Is dat altijd al zo geweest? Heb je nare dingen meegemaakt waardoor je een slecht gevoel over jezelf hebt gekregen? Heb je gevoelens gekregen waar je niet goed raad mee weet?

    Dertien is een leeftijd waarin veel dingen veranderen. Je verandert van kind naar tiener en je krijgt gevoelens en verlangens die je vroeger niet zo had. Je hormonen gaan werken en dat heeft ook invloed op je gevoel en gedrag, je wordt als het ware een ander persoon. Je begint te groeien naar volwassenheid.
    Dat is heel spannend maar soms ook wel eng en verwarrend. Je moet in een korte tijd heel veel leren, je moet veranderen van een kind naar een man.

    Je moet leren hoe het is om man te zijn. Dat leer je van je vader, maar vooral ook van vrienden die hetzelfde meemaken. Heb jij vrienden waar je goed mee omgaat? Straks mag je weer naar school en hoef je niet meer de hele dag thuis te zitten. Kijk je daar naar uit of zie je er tegen op?
    Doe je aan sport? Sport is goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Je leert met anderen omgaan, te vechten met ze als het ware, en soms te winnen en soms te verliezen, maar dat geeft niet want jullie zijn vrienden en het is maar spel. Na de wedstrijd ben je lichamelijk moe maar geestelijk weer helemaal opgeladen. Je gaat lekker met je maten onder de douche in een soort van mannelijke verbroedering en blij ga je dan weer naar huis.

    Ik lees dat jij de hele avond zit te piekeren. Dat is niet goed. Waar doe jij dat? Zit je alleen op je kamer? Zit je ook niet eens gezellig met de rest van je huisgenoten op de bank naar de tv te kijken of een spelletje te doen? Heb je broers of zusters? Misschien ben jij wel te veel alleen.

    Op zich kan ik weinig voor je doen. Misschien heb je professionele hulp nodig als het niet over gaat. Denk eens na over jezelf en wat ik gezegd heb. Je mag altijd terug komen als je daar behoefte aan hebt. Als ik je kan helpen dan doe ik het graag, net als de mensen die helpen omdat ze dat graag doen en het daarom als beroep hebben gekozen.
    Praat er over, dan hoef je het allemaal niet alleen te dragen. Dat helpt echt! Bijna iedereen wil naar je luisteren, zelfs wildvreemde mensen. Mensen helpen graag, zeker iemand van jouw leeftijd. Probeer het maar. Wees niet bang. Sterkte!

    22 jaar
    3 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten